Sonos Beam (Gen 2): de beste in zijn klasse

© PXimport

Sonos Beam (Gen 2): de beste in zijn klasse

Audio

Geplaatst: 1 november 2021 - 17:08

Aangepast: 25 november 2022 - 11:14

Rens Blom

De Sonos Beam (Gen 2) is de beste soundbar die je voor 499 euro kunt kopen. Punt uit. Dat is fijn om te weten als je de soundbar overweegt, maar er is natuurlijk veel meer over het product te zeggen. Na drie weken testen lees je hier onze Sonos Beam (Gen 2) review.

De originele Sonos Beam dateert uit 2018 en werd - ook door Computer!Totaal - bestempeld als één van de beste soundbars die je voor 449 euro kon kopen. Nu is er een opvolger: de Beam (Gen 2), met een adviesprijs van 499 euro. Sonos leende mij drie weken een wit exemplaar voor deze Sonos Beam (Gen 2) review.

Installatie is een eitje

Na het uitpakken van de Sonos Beam (Gen 2) plaats je de soundbar bij je tv, sluit je de stroomkabel aan en verbind je de HDMI-kabel met je televisie. Eventueel kun je ook een ethernetkabel aansluiten. 

Pak de Sonos-app erbij, maak als je dat nog niet hebt een account aan en volg de eenvoudige installatiestappen om de Beam (Gen 2) met je wifinetwerk te verbinden. Het hele proces duurde bij mij als bestaande Sonos-gebruiker minder dan tien minuten. 

Na de installatie kun je extra zaken instellen, bijvoorbeeld je favoriete muziekapp koppelen aan het Sonos-systeem en de Google Assistent-spraakassistent activeren op de luidspreker. 

© PXimport

© PXimport

Modern ontwerp

De Sonos Beam (Gen 2) heeft een herkenbaar Sonos-ontwerp en ziet er naar mijn mening strak uit. De soundbar is te koop in het zwart en wit, met een matte afwerking en stevige antislipvoetjes. Je kunt de soundbar ook ophangen aan de muur - de benodigde muurbeugel is los te koop. 

Is de Beam (Gen 2) groot? Ik vind van niet, zo voor mijn 55 inch-tv. Een paar vrienden zijn het met mij eens, waar met name ouderen de soundbar aan de forse kant vinden. Een aandachtspunt is de hoogte van de soundbar. Mijn tv staat op minimale voetjes op mijn dressoir, waardoor de Beam (Gen 2) de ondertiteling van films en series blokkeert als ik op de bank lig. Met een tv die hogere voetjes heeft, speelt dit probleem minder. Als je de Beam (Gen 2) aan de muur bevestigt, heb je nog meer vrijheid. 

© PXimport

© PXimport

Uitstekend geluid

Op het belangrijkste onderdeel, de geluidskwaliteit, scoort de Beam (Gen 2) uitstekend. De lat lag hoog, want de originele Beam produceert goed geluid. Sonos heeft een en ander aangepast aan de speakers om de geluidskwaliteit te verbeteren en ondersteuning voor Dolby Atmos toegevoegd. Na drie weken testen ben ik heel enthousiast over het geluid van de nieuwe Beam. 

Allereerst komt er veel meer geluid uit de relatief compacte soundbar dan ik had verwacht. En dat geluid imponeert ook met het krachtige volume, flink wat bas en zuivere zangtonen. Verschillende mensen die in de afgelopen weken een filmpje bij mij hebben gekeken of een biertje dronken met achtergrondmuziek, zijn verbaasd over de muzikale mogelijkheden van de Beam (Gen 2). Eerder testte ik de Sonos Arc van 999 euro, maar die soundbar vind ik niet heel veel beter dan de Beam (Gen 2). Ik zou zelf in ieder geval niet meer betalen voor de Arc, maar het prijsverschil eerder investeren in twee Sonos One's of One SL's. Die kun je koppelen aan de soundbar en achter je neerzetten, om zo een surroundopstelling te creëren. Ik heb zelf al twee One's en vind de surroundervaring erg prettig. Je kunt ook een Sonos Sub aan de soundbar verbinden, maar die is met een straatprijs van 799 euro wel erg prijzig. Ik mis geen bas bij het kijken van actiefilms of luisteren naar moderne muziek dus zou de Sub niet snel kopen - waarbij ik moet zeggen dat ik hem niet getest heb. 

Houd er rekening mee dat de Beam (Gen 2) geen ondersteuning heeft voor DTS:X, een digitaal surroundprincipe. Ik mis het niet, maar voor sommigen is het een aandachtspunt. 

© PXimport

Veel slimme functies

Zoals je van een Sonos-apparaat mag verwachten, integreert de Beam (Gen 2) perfect binnen het Sonos-ecosysteem. Het is heel eenvoudig om muziek op al je Sonos-luidsprekers af te spelen of - zoals net genoemd - de soundbar te verbinden met One's voor surroundgeluid. 

Ook fijn zijn de nauwkeurige microfoons in de soundbar. Je kunt de Google Assistent activeren en de Beam (Gen 2) zo spraakopdrachten geven of dingen vragen. Dit werkt even goed als met mijn Google Nest Hub en beduidend beter dan met de Sonos Arc, wiens microfoons ik als matig bestempel. 

De Sonos Beam (Gen 2) is ook geschikt om muziek te streamen via diensten als Spotify Connect en Apple AirPlay 2. Ook dit werkt naar behoren. 

© PXimport

Hoewel ik erg enthousiast ben over de mogelijkheden van de Beam (Gen 2), mis ik persoonlijk twee dingen die ik ook op andere Sonos-soundbars als de Arc mis. Namelijk een afstandsbediening om de muziek en het volume te veranderen en de mogelijkheid om audio via bluetooth te luisteren. Tijdens het tv kijken gebruik ik de afstandsbediening van mijn tv, maar tijdens het luisteren naar Spotify mis ik regelmatig een afstandsbediening. Bijvoorbeeld als ik visite heb, want dan vind ik het niet zo netjes om tegen de soundbar te praten, de app erbij te pakken of op te staan om de soundbar zelf te bedienen. Een afstandsbediening om even snel iets aan te passen, heeft in zo'n situatie mijn voorkeur. Bluetoothfunctionaliteit is simpelweg handig in een soundbar, maar Sonos weigert het steevast in te bouwen. 

© PXimport

Conclusie: Sonos Beam (Gen 2) kopen?

De Sonos Beam (Gen 2) is een modern ogende soundbar met veel slimme functies, eenvoudige bediening en een perfecte integratie in het Sonos-ecosysteem. Op het belangrijkste punt, de geluidskwaliteit, imponeert de Beam (Gen 2) meer dan de concurrentie. Aandachtspunten als het gebrek aan bluetooth en DTS:X nemen niet weg dat de Sonos Beam (Gen 2) voor velen de beste soundbar van 499 euro is. 

9,0

ONS OORDEEL

Sonos Beam (Gen 2)

Pluspunten

Installatiegemak

Gebruiksgemak

Geluidskwaliteit

Veel slimme functies

Minpunten

Geen afstandsbediening

Geen bluetooth

Ondersteunt geen DTS:X

Conclusie

**Prijs** € 499,- **Aansluitingen** Hdmi eARC, ethernetpoort **Draadloos** Apple AirPlay 2, Google Chromecast, Google Assistent, Spotify Connect **Afmetingen soundbar** 65,1 × 6,9 × 10 centimeter **Gewicht soundbar** 2.8 kilo **Website** [www.sonos.com](https://www.sonos.com/nl-nl/shop/beam"blank")...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000