ID.nl logo
Ken je deze 10 Spotify-trucs al?
© PXimport
Huis

Ken je deze 10 Spotify-trucs al?

Zelfs al je een programma als Spotify dagelijks urenlang gebruikt, kun je van bepaalde functies helemaal geen weet hebben. In dit artikel belichten we10 Spotify-trucs. Deze streamingdienst kan meer dan je denkt, als je weet waar je zoeken moet.

1. Anoniem luisteren

Op Spotify zien andere gebruikers naar welke muziek je luistert, zoals vrienden, familie en mogelijk zelfs onbekenden. Wil je dat liever niet, omdat je ook weleens stiekem naar beschamende guilty pleasures luistert? Geen probleem, want je gebruikt de muziekdienst net zo gemakkelijk (tijdelijk) anoniem.

Klik in het pc-programma bovenaan naast je profielnaam op het pijltje omlaag en kies voor Privé-sessie. Er verschijnt nu een blauw slotje in de profielafbeelding. In de mobiele app tik je bij het onderdeel Home of Bibliotheek op het tandwieltje. Navigeer naar Sociaal en activeer de schakelaar achter Privé-sessie.

2. Betere geluidskwaliteit

Bij gebruik van Spotify Premium profiteer je van een hogere geluidskwaliteit. Mogelijk staat deze functie nog niet ingeschakeld. Klik in het pc-programma bovenaan op het pijltje en ga naar Instellingen. Achter het onderdeel Streaming-kwaliteit selecteer je de optie Zeer hoog.

In de mobiele app open je eerst via het tandwieltje de instellingen, waarna je onder Geluidskwaliteit tikt op Zeer hoog. Geef in dit menu ook aan in welke kwaliteit je gedownloade nummers wilt opslaan.

©PXimport

3. Afspeellijstmappen aanmaken

In Spotify kom je allerlei afspeellijsten tegen die je kunt volgen, bijvoorbeeld de beste vijftig nummers van Nederland of de populairste rocknummers uit de jaren ‘90. Daarnaast creëer je ook eenvoudig zelf afspeellijsten. Die verschijnen op de pc in het linkerdeelvenster. Zeker wanneer je veel afspeellijsten volgt of zelf hebt aangemaakt, oogt het al snel erg rommelig. Gebruik daarom afspeellijstmappen om de boel te ordenen.

Klik linksboven op het pictogram met de drie puntjes. Ga vervolgens naar Bestand en kies voor Nieuwe afspeellijstmap. Je geeft deze map een logische naam en drukt op Enter. Je voegt voortaan eenvoudig afspeellijsten aan deze nieuwe locatie toe door ze naar de zojuist aangemaakte map te slepen.

4. Muziek delen

Je kunt natuurlijk een afspeellijst met iemand delen door een link via WhatsApp, Facebook Messenger of e-mail door te sturen. Daarnaast is er nog een alternatieve deelmethode, namelijk het genereren van een unieke streepjescode. Zodra iemand je streepjescode met de mobiele camera scant, heeft diegene toegang tot dezelfde afspeellijst. Deze truc is vooral nuttig wanneer je samen met een vriend(in) in dezelfde ruimte bivakkeert en rechtstreeks muziek wilt uitwisselen.

Open in de mobiele Spotify-app een afspeellijst en tik op het pictogram met de drie puntjes. Merk op dat er onder de afspeellijst in een gekleurd blokje een streepjescode verschijnt. Deze code lijkt min of meer op een geluidsgolf. Je vriend(in) opent vervolgens ook de Spotify-app op een mobiel. Via de zoekfunctie (vergrootglas) en het camera-pictogram naast het zoekveld is het mogelijk om de streepjescode te scannen.

©PXimport

Je creëert in Spotify overigens evengoed gezamenlijke afspeellijsten. Bekenden voegen dan op eigen initiatief extra liedjes toe en veranderen de volgorde. Deze functie is bijvoorbeeld nuttig wanneer je met andere personen een afspeellijst voor een geslaagd feestje wilt maken.

Open Spotify op de computer en klik met de rechtermuisknop binnen het linkerdeelvenster op een zelfgemaakte afspeellijst. Kies daarna voor Gezamenlijke afspeellijst. Deze functie werkt ook op een smartphone of tablet. Tik bij een afspeellijst op het pictogram met de drie puntjes en kies voor Gezamenlijk maken.

5. Dataverbruik verminderen

Luister je onderweg graag naar muziek, dan belast Spotify je mobiele databundel. Een veelgebruikte oplossing is om favoriete liedjes en afspeellijsten alvast bij voorbaat via een wifi-verbinding te downloaden. Deze functie werkt overigens alleen voor Spotify Premium-abonnees.

Om het mobiele dataverbruik te beperken, kun je als alternatief ook de nieuwe functie Data Saver activeren. Hiermee dring je het mobiele dataverbruik met zo’n 75 procent terug. Bedenk wel dat deze functie ten koste gaat van de audiokwaliteit. Open in de mobiele app via het tandwieltje de instellingen en ga naar Data Saver. Zet tot slot de schakelaar aan.

6. Downloadlocatie wijzigen

Net als bij de mobiele app sla je net zo gemakkelijk met het pc-programma van Spotify nummers offline op. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je met een laptop op plekken zonder internetverbinding van muziek wilt genieten. Op een Windows-machine bewaart Spotify muziekbestanden standaard op de C-schijf, maar je kunt eventueel een andere locatie aanwijzen.

Klik bovenaan op het pijltje en ga naar Instellingen. Scrol een stukje omlaag en klik onderaan op Geavanceerde instellingen weergeven. Zodra je bij Opslag offline nummers klikt op Locatie wijzigen, stel je naar eigen wens een andere map in. Herstart Spotify om de wijziging door te voeren.

©PXimport

7. Eigen bestanden toevoegen

Componeer je zelf muziek en wil je deze audiobestanden via het programma van Spotify beluisteren? Of bezit je nummers die niet in de bibliotheken van Spotify voorkomen? Geen probleem, want je voegt eenvoudig lokale audiobestanden aan het programma toe. Een vereiste is wel dat de liedjes voorzien zijn van een mp3-indeling.

Open in het pc-programma bovenaan via het pijltje de instellingen en activeer de schakelaar achter Lokale bestanden weergeven. Via Een bron toevoegen blader je naar de juiste map met muziekbestanden. Bevestig met OK. De zojuist toegevoegde liedjes bereik je via het onderdeel Lokale bestanden aan de linkerkant.

©PXimport

Via een omweg speel je de lokale audiobestanden ook op een smartphone of tablet af. Open binnen het pc-programma het onderdeel Lokale bestanden. Selecteer de gewenste nummers en klik met de rechtermuisknop op de selectie. Gebruik eventueel de sneltoets Ctrl+A om alle bestanden te selecteren. Kies in het contextmenu voor Aan afspeellijst toevoegen, waarna je de nummers aan een nieuwe of bestaande afspeellijst toevoegt.

Open nu de mobiele app. Het is hierbij belangrijk dat het toestel met hetzelfde (draadloze) netwerk is verbonden als je pc. Navigeer achtereenvolgens naar Bibliotheek en Afspeellijsten om de afspeellijst met lokale audiobestanden te openen. Soms duurt het even voordat de nummers verschijnen. Activeer ten slotte de schakelaar achter Downloaden.

8. Verwijderde afspeellijst terughalen

Heb je spijt dat je een bepaalde afspeellijst hebt gewist? Geen zorgen, want Spotify bewaart automatisch een back-up van iedere aangemaakte afspeellijst. Open een browser en surf naar spotify.com/account. Nadat je bent ingelogd, kies je aan de linkerkant voor Afspeellijsten herstellen. Klik achter de betreffende titel op Herstellen en de afspeellijst is als vanouds weer binnen Spotify beschikbaar.

9. Privacy-instellingen

Bekende webdiensten hebben er een handje van om zoveel mogelijk gebruikersgegevens te verzamelen. Deze informatie gebruiken ze onder meer om gepersonaliseerde advertenties voor te schotelen. Spotify doet dat ook. Gelukkig steek je daar eenvoudig een stokje voor door de privacy-instellingen te wijzigen. Open de webpagina spotify.com/nl/account/privacy en log in met je accountgegevens.

Is je Facebook-profiel aan Spotify gekoppeld, dan slaat de muziekdienst informatie uit het online smoelenboek voor diverse doeleinden op. Deactiveer de schakelaars voor Mijn Facebook-gegevens verwerken en Mijn persoonlijke gegevens verwerken voor advertenties op maat. Bevestig tweemaal met Ja – Uitschakelen.

©PXimport

Overigens bevat de webpagina ook nog een functie om een overzicht met persoonlijke gegevens bij Spotify op te vragen. Het duurt maximaal dertig dagen voordat het gegevensbestand gereed is. Je ontvangt hiervan een e-mail.

Verstandig is om ook nog even naar de instellingen van het Spotify-programma op je pc te kijken. Klik onderaan op Geavanceerde instellingen weergeven en zet onderaan de schakelaar bij Privacy aan. Herstart vervolgens de software. Hiermee voorkom je dat Spotify via opgeslagen cookies internetgegevens opvraagt.

10. Volume gelijktrekken

Zeker als je naar een afspeellijst met muziek van verschillende albums en artiesten luistert, ervaar je mogelijk verschillen in het volumeniveau. Het is uiteraard vervelend wanneer je dat voortdurend handmatig dient te corrigeren. Om die reden stelt Spotify op jouw verzoek hetzelfde volume in voor alle nummers. Open in het pc-programma de instellingen en activeer bij de sectie Geluidskwaliteit de schakelaar achter Volume normaliseren.

In de mobiele app open je via het tandwieltje eveneens de instellingen. Navigeer naar Afspelen en zet de functie Audionormalisatie inschakelen aan. Verder stel je nog het volumeniveau van de audionormalisatie in. Maak een keuze tussen Hard, Normaal en Zacht. Overigens tref je in dit venster ook een functie om nummers in elkaar over te laten lopen. Gebruik hiervoor de schuifbalk en stel het aantal seconden in.

▼ Volgende artikel
Rij-impressie Ford Explorer EV - Compacte SUV met slimme functies
© Irwin Versteegh - Duijnstee
Mobiliteit

Rij-impressie Ford Explorer EV - Compacte SUV met slimme functies

Volkswagen en Ford slaan opvallende wegen in: de Volkswagen Transporter deelt nu zijn DNA met de Ford Transit, terwijl de Ford Explorer EV gebruikmaakt van Volkswagens MEB-platform; de basis voor populaire modellen zoals de Volkswagen ID-serie en Audi Q4 e-Tron. Hoe presteert de Ford Explorer EV? Irwin van InstaAutoVlog nam de proef op de som.

Dit artikel in het kort:

  • Design: De Ford Explorer EV combineert stoer uiterlijk met eigen identiteit.
  • Platform: Gebaseerd op het MEB-platform van Volkswagen.
  • Prestaties: 286 pk en een gemiddeld verbruik van 16,2 kWh/100 km.
  • Praktisch: Handige opbergruimte en modulair interieurdesign.
  • Energieverbruik: Gevoelig voor wind en ontbrekende warmtepomp verhoogt verbruik.

Lees ook: Rijtest Volkswagen ID.4 (2023): opgefrist en vol nieuwe energie!

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Compact formaat, grootse uitstraling

De Ford Explorer EV meet 4,46 meter in lengte, 1,86 meter in breedte en 1,63 meter in hoogte. Daarmee is hij iets compacter dan een Volkswagen ID.4, maar aanzienlijk groter dan een ID.3. Een qua afmetingen directe concurrent? De Volvo EX40

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Rijke standaarduitrusting

Tijdens de testperiode stond een Magnetic Grey Extended Range-model klaar, voorzien van het Driver Assistance Pack à 1800 euro, waarmee de aanschafprijs uitkomt op 48.750 euro. Ondanks dat dit de instapversie is, voelt de auto allesbehalve basic aan. Met standaardvoorzieningen zoals 19inch-lichtmetalen velgen, stoel- en stuurwielverwarming en zelfs een massagefunctie, biedt de Explorer een premium-ervaring.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Aangename zitpositie

De comfortabele stoelen, hoge zitpositie en praktische opbergmogelijkheden maken het interieur bijzonder aangenaam. En die stoelen zijn goed bevallen. Ze bieden een prima ondersteuning en samen met de prettig hoge instap en uitstekende zitpositie in de cabine zorgt dit voor een comfortabel geheel.

Een van de highlights in het interieur is de enorme, modulair in te delen middentunnel. Hier kunnen spullen eenvoudig en overzichtelijk worden opgeborgen. Het 15inch-infotainmentsysteem, verticaal geplaatst en aanpasbaar, voegt extra gebruiksgemak toe en draagt bij aan een moderne uitstraling.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Krachtige en zuinige elektromotor

De Explorer Extended Range beschikt over de nieuwste generatie elektromotor van 286 pk en 540 Nm koppel, afkomstig uit Volkswagens nieuwste generatie aandrijflijnen. Met een acceleratie van 0 naar 100 km/u in slechts 6,4 seconden levert de Explorer uitstekende prestaties. Bovendien scoort hij met een gemiddeld verbruik van 16,2 kWh/100 km goed op efficiëntie.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Rijprestaties: wind van grote invloed

Wel blijkt de Ford gevoelig voor wind mee of tegen. Zo reed ik gedurende de testweek twee keer dezelfde route. Wind mee resulteerde in een gemiddeld energieverbruik van 14kWh/100km terwijl ik drie dagen later met tegenwind zo'n 19,3kWh/100 km noteerde.

Ook viel het mij op dat het energieverbruik op korte trajecten vrij hoog was. Elke keer schommelde dit rond de 22 a 23kWh/100 km. Met een buitentemperatuur van 6 graden ongetwijfeld het resultaat van de 1000 euro kostende warmtepomp die de testauto ontbeerde.  

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Video

Weten wat nog meer uit de 1000 kilometer durende duurtest naar voren is gekomen? Bekijk dan de onderstaande video:

Watch on YouTube

▼ Volgende artikel
Netjes op een rijtje: zo maak ook jij makkelijk een inhoudsopgave in Word
© AlenePierro
Huis

Netjes op een rijtje: zo maak ook jij makkelijk een inhoudsopgave in Word

Als je handmatig een inhoudsopgave wilt maken, dan is dat meestal een tijdrovend karwei, vooral als het om een omvangrijk document gaat. Microsoft Word kan dit klusje van je overnemen.

In drie stappen laten we zien hoe je Word een inhoudsopgave voor je kan genereren:

  • Kopstijlen aan je hoofdstukken en paragrafen toevoegen
  • Inhoudsopgave laten genereren
  • Inhoud bijwerken na wijzigingen

Ook handig om te weten: Overzichtsweergave in Word: voor inzicht in de documentstructuur

Kopstijlen

Het belangrijkste werk is dat je alle kopjes waarmee je een hoofdstuk of een paragraaf begint, heel consequent van een kopstijl moet voorzien. In het tabblad Start vind je de groep Stijlen. Begin met de hoofdstukken en geef die de stijl Kop 1 (of je selecteert het kopje waarmee een hoofdstuk begint en je klikt op de stijl Kop 1) en dan doe je hetzelfde voor het volgende hoofdstuk. Nog sneller gaat het door de muisaanwijzer op de opgemaakte stijl van hoofdstuk 1 te plaatsen en daarna selecteer je in het tabblad Start de speciale kwast die officieel Opmaak kopiëren/plakken heet. Dubbelklik op het pictogram van de kwast en vervolgens kun je gewoon op de kopjes van de volgende hoofdstukken klikken, zodat deze de geselecteerde stijl rechtstreeks overnemen.

Zorg dat ieder hoofdstuk de stijl Kop 1 krijgt.

Inhoudsopgave genereren

Heb je alle hoofdstukkopjes van de stijl Kop 1 voorzien, dan zullen er ook nog paragrafen zijn die ondergeschikt zijn aan een hoofdstuk. Die kopjes geef je de stijl Kop 2. En misschien wil je ook nog de stijl Kop 3 toepassen. Op die manier zorg je dat de stijlen netjes de hiërarchische opbouw van de tekst volgen. Als het goed is, heb je nu alles ingesteld om de automatische inhoudsopgave te generen.

Beslis waar de inhoudsopgave moet komen en plaats daar de muisaanwijzer. Vervolgens klik je in het tabblad Verwijzingen op de knop Inhoudsopgave. Hier kun je een lay-out selecteren die je het mooiste vindt en die het best bij je project past. De inhoudsopgave wordt automatisch met paginaverwijzingen gegenereerd.

Kies een lay-out voor de inhoudsopgave.

Updaten

Als je later nog enkele hoofdstukken wilt toevoegen, of enkele paragrafen wilt schrappen, dan wordt de inhoudsopgave niet automatisch aangepast. Dat betekent niet dat je helemaal opnieuw hoeft te beginnen. Je dient gewoon op de knop Bijwerken te klikken naast de knop Inhoudsopgave. Er verschijnt een pop-up die vraagt of je alleen de paginanummers wilt bijwerken, of dat je de inhoudsopgave in zijn geheel wilt bijwerken. Word voegt dan eventueel de nieuwe hoofdstukken toe en past de volledige inhoudsopgave automatisch aan.

Wil je alleen de paginanummers updaten of de gehele inhoudsopgave?

Watch on YouTube