Review: Sony ULT Wear – Lekker geluid, maar soms iets teveel bas

© Jeroen Boer - ID.nl

Review: Sony ULT Wear – Lekker geluid, maar soms iets teveel bas

Geplaatst: 6 mei 2024 - 17:26

Aangepast: 15 mei 2024 - 09:27

Jeroen Boer

Sony staat bekend om zijn uitstekende bluetooth-koptelefoons met actieve ruisonderdrukking en heeft inmiddels vele modellen waar je uit kunt kiezen. De ULT Wear is het nieuwste model en hiermee richt Sony zich op een jongere doelgroep die van een vette bas houden.

8,0

Sony ULT Wear

Pluspunten

Comfortabel

Vol geluid

Goede ruisonderdrukking

Uitgebreide app

3,5mm-ingang

Beschermetui meegeleverd

Batterijduur

Minpunten

ULT-standen te overdreven

Niet officieel waterbestendig

Geen audio via usb-c

Conclusie

De Sony ULT Wear doet veel goed, je zou zelfs kunnen zeggen dat Sony de technologie van het vorige topmodel naar een flink lager prijspunt brengt. De koptelefoon is comfortabel, heeft een lange batterijduur en een prima ruisonderdrukking. De geluidskwaliteit is goed, maar je moet wel van een enigszins vol geluid houden. Neutraal getuned is de ULT Wear namelijk zeker niet. De ULT-standen die voor nog meer bas zorgen, zijn een beetje een gimmick en zeker ULT2 is te overdreven. Maar als je het niet aanzet, heb je er verder geen last van. Met een adviesprijs van 199 euro is dit zeker niet de goedkoopste koptelefoon op de markt, maar voor een goede koptelefoon met actieve ruisonderdrukking is de prijs wel scherp. Je krijgt er ook nog eens een fraaie reisetui bij....
Lees meer

De ULT Wear is onderdeel van Sony’s nieuwe ULT Power Sound-productreeks en dit staat zo groot op de doos dat je dit kunt beschouwen als een nieuw ‘merk’ binnen Sony, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Bravia voor televisies. ULT staat voor ultimate, maar toch betekent het niet dat dit Sony’s allerbeste draadloze hoofdtelefoon is. Je kunt ULT namelijk niet los zien van Power Sound, dit zijn dan producten met een ultieme basweergave. Sony richt zich met deze hoofdtelefoon vooral op een jonger publiek dat houdt van muziek waarin de bas niet krachtig genoeg kan zijn. Dat dit geen topmodel is, zie je behalve in de prijs ook terug in het typenummer. Waar de topmodellen een typenummer met daarin 1000 hebben (met de WH-1000XM5 als recentste model), heeft deze ULT Wear het typenummer WH-ULT900N en valt deze dus in de al bestaande 900-reeks net onder de topmodellen. Dat typenummer wordt in tegenstelling tot eerdere hoofdtelefoons veel minder prominent genoemd door Sony.

Sony Ult Wear.

© Jeroen Boer - ID.nl

Op de hoofdtelefoon vind je het ULT-logo op een knop die je tussen geluidsmodi laat schakelen.

Bekend ontwerp

Die focus op een jongere doelgroep zie je met de uitzondering van de glimmende letters op de ULT-knop en het Sony-logo (gelukkig) niet terug in het ontwerp. Deze hoofdtelefoon lijkt qua ontwerp veel op andere populaire Sony-hoofdtelefoons. Hij is misschien iets minder verfijnd vormgegeven dan topmodel WH-1000XM5, maar wat ons betreft wel weer fraaier dan zijn voorganger WH-1000XM4. Al scheelt het qua ontwerp allemaal niet zo heel veel, want ook Sony’s topmodellen zijn van een vergelijkbare kunststof gemaakt als deze ULT Wear. Al die kunststof heeft als voordeel dat de koptelefoon met 255 gram licht is, iets dat bijdraagt aan het draagcomfort.

De Sony ULT Wear is sowieso een opvallend comfortabele koptelefoon. De grote oorkussens zijn lekker zacht, terwijl de druk niet overdreven hoog is. Het enige minpuntje dat we qua draagcomfort zouden kunnen bedenken, is dat de nepleren oorkussens bij warmer weer tot meer zweten kunnen leiden. Dat geldt echter voor veel koptelefoons. Een ander minpuntje is dat de ULT Wear geen IP-rating voor waterbestendigheid heeft. Hij zal een licht regenbuitje best overleven, maar garanties zijn er niet.

Sony Ult Wear.

© Jeroen Boer - ID.nl

De comfortabele oorkussens zijn afgewerkt met kunstleer.

De ULT Wear is te koop in het zwart, grijsgroen of gebroken wit, wij hebben de zwarte variant getest. In tegenstelling tot de WH-1000XM5 is deze hoofdtelefoon inklapbaar waardoor je hem tot een kleiner pakketje kunt opvouwen. De uitstekende reisetui die je net als bij de topmodellen gewoon netjes krijgt meegeleverd, is dan ook een maatje kleiner dan bij Sony’s topmodel en dat is best prettig in je rugzak.

Sony Ult Wear.

© Jeroen Boer - ID.nl

Je krijgt een prima opberghoes, 3,5mm-kabel en een usb-c-laadkabeltje meegeleverd.

Handige bediening 

Het ontwerp lijkt dus veel op de duurdere modellen en ook qua bediening lever je niks in. De ULT Wear heeft op de rechterkant een aanraakgevoelige oorschelp waarmee je via tikken en veeggebaren je muziek kunt bedienen. Ook kun je je hand op de oorschelp leggen om snel alles in je omgeving te horen. De ruisonderdrukking schakel je in en uit met een knop achterop de linkeroorschelp. Die knop kun je optioneel via de app ook direct Spotify en Endel (een app met relaxgeluiden) laten openen door twee- of driemaal te klikken.

Nieuw ten opzichte van eerdere Sony-hoofdtelefoons is de al genoemde ULT-knop die eveneens achterop de linkerschelp geplaatst is. Deze knop is rond en een stuk groter dan de ruisonderdrukkingsknop en schakelt snel tussen twee standen die de basweergave verhogen.

Gebaseerd op voorgaand topmodel 

Qua techniek lijkt de ULT Wear veel op Sony’s vorige topmodel WH-1000XM4 en volgens een Sony-woordvoerder is hij zelfs vrijwel identiek met als enige verschil één noise-cancelling-microfoon minder (vier in plaats van vijf). De driver is net als bij de WH-1000XM4 in ieder geval weer een 40mm-variant waar de WH-1000XM5  een 30mm-variant gebruikt. Die kleinere driver in het topmodel zou voor een betere ruisonderdrukking zorgen, maar voor een stevige basweergave is een maatje groter waarschijnlijk weer prettig.

Op het gebied van bluetooth brengt deze ULT Wear geen nieuwe mogelijkheden. De bluetooth-versie is 5.2 en er is naast de basiscodec SBC ook ondersteuning voor de betere codecs AAC en LDAC. Die eerste is bedoeld voor Apple-gebruikers, terwijl LDAC op de meeste Android-toestellen wordt ondersteund. Net als op andere recente Sony-koptelefoons ontbreekt ondersteuning voor de aptX-codec.

Je kunt twee apparaten tegelijkertijd verbinden, maar het nadeel van deze multipoint-bluetooth is dat de betere geluidscodec LDAC niet gebruikt kan worden. Bedraad luisteren kan ook dankzij een 3,5mm-ingang, handig voor bijvoorbeeld het entertainmentsysteem in een vliegtuig. Al zul je de vliegtuigadapter die je in sommige oudere vliegtuigen nog nodig hebt, zelf moeten regelen. Voor het opladen heeft de koptelefoon een usb-c-poort, maar audio via usb wordt niet ondersteund.

Sony Ult Wear.

© Jeroen Boer - ID.nl

De Sony ULT Wear heeft een usb-c-poort voor laden en een 3,5mm-ingang om bedraad te luisteren.

Warm geluid met optioneel veel bas

De ULT Wear is net als de meeste Sony-hoofdtelefoons geen neutraal getunede koptelefoon, je krijgt altijd een ‘warm’ geluid met daarin een lekkere basweergave. Dat is op zich niet erg, het past bij de smaak van de meeste consumenten. Voor sprankelende klassieke muziek is dit wellicht niet de meest geschikte hoofdtelefoon. De WH-1000XM5 is ook niet helemaal neutraal, maar wel een stuk neutraler dan de ULT Wear. Dan hebben we het over het standaardgeluid, zonder zelf iets aan te passen in de app.

Bij de ULT Wear gaat het echter om nóg meer bas in de vorm van de twee ULT-standen die je snel via het knopje kunt selecteren. Beide standen doen hoorbaar zeker iets en zetten basgeluiden extra aan. De ULT1-stand die Sony ook wel Deep Bass noemt, kunnen we in sommige muziekgenres zoals hiphop nog wel waarderen. Je levert in de hogere en middentonen wel hoorbaar wat sprankeling in, maar krijgt wel het gevoel dat er een subwoofer wordt ingeschakeld. Dit is ook wel lekker tijdens het kijken naar een actiefilm. Zelf luisteren we muziek liever zonder ULT1 ingeschakeld, maar we kunnen ons voorstellen dat deze stand nog nuttig is. De ULT2-stand die Sony ook wel Attack Bass noemt, is wat ons betreft echter te overdreven aangezet en vervormt alle tonen simpelweg te veel.

Houd je helemaal niet van basweergave of ben je op zoek naar een andere sound, dan biedt de app een equalizer waarmee je de weergave naar wens kunt instellen. Als je instellingen hebt gevonden die je bevallen, kun je die in een profiel opslaan. Op het moment van testen bood de app een vijfbands-equalizer, Sony heeft ons echter gemeld dat er in een toekomstige update een fijnmazigere zevenbands-equalizer aankomt.

Sony Headphones-app.

Je kunt de (geluids)instellingen helemaal naar wens aanpassen in Sony’s Headphones-app.

Prima ruisonderdrukking

De actieve ruisonderdrukking (noise cancelling) is net als bij alle Sony-hoofdtelefoons prima, maar wel net een tandje minder goed dan bij het topmodel. Dat merk je als je er echt goed op gaat letten zonder naar muziek te luisteren, vooral stemgeluiden worden minder goed onderdrukt. Als je echter muziek luistert, is de ruisonderdrukking gewoon goed zonder storende bijwerkingen als hoorbare witte ruis.

De ULT Wear heeft op het gebied van ruisonderdrukking alle handige mogelijkheden die we ook van de duurdere modellen gewend zijn. Zo kun je de omgevingsgeluidmodus gebruiken waarmee je gesprekken toch nog kunt horen en kun je door je hand op de rechteroorschelp te leggen in één keer alles om je heen horen. Je kunt de instellingen voor de ruisonderdrukking ook automatisch laten aanpassen op basis van wat je aan het doen bent (bijvoorbeeld lopen of reizen in het openbaar vervoer) of op basis van locatie.

De batterijduur zonder ruisonderdrukking is zo’n 50 uur, terwijl je met ingeschakelde ruisonderdrukking zo’n 30 uur haalt. Dat zijn prima cijfers (vergelijkbaar met veel andere hoofdtelefoons) en als je de hoofdtelefoon af en toe even oplaadt, kun je eigenlijk altijd luisteren.

Conclusie

De Sony ULT Wear doet veel goed, je zou zelfs kunnen zeggen dat Sony de technologie van het vorige topmodel naar een flink lager prijspunt brengt. De koptelefoon is comfortabel, heeft een lange batterijduur en een prima ruisonderdrukking. De geluidskwaliteit is goed, maar je moet wel van een enigszins vol geluid houden. Neutraal getuned is de ULT Wear namelijk zeker niet. De ULT-standen die voor nog meer bas zorgen, zijn een beetje een gimmick en zeker ULT2 is te overdreven. Maar als je het niet aanzet, heb je er verder geen last van. Met een adviesprijs van 199 euro is dit zeker niet de goedkoopste koptelefoon op de markt, maar voor een goede koptelefoon met actieve ruisonderdrukking is de prijs wel scherp. Je krijgt er ook nog eens een fraaie reisetui bij.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten