ID.nl logo
Wat is een draadloze speaker?
Huis

Wat is een draadloze speaker?

Heerlijk naar muziek luisteren waar je maar wilt en zonder lastige kabels en snoeren? Daar heb je een draadloze speaker voor nodig. Maar welke moet je precies hebben?

De term 'draadloze speaker' is een label dat aan allerlei soorten luidsprekers hangt. Wat je kunt verwachten van een draadloze speaker en wat de verschillen zijn, ontdek je in dit artikel.

  • Wat is een draadloze speaker precies?
  • Wifi of bluetooth: wanneer kies je voor welke verbinding?
  • Wat is AirPlay 2 en Chromecast, en wat kun je ermee?
  • Waarom kiezen voor Sonos of een andere multiroom-speaker?

Draadloze speakers zijn enorm populair. Zoals de naam al aangeeft, vereisen deze luidsprekers eigenlijk alleen een stopcontact. Prik 'm daarin en je kunt meteen muziek vanaf je smartphone (of een ander toestel, zoals een tablet) draadloos doorsturen of streamen. Superhandig – en heel wat minder omslachtig dan een traditioneel muzieksysteem dat bestaat uit verschillende apparaten die via kabels aan speakers hangen. 

Draadloze speakers

In alle soorten en maten – er zit sowieso iets voor je tussen!

Een draadloze speaker is vooral heel flexibel. Je kunt hem net zo makkelijk in de keuken als in de woonkamer neerzetten om daar naar muziek te luisteren. Sommige modellen kunnen zelfs buiten worden gebruikt. Ze zijn waterbestendig of hebben een behuizing die tegen een stootje kan. Er zijn grote en kleine speakers, toestellen met een fraai designsmoeltje en meer functionele modellen, en soms kun je zelfs kiezen uit meerdere kleuren. Heel wat keuze dus – en dan zijn er nog de vele technische verschillen.

Met een draadloze speaker kun je ook internetradio afspelen. Sommige modellen hebben ingangen waarmee je bijvoorbeeld een platenspeler kunt aansluiten.

Vijf Sonos Roam-speakers in vijf verschillende kleuren. De Sonos Roam werkt zowel met bluetooth als wifi.

Wifi versus bluetooth

Draadloze luidsprekers kun je indelen in twee groepen: met wifi of met bluetooth. Wifi-speakers zijn luidsprekers die je thuis gebruikt. Ze verbinden met het draadloze thuisnetwerk. Dat maakt ze heel flexibel qua bediening. Iedereen van het gezin kan bijvoorbeeld vanaf de eigen smartphone de muziek bedienen. Als jij een playlist beluistert en je partner wil de muziek even stiller zetten, dan kan dat gewoon via zijn of haar eigen toestel. 

Bovendien is je smartphone (of tablet, laptop et cetera) gewoon een soort afstandsbediening. Je gebruikt het apparaat alleen om muziek te zoeken en te kiezen. Ga je even de tuin in met je telefoon of is de batterij leeg, dan stopt de muziek niet. 

Bluetooth-speakers werken met een rechtstreekse verbinding tussen je smartphone en de speaker. Je moet dus min of meer in de buurt blijven om muziek af te spelen. Het bereik ligt normaal gesproken rond de 10 meter. Belt iemand je op, dan stopt de muziek. Misschien hoor je dan zelfs de oproep door de speaker. 

Het grote voordeel van een bluetooth-speaker is dat je hem overal kunt gebruiken. Ook op plaatsen waar geen wifi is. In de tuin, op het strand of in een vakantiehuis, het kan allemaal. De meeste bluetooth-speakers hebben een accu. Je hebt dus zelfs geen stopcontact nodig. Nou ja, tot de batterij leeg is natuurlijk.

Als je meerdere bluetooth-speakers van hetzelfde merk hebt, kun je ze soms combineren tot één grote, virtuele speaker. Dat kan bijvoorbeeld bij JBL of Sony. Het is een leuke optie voor een tuinfeest.

Er zijn luidsprekers beschikbaar die zowel over wifi als bluetooth beschikken, zoals de nieuwe Sonos Era 100 en Era 300. Maar niet elke speaker die over beide technologieën beschikt kun je gebruiken als je buiten het bereik van een wifi-netwerk bent.

Het grote voordeel van bluetooth-speakers: je kunt ze werkelijk overal gebruiken.

AirPlay 2, Chromecast en Spotify Connect

Veel draadloze wifi-speakers zijn uitgerust met Chromecast en AirPlay 2. Dat zijn technologieën van respectievelijk Google en Apple om muziek te streamen. Beide werken op dezelfde manier. Niet met een eigen app, maar als een universele modus om te streamen. En dat in hoge kwaliteit.

Met Chromecast zie je een icoontje in de apps van bijna elke streamingdienst verschijnen. Je tikt hierop en er verschijnt een lijst met aanwezige Chromecast-speakers. Tik je dan op een speaker, dan begint deze muziek af te spelen. Het volume kun je regelen via je mobiele apparaat. Bij Android-telefoons zie je bovendien knoppen verschijnen om de muziek te pauzeren en naar een vorig of volgend nummer te springen. Chromecast vind je op elke Android-toestel, maar is ook beschikbaar in sommige apps op iPhones en iPads.

AirPlay 2 is echt iets voor Apple-gebruikers. Net zoals bij Chromecast werkt AirPlay met een icoon dat in media-apps zichtbaar is. Maar je kunt het ook activeren via het bedieningsmenu op je iPhone of iPad. Via deze weg kun je alle audio doorsturen, dus ook bijvoorbeeld van een game-app.

Spotify Connect is er voor abonnees van de Spotify-muziekdienst. Het werkt min of meer als AirPlay 2 of Chromecast: in de Spotify-app zie je alle compatibele speakers verschijnen (net als andere apparaten met Spotify, zoals je smart-tv of gameconsole). Tik op één ervan en je muziek begint meteen via deze weergever te spelen.

Multiroom-speakers

Bluesound, Bose, Denon en Sonos zijn merken die een stapje verdergaan. Hun wifi-speakers bedien je met een app. Je verbindt ze met je favoriete muziekdienst(en) zodat je rechtstreeks in de app muziek zoekt en afspeelt. Dat vinden sommige mensen prettiger werken dan via de apps van muziekdiensten. 

Bovendien kun je meerdere van deze speakers in huis plaatsen en bedienen via hun app. Dankzij deze zogeheten multiroom-functionaliteit kun je speakers samenvoegen in de app, zodat ze dezelfde muziek afspelen. In de keuken naar een radiozender luisteren terwijl je partner in de badkamer met een eigen playlists meezingt? Dat kan ook. Fabrikanten van multiroom-speakers bieden ook compatibele soundbars en andere audiotoestellen aan. Zo kun je ook bijvoorbeeld het tv-geluid van een voetbalmatch doorsturen naar de speakers in de eetkamer. Niet zo gezellig, maar het kan.

Combineer twee dezelfde multiroom-speakers om een stereopaar te vormen; dat is iets anders dan die twee speakers zomaar samenvoegen. Bij een stereopaar speelt elke speaker één kant (links of rechts) van de muziek af. De bedoeling is dan wel dat beide speakers in dezelfde kamer staan.

Doorgaans kun je alleen speakers van hetzelfde merk in één muzieksysteem combineren. De uitzondering daarop is BluOS, dat naast door Bluesound ook door audiomerken als DALI, NAD en Monitor Audio wordt gebruikt. De meeste multiroom-merken werken ook goed samen met smarthome- en domoticaplatforms, zoals Control4, Homey en Crestron.

Multiroom-speakers ondersteunen vaak ook Chromecast, AirPlay, Spotify Connect en zelfs bluetooth. Je kunt ze dus op verschillende manieren gebruiken.

▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

▼ Volgende artikel
Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app
© Алексей Закиров - stock.adobe.com
Huis

Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app

Nu de parkeer-app EasyPark onder vuur ligt vanwege de fors hogere servicekosten die vanaf 1 mei 2025 in rekening worden gebracht, is het tijd om eens te kijken naar alternatieven. De app van Q-Park bijvoorbeeld: stukken goedkoper en ook nog eens makkelijk in gebruik.

Om te beginnen download je de Q-Park-app via Apple App Store of Google Play Store . Open na de installatie de app en druk op Inloggen wanneer je al een account hebt, of kies voor Account aanmaken om je registratie te voltooien. Je ontvangt ook nog een bevestigingscode per mail die je moet invullen tijdens de registratie. Een werkend e-mailadres is dus belangrijk.

Voer vervolgens je e-mailadres en wachtwoord in en tik op Bevestigen. Eenmaal ingelogd krijg je toegang tot het hoofdscherm, waar je beschikbare parkeergarages in jouw buurt vindt.

View post on TikTok

Dit scherm toont in real time hoeveel plaatsen er nog vrij zijn en wat de verwachte kosten zijn. Wil je direct instructies naar een locatie? Raak dan Navigeren aan en gebruik de ingebouwde routebeschrijving van je toestel. Houd er rekening mee dat je soms toestemming moet geven voor locatiediensten, wat je bij de eerste keer gebruik in de systeeminstellingen kunt regelen. Zo ben je binnen enkele minuten klaar om overal vlot te parkeren, zonder eindeloos rondjes te hoeven rijden in drukke stadscentra. 

Betalen en tariefoverzicht

Per parkeergarage of -terrein kun je direct zien hoeveel elektrische oplaadpunten er zijn. Als je echter benieuwd bent naar de parkeerkosten, dan wordt het je in de app niet heel gemakkelijk gemaakt. Die kosten zijn namelijk niet opgenomen in de app: je wordt doorverwezen naar de website van Q-Park, waar je vervolgens alsnog handmatig de parkeerlocatie moet invoeren. Niet heel gebruikersvriendelijk.

Parkeren op straat gaat gelukkig wel iets eenvoudiger: daar hoef je alleen de parkeersessie te starten. Als je creditcard of bankrekening is gekoppeld, hoef je vervolgens verder nergens meer naar om te kijken.

De app houdt de duur van je parkeeractie bij en rekent automatisch het juiste bedrag af. Zo voorkom je onnodige boetes. Zodra je terug bij je auto bent, beëindig je de sessie via Parkeersessie stoppen. Houd er rekening mee dat sommige locaties een maximaal dagtarief hanteren. Door dit vooraf te checken, kom je nooit voor verrassingen te staan. Ook prettig is dat je geen transactiekosten betaalt als je op straat parkeert, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij EasyPark.

Makkelijk garages inrijden

Een andere handige optie is de functie mobiel parkeren. Als je dit in de app instelt, kun je voortaan automatisch parkeergarages van Q-Park inrijden waar nummerbordherkenning is ingeschakeld. Welke dat zijn, zie je in de app. In de app geef je daartoe het nummerbord van je auto op, maak je een koppeling met iDeal of je creditcard en na het verifiëren van je rekeningnummer door middel van een machtiging van één cent wordt de betaling voortaan automatisch afgeschreven wanneer je de parkeergarage of het parkeerterrein afrijdt. Je betaalt in deze gevallen ook geen 40 cent transactiekosten. En: zowel bij het in- als uitrijden wordt de slagboom automatisch voor je geopend.

Handige tips

Het leuke aan de de Q-Park-app is dat deze meer biedt meer dan alleen het parkeren zelf. Zo kun je meldingen inschakelen door op Instellingen en vervolgens Pushmeldingen te tikken. Hierdoor ontvang je een notificatie wanneer je parkeersessie bijna afloopt of wanneer er een actietarief geldt.

Stel je voor dat je met vrienden dineert in een onbekende stad: de functie Vind mijn auto wijst je exact de weg terug naar je parkeerplek. Alles werkt intuïtief, omdat de app een overzichtelijke interface heeft en jou begeleidt bij elke stap. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan kun je met Help direct contact opnemen met de supportafdeling. Let op dat je je gegevens up-to-date houdt, zodat je altijd toegang hebt tot de juiste betaalopties.

Meerdere auto's

Heb je meerdere auto's of wil je je account delen met anderen? Dat kan ook: in je profiel kun je namelijk meerdere nummerborden toevoegen. Logt iemand anders op een andere telefoon in met hetzelfde account, dan kan deze persoon de app dus ook gebruiken voor zijn of haar auto.

Tot slot

De Q-Park-app bespaart je kostbare tijd door parkeren makkelijk te maken en automatisch je betalingen te regelen. Dankzij de duidelijke interface en realtime informatie vind je moeiteloos beschikbare parkeerlocaties. Bovendien kun je snel je parkeeractie verlengen en betaalopties beheren, zodat je nooit meer onnodig betaalt. Prettig daarbij is dat je geen transactiekosten betaalt.