LG Tone Free DFP8 – breed geluid ten koste van details

© PXimport

LG Tone Free DFP8 – breed geluid ten koste van details

Geplaatst: 12 april 2022 - 11:20

Aangepast: 10 maart 2023 - 10:49

Wesley Akkerman

De LG Tone Free DFP8 is een setje oordoppen dat beschikt over een aantal interessante functies, die niet allemaal met muziek en audio te maken hebben. De oordoppen zijn gemaakt in samenwerking met het high-end audiomerk Meridian Audio en hebben een adviesverkoopprijs van 179 euro. Maar wat haal je daarvoor precies in huis?

Het is even zoeken wat precies de rol is van Meridian Audio als het gaat om de audioproducten van de Zuid-Koreaanse fabrikant LG. De samenwerking levert – aldus de bedrijfscommunicatie – louter voordelen op, maar concrete aanwijzingen over die voordelen blijven uit.

Meridian Audio is een high-end audiomerk dat als eerste een digitale, actieve luidspreker ontwikkelde en heeft ervaring met digital signal processing (ook wel DSP genoemd). Daarnaast is de audiofabrikant medeverantwoordelijk voor high resolution (hi-res) audioformaten en master quality authenticated (MQA). Voor niet-kenners is dat nog steeds abracadabra, maar het klinkt in elk geval indrukwekkend.

Wat graafwerk maakt duidelijk dat Meridian Audio wel degelijk iets toevoegt aan in elk geval het setje LG Tone Free DFP8-oordoppen. Zo beschikken de oordoppen over Headphone Spatial Processing. Dat is audiotechnologie uit de schuur van het high-end audiomerk, dat voor een ruimtelijk geluid moet zorgen.

Als gebruiker moet je het gevoel krijgen “omhuld te worden door geluid”. 3D Sound Stage, een ander onderdeel, gooit er een schepje bovenop. Daarmee wordt het geluidsveld via ruimtelijke upmixing uitgebreid “om een levensechte audio-ervaring te bieden”. Dat klinkt leuk en aardig, maar dat levert mogelijk bewerkte audio met wat vervormingen op.

© PXimport

UVnano case als uniek onderdeel

Voordat we het geluid beoordelen, nemen we een stapje terug om de specificaties en (unieke) functies te belichten. De oordoppen hebben drivers van 8 millimeter, waardoor er redelijk wat ruimte is voor een mooie klankweergave. Ze bieden ipx4-bescherming aan en overleven zweet tijdens het sporten of een kortdurende regenbui.

Daarnaast is er actieve ruisonderdrukking, touchbediening via de oordoppen en levert LG enkele geldoppen mee van verschillende formaten. Als het goed is zit er een goed formaat voor jouw gehoorgang tussen, maar heel uitgebreid is de selectie helaas niet. De accu’s in de oordoppen doen het acht uur, maar als je het opbergdoosje meeneemt is er een maximale gebruikersduur van 24 uur.

Opladen kan overigens op twee manieren. Bijvoorbeeld via de meegeleverde oplaadkabel. En anders is draadloos opladen een optie, wanneer je beschikt over een Qi-oplader. Je kunt hiervoor een speciale oplaadmat of -accessoire aanschaffen of even checken of je smartphone draadloos opladen van andere apparaten ondersteunt. Toestellen van Samsung en OnePlus kunnen dat bijvoorbeeld.

Een uniek onderdeel van de LG Tone Free DFP8 is de UVnano case. Het opbergdoosje kan 99,9 procent van de bacteriën doden die op de oordoppen aanwezig zijn, door middel van uv-licht. Uit onderzoek blijkt dat dit soort producten vol zitten met bacteriën, die bijvoorbeeld oorontsteking kunnen veroorzaken. Het speciale doosje haalt ze dus bijna allemaal voor je weg.

© PXimport

Personaliseringsopties via de app

Via de gratis app, beschikbaar voor Android en iOS, krijg je toegang tot een aantal personaliseringsopties. Zo verander je met een druk op de knop wat het geluidsprofiel is van de LG Tone Free DFP8. LG biedt standaard vijf opties aan, maar je kunt als gebruiker ook twee profielen opslaan die je zelf helemaal instelt.

Bovendien bepaal je in welke mate de geluidsonderdrukking werkt. Je kunt je helemaal afsluiten van je omgeving, zet de ruisonderdrukking uit of kiest voor een soort combinatie. Dan krijg je iets meer van je omgeving mee, waardoor de baslaag ietwat naar de achtergrond verdwijnt. De onderdrukking werkt redelijk en filter irritante geluiden als typen op een toetsenbord, bijvoorbeeld.

Verder kun je via de app je oordoppen terugvinden wanneer je ze kwijt bent, stel je in dat de muziek automatisch op pauze gaat wanneer je de oordoppen uit je oren haalt en kun je de touchbediening vergrendelen. Zo voorkom je dat er ineens iets gebeurt op het moment dat je een oortje uit je oor haalt of even wat beter wil positioneren.

En dat positioneren doe je waarschijnlijk vaker dan je zou willen. Want ontzettend comfortabel zitten de LG Tone Free DFP8-oordoppen niet. Niet voor langere luistersessies in elk geval. Hoewel dit voor iedereen anders is, heeft het wel iets te maken met het design van het product. De geloordoppen zitten namelijk minder comfortabel dan traagschuim, zoals op de Sony WF-1000XM4.

© PXimport

Audio-ervaring op z’n minst redelijk te noemen

Het is duidelijk dat LG met de Tone Free DFP8 een breder publiek wil aanspreken. Vooral de prestaties van de baslaag en middentonen komen goed uit de verf. Helemaal wanneer je de ruisonderdrukking helemaal aanzet; dan dreunen de onderste tonen goed door. Maar dat gaat helaas ten koste van details en hogere tonen.

Gitaarsolo’s vallen daardoor een beetje in het niet en komen niet volledig tot hun recht. De hogere tonen worden vrij snel afgemeten, waardoor muziek – die je bekend in de oren klinkt – anders klinken dan voorheen. Het ligt ook een beetje aan welk geluidsprofiel je binnen de app selecteert. Sommige profielen bewerken de audio meer dan andere.

De neutrale geluidsmodus geeft de voorkeur aan gebalanceerd geluid en dat hoor je goed. Hogere tonen krijgen iets meer ruimte, stemmen verdwijnen niet naar de achtergrond en de baslaag is minder krachtig. Treble Boost duwt die baslaag nog verder weg, waardoor details op de achtergrond veel beter tot hun recht komen.

En dan hebben we bijvoorbeeld nog de opmerkelijke 3D Sound Stage. Dit modus moet ervoor zorgen dat je geniet van zeer ruimtelijk geluid; een basiskenmerk van de LG Tone Free DFP8. Hoewel de zangpartijen inderdaad verder weg klinken in vergelijking met andere profielen, klinkt het niet per se beter. Vooral de hogere tonen komen (lichtelijk) vervormd uit de bus.

De neutrale modus geniet in elk geval de voorkeur van ondergetekende. Het geluid is daarmee het meeste in balans. De ruimtelijkheid komt ook meer naar voren; je hebt niet het idee dat al het geluid direct vanuit het midden van je hoofd afkomstig is. Maar aan beide beiden kanten van het audiospectrum merk je dat er (kleine) vervormingen plaatsvinden.

© PXimport

LG Tone Free DFP8 – conclusie

Je kunt een hoop problemen die we ondervinden met de audio natuurlijk opvangen door zelf een geluidsprofiel samen te stellen. Dan had het tof geweest als LG of Meridian ook technologie in de app stopte waarmee je het bereik van je eigen gehoor kon testen, zodat je een echt persoonlijke geluidservaring kon samenstellen. Maar helaas, die modus is niet aanwezig.

Dit alles wil niet per se zeggen dat de LG Tone Free DFP8 een slechte set oordoppen is. Maar het is wel zo dat we meer verwachten wanneer we de stempel van Meridian Audio voorbij zien komen. Dit zijn geen oordoppen die klinken als high-end oortjes.

De LG Tone Free DFP8 zijn prima midrange oordoppen, die nog best aan de prijs zijn. Maar ondanks dat is het wel een compleet pakket met redelijke wat opties, een audio-ervaring die in de neutrale stand beter geluid ten gehore brengt dan menig concurrerend model voor dezelfde prijs en een unieke functie aanbiedt in de vorm van de UVnano case.

De beweringen over die case kunnen we niet volledig testen, waardoor we LG dus op zijn woord moeten geloven. Mocht het allemaal kloppen, dan is het wel een fijn idee dat de bacteriën dus verdwijnen en je minder kans op een oorontsteking hebt.

Mocht je de LG Tone Free DFP8-oordoppen voor een prijs van 100 euro of minder tegenkomen, dan kun je ze meenemen; want voor die prijs krijg je niet snel beter. Heb je echter meer te besteden, dan doe je er goed aan door voor de Sony WF-1000XM4 te kiezen. Die oordoppen klinken en zitten namelijk veel beter, maar zijn ook een stuk duurder.

7,5

ONS OORDEEL

LG Tone Free DFP8

Pluspunten

Audiokwaliteit (midrange)

UVnano case

Draadloos opladen

Accuduur

Minpunten

Vervormingen in audio

Pasvorm (geldoppen)

Baslaag soms overheersend

Conclusie

**Adviesprijs** € 179,- **Verbinding** bluetooth 5.2 **Compatibiliteit** Computers, smartphones, tablets, Nintendo Switch **Batterijduur** Acht tot 24 uur **Website** [lg.com](https://www.lg.com/nl/oordopjes/lg-tone-dfp8)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000