Wat is een draadloze speaker?
Heerlijk naar muziek luisteren waar je maar wilt en zonder lastige kabels en snoeren? Daar heb je een draadloze speaker voor nodig. Maar welke moet je precies hebben?
De term 'draadloze speaker' is een label dat aan allerlei soorten luidsprekers hangt. Wat je kunt verwachten van een draadloze speaker en wat de verschillen zijn, ontdek je in dit artikel.
- Wat is een draadloze speaker precies?
- Wifi of bluetooth: wanneer kies je voor welke verbinding?
- Wat is AirPlay 2 en Chromecast, en wat kun je ermee?
- Waarom kiezen voor Sonos of een andere multiroom-speaker?
Draadloze speakers zijn enorm populair. Zoals de naam al aangeeft, vereisen deze luidsprekers eigenlijk alleen een stopcontact. Prik 'm daarin en je kunt meteen muziek vanaf je smartphone (of een ander toestel, zoals een tablet) draadloos doorsturen of streamen. Superhandig – en heel wat minder omslachtig dan een traditioneel muzieksysteem dat bestaat uit verschillende apparaten die via kabels aan speakers hangen.
Draadloze speakers
In alle soorten en maten – er zit sowieso iets voor je tussen!
Een draadloze speaker is vooral heel flexibel. Je kunt hem net zo makkelijk in de keuken als in de woonkamer neerzetten om daar naar muziek te luisteren. Sommige modellen kunnen zelfs buiten worden gebruikt. Ze zijn waterbestendig of hebben een behuizing die tegen een stootje kan. Er zijn grote en kleine speakers, toestellen met een fraai designsmoeltje en meer functionele modellen, en soms kun je zelfs kiezen uit meerdere kleuren. Heel wat keuze dus – en dan zijn er nog de vele technische verschillen.
Met een draadloze speaker kun je ook internetradio afspelen. Sommige modellen hebben ingangen waarmee je bijvoorbeeld een platenspeler kunt aansluiten.
Wifi versus bluetooth
Draadloze luidsprekers kun je indelen in twee groepen: met wifi of met bluetooth. Wifi-speakers zijn luidsprekers die je thuis gebruikt. Ze verbinden met het draadloze thuisnetwerk. Dat maakt ze heel flexibel qua bediening. Iedereen van het gezin kan bijvoorbeeld vanaf de eigen smartphone de muziek bedienen. Als jij een playlist beluistert en je partner wil de muziek even stiller zetten, dan kan dat gewoon via zijn of haar eigen toestel.
Bovendien is je smartphone (of tablet, laptop et cetera) gewoon een soort afstandsbediening. Je gebruikt het apparaat alleen om muziek te zoeken en te kiezen. Ga je even de tuin in met je telefoon of is de batterij leeg, dan stopt de muziek niet.
Bluetooth-speakers werken met een rechtstreekse verbinding tussen je smartphone en de speaker. Je moet dus min of meer in de buurt blijven om muziek af te spelen. Het bereik ligt normaal gesproken rond de 10 meter. Belt iemand je op, dan stopt de muziek. Misschien hoor je dan zelfs de oproep door de speaker.
Het grote voordeel van een bluetooth-speaker is dat je hem overal kunt gebruiken. Ook op plaatsen waar geen wifi is. In de tuin, op het strand of in een vakantiehuis, het kan allemaal. De meeste bluetooth-speakers hebben een accu. Je hebt dus zelfs geen stopcontact nodig. Nou ja, tot de batterij leeg is natuurlijk.
Als je meerdere bluetooth-speakers van hetzelfde merk hebt, kun je ze soms combineren tot één grote, virtuele speaker. Dat kan bijvoorbeeld bij JBL of Sony. Het is een leuke optie voor een tuinfeest.
Er zijn luidsprekers beschikbaar die zowel over wifi als bluetooth beschikken, zoals de nieuwe Sonos Era 100 en Era 300. Maar niet elke speaker die over beide technologieën beschikt kun je gebruiken als je buiten het bereik van een wifi-netwerk bent.
AirPlay 2, Chromecast en Spotify Connect
Veel draadloze wifi-speakers zijn uitgerust met Chromecast en AirPlay 2. Dat zijn technologieën van respectievelijk Google en Apple om muziek te streamen. Beide werken op dezelfde manier. Niet met een eigen app, maar als een universele modus om te streamen. En dat in hoge kwaliteit.
Met Chromecast zie je een icoontje in de apps van bijna elke streamingdienst verschijnen. Je tikt hierop en er verschijnt een lijst met aanwezige Chromecast-speakers. Tik je dan op een speaker, dan begint deze muziek af te spelen. Het volume kun je regelen via je mobiele apparaat. Bij Android-telefoons zie je bovendien knoppen verschijnen om de muziek te pauzeren en naar een vorig of volgend nummer te springen. Chromecast vind je op elke Android-toestel, maar is ook beschikbaar in sommige apps op iPhones en iPads.
AirPlay 2 is echt iets voor Apple-gebruikers. Net zoals bij Chromecast werkt AirPlay met een icoon dat in media-apps zichtbaar is. Maar je kunt het ook activeren via het bedieningsmenu op je iPhone of iPad. Via deze weg kun je alle audio doorsturen, dus ook bijvoorbeeld van een game-app.
Spotify Connect is er voor abonnees van de Spotify-muziekdienst. Het werkt min of meer als AirPlay 2 of Chromecast: in de Spotify-app zie je alle compatibele speakers verschijnen (net als andere apparaten met Spotify, zoals je smart-tv of gameconsole). Tik op één ervan en je muziek begint meteen via deze weergever te spelen.
Multiroom-speakers
Bluesound, Bose, Denon en Sonos zijn merken die een stapje verdergaan. Hun wifi-speakers bedien je met een app. Je verbindt ze met je favoriete muziekdienst(en) zodat je rechtstreeks in de app muziek zoekt en afspeelt. Dat vinden sommige mensen prettiger werken dan via de apps van muziekdiensten.
Bovendien kun je meerdere van deze speakers in huis plaatsen en bedienen via hun app. Dankzij deze zogeheten multiroom-functionaliteit kun je speakers samenvoegen in de app, zodat ze dezelfde muziek afspelen. In de keuken naar een radiozender luisteren terwijl je partner in de badkamer met een eigen playlists meezingt? Dat kan ook. Fabrikanten van multiroom-speakers bieden ook compatibele soundbars en andere audiotoestellen aan. Zo kun je ook bijvoorbeeld het tv-geluid van een voetbalmatch doorsturen naar de speakers in de eetkamer. Niet zo gezellig, maar het kan.
Combineer twee dezelfde multiroom-speakers om een stereopaar te vormen; dat is iets anders dan die twee speakers zomaar samenvoegen. Bij een stereopaar speelt elke speaker één kant (links of rechts) van de muziek af. De bedoeling is dan wel dat beide speakers in dezelfde kamer staan.
Doorgaans kun je alleen speakers van hetzelfde merk in één muzieksysteem combineren. De uitzondering daarop is BluOS, dat naast door Bluesound ook door audiomerken als DALI, NAD en Monitor Audio wordt gebruikt. De meeste multiroom-merken werken ook goed samen met smarthome- en domoticaplatforms, zoals Control4, Homey en Crestron.
Multiroom-speakers ondersteunen vaak ook Chromecast, AirPlay, Spotify Connect en zelfs bluetooth. Je kunt ze dus op verschillende manieren gebruiken.