Volumeknoppen Apple TV-remote kapot? Zo fix je dat

Volumeknoppen Apple TV-remote kapot? Zo fix je dat

Geplaatst: 27 februari 2023 - 08:32

Aangepast: 6 maart 2023 - 14:34

Wesley Akkerman

Reageren de knoppen op je Apple TV-remote opeens niet meer? Dan kan er van alles aan de hand zijn. In dit artikel lees je welke oplossingen er zijn voor de drie verschillende soorten afstandsbedieningen van de mediaspeler.

Zo nu en dan kan het zijn dat de volumeknoppen op de Siri-afstandsbediening niet meer reageren. Dan kun je twee dingen doen: de tv-afstandsbediening erbij pakken of het probleem oplossen. Dat kan onder meer met deze tips:
Start je mediaspeler en afstandsbediening een keer opnieuw op.
Maak de sensoren schoon (met een droge doek!)
Check of HDMI-CEC wel aanstaat.
Naast deze tips bespreken we in dit artikel nog meer opties.

Drie verschillende afstandsbedieningen

Voordat we echt aan de slag kunnen, moeten we het hebben over de drie verschillende afstandsbedieningen voor Apple TV. De indeling van de Apple TV HD en Apple TV 4K ogen hetzelfde, op de menuknop na. De tweede en derde generatie van de mediaspeler hebben een compleet andere remote. Niet alleen is het aanraakgevoelige onderdeel verdwenen, ook zit bovenaan nu een grote, ronde knop. En de menuknop is veranderd in een terugknop. Wees hier dus scherp op.

0

Powered by

logo

Volumeknoppen Apple TV werken niet, en nu?

Voordat we naar de uitgebreidere oplossingen kijken, gaan we eerst even de basis behandelen. Enkele tips kunnen namelijk voorkomen dat je hier mogelijk onnodig lang mee bezig bent. Onderzoek eens of de volumeknoppen van je Apple TV-remote werken in andere apps. Is dat het geval, dan is er mogelijk dus iets mis met de app waarin het niet werkt. Check of er updates zijn; zijn die er niet, dan heb je pech en moet je wachten tot de ontwikkelaar die uitbrengt.

Daarnaast kan het geen kwaad om eens de mediaspeler en afstandsbediening opnieuw op te starten. Houd daarvoor de Menu- of teruknop ingedrukt, samen met de tv-knop (die zit ernaast). Wil je alleen de remote opnieuw opstarten? Dat kan: druk daarvoor ongeveer vijf seconden lang op tv en volume omlaag. Het statuslampje van de remote gaat uit en vanzelf weer aan en dan kun je de knoppen loslaten. Geef het systeem daarna de tijd om zichzelf helemaal opnieuw op te starten.

Op het moment dat je de melding krijgt dat de verbinding tussen de Apple TV en afstandsbediening gelegd is, kun je kijken of het probleem verholpen is.

Volumeknoppen Apple TV werken niet: meer tips

Helpen de bovenstaande tips niet? Laad dan de afstandsbediening even op of ga dichter bij de Apple TV staan. Soms kan infrarood nog wel eens moeite hebben met het behouden van de verbinding met de tv. Ook kun je de sensoren een keertje afnemen met een droge doek. Doe dat op zowel de remote als de tv, en neem dan voor de zekerheid ook de Apple TV zelf even af. Heeft dit ook geen positief resultaat, check dan of er een update voor je afstandsbediening beschikbaar is.

Apple TV-afstandsbediening updaten: stappenplan

  1. Open Instellingen op de Apple TV.

  2. Ga naar Systeem en dan naar Software-updates.

  3. Selecteer Werk software bij.

  4. Je ziet een bericht als er een update beschikbaar is.

  5. Selecteer Download en installeer om het downloaden te starten.

HDMI-CEC activeren

Ben je liever niet afhankelijk van de infraroodsensor, check dan of HDMI-CEC geactiveerd is op de Apple TV. Dan worden alle signalen via de Apple TV en de HDMI-kabel naar de tv doorgezonden. Je stelt dat als volgt in.

  1. Ga naar de Instellingen.

  2. Ga nu naar naar Afstandsbedieningen en apparaten.

  3. Selecteer Bediening van tv's en ontvangers.

  4. Zorg ervoor dat deze optie aan staat.

Je moet ook op de tv instellen dat die HDMI-CEC gebruikt. Check de handleiding van jouw tv om te kijken hoe je dat doet en waar de aansluiting precies zit.

Apple TV popcorn vrouw bank zitten

© Kaspars Grinvalds Barbara Buderath

Tot slot kun je proberen een andere Siri-remote te koppelen met je systeem, om uit te sluiten dat er iets met je Apple TV aan de hand is.

Ook interessant voor jou: Zo kun je besparen op het tv-kijken!

Laten repareren of nieuwe kopen?

Mochten de tips allemaal niet werken, dan is het tijd om naar de Apple-winkel te gaan. Check of je nog garantie hebt en vraag daar naar de mogelijkheden. Mocht je moeten betalen voor de reparatie, dan is onze tip: koop gewoon een nieuwe afstandsbediening. Dat is naar verhouding zelfs goedkoper en waarschijnlijk gaat het nieuwere model langer mee.

Je kunt ook je iPhone gebruiken

Wellicht moet je wachten totdat je een nieuw model binnenkrijgt. Tot die tijd kun je gebruikmaken van de tv-afstandsbediening (met HDMI-CEC geactiveerd) of je iPhone als afstandsbediening gebruiken. Die iPhone moet dan op hetzelfde wifi-netwerk zitten en gekoppeld zijn aan hetzelfde Apple ID als op de Apple TV. Is dat het geval, trek dan het Bedieningspaneel naar beneden, en zoek het icoontje van de remote op. Voila, nu heb je wederom de volledige controle over je Apple TV.

Nog geen Apple TV?

Bekijk het aanbod

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten