Sennheiser CX Plus True Wireless – nu met anc en betere audio
Onlangs bracht Sennheiser een nieuw set oordoppen uit: de Sennheiser CX True Wireless. Nu is daar een nieuwe versie van uitgebracht, genaamd de CX Plus True Wireless. De verschillen tussen beide varianten zijn niet groot, maar wel welkom. Is dit echt een betere versie? Je leest het antwoord in deze Sennheiser CX Plus True Wireless review.
Met een prijs van nog net geen 160 euro haal je de Sennheiser CX Plus True Wireless in huis. Dat is aan de hoge kant, maar een echte hoofdprijs is het niet. Zeker niet als je bedenkt dat de CX Plus beschikt over actieve ruisonderdrukking en een ambientmodus, waarmee omgevingsgeluiden juist wel doorgelaten worden. Daarnaast belooft de fabrikant dat de audio-ervaring erop vooruitgegaan is ten opzichte van het vorige model en is er een functie genaamd Smart Pause.
Weinig verschil met voorganger
De Sennheiser CX Plus True Wireless beschikt, net als zijn voorganger, over een TrueResponse-transducer. Dat drivertechnologie die zelf ontwikkeld is door het bedrijf, waar een patent op rust. De technologie zorgt voor diepe bassen, natuurlijke middentonen en heldere hogere tonen, laat de fabrikant weten. De oordoppen ondersteunen de codecs SBC-, AAC- en aptX en er is ondersteuning voor bluetooth 5.2. Hier geldt hetzelfde voordeel voor: muziek afspelen vanaf een smartphone naar de oordoppen kost minder energie, zonder dat dit ten koste gaat van de audiokwaliteit.
Wanneer je de actieve ruisonderdrukking gebruikt, dan gaan de oordoppen tot acht uur mee op een volle accu (zonder de functie actief doen ze er iets langer over om leeg te gaan). Het meegeleverde oplaaddoosje rekt de accuduur op tot 24 uur. Je kunt de oordoppen prima gebruiken tijdens het sporten, aangezien er een ipx4-certificaat aanwezig is. Dat maakt hen spatwaterdicht, waardoor een druppel zweet geen probleem is. Verder is het goed om te zien dat de Sennheiser CX Plus True Wireless geleverd wordt met in totaal vier setjes doppen. Daardoor is de kans groot dat er doppen tussen zitten die goed in de gehoorgang past. Probeer ze tenminste allemaal één keer uit.
©PXimport
De twee microfoons aan boord van de Sennheiser CX True Wireless pakken stemmen tijdens het bellen goed op. Wanneer de omgeving luidruchtig is, dan kan het voorkomen dat de persoon aan de andere kant daar last van heeft, waardoor er voor hen een soort kakofonie ontstaat. Maar dan moet het wel heel luidruchtig zijn. Tijdens het bellen kun je van de Sidetone-functie gebruikmaken. Je hoort dan je eigen stem, waardoor je minder het idee hebt hard te moeten praten. Aan de zijkanten van de oordoppen zit een aanraakgevoelig oppervlakte waar je de functies zelf van instelt. Zo neem je een telefoongesprek aan, bedien je je muziek of spreek je een stemassistent aan.
Het grote verschil zit hem dus in de aanwezigheid van de actieve ruisonderdrukking. En die werkt behoorlijk goed. Eenmaal actief, dan hoor je bijvoorbeeld je vingers op het toetsenbord niet meer tikken. Ook wordt de muziek in de sportschool aardig geweerd; je hoort die amper tot niet wanneer je het volume net een beetje hoger zet. De actieve ruisonderdrukking is dus een waardevolle toevoeging. Zet je de ambientmodus (of transparante modus) aan, dan keren al die geluiden terug. Wanneer je de muziek op een laag niveau houdt, dan hoor je nog steeds prima wat er om je heen gebeurt. Die functies maken het die investering van een paar tientjes meer dan waard.
Betere audio-ervaring
De Sennheiser CX True Wireless, zonder de Plus dus, liet een indruk achter waar we niet helemaal van onder de indruk waren. De audio-ervaring kwam een beetje rommelig over, alsof het geluid onder wat afgespeeld werd. Modderig, was de term die we gebruikten. Hoewel de CX Plus een beter geluidsveld presenteert, schudt het setje die modderigheid niet helemaal van zich af. De soundstage is nog steeds niet gebalanceerd, maar in vergelijking met z’n voorganger klinkt die wel al een stuk beter. Het ligt natuurlijk ook aan het genre dat je afspeelt, maar over het algemeen klinkt de muziek een stuk weelderiger en komen klanken, tonen en emoties beter uit de verf.
Fans van het metalgenre, of genres waarin snel gitaarwerk en lekker hard drumwerk centraal staan, komen echter nog steeds niet aan hun trekken. Dat gezegd hebbende klinken de rocknummers met deze oordoppen in beter dan met de CX True Wireless. De hogere tonen schuiven zichzelf veel beter naar voren, waardoor je de hoge zangpartijen veel beter waardeert, terwijl de baslagen minder de overhand krijgen. Het geheel klinkt wat minder afgemeten dan voorheen en daardoor ook een stuk helderder. Net zoals zijn voorganger klinken muziekgenres als dance, pop, synthwave en meer in de digitale sferen heel goed via deze oordoppen. De verschillende toonlagen klinken gedetailleerd, en de nadruk ligt nog steeds op de onderste regionen. Daar moet je van houden.
©PXimport
Wanneer je de oordoppen koppelt aan de gratis beschikbare app (te downloaden voor Android en iOS), dan krijg je toegang tot de equalizer. Dat is welkome toevoeging, aangezien je zodoende invloed hebt op de geluidskwaliteit. Er is geen test beschikbaar die rekening houdt met je gehoor, zoals Skullcandy en OnePlus bijvoorbeeld wel aanbieden, maar om eventuele beperkingen is prima heen te werken – mits je weet wat je doet. Het ietwat modderige karakter verdwijnt nooit helemaal – dat zit nou eenmaal in de basis van de audio-ervaring – maar met de juiste instellingen los je een deel op. Zeker wanneer je digitale muziekstijlen beluistert, kan het zijn dat je er helemaal in opgaat.
Zelf functies instellen
Ondanks het minimalistische design van de Sennheiser CX Plus True Wireless, is er nog genoeg ruimte voor een relatief groot aanraakgevoelig oppervlak. Via de app bepaal je wat die functies doen. Omdat er nu extra functies beschikbaar zijn, is het standaard zo dat beide oordoppen verschillende opties aanbieden aan beide kanten. De oordoppen reageren snel en accuraat op je invoer en laten dat blijken door middels van korte piepjes. Hoe hoger de toon, hoe vaker je dat oppervlak aangetikt hebt. Het is goed om te zien dat je via de app zelf bepaalt hoe vaak je hoeft te tappen voor een bepaalde functie, zodat je met één, twee of drie taps precies voor elkaar krijgt wat je wil.
De overzichtelijke applicaties biedt niet meer functies aan dan nodig. Dat houdt de app gebruiksvriendelijk en schoon; zoiets kunnen we alleen maar toejuichen. De nieuwe oordoppen van Sony hebben een ietwat rommelige app bijvoorbeeld, maar daar hebben de setjes van Sennheiser dus weinig mee te maken. Met een druk op de knop bereik je de equalizer of stel je de actieve ruisonderdrukking in. Ook zie je meteen met welke set je verbonden bent en hoe het zit met het batterijniveau. In dit soort gevallen genieten apps die een simpel design uitstralen de voorkeur, omdat je er gewoonweg weinig tijd in wil spenderen. Je wil gewoon je muziek kunnen luisteren.
De equalizer is op verschillende manieren te bedienen. Je kunt bijvoorbeeld presets instellen en die met een druk op de knop activeren. Daarnaast zijn er enkele standaardopties beschikbaar die Sennheiser aanbiedt en kun je spelen met de equalizer zelf. Dat kan weer op twee manieren: door een enkele schuifregelen of een as of via drie schuifregelaars. Beide onderdelen nemen de instellingen van elkaar over, waardoor je al gauw doorhebt hoe je ze het beste kunt inzetten. Dat komt de toegankelijkheid ten goede. Nogmaals: de audioproblemen van de Sennheiser CX Plus True Wireless worden er niet helemaal mee opgelost, maar je kunt een en ander wel opvangen.
©PXimport
Sennheiser CX Plus True Wireless – conclusie
De Sennheiser CX Plus True Wireless neemt veel van zijn voorganger mee. De specs zijn grotendeels hetzelfde, met als grootste verschil de actieve ruisonderdrukking (en de daarbij horende transparante modus). Ook kan de muziek nu automatisch gepauzeerd worden wanneer je een oordopje uitdoet. De app, het design en de overige functionaliteit zijn hetzelfde. Daarnaast is het zo dat de audio-ervaring er ietwat op vooruitgegaan is. Tonen klinken helderder en weelderiger dan voorheen en dat is goed nieuws voor heftige genres als metal, rock en aanverwante stijlen. Echter, het setje schudt het modderige karakter niet helemaal van zich, de veranderingen ten spijt.
De actieve ruisonderdrukking en de audioverbeteringen maken de extra investering van een paar tientjes het meer dan waard, mits je daar natuurlijk naar op zoek bent. Wil je geen actieve ruisonderdrukking, maar wil je wel een Sennheiser in huis halen, dan zit je voorlopig wel goed met de vorige iteratie. Voor iedereen die iets meer wil, heeft nu ook de Plus-versie in overweging te nemen. Houd er dan rekening mee dat de accu iets minder lang meegaat; maar wanneer je de functie uitschakelt, dan is dat alweer een zorg minder. Het is duidelijk dat je afwegingen moet maken.
Voor ongeveer hetzelfde geld kun je ook voor de Samsung Galaxy Buds 2 of de OnePlus Buds Pro gaan. Die kosten allebei rond de 150 euro en zijn dus een tientje goedkoper. Qua ruisonderdrukking zit je wellicht beter bij de Sennheiser, maar op het gebied van audio kan de Buds Pro voor verrassingen zorgen. Ga dus niet blind af op de Sennheiser CX Plus True Wireless, maar overweeg ook het concurrerende aanbod. Lees goed wat je van de oordoppen kunt verwachten. Vind je het niet zo erg dat bepaalde genres niet helemaal perfect weergegeven worden op de Plus, dan kun je dit setje echter met een gerust hart in huis halen. En anders kun je beter verder kijken.
**Prijs** €159,90,- **Draadloos** Bluetooth 5.2 **Accuduur** 8+16 uur luistertijd (met anc aan) **Bluetooth-codecs** SBC, AAC en AptX-ondersteuning **Extra** Spatwaterdicht (IPX4) **Website** [www.sennheiser.com](https://nl-nl.sennheiser.com/cx-true-wireless)
- Actieve ruisonderdrukking (anc)
- Betere audiokwaliteit
- Zelfde pluspunten als voorganger
- Soms nog wat modderig
- Accuduur kan tegenvallen