ID.nl logo
🎶 Hoe beluister je muziek via je soundbar?
© LG
Huis

🎶 Hoe beluister je muziek via je soundbar?

Kun je een soundbar gebruiken om alleen naar muziek te luisteren? Jazeker, en dat kan vaak op meerdere manieren. Tijd om de verschillende luistermogelijkheden van een soundbar op een rij te zetten!

In dit artikel gaat het niet over de soundbar als een oplossing voor tv-geluid, maar over de soundbar als muziekspeler. Elke soundbar is anders, dus daarom zetten we alle mogelijke muziekopties op een rij. Tussendoor geven we tips voor een betere muziekweergave. • Externe apparaten aansluiten • Wat is AirPlay en wat kun je ermee? • Chromecast: Android, maar ook iOS • Spotify Connect: stabiel en makkelijk • Het oude vertrouwde bluetooth • Een eigen app? • DLNA/UPnP: als niets anders werkt

Ook lezen: Dit is de ideale positie van je soundbar

De soundbar is de populairste manier om het geluid van een tv te verbeteren. Maar als dat apparaat eenmaal in de woonkamer staat, wordt het ook vaak gebruikt om naar muziek te luisteren. Uit onderzoek van tv-bouwer TCL blijkt dat ongeveer 70 procent van alle soundbars weleens wordt gebruikt voor een deuntje of playlist. Dat is veel, maar niet iedereen denkt aan de muziekmogelijkheden als ze een soundbar aanschaffen. 

Een eerste advies is dus om dat wél te doen. Als je van plan bent een soundbar aan te schaffen, kijk dan naast alle relevante tv-functies ook eens naar de muziekopties. Hieronder zijn de meest gangbare zaken op een rij gezet, zodat je bij een potentiële kandidaat kunt nagaan of ze de juiste mogelijkheden bieden.

Check de reviews Filmgeluid is iets heel anders dan muziek. Sommige soundbars zijn sterk gericht op goede prestaties met spectaculaire filmsoundtracks, maar zijn minder sterk met muziek in stereo. Check dus zeker reviews om te controleren of een bepaald model ook op dit vlak goed presteert.

Meer dan streamen

Bij de meeste muziekopties gaat het over streaming. Je stuurt muziek daarbij draadloos naar de soundbar. Vanaf je smartphone of tablet bijvoorbeeld, of je kiest muziek in een app. Er zijn verschillende streamingopties; je ontdekt ze verderop in dit artikel.

Ook lezen: Waar voor je geld: 5 (spot)goedkope soundbars van maximaal 300 euro

Maar wat als je een cd wilt afspelen of vinyl wilt beluisteren? Ook daar zijn verschillende opties mogelijk. Het makkelijkst is als een soundbar over een aux-ingang beschikt. Dat komt helaas steeds minder vaak voor, dus kijk het zeker na. Met de aux-ingang (meestal een 3,5mm-jack of twee RCA- of tulpstekkers) kun je een audiotoestel analoog aansluiten, zoals een platenspeler. Maar ook een cd-speler of muziekspeler kun je zo verbinden. Je hebt wel een geschikte kabel nodig. Wellicht betreft het een kabel met aan één einde een jack en aan het andere twee tulpstekkers. 

Op de meeste soundbars vind je wel een optische ingang. Hierop kun je alleen digitale audio-apparaten aansluiten. Geen analoge platenspeler dus, wel een cd-speler of een streamer. 

Gewoon via de televisie Ook je tv zelf kan muziek naar je soundbar sturen. Op smart-tv’s van merken als LG, Philips, Samsung en Sony kun je apps installeren van de grote muziekdiensten. Spotify, Apple TV, YouTube Music en andere diensten kun je zo via het tv-scherm bedienen en afspelen via je soundbar. Het grote voordeel: op je tv zie je dan mooie albumart verschijnen.

©LG

Met een muziek-app op je tv krijg je ook iets moois te zien.

AirPlay

AirPlay of AirPlay 2 werkt via wifi en is vooral interessant voor Apple-gebruikers. Heb je een iPhone, iPad of Mac thuis, dan kun je makkelijk het geluid van elke app via deze weg naar een soundbar sturen. Via AirPlay kun je elke streamingdienst afspelen, maar ook de audio van andere apps, zoals games of vanuit je fotoalbum. Het biedt een uitstekende kwaliteit. 

Chromecast

Ook Chromecast werkt over wifi. Je stelt het in via de Google Home-app. Daarna kun je in muziek-apps die Chromecast ondersteunen de soundbar als speaker aanduiden. Dat zijn er heel wat, waaronder nagenoeg elke streamingdienst. Er zijn ook iPhone- en iPad-apps die Chromecast ondersteunen, maar het is vooral op Android toegespitst. Chromecast-soundbars kun je met stemcommando’s bedienen, al hebben niet alle toestellen een eigen microfoon aan boord. Chromecast ondersteunt cd-kwaliteit en soms hi-res audio.

©Jamie Biesemans

In de Spotify-app regel je ook het volume van de soundbar.

Spotify Connect en Tidal Connect

Niet elke soundbar ondersteunt AirPlay of Chromecast. Spotify Connect zit er zo goed als altijd wel op. Dankzij deze functie zul je met de wifi verbonden soundbar automatisch in de Spotify-app verschijnen als mogelijke speakers. Het werkt heel stabiel en makkelijk. Gebruik je een andere dienst, dan kun je er echter niets mee. De concurrerende dienst Tidal biedt sinds kort een gelijksoortige Connect-functie. Je vindt Tidal Connect vooralsnog niet op heel veel soundbars.

Bluetooth

De meest voorkomende streamingoptie? Dat is uiteraard bluetooth. Hiermee kun je muziek streamen vanaf een mobiel toestel of een laptop. Bluetooth is vooral heel eenvoudig om te gebruiken. Je koppelt je mobiele apparaat de eerste keer met de soundbar, waarna de twee apparaten in de toekomst automatisch met elkaar zullen verbinden.

Er hangen wel wat nadelen aan. Zo wordt er rechtstreeks van je telefoon naar de soundbar gestreamd, en niet via het wifi-netwerk. Loop je (te ver) weg van de soundbar, dan stopt de muziek. Ook hoor je via de soundbar andere geluiden, zoals notificaties van je socialmedia-apps. Dat kan storen. De kwaliteit hangt af van de gebruikte bluetooth-codec.

Geluidsinstellingen De meeste soundbars hebben verschillende geluidsmodi of sound presets. Bovendien verschilt de naam nog weleens. Probeer ze vooral eens uit terwijl je muziek beluistert. Het verschil kan behoorlijk groot zijn.

Play-Fi

Sommige merken, waaronder Loewe, Philips en TCL, integreren de DTS Play-Fi-software in hun soundbars. Bij Play-Fi hoort een app waarin streamingdiensten, internetradio en het afspelen van eigen muziekbestanden te vinden zijn. Er wordt gestreamd over het wifi-netwerk en je kunt de soundbar bovendien met andere Play-Fi-speakers koppelen. Play-Fi biedt een goede kwaliteit en bij bepaalde toestellen kun je zelfs kiezen voor een kritisch luisteren-modus die hi-res audio afspeelt.

Alleen het beste goed genoeg?!

Check dan deze soundbars die hi-res audio kunnen afspelen!

©Jamie Biesemans

De apps van merken als Sonos presteren muziek altijd heel mooi.

Een eigen app

De meeste soundbars kun je bedienen met een eigen app. Sommige van die apps bevatten ook streamingopties, zoals ingebakken streamingdiensten en internetradio, maar dat komt steeds minder vaak voor. De meeste fabrikanten vinden het makkelijker om AirPlay, Chromecast of Play-Fi in te bouwen, zodat ze geen eigen app hoeven te bouwen.

De uitzondering op de regel zijn de merken die echt inzetten op streaming en multiroom-functies. Sonos is op dat vlak een bekende naam, maar ook HEOS, Bluesound of Yamaha MusicCast horen in deze categorie thuis. Eigenlijk begon het bij deze merken bij de app. Die werd ontworpen om verschillende draadloze speakers en soundbars te bedienen. Bij deze merken ervaar je een heel rijke app-ervaring, met veel streamingdiensten en mogelijkheden. Het streamen naar multiroom-toestellen gebeurt bovendien op hoge kwaliteit.

DLNA/UPnP

UPnP is een oude technologie die je op sommige soundbars nog terugvindt. Het is niet de beste of makkelijkste manier om muziek af te spelen, maar is in sommige situaties wel een goede terugvaloptie. UPnP werd ontworpen om over het eigen netwerk muziekbestanden af te spelen, bijvoorbeeld je mp3’s die op een gedeelde map op een NAS staan.

Maar je kunt verschillende apps vinden die je toelaten om bepaalde streamingdiensten of muziekbestanden vanaf een clouddienst zoals Dropbox af te spelen. Voor Android-gebruikers is BubbleUPnP een populaire optie, mconnect Player is op de iPhone en iPad een goede optie. 

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: