ID.nl logo
Review Sony ULT Field 1 – Overal een lekker muziekje
© Jeroen Boer - ID.nl
Huis

Review Sony ULT Field 1 – Overal een lekker muziekje

Sony introduceerde onlangs de ULT Power Sound-productreeks, die zich richt op sterke bas. De ULT Field 1 is de kleinste bluetoothspeaker en Sony maakt er geen geheim van dat het een directe concurrent van JBL’s populaire Flip 6 is. Wij hebben de ULT Field 1 getest om te kijken of het een fijne speaker is.

Uitstekend
Conclusie

Sony brengt met de ULT Field 1 een bluetoothspeaker op de markt in een populair segment. Daarbij heeft het bedrijf goed gekeken naar wat gebruikers willen. De ULT Field 1 is dan ook een handig exemplaar dat gemaakt is om overal te gebruiken. De Field 1 is water- en stofbestendig en kun je daardoor bijvoorbeeld meenemen tijdens een stranddagje. En het handige draagkoor zorgt ervoor dat je hem tijdens een feestje in de tuin kunt ophangen. Het geluid is met de ingeschakelde UKL-modus ook nog een prima. Opvallend is wel dat de speaker met uitgeschakelde ULT-modus wat iel klinkt.

Plus- en minpunten
  • Vol geluid (ULT-modus)
  • Water- en stofbestendig (IP67)
  • Fijne knoppen
  • Handig draag- en ophangkoord
  • Werkt als speakerphone
  • Matige app
  • Onnodig geluidje bij schakelen geluidsmodus
  • Iel geluid zonder ULT-modus

De term ULT in de productnaam staat voor Ultimate, wat betrekking heeft op de basweergave. Net als de eerder geteste ULT Wear-hoofdtelefoon is deze ULT Field 1 gericht op jongeren die van flink wat laagweergave in hun muziek houden.

©Jeroen Boer - ID.nl

De Sony ULT Flip 1 is een cilindervormige bluetoothspeaker.

Sony heeft goed naar het ontwerp van de JBL Flip 6 gekeken. De ULT Field 1 heeft net als de Flip 6 een cilindervormige behuizing (206 x 77 x 76 mm) afgewerkt met grof gewoven stof en passieve radiatoren in beide uiteinden. De Field 1 is wel net iets groter en meer vierkant dan helemaal rond. Door die vierkante afwerking blijft de speaker in de horizontale oriëntatie stevig op tafel liggen. Je kunt de Field 1 (net als de Flip 6) ook verticaal neerzetten, beide rubberen uiteinden zijn plat afgewerkt en voorzien van openingen die geluid ook doorlaten als je hem rechtop zet. Sony brengt de Field 1 in het zwart (getest), grijsgroen, gebroken wit en oranje op de markt.

©Jeroen Boer - ID.nl

De Sony ULT Field 1 is wat groter dan de JBL Flip 6.

De usb-c-poort die bedoeld is voor opladen is achter een klepje geplaatst. Een volledig lege accu opladen duurt ongeveer 5 uur. Dat klepje moet je goed dichtdoen als je de Field 1 niet oplaadt, want alleen dan is de speaker IP67-waterbestendig. De usb-c-poort is alleen voor opladen, de Sony ULT Field 1 doet geen dienst als powerbank voor je telefoon. Sony heeft de Field 1 verder van een microfoon voorzien, waardoor je hem ook als speakerphone kunt gebruiken om handsfree te bellen. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Achter een degelijk klepje vind je de usb-c-poort voor opladen.

Overal muziek

Een bluetoothspeaker is bedoeld om overal te gebruiken en daar heeft Sony goed over nagedacht. Zo heeft de ULT Field 1 een IP67-rating en is hij hiermee stof- en waterbestendig. Je kunt hem dus prima meenemen om muziek te luisteren aan het zwembad of op het strand. Volgens Sony kan hij zelfs tegen zout water en hem schoonmaken met een nat doekje is ook geen probleem. Het meenemen zelf is eenvoudig omdat Sony de behuizing heeft voorzien van een stevig koord dat je kunt gebruiken om de Field 1 ergens aan te hangen of vast te houden. Je kunt het koord verstellen door eraan te trekken, wel gaat dat wat stroef. De cilindervormige behuizing heeft nog een handigheidje, want de speaker past hiermee in de fleshouder van de meeste rugzakken. Al gaat dat helaas wel wat moeilijker dan bij de net wat slankere Flip 6, die daardoor nog net iets makkelijker is om mee te nemen. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Dankzij het handige koord kun je de Field 1 ophangen.

Handige bediening

Op de bovenkant heeft Sony de bedieningsknoppen in een strook van silicone-achtig materiaal verwerkt. De zes knopjes hebben een lekkere duidelijke klik. De aan-uitschakelaar is voorzien van een ledje dat aangeeft of de speaker aanstaat en een ledje dat aangeeft of er wordt opgeladen. Het pairingsknopje is voorzien van een blauw ledje om aan te geven dat er een verbinding is. De ronde ULT-knop die de geluidsmodus met extra bas activeert, is voorzien van verlichting die aangeeft dat de functie actief is. 

©Jeroen Boer - ID.nl

De bedieningsknoppen hebben een fijne klik.

Lekker vol geluid

De Field 1 is net als de meeste bluetoothspeakers in deze categorie een monospeaker met een woofer (83 x 42 mm) en tweeter (16 mm diameter) in combinatie met twee passieve basradiatoren aan de zijkant.

Bij de producten in de ULT-reeks draait het om de ultieme bas, maar de in eerste instantie klonk de Field 1 best dunnetjes. Pas nadat we op de ULT-knop drukten, begon de Field 1 te leven. Natuurlijk kan een compacte bluetooth-speaker nooit de ultieme baskampioen zijn, maar het geluid van de Field 1 klinkt in de ULT-modus voor het formaat van de speaker lekker vol. Met ingeschakelde ULT-modus is dit een prima speaker voor een muziekje tijdens een feestje op het strand of in de tuin. Vergeleken met de eerder aangehaalde JBL Flip 6 klinkt de Field 1 in de ULT-modus wat voller, terwijl de Flip 6 wat meer detail laat horen. Het zijn accenten, want zowel de Field 1 als Flip 6 is een prima bluetoothspeaker.

©Jeroen Boer - ID.nl

De ULT Field 1 is een monospeaker, de 'speakers' op de zijkanten zijn passieve radiatoren voor een krachtigere basweergave.

Via de ULT-knop kun je schakelen tussen de standaard- en ULT-modus. In de app vind je in de geluidsinstellingen ook nog de optie custom. Hiermee kun je het geluid zelf tunen aan de hand van een eenvoudige equalizer met schuifjes voor bass, middle en treble. Onlangs is firmware 2600 uitgekomen, waarvan Sony zegt de EQ-instellingen te hebben verbeterd, maar dat heeft niet tot zichtbare veranderingen geleid. Wellicht kun je het geluid met de equalizer meer naar je smaak aanpassen, maar wij kozen al snel voor het volgens ons beter klinkende ULT waaraan je verder niks kunt instellen. 

In de app vind je een custom-geluidsmodus met een simpele equalizer.

Wanneer je vaak tussen de standaard- en ULT-modus wilt schakelen, heeft de Field 1 wel een beetje vervelende eigenschap. Je hoort namelijk een heel duidelijk geluid als je op de ULT-knop drukt en de muziek wordt dan ook even gedempt. Onnodig, want je weet door de verlichting al of ULT aanstaat. Het is bovendien puur cosmetisch en geen teken dat de DSP iets doet, want als je via de app wisselt hoor je geen geluidje.

De Field 1 heeft een opgegeven accuduur van 12 uur en haalt dat moeiteloos als je op zo’n half volume luistert, wat al best luid is. 

Eenvoudige app

De Field 1 gebruikt bluetooth 5.3 in combinatie met de sbc- of aac-codec en laat zich eenvoudig aan je smartphone koppelen. Je kunt de speaker eventueel verder instellen met de app Music Center. Dat is een wat rommelige app met weinig functionaliteit, de functie in het hoofdscherm om Spotify te openen is een beetje overbodig. Eigenlijk zijn de enige nuttige functies de eerdergenoemde equalizer en firmware-update.

In de app kun je eventueel in de bluetoothinstellingen kiezen voor een voorkeur voor geluidskwaliteit en een voorkeur voor een stabiele verbinding. Standaard is de beste geluidskwaliteit actief en zal de speaker verbinden met de beste codec die door zowel je smartphone als speaker ondersteund wordt.

Die betere codec is in het geval van de Sony ULT Field 1 de aac-codec die vooral op iPhones goed ondersteund wordt, op veel Android-smartphones is aac niet aanwezig. Wordt aac niet ondersteund, dan wordt de universele sbc-codec gebruikt die ook actief is als je kiest voor een stabiele verbinding.

Heb je toevallig meerdere ULT-speakers? Dan kun je die met de app koppelen om ze dezelfde muziek te laten spelen. Dat hebben we niet kunnen testen omdat we er maar één hadden.

De eenvoudige app is wat rommelig.

Conclusie

Sony brengt met de ULT Field 1 een bluetoothspeaker op de markt in een populair segment. Daarbij heeft het bedrijf goed gekeken naar wat gebruikers willen. De ULT Field 1 is dan ook een handig exemplaar dat gemaakt is om overal te gebruiken. De Field 1 is water- en stofbestendig en kun je daardoor bijvoorbeeld meenemen tijdens een stranddagje. En het handige draagkoor zorgt ervoor dat je hem tijdens een feestje in de tuin kunt ophangen. Het geluid is met de ingeschakelde UKL-modus ook nog een prima. Opvallend is wel dat de speaker met uitgeschakelde ULT-modus wat iel klinkt.

▼ Volgende artikel
Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?
© Rens Blom
Gezond leven

Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?

De Huawei Watch Fit 4 Pro is een nieuwe fitnesstracker. Of is het toch een smartwatch? De wearable lijkt ertussenin te zitten, wat een interessante gebruikservaring oplevert. In deze review lees je onze ervaringen met de Watch Fit 4 Pro, die een adviesprijs van 280 euro heeft.

Uitstekend
Conclusie

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

Plus- en minpunten
  • Luxe, licht ontwerp
  • Lange accuduur
  • Uitgebreide gezondheidsmetingen
  • Werkt met Android en iOS
  • Mist functies als contactloos betalen
  • Kan door groter scherm lomp staan om smallere pols

Goed om te weten is dat de Watch Fit 4 Pro een duurdere versie is van de tegelijk gelanceerde Watch Fit 4. Die heeft een adviesprijs van 170 euro – een wezenlijk verschil. Het prijsverschil uit zich met name in de eenvoudigere behuizing en wat minder geavanceerde sensoren om je gezondheid te meten. Waar de Watch Fit 4 een typische betaalbare fitnesstracker is, komt de Pro-versie daadwerkelijk luxer over.

©Rens Blom

We hebben de Watch Fit 4 Pro anderhalve week om de pols gehad en zijn positief verrast over het uiterlijk en draagcomfort. De wearable oogt wat oneerbiedig gezegd erg veel als de peperdure Apple Watch Ultra, maar is dunner en lichter. Dat merk je om de pols. Je overhemd of T-shirt glijdt zo over de wearable heen en ook met slapen hebben we weinig erg gehad in het feit dat we een 30 gram wegende gadget droegen. De bouwkwaliteit komt premium over en een regenbui of duik in een zwembad is geen probleem. Wij ontvingen de Watch Fit 4 Pro met zachte stoffen band, die niet irriteert. Het bandje is verwisselbaar. De kroon draait en navigeert zo door de interface.

Groot scherm

Is de Watch Fit 4 Pro een fitnesstracker? Sommige functies wijzen erop, maar fitnesstrackers staan ook bekend om hun doorgaans kleinere, smalle schermen. In deze Huawei-wearable zit echter een groot rechthoekig scherm, dat veel doet denken aan een Apple Watch. Op het grote scherm met saffierglas zie je duidelijk de tijd, meldingen van je smartphone, gezondheidsinformatie en andere gegevens. Het scherm is binnen en buiten goed afleesbaar, al kan het display onder sommige omstandigheden wel spiegelen. Dan moet je wat beter kijken of je pols wat draaien.

Onderstaande foto's laten zien wat we bedoelen. Op de ene afbeelding spiegelt het scherm nogal, waar het scherm op de andere foto wél goed afleesbaar is.

©Rens Blom

Het scherm kan spiegelen.

©Rens Blom

Je pols draaien kan het spiegelen verhelpen, waardoor het scherm erg goed afleesbaar is.

Veel functies

De Huawei Watch Fit 4 Pro heeft veel ingebouwde functies. Natuurlijk, er is keuze uit meer dan honderd wijzerplaten om geheel naar eigen smaak te zien hoe laat het is. De wearable houdt echter ook je hartslag, aantal gezette stappen, sportieve activiteiten en slaap bij (mits je de tracker 's nachts draagt). Ook kun je meldingen van je smartphone laten tonen op het wearablescherm. Je bepaalt zelf van welke apps. Antwoorden kan doorgaans niet of alleen met vooraf ingestelde reacties.

Je kunt bellen met de Watch Fit 4 Pro, mits de wearable via bluetooth verbonden is met je smartphone. Over je smartphone gesproken: dat kan een Android-toestel of Apple iPhone zijn. Huawei's wearable werkt met beide besturingssystemen. Klinkt logisch, maar sommige smartwatches van andere merken werken alleen met Android óf iOS. De Huawei-smartphoneapp die hoort bij de Watch Fit 4 Pro installeer je op een iPhone eenvoudig uit de App Store. Op een Android-toestel dien je de app via een omweg te installeren, omdat Huawei van de Amerikaanse overheid geen apps in de Google Play Store mag aanbieden. Dat is eenmalig een onhandige handeling. De smartphone-app zelf werkt naar behoren, bevat veel instellingen en toont door de Watch Fit 4 Pro verzamelde informatie op een overzichtelijke manier.

©Rens Blom

De smartphone-app geeft informatie duidelijk weer en laat je ook kiezen uit heel veel wijzerplaten.

Lange accuduur

Een sterke eigenschap van Huawei-wearables is de lange accuduur, te danken aan een energiezuinige processor en eveneens energiezuinige software. Ook de Watch Fit 4 heeft een lange adem. Wij hebben 'm na zeven dagen aan de oplader moeten leggen, wat we een hele respectabele accuduur vinden. Het doet ons ook weer denken aan wat de Watch Fit 4 Pro nu precies is. De wearable komt qua ontwerp en scherm over als een smartwatch, maar biedt de lange accuduur waar fitnesstrackers om bekendstaan.

Conclusie: Huawei Watch Fit 4 Pro kopen?

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

▼ Volgende artikel
🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position
© Apple
Huis

🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position

In aanloop naar de Grand Prix van Monaco op 25 mei heeft Apple nieuwe functies toegevoegd aan de Kaarten-app. Heb je een iPhone of iPad, dan kun je Monaco nu bekijken in 'Steden in Detail', inclusief een 3D-weergave van het Formule 1-circuit.

De nieuwe weergave toont Monaco met opvallend veel detail. Iconische plekken zoals het Casino de Monte-Carlo, het Hôtel de Paris en de F1 Paddock Club zijn volledig in 3D te zien. In de donkere modus krijg je Monaco bij maanlicht te zien. Dit kleurenschema wordt bij zonsondergang ingeschakeld.

©Apple

Ook wegbelijning, bomen, voetgangerszones en openbaar vervoer zijn tot in detail zichtbaar. Automobilisten krijgen bovendien een speciale dashboardweergave met overzicht van kruispunten en rijbanen op ooghoogte, wat navigeren makkelijker maakt.

F1-circuit met extra lagen

Speciaal voor de Formule 1 zijn het circuit en de belangrijkste bochten gemarkeerd in Apple Kaarten. Ook tribunes, bruggen, de finish en andere elementen rond het parcours zijn in 3D weergegeven. Daardoor kun je als toeschouwer of fan het parcours virtueel verkennen – handig als je er bent, of gewoon thuis meekijkt.

©Apple

Meer Formule 1 in Kaarten

In verband met de aanstaande première van F1 The Movie, een film van Apple Original Films, is er ook een speciale gids beschikbaar in Kaarten. Die bevat bekende circuits van over de hele wereld, waaronder die uit de film en uiteraard Monaco zelf.