De beste bewakingscamera’s met cloudtoegang getest

Alles-in-één-securitycamera’s met cloudtoegang raadpleeg je vanaf elke locatie zonder dat je zelf een videobewakingsserver hoeft in te richten. Vaak via een app op je smartphone. In deze test zetten we vijf van de beste bewakingscamera’s op een rij.

Je kunt zelf van elke ip-camera een cloud-camera maken door een eigen videobewakingsserver in te richten. De meeste nas-apparaten voor thuisgebruik hebben optionele videobewakingssoftware, die honderden soorten ip-camera’s van allerlei fabrikanten ondersteunt. Maar het kost wat moeite om dat op een gebruiksvriendelijke en vooral veilige manier te configureren. Bovendien is het vrij duur. Een nas is niet goedkoop en vaak moet je extra betalen om meer dan één à twee ip-camera’s aan te sluiten.

Een alles-in-één videobewakingscamera met ingebouwde cloudtoegang is voor veel consumenten een gebruiksvriendelijkere oplossing. Dit soort camera’s is vaak duurder dan ‘gewone’ ip-camera’s: reken op minstens 160 euro tot veel meer. En soms stopt het daar niet: sommige fabrikanten laten je extra betalen voor de cloudopslag en/of om alle bewakingsfuncties (optimaal) te kunnen gebruiken. Voor al dat gebruiksgemak betaal je dus een stevige prijs. In ruil zijn deze cloudcamera’s niet alleen erg gebruiksvriendelijk, maar hebben ze meestal een mooi design dat niet misstaat in de gemiddelde huiskamer.

Soms zitten er intelligente functies in, zoals het automatisch herkennen van gezinsleden, of extra sensoren die bijvoorbeeld de luchtkwaliteit meten. Deze camera’s zijn niet alleen bruikbaar om je huis te bewaken, ze kunnen bijvoorbeeld ook dienen als baby- of kindermonitor of om videosamenvattingen van leuke gebeurtenissen met andere te delen.

© PXimport

Canary All-in-One Home Security Solution

© PXimport

Zijn alles-in-één, cilindervormige design heeft de Canary gemeen met de Netatmo Welcome (zie verderop). Dit in wit of zwart verkrijgbare bewakingszuiltje is wel iets groter en zwaarder dan de Welcome, maar het design blijft heel discreet. Dat dit een bewakingscamera is, valt de toevallige bezoeker wellicht niet meteen op. Je kunt tot vier Canary’s in één locatie gebruiken. Die slaan hun bewakingsbeelden allemaal online op. Beelden van de afgelopen 24 uur zijn gratis raadpleegbaar. Om tot dertig dagen terug te gaan, moet je maandelijks 9,99 euro betalen.

De opgenomen clips kun je lokaal downloaden of met anderen delen via de standaard deelopties van iOS of Android. Je kunt tot honderd video’s permanent bewaren in de cloud. In de verpakking zit een kaartje met een webadres met installatie-instructies. Die website bevat geen installatie-wizard. Ietwat ouderwets kun je daar gewoon de (Engels-, Frans- of Duitstalige) handleiding in pdf-vorm downloaden. De installatie gebeurt via de mobiele app en een bluetooth-verbinding, die daarna niet meer wordt gebruikt. Wij verbonden de Canary met het internet via wifi, maar het kan ook met een ethernetkabel.

De Canary bewaakt op drie manieren: ‘Armed’ (bewegingsdetectie met mobiele alarmen; de led op de onderkant brandt dan groen); ‘Disarmed’ (bewegingsdetectie met opnames maar zonder alarmen; de led brandt geel); en ‘Privacy’ (camera en microfoon zijn volledig uitgeschakeld; de led is uitgeschakeld). ‘Arm/Disarm’ gebeurt standaard automatisch wanneer de app detecteert dat jij of één van je huisgenoten je thuis verlaat. Daarnaast kun je wanneer je aanwezig bent de camera tijdens bepaalde uren automatisch in de nachtstand zetten. De Canary waakt dan wel, maar geeft geen waarschuwingen. De gevoeligheid van de bewegingssensor regel je in de app via een schuifbalk.

Canary herkent je locatie aan de hand van je gps (als die ingeschakeld is), gsm-ontvangst en wifi-verbinding. Huisgenoten voeg je in de app toe als ‘members’ en kunnen dan zelf ook de app installeren en met volledige rechten gebruiken. Het is niet mogelijk om de rechten van ‘members’ te beperken. De videokwaliteit is uitstekend, ook ‘s nachts. De groothoeklens met een gezichtsveld van 147 graden zorgt ervoor dat een ruimte meestal in zijn geheel op beeld staat. Als extra bevat het toestel een luchtkwaliteitssensor, die ook de temperatuur en luchtvochtigheid meet. Canary waarschuwt je optioneel wanneer de luchtkwaliteit slecht is, maar geeft geen verder details. De panieksirene van 90 decibel, die je via de app op afstand in- en uitschakelt, maakt een hels kabaal.

Canary All-in-One Home Security Solution

Prijs: € 222,25
Website: canary.is9Score90

 • Pluspunten

 • Ingebouwde alarmsirene

 • Luchtkwaliteitssensor

 • Uitstekende beeldkwaliteit

 • Minpunten

 • Audio niet apart schakelbaar

 • App niet Nederlandstalig

 • Clip lokaal downloaden duurt lang

D-Link DCS-2530L

© PXimport

Inzake design lijkt de volledig zwarte DCS-2530L sterk op de Nest Cam, maar de camera van D-Link is volledig van kunststof. De camera draait naar voor en achter en naar links en rechts op de voet en roteert 360 graden, zodat je het videobeeld in om het even welke positie mooi recht kunt zetten. De lens heeft een extra breed gezichtsveld van 180 graden. Wdr (wide dynamic range) verbetert de kwaliteit van opnames. Opnames worden niet in de cloud, maar lokaal bewaard op een zelf aan te schaffen micro-sd/sdx-geheugenkaartje tot 128 GB. Ze worden gelijktijdig gecomprimeerd in h.264- en mjpeg-formaat en maximaal bewaard in 1080p-resolutie.

Met een gratis mydlink-account bekijk en beheer je de camera en gemaakte opnames vanop elke locatie veilig via het internet. Daarnaast werkt deze camera ook met de videobewakingsservers in nas’en zoals die van Qnap, Thecus en Synology. Installatie gebeurt via de mydlink Home Lite-app voor iOS en Android. Verwar dit niet met de mydlink Home-app van het D-Link Home Smart Security-productgamma. Deze camera staat daar los van. Je kunt de beelden van de camera wel in de mydlink Home-app bekijken, maar voor alle andere functies heb je de aparte mydlink Home Lite-app nodig. Het is vervelend dat niet ook de gewone versie met deze camera werkt. Er is geen andere dan een marketingtechnische reden bedenken waarom dit niet mogelijk zou zijn.

De installatie verloopt zoals bij de camera’s van het gewone mydlink Home-assortiment, namelijk door met de app de qr-code op het meegeleverde ‘quick install’-kaartje te scannen en daarna de wps-knop op de camera en je wifi-router te gebruiken. Heb je een D-Link-cloudrouter dan kan het nog eenvoudiger: camera via een ethernetkabel verbinden met de router volstaat om hem automatisch aan je mydlink-account toe te voegen.

Via de app regel je de belangrijkste instellingen. Sommige details zoals het configureren van een privacy-masker, waarbij een deel van het opgenomen beeld zwart gemaakt wordt, lukken echter alleen met behulp van de webinterface. Het zou handiger zijn mocht dit ook via de app kunnen. De app werkt in het Nederlands, maar de vertaling is hier en daar ietwat lachwekkend. Bijvoorbeeld ‘verfrissend’ voor het vernieuwen van het beeld, ‘drukmelding’ voor push-melding en ‘inschrijven’ in plaats van inloggen. Is hier iemand creatief aan de slag gegaan met Google Translate? Beeld- en geluidskwaliteit zijn gewoon goed.

D-Link DCS-2530L

Prijs: € 193,77
Website: dlink.com8Score80

 • Pluspunten

 • Breed gezichtsveld

 • Dynamisch beeld

 • Naar keuze via D-Link cloud of via nas bruikbaar

 • Minpunten

 • Sommige instellingen alleen bereikbaar via webinterface

 • Krakkemikkige Nederlandse vertaling app

Nest Cam Indoor

© PXimport

De ronde, zwarte, aluminium Nest Cam Indoor zit vastgeklemd in de ronde houder van een stevig metalen voetje. Door een klemmetje in te duwen, kun je het cameradeel verwijderen uit de voet. De camerahouder beweegt naar voor en naar achter. Wil je de camera links of rechts richten, dan kan dat alleen door de voet zelf te draaien. De onderkant ervan is wel magnetisch, zodat de Nest Cam veilig op elk magnetisch oppervlak hecht. Sowieso is het omwille van het beperkte gezichtsveld niet altijd eenvoudig om een volledige kamer in één beeld te vangen. Daarvoor heb je een minimale afstand nodig, of moet je de houder juist positioneren.

De camera werkt met dezelfde Nest-apps voor iOS, Android of een recente browser als de slimme thermostaten en brand- en rookdetectors van Nest Labs. Om een camera toe te voegen, tik je op het wieltje rechtsboven, selecteer vervolgens Product toevoegen en kies Nest Cam uit het lijstje. Scan de qr-code op de achterkant van de camera. De app assisteert je bij de verdere configuratie. Zo moet je het wifi-netwerk kiezen. Voer daarvan het wachtwoord in. De app seint dit vervolgens door naar de Cam. Dit duurt ongeveer een minuut. Daarna is de camera gebruiksklaar.

In de app kun je de camera handmatig of via een schema in- en uitschakelen; handmatig of automatisch inschakelen wanneer je afwezig bent; het nachtzicht handmatig of automatisch in- of uitschakelen; de microfoon in- of uitschakelen; en de meldingen regelen die de Cam geeft bij de detectie van beweging en/of geluid. Dankzij de ingebouwde luidspreker en microfoon is het mogelijk met iemand via de app te converseren. De app kan daarbij een belsignaal geven wanneer de camera geluid oppikt, zodat je weet dat iemand aanwezig is.

Heb je een Nest-thermostaat, dan kun je de Cam automatisch laten inschakelen wanneer je de thermostaat instelt op Afwezig. Zet je de thermostaat op Thuis, dan schakelt de Cam zichzelf uit. Heb je een Nest Protect in huis, dan legt de Cam automatisch vast wat er gebeurt wanneer die rook detecteert, ook als je geen abonnement op de clouddienst Nest Aware hebt. Zonder een dergelijk abonnement zijn de mogelijkheden van de Nest Cam beperkt tot wat we hiervoor opsomden. Terugkijken in de videogeschiedenis kan dan maar tot drie uur.

Met een abonnement kun je tot tien of tot dertig dagen terugkeren in de videogeschiedenis, afhankelijk van hoeveel je betaalt. Ook is het dan mogelijk maximaal vier activiteitzones in te stellen die de camera apart bewaakt. Verder kun je dan clips en time-lapses bewaren en delen met anderen. De beeld- en geluidskwaliteit zijn aanvaardbaar.

Nest Cam Indoor

Prijs: € 199,-
Website: https://nest.com/nl/camera9Score90

 • Pluspunten

 • Tweewegcommunicatie

 • Compact

 • Werkt samen met andere Nest-apparatuur

 • Minpunten

 • Beperkt gezichtsveld

 • Duur abonnement

 • Beeldkwaliteit

Netatmo Welcome

© PXimport

Het cilindervormige alles-in-éénontwerp van de Welcome lijkt sterk op dat van de Canary. De champagnekleurige Welcome is smaller en lichter en lijkt misschien nog minder op een videobewakingscamera. Je kunt dit bewakingszuiltje alvast discreet neerzetten. Er is geen beperking op het aantal Welcome’s in één locatie. Video’s worden lokaal bewaard op een klasse 10-micro-sd-geheugenkaartje van maximaal 32 GB. Een 8 GB-exemplaar is standaard meegeleverd. In de beveiligde Netatmo-cloud worden alleen screenshots van elke videoclip bewaard. De iOS-, Android- en web-apps bewaren zelf geen informatie. Dat geldt ook voor de Netatmo Android Wear- en Apple Watch-apps.

De Netatmo Security-app haalt de tijdslijn met gebeurtenissen en de bijbehorende schermafbeeldingen van videoclips uit de beveiligde cloud. Als je op een screenshot klikt, speelt de app de bijbehorende video af. Je kunt de clip ook lokaal downloaden, of bewaren in Dropbox of via ftp. Elke 24 uur kun je daarnaast nog een automatisch samengestelde videosamenvatting downloaden. Aan het gebruik van de cloud zijn geen kosten verbonden.

Dezelfde app werkt met de Netatmo-buitencamera (Presence) en met de andere intelligente apparaten van dit bedrijf, zoals de sirene, het rookalarm, de waterdichte veiligheidssensoren, het persoonlijk weerstation, de binnenklimaatmonitor en de intelligente thermostaat. Er is ook interactie tussen sommige van deze apparaten. De Welcome kan bijvoorbeeld de Netatmo 110dB-sirene inschakelen bij een detectie. Omgekeerd kunnen de veiligheidssensoren de camera inschakelen wanneer iemand een deur of venster opent.

Je installeert de camera via de app en een bluetooth-verbinding die alleen voor dit doel wordt gebruikt. De internetverbinding werkt via wifi of via een ethernetkabel. De Welcome herkent tot zestien gezichten. Die moet je wel aanleren. Elk onbekend gezicht krijgt in de app een vraagteken. Je klikt erop om de persoon een naam en profiel te geven. Je moet dit enkele keren herhalen, maar na enige tijd herkent de camera de gezichten vrij vlot. Je bepaalt zelf welke gezichten ‘vertrouwd’ zijn. De Welcome kan zichzelf dan activeren wanneer niemand van de vertrouwde personen het huis verlaat.

Verder kun je de camera automatisch activeren en deactiveren via de gps van je smartphone (‘geofencing’). De afstand is wel standaard ingesteld op honderd meter en dat kun je niet wijzigen. Daarnaast is handmatig activeren en deactiveren uiteraard ook mogelijk. De camera geeft een melding wanneer iemand thuiskomt, maar niet telkens wanneer een bekend iemand voorbij de camera wandelt.

De Welcome kan ook een waarschuwing sturen en video opnemen wanneer de ingebouwde microfoon een alarm hoort. Welk soort alarm maakt verder niet uit. De microfoon moet voor deze functie wel permanent ingeschakeld blijven. De beeld- en geluidskwaliteit zijn uitstekend. De full-hd-cmos-chip in de Welcome heeft extra grote pixels van 2 micron, waardoor gezichten zelfs op afstand of bij beperkt licht redelijk tot goed herkenbaar blijven.

Netatmo Welcome

Prijs: € 189,69
Website: www.netatmo.com10Score100

 • Pluspunten

 • Discreet design

 • Uitstekende beeldkwaliteit

 • Herkent tot zestien gezichten

 • Minpunten

 • Geen ingebouwde sirene

 • Afstand ‘geofencing’ vast ingesteld

 • Wordt erg warm

Zyxel Aurora

© PXimport

Op het moment dat wij de Aurora testten, was die nog niet officieel verkrijgbaar. Houd er rekening mee dat onze bevindingen gebaseerd zijn op een erg vroeg testmodel. De witgrijze Aurora heeft een eigenzinnige, driehoekige vormgeving die echter méér dan zomaar een gimmick is. Dankzij het driehoekige ontwerp kun je de Aurora op vele plaatsen opstellen: aan de muur, op een magnetisch oppervlak, met het meegeleverde statief, zonder dat statief of met een ‘tripod’ (niet meegeleverd).

Vóór je de camera kunt gebruiken, dien je een myZyxelCloud-account te creëren. Dat doe je via de app voor iOS en Android. E-mail en wachtwoord volstaan, maar je dient wel op een verificatielink te klikken in een e-mail die Zyxel je toestuurt. Vervolgens klik je op Please add a camera: de app is voorlopig nog niet Nederlandstalig. Volg de verdere instructies om de camera in enkele stappen met je wifi-netwerk te verbinden.

De opvallende driehoekige led-strook om de lens op de voorkant geeft via allerlei kleuren de nodige statusinformatie. Zodra de verbinding succesvol gelegd is, brandt de led stabiel groen. Het nogal opvallende led-licht is via de app uitschakelbaar, maar dit is een kwestie van aan of uit. Schema-instellingen of de mogelijkheid om de statuskleuren zelf voor bepaalde gebeurtenissen aan te passen, zijn vooralsnog niet beschikbaar. De Zyxel Aurora-app is dan ook een ‘work in progress’, want de Aurora is nog maar heel recent geïntroduceerd en Zyxel zal naar eigen zeggen nog allerlei functies toevoegen.

Tijdens onze test slaagden we er trouwens niet in om de Aurora te raadplegen in een browser via de myZyxelCloud: de camera werd niet gevonden in ons netwerk en hem handmatig toevoegen via mac-adres en serienummer lukte evenmin. Veel hulp geeft Zyxel op dit moment niet. Er is geen faq of volwaardige handleiding; bij problemen kun je alleen een webformulier invullen. We verwachten dat dit zal verbeteren wanneer de Aurora wat langer op de markt is.

In tegenstelling tot de app werkt de webinterface wel in het Nederlands, op voorwaarde dat je browser in die taal is geconfigureerd. Via de app regel je gebruikelijke instellingen zoals het inschakelen van de microfoon en de manier waarop waarschuwingen gegeven worden (via de app, via e-mail). Je kunt tot vijfentwintig bewegingsdetectiezones definiëren. De app verdeelt het camerabeeld in evenveel detectievierkantjes, die je met je vingers selecteert.

De Aurora gebruikt een erg lichtgevoelige cmos-chip van Sony, die zelfs in bijna-volledig duister (maar niet meer als het echt helemaal donker is) bruikbare opnames maakt zonder hulp van infraroodlicht. De beeldkwaliteit is goed, maar bij slechte lichtomstandigheden is het moeilijk om gezichten te herkennen. Dat ligt meer aan de sterke compressie van de opnames dan aan de intrinsieke kwaliteit van de Sony-lens. Binnenkort brengt Zyxel Aurora-accessoires op de markt, waaronder een alarmsirene.

Zyxel Aurora

Prijs: € 180,69
Website: www.tiny.cc/zyxel_aurora7Score70

 • Pluspunten

 • Overal gemakkelijk te plaatsen

 • Configureerbare detectiezones

 • Tweewegcommunicatie

 • Minpunten

 • Sterke compressie

 • Geen ir-hulplicht

 • App (nog) niet in het Nederlands

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000