ID.nl logo
Formule 1 kijken in 2022: alle F1-races live op tv
© PXimport
Huis

Formule 1 kijken in 2022: alle F1-races live op tv

Max Verstappen is wereldkampioen en dus wil je het nieuwe seizoen Formule 1 live volgen. De uitzendrechten zijn alleen niet meer in handen van Ziggo. Dat betekent dat je op een andere manier op zoek moet gaan naar Lewis, George, Checo en Max. Wil je dit jaar F1 kijken? Deze opties heb je om alle F1-races live te volgen.

Er was de afgelopen maanden onduidelijkheid over wat de omschakeling van Ziggo Sport naar Viaplay zou betekenen voor de Nederlandse Formule 1-fans. Precies voor de start van het nieuwe seizoen is er dan toch eindelijk duidelijkheid. We vertellen je hoe je Formule 1 kunt kijken, wie de verslaggevers en presentators zijn, of er concurrentie is voor Viaplay en wat de alternatieven zijn als je niet per se livebeeld hoeft te zien.

©PXimport

Viaplay

Het Zweedse Viaplay heeft eind vorig jaar de uitzendrechten voor de Formule 1 in Nederland bemachtigd. Was er in het begin nog sprake van dat het vaste Ziggo Sport-team mee zou verhuizen naar de nieuwe zender, het bleek al snel dat Viaplay het over een andere boeg wilde gooien. Viaplay is een onafhankelijke aanbieder en moet dus door iedereen in Nederland los aangeschaft worden.

Je hebt hierbij geen televisiepakket nodig en je kunt dus zonder televisieabonnement genieten van de koningsklasse. Een abonnement bij Viaplay kost 13,99 euro per maand, maar voor het eerste jaar heeft het bedrijf een aanbieding voor 99 euro. Dit komt neer op 8,25 euro per maand. Het abonnement wordt wel stilzwijgend verlengd. Dat moet je dus wel zelf gedurende de contractperiode opzeggen.

Voor 13,99 euro per maand heb je trouwens niet alleen toegang tot Formule 1, ook Bundesliga-, PDC Darts- en Premier League-wedstrijden zijn bij de aanbieder te zien. De Premier League pas vanaf augustus trouwens. Ook biedt Viaplay Scandinavische en internationale films en series aan. Meer informatie vind je op www.viaplay.com.

©PXimport

Valse start ViaPlay

Helaas is de start van ViaPlay in Nederland niet vlekkeloos. Om in racetermen te blijven: ViaPlay maakt een beetje een valse start. De beeldkwaliteit loopt achter, wellicht door het grote aantal kijkers dat gelijktijdig de Formule 1-race op zet. Hierdoor is de beeldkwaliteit vaak niet in 1080p (Full-HD). Veel reviewsites zoals TrustPilot en de Consumentenbond ontvangen veel negatieve geluiden van kijkers.

Viaplay-account delen

Het is mogelijk om een Viaplay-abonnement te delen, al wordt er niet specifiek gezegd of dit legaal is of niet. Bij de dienst mag je zes profielen aanmaken, waarvan je met twee profielen tegelijkertijd kunt kijken.

Viaplay via televisie

Meerdere televisieaanbieders hebben al aangegeven deals te hebben met Viaplay en het is dus gemakkelijk om een Viaplay-pakket af te sluiten via je bestaande televisieprovider. Zo’n extra Viaplay-pakket kost bij alle providers 13,99 euro per maand, maar verschillende aanbieders hanteren lucratieve introductieaanbiedingen.

Zo biedt KPN je aan om tot 1 augustus voor 9,99 euro per maand te kijken en kun je via Ziggo de eerste vier maanden voor in totaal 20 euro naar Viaplay kijken. Bij bestaande klanten van T-Mobile zijn de eerste vier maanden zelfs helemaal gratis. Het is wel even opletten, want veel van deze acties worden stilzwijgend omgezet naar het duurdere abonnement van 13,99 euro per maand.

Zoek je nog een nieuwe tv om F1-races haarscherp op te volgen? Bekijk hier het 4K-tv-aanbod van Bol.com.

©PXimport

Ziggo Sport

De afgelopen jaren had Ziggo Sport het alleenrecht op het uitzenden van Formule 1 in Nederland, maar daar is sinds de komst van Viaplay een eind aan gekomen. Toch zijn er nog wel wat dingen op Ziggo Sport te bekijken. Het Formule 1 Café dat voor en na de races te zien was op Ziggo Sport, heet vanaf nu officieel Ziggo Sport Race Café en is gedurende het hele weekeinde te zien. Dat begint al op vrijdagavond en heeft een extra uitzending na de races op zondag.

De samenvattingen van alle races, trainingen en kwalificaties kun je ook gewoon via Ziggo Sport blijven kijken. Ziggo geeft aan dat ze een goede samenwerking aangaan met Viaplay en je kunt dus ook via Ziggo een Viaplay-abonnement afsluiten, maar je zult hiervoor dan wel van zender moeten wisselen. Viaplay is een aparte dienst op een aparte zender.

©PXimport

Nieuw in 2022

In 2022 verandert niet alleen de plek waar je Formule 1 kunt kijken, ook de bolides zijn compleet nieuw. Dit om ervoor te zorgen dat het makkelijker is om in te halen en zo de races aantrekkelijker te maken. De banden zijn vanaf dit seizoen 18 inch in plaats van 13 inch en alle auto’s zijn weer een stuk veiliger gemaakt. De reglementen zijn ook op een aantal punten veranderd. Zo is het nu niet meer mogelijk voor teams om oneindig veel geld uit te geven, elk team moet zich aan de bovengrens van 140 miljoen dollar houden.

F1 TV Pro

Het is ook nog steeds mogelijk om je direct te abonneren op de streamingdienst van de Formule 1 zelf. Er zijn in Nederland twee opties beschikbaar: F1 TV Access en F1 TV Pro. Bij TV Pro heb je toegang tot alle races, kwalificaties en trainingen en dit niet alleen van de Formule 1, maar ook van de F2, F3 en Porsche Supercup. Leuk is verder dat je meerdere camera’s tijdens de race kunt bekijken en eveneens toegang hebt tot alle onboardcamera’s van elke coureur op de grid. Ook heb je via het Live Timing scherm alle tijden op je beeldscherm.

Een ander voordeel is dat F1 TV Pro een stuk goedkoper is dan Viaplay. In plaats van 13,99 euro per maand betaal je slechts 7,99 euro per maand voor een F1 TV Pro-abonnement. Kies je ervoor om jaarlijks te betalen, dan kost dit 64,99 euro per jaar. Enig nadeel is wel dat de app van de Formule 1 zelf niet altijd heel stabiel is. Het kan wel eens voorkomen dat het beeld stilstaat of dat er geen verbinding met de server kan worden gemaakt. Irritant als dit natuurlijk direct bij de start gebeurt. Abonneer je op F1 TV Pro via de website f1tv.formula1.com.

©PXimport

F1 TV Access

F1 TV Access biedt alles wat TV Pro je ook levert, met het verschil dat je de races, kwalificaties en trainingen niet live kunt zien. Het is wel mogelijk om de gehele race op een later moment terug te kijken. Dus als je jezelf tijdens een race opsluit en geen social media checkt, kun je prima twee uur later alles terugkijken. TV Access kost 26,99 euro per jaar of 2,99 euro per maand.

Gratis races

Er is één race die je sowieso live gratis kunt zien! Dat is de Grand Prix van Zandvoort op 4 september. Deze race is gewoon via de NOS op NPO1 te bekijken. Een paar andere races zijn ook gemakkelijk te volgen via televisiezenders in het buitenland die bij vrijwel iedereen in het standaardpakket zitten.

De Belgische Grand Prix van Spa-Francorchamps is live bij onze zuiderburen op 28 augustus te zien op België Een, de Vlaamse publieke omroep. In Duitsland heeft RTL vier races weten te bemachtigen. De races die je gratis via RTL ziet, zijn de races van Emilia Romagna (Italië) op 24 april, Groot-Brittannië op 3 juli, België op 28 augustus, Nederland op 4 september en Brazilië op 13 november.

©PXimport

Presentatoren

Ben je gehecht aan de vaste Ziggo-presentatoren en -verslaggevers, dan heb je pech. Sommige mensen blijven namelijk bij Ziggo Sport, anderen hebben de overstap naar Viaplay gemaakt. Presentator Rob Kamphues en expert Robert Doornbos blijven bij Ziggo Sport en zijn dit seizoen ook gewoon weer te zien bij het Ziggo Sport Race Café. Ook Olav Mol speelt daar een rol, al verslaat hij niet meer live de races.

Tom Coronel en Guido van der Garde die veelvuldig te zien waren bij Ziggo Sport, hebben wel de overstap naar Viaplay gemaakt. Bij Viaplay ga je daarnaast veel nieuwe gezichten zien. De bekendste naam is Amber Brantsen, zij wordt het gezicht van de Formule 1 op Viaplay. Het liveverslag van de races wordt door Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk gedaan en zij worden bijgestaan door Stephane Kox voor de live-interviews. In de studio zie je naast Van der Garde en Coronel ook Christijan Albers aan tafel. Verder is er een rol weggelegd voor oud-coureurs Mika Hakkinen, David Coulthard, Jos Verstappen en Tom Kristensen.

©PXimport

Radio

De NPO schakelt tijdens de F1-wedstrijden op zondag vaak over naar verslaggevers om je op de hoogte te houden van de race, maar de hele race integraal luisteren is er niet bij. Een beter alternatief is om het webradiostation Grand Prix Radio op te zetten, een initiatief van Olav Mol en voormalig Veronica-dj Alexander Stevens.

Uiteraard is niet alleen de race te volgen, ook trainingen, kwalificaties en nieuwtjes worden behandeld op de zender. Je kunt Grand Prix Radio online luisteren via www.grandprixradio.nl of via de eigen app voor iOS en Android. Door de week is Grand Prix Radio een normale zender met veel muziek en autonieuws.

©PXimport

Liveblogs

Veel blogs en websites verslaan de races ook live, zoals de NOS of NU.nl. Deze nieuwssites bieden alleen maar weinig updates tijdens de race. Het is slimmer om een blog van een autosportsite te volgen, zoals https://nl.motorsport.com. Sowieso is dit een goede site om de laatste nieuwtjes over alles wat met Formule 1 en andere auto- en motorsporten te maken heeft. Tijdens de races, kwalificaties en trainingen vind je uitgebreide liveblogs waar je per minuut kunt lezen wat er tijdens de race gebeurt.

Een alternatief is de site www.racingnews365.nl, een Nederlandstalige site met naast een liveblog ook heel veel nieuws over F1 en een speciale sectie met informatie over Max Verstappen. De officiële site van de Formule 1, www.formula1.com, heeft natuurlijk ook veel informatie en een live blog.

©PXimport

VPN

Vrijwel elk land heeft een deal om de eigen F1-race live uit te zenden via de publieke omroep of een commerciële partij en met een VPN zou je dus bijvoorbeeld de F1-race uit bijvoorbeeld Spanje of Italië kunnen kijken. Er zijn buitenlandse zenders die aangeven alle F1-races live uit te zenden, maar je moet dan wel zelf navigeren op deze sites.

De zenders zijn ServusTV en ORF in Oostenrijk en MatchTV in Rusland. De Oostenrijkse zenders verdelen alle races en zijn dus bij de ene of de andere zender te zien zijn. Bij de Oostenrijkse zenders wordt er natuurlijk Duits gesproken, maar heb je wel interessant commentaar van experts als Nico Hülkenberg en Mathias Lauda. Een goede VPN-dienst met veel verschillende landen-opties kost geld, ga uit van een paar euro per maand.

©PXimport

Live kijken

De mooiste ervaring om een F1-race te kijken is natuurlijk om er heen te gaan. Zandvoort is de makkelijkste optie, maar de reguliere tickets zijn al uitverkocht. Op de officiële website www.dutchgp.com kun je nog wel zogenaamde resell-tickets krijgen, dit zijn entreekaarten die door de tickethouders voor (duurdere) prijzen worden verkocht. Klik op Bekijk Resell Platform en je wordt naar de site geleid. Klik op één van de opties en je ziet of er nog tickets beschikbaar zijn.

Het meeste is al uitverkocht, maar mocht iemand toch de race niet kunnen bijwonen, dan heb je hier de beste kansen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een buitenlandse race bij te wonen. De grand prix van België en de tweede thuisrace van Max in Oostenrijk zijn populair bij de Nederlandse fans. Op de site tickets.formula1.com zie je alle beschikbare tickets voor alle F1-weekends. Heb je geen geld om een race live bij te wonen of zijn alle plaatsen al uitverkocht? Dan kun je altijd nog met wat vrienden naar de kroeg gaan en gezamenlijk Max (of wie je favoriet dan ook is) naar de overwinning schreeuwen.

©PXimport

Raceschema Formule 1

Het Formule 1 seizoen is inmiddels in volle gang. De kalender voor de komende races ziet er als volgt uit:

  • 19 juni: Gran Prix van Canada

  • 3 juli: Grand Prix van Groot Brittanië

  • 10 juli: Grand Prix van Oostenrijk

  • 24 juli: Grand Prix van Frankrijk

  • 31 juli: Grand Prix van Hongarije

  • 28 augustus: Grand Prix van België

  • 4 september: Grand Prix van Nederland

  • 11 september: Grand Prix van Italië

  • 2 oktober: Grand Prix van Singapore

  • 9 oktober: Grand Prix van Japan

  • 23 oktober: Grand Prix van VS

  • 30 oktober: Grand Prix van Mexico

  • 13 november: Grand Prix van Brazilië

  • 20 november: Grand Prix van Aby Dhabi


▼ Volgende artikel
Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis
© Rens Blom
Huis

Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis

Odido schudt de markt van vast internet voor thuis op met Klik&Klaar, een dienst van 25 euro per maand die 5G-signaal omzet naar wifi voor al je apparaten. Klik&Klaar is zo een alternatief voor internet via de kabel of glasvezel, en waarschijnlijk ook goedkoper dan wat je nu betaalt voor bekabeld internet. Wij hebben Klik&Klaar een maand getest in een appartement en delen de plus- en minpunten van de dienst met je.

Goed
Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

Plus- en minpunten
  • Betaalbaar internet thuis
  • Maakt beloofde snelheid ruimschoots waar
  • Gebruiksvriendelijke installatie
  • Instabiel internet bij slecht weer
  • Problemen met wifirepeaters

De eerste plus is de prijs. Met 25 euro per maand is Klik&Klaar lekker betaalbaar. Heb je al een geselecteerd mobiel abonnement van Odido, dan betaal je slechts 20 euro per maand voor Klik&Klaar. De dienst is maandelijks opzegbaar, waardoor je lekker flexibel bent.

Het bestellen via de Odido-website is eenvoudig en we ontvingen het pakket na twee werkdagen thuis, in ons appartement in Castricum. In de doos vind je een Zyxel 5G-modem en een 5G-simkaart, die je in de router stopt om internet te ontvangen. Het blijft fascinerend hoe je al je apparaten van wifi kunt voorzien dankzij een simkaartje ter grootte van je nagel.

©Rens Blom

Het simkaartje dat je bij de router krijgt.

Installatie

Om Klik&Klaar te installeren, download je de gratis Klik&Klaar-app op je iPhone of Android-smartphone. Die loodst je binnen het beloofde kwartiertje door de installatie heen. De app laat duidelijk zien waar je de router het beste kunt neerzetten. Neem die instructies serieus, want weggestopt in een hoek ontvangt de router geen goed internetsignaal en heb je dus ook weinig aan de dienst. Na de eenvoudige installatie geef je je wifinetwerk een naam en verbind je je apparaten. Vervolgens zijn je smartphone, computer, tablet, smart-tv en andere gadgets online. Je hebt onbeperkt internet op de hoogst mogelijke snelheid, zoals je gewend bent van internet voor thuis.

©Rens Blom

De installatie van Klik&Klaar is eenvoudig.

Ervaringen

Na ruim een maand gebruik zijn we over het algemeen erg tevreden over Odido Klik&Klaar, maar sturen we de router toch terug. Dat ligt niet aan de internetsnelheden. Odido belooft via deze dekkingskaart dat de router op ons adres een snelheid van 300 Mbit/s of meer biedt en dat klopt. In de woonkamer – waar de router voor het raam staat – halen we tussen de 300 en 600 Mbps download en 70 tot 200 Mbps upload. Dat zijn uitstekende snelheden. In andere kamers, verder weg van de router, halen we nog steeds meer dan 100/50 Mbps. Netjes.

Ons probleem met Odido Klik&Klaar is de betrouwbaarheid. Niet alleen viel de router in een maand twee keer uit (om na een herstart weer te functioneren), tijdens flinke regenbuien en een najaarsstorm had de router grote moeite om een stabiel thuisnetwerk te bieden. Dipjes in het wifisignaal verstoorden onze videobelvergaderingen, onderbraken de muziek uit de Sonos-speakers en lieten onze telefoons af en toe automatisch overschakelen naar het mobiele netwerk. Ongemakken die we tijdens slecht weer niet ervaren via een vaste internetverbinding, en ongemakken waar we niet op zitten te wachten in het gure Nederland.

©Rens Blom

De Klik&Klaar-router uit de doos.

Goed om te weten: de router heeft twee 2,5Gbit/s-ethernetpoorten om apparaten bekabeld aan te sluiten. Wij hebben de smart-tv rechtstreeks aangesloten en de andere poort verbonden met een switch. De smart-tv heeft tijdens het kijken van Videoland, YouTube en NPO Plus nooit problemen met zijn internetverbinding gehad, ook niet tijdens slecht weer.  

Wifirepeaters

Voor een volledige test hebben we ook twee wifirepeaters van Odido Klik&Klaar besteld. Die heten Wifipunten, zijn optioneel en kosten 2,50 euro per stuk per maand. Je huurt ze en moet ze als ze niet bevallen of bij het stoppen van Klik&Klaar dus terugsturen.

©Rens Blom

©Rens Blom

De installatie van de Wifipunten.

Onze ervaringen met de kleine repeaters, die je neerzet in de vensterbank of op je bureau, zijn gemengd. Enerzijds verbeteren ze het wifisignaal in ons appartement duidelijk. Op onze werkplek, een vide boven de keuken/woonkamer en net buiten de directe zichtlijn van de router in de woonkamer, haalden we via router een downloadsnelheid van 270 Mbps en een uploadsnelheid van 120 Mbps. Na het installeren van een wifirepeater op de wifi, met bijna een zichtlijn op de router, schoot de downloadsnelheid omhoog naar 425 tot 616 Mbps – op basis van vier tests verspreid over een uur. De uploadsnelheid bedroeg bij deze tests 107 tot 110 Mbps en verbeterde dus niet ten opzichte van de oude situatie.

©Rens Blom

Een snelheidstest na het koppelen van een wifirepeater.

Een Wifipunt-wifirepeater heeft twee 2,5Gbit/s-lanpoorten om apparatuur bekabeld aan te sluiten. Onze computer op de werkplek tikte bekabeld op de repeater vrijwel dezelfde snelheden aan als via de wifi.

©Rens Blom

De wifirepeater is handzaam en daarom op veel plekken neer te zetten.

Opmerkelijk is dat heel wat van onze apparaten in de war raakten van de Wifipunten. Smartphones, laptops en tablets leken soms niet meer te weten met welk wifipunt (router, wifipunt één of wifipunt twee) ze het beste konden verbinden, wat leidde tot verbindingsproblemen. Dat terwijl we de repeaters geïnstalleerd hebben volgens de instructies van deKlik&Klaar-app, die in de weken erna steevast aangaf dat ons wifinetwerk er keurig uitzag. Na het verwijderen van de Wifipunten waren de verbindingsproblemen ook opgelost.

©Rens Blom

Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

▼ Volgende artikel
Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18
Huis

Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18

Met iOS 18 krijg je toegang tot functies die eerder niet mogelijk waren, waardoor je je smartphone nog persoonlijker kunt maken. Ook de Notities-app heeft een update gekregen, zodat je teksten nu veel makkelijker kunt organiseren.

Wanneer je iOS 18 downloadt op je iPhone, dan krijg je ook meteen toegang tot de nieuwe Notities-app. Hiermee heb je nog meer mogelijkheden om je teksten overzichtelijk te organiseren en beheren.

Lees ook: Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan

De Notities-app van iOS 18 is onder handen genomen. Daardoor moet het ook gemakkelijker worden om bepaalde informatie terug te vinden. Als je een lange tekst in de app hebt geschreven, dan kan het lastig zijn om een specifieke passage op te zoeken, zelfs wanneer je al koppen en tussenkopjes hebt gebruikt om je tekst te structureren. Maar met iOS 18 is dat makkelijker geworden. Je kunt nu namelijk de kopjes – en daarmee de tekst die daarbij hoort – inklappen en uitvouwen wanneer je wilt.

Zodoende moet je veel sneller door je eigen werk heen kunnen. Wanneer je zo'n kop inklapt, verdwijnt de alinea die daarmee geassocieerd wordt. In beeld verschijnt dan een kleine pijl naast de betreffende kop. Als je daar op tikt, dan komt de alinea tevoorschijn. In dit artikel leggen we uit hoe je de koppen inklapbaar maakt en hoe je ze daarna ook weer kunt uitklappen. Heel moeilijk is het niet, maar je moet wel even weten waar het staat.

Inklapbare koppen voor Notities

Open de Notities-app op je iPhone, zodra je die hebt geüpdatet naar iOS 18. Je kunt nu een notitie selecteren en openen (eventueel vanuit een map), of een nieuwe aanmaken. Dat laatste doe je door rechts onderin op het knopje te drukken dat lijkt op een potlood in een vierkant. Maak de tekst op zoals je dat altijd zou doen en voeg de koppen toe die je wilt gebruiken. Koppen maak je aan door een regel te selecteren en onderin, op de balk met opties, op Aa te klikken. Zie je deze balk niet? Klik dan op het plusicoon.

Aa is de opmaakknop. Daarmee bepaal je wat voor type tekst het is: een titel, koptekst, subkop of hoofdtekst. Selecteer nu Koptekst of Subkop. Links van de (sub)kop zie je nu een pijltje staan, dat naar beneden gericht is. Dat betekent dat deze sectie uitgeklapt is. Als je op het pijltje tikt, kun je de alinea inklappen, zodat deze uit beeld verdwijnt. Klik je er nogmaals op, dan komt de alinea weer tevoorschijn.

Tot slot is het mogelijk de tekst, in welke opmaakvorm dan ook, van kleurtjes te voorzien. Selecteer dan wederom een regel of alinea, tik als dat nodig is op plus, dan op Aa en tik rechts op de kleurknop (bij ons staat die standaard op paars).