ID.nl logo
Gaming en soundbars: wat is belangrijk?
Huis

Gaming en soundbars: wat is belangrijk?

Je hebt een groot scherm om games op te spelen. Neem je een soundbar voor beter geluid bij games? Dat kan, maar kies wel de juiste!

In dit artikel hebben we het over soundbars. Maar dan wel heel specifiek als het gaat om gaming met consoles en de pc. In dat scenario zijn er wat zaken om rekening mee te houden. We hebben het over:

  • Welke soundbars bestaan er en hun basiseigenschappen
  • Geluid in games
  • Welke soundbars zijn optimaal?
  • Hoe aansluiten?
  • HDMI 2.1 en next-gen consoles
  • Gaming-geluidsmodi
  • Zijn er alternatieven?

Lees ook: Zes manieren om surround-geluid in je woonkamer te krijgen

Geluid bij een game is even belangrijk als bij een film. Je zou zelfs kunnen stellen: bij een game is de audio vaak zelfs cruciaal. Bijvoorbeeld om te horen in welke richting er vuurschoten zijn, zodat je tegenstanders kunt opsporen in een grootschalig Battle Royale-game zoals Fortnite of CoD. Je wil dus misschien wel een soundbar kopen. Maar welke kies je het best?

Wat is een soundbar? 

Soundbars zijn populair en dus zijn er veel verschillende modellen op de markt. In de basis zijn het echter allemaal lange toestellen waarin meerdere speakers zijn ingebouwd. Het is dus één apparaat, maar het is ontworpen om meerdere losse speakers na te bootsen. Op die manier kan het game- of filmgeluid groots in de kamer neerzetten. Sommige soundbars omhullen je zelfs met surroundgeluid

In dit ander artikel over soundbars lees je over de vele zaken die kunnen verschillen bij een soundbar. Zoals het aantal ingebouwde speakers of de grootte. Maar hier gaan we het vooral hebben over de zaken die belangrijk zijn voor bij het gamen. 

Een soundbar is ontworpen om bij een televisie te worden gebruikt. Het is zelfs nog specifieker: een tv in een woonkamer, waarbij jij op een twee tot drie meter afstand in de bank zit. Zo wordt er ook vaak gegamed, vooral met een console. Is jouw situatie anders? Dan kan het zijn dat een soundbar niet de allerbeste optie is. 

Er bestaan ook kleine soundbars die ontworpen zijn om aan een pc te gebruiken.

Geluid in games: zo is het anders

Alles gamegenres op één hoop gooien kan natuurlijk niet. Een RPG is iets heel anders dan een online shooter bijvoorbeeld. Bij sommige games wordt er heel sterk met muziek gewerkt om je in de sfeer te brengen, bij andere onderstrepen geluidseffecten de actie op het scherm. Heel wat games doen natuurlijk beide. Of gaan een stapje verder en gebruiken audio om je cruciale informatie te geven. Het gekraak van planken achter je in een horror-game of het geroep van een NPC links van je, om je te lokken naar de start van een nieuwe quest bijvoorbeeld. 

Zo is gamegeluid vaak complexer dan de audio die bij een film komt. Het grootste verschil is dat je bij de meeste games van positie kunt veranderen. Je omdraaien om een verdacht geluid te gaan onderzoeken bijvoorbeeld, of ervoor kiezen om de linkse van twee gangen in te gaan. Hierdoor verandert de plaatsing van een geluidseffect. Heel dynamisch dus, terwijl een film statisch is. Bij een film of tv-serie kijk je altijd door de ogen van de camera. Geluidseffecten verplaatsen zich dus enkel als de filmregisseur dat wenst. 

©philips.com

Zijspeakers die je kunt ontkoppelen, bieden ad hoc surroundgeluid.

Welke soundbar is optimaal? 

Een soundbar die je wilt gebruiken bij het gamen moet dus een aantal dingen goed doen. Positief is dat hier rekening mee houden geen nadeel is als je ook een film of serie wil bekijken op Netflix. Een goede gaming-soundbar is ook goed voor andere content. 

Dit is wat een goede gaming-soundbar moet bezitten:

  1. Voldoende en de juiste HDMI-ingangen 

  2. Een speciale gaming-geluidsmodus

  3. Een aparte speaker(s) voor het midden- of centerkanaal

  4. Bovenliggende speakers voor Dolby Atmos- of DTS:X-geluid

  5. Extra speakers die je achteraan de bank kunt plaatsen

  6. Een losse draadloze subwoofer (als je explosies knallend wil ervaren)

  7. Een heldere, grootse klank

Als je al die zaken op het lijstje kunt aanvinken, kom je wellicht wel uit bij een duurdere soundbar. Modellen met losse (of loskoppelbare) speakers bijvoorbeeld, zijn vaak premium-soundbars. Als dat je budget nu overstijgt, overweeg dan een soundbar die je later kunt uitbreiden met een subwoofer of extra speakers. Dat kan bijvoorbeeld met een soundbar van een multiroommerk, zoals Denon of Sonos. Ook bij andere merken zijn losse achterspeakers vaak apart te koop.

©Eigen beeld

Bovenliggende speakers maken geluid driedimensionaal.

Hoe aansluiten?

Een console uit de huidige generatie (Xbox Series X en S, de PS5) of de vorige twee (Xbox One, PS4, Xbox 360, PS3, Nintendo Switch) bezitten een HDMI-poort. Dit is de beste manier om je console met je tv te verbinden. Dat kun je rechtstreeks doen op een HDMI-poort van je tv. 

Maar heb je niet genoeg poorten op je tv of wil je maar één kabel die naar je televisiescherm aan de muur loopt? Neem dan een soundbar met een of meerdere HDMI-ingangen. Dat zijn extra ingangen naast de HDMI-ARC- of HDMI-eARC-poort die je gebruikt voor de verbinding tussen soundbar en tv. 

Bij oudere consoles of als je soundbar geen HDMI-ingangen heeft, is het alternatief een optische kabel trekken tussen spelconsole en soundbar. 

HDMI 2.1 en next-genconsoles

Bezit je een PlayStation 5 of een Xbox Series X/S? Wil je graag spelen in 4K met 120 fps of 8K met 60 fps? Én je (nieuwe) tv kan deze framerates aan? Als je op die checklist driemaal ‘ja’ antwoordde, dan moet je goed nadenken over hoe je die console gaat aansluiten.

Het makkelijkste is de PS5 of Xbox Series X/S rechtstreeks op de tv aan te sluiten. Wil je toch via een soundbar werken, dan moet je een model kiezen met HDMI 2.1-ingangen. Let goed op, want dat is nog altijd zeldzaam bij soundbars. Vergeet daarbij niet om een Ultra High Speed HDMI-kabel te gebruiken voor de verbinding tussen console en soundbar én voor de brug tussen soundbar en televisie. 

Mik je niet op die hoge framerates omdat bijvoorbeeld je tv het toch niet aankan? Dan moet je van HDMI 2.1 niet wakker liggen – tenzij je van plan bent om ooit toch je tv-toestel te upgraden.

©xbox.com

Op je console kun je checken of je tv überhaupt klaar is voor 4K120 of 8K60.

VRR, ALLM en QFT

Naast hoge framerates is er nog zoiets als Variable Refresh Rate (VRR), Auto Low Latency Mode (ALLM) en Quick Frame Transport (QFT). Dat zijn HDMI-functies voor gamers. ALLM zorgt er bijvoorbeeld voor dat je televisie automatisch schakelt naar de beste beeldmodus om te gamen. Niet alle soundbars ondersteunen deze functies, controleer dus vooraf wat kan. Dat ALLM ontbreekt is geen ramp, maar VRR is wel handig om de prestaties te verbeteren. 

Geluidsmodus voor gaming

Bij de meeste soundbars kun je via de afstandsbediening een geluidsmodus kiezen. Iets als Movie of Film en Muziek is er altijd bij, net als een nachtmodus en eentje voor sportwedstrijden. Steeds vaker is er ook een aparte geluidsmodus voor bij het gamen. Heel af en toe zijn er zelfs verschillende modi naargelang het gamegenre!

Een geluidsmodus is niets meer dan een andere tuning of wat kleinere aanpassingen aan het geluid. Toch kan het verschil qua klank enorm zijn. Probeer ze zeker uit. Volg daarbij vooral je eigen smaak. Soms kan de gaming-geluidsmodus net niet bevallen, terwijl die van Muziek wel bij je voorkeuren past. 

Sommige soundbars komen met een kalibratiefunctie. Bij het instellen van de soundbar worden er dan testtonen afgespeeld die via een microfoon of je smartphone worden gedetecteerd. De soundbar kan daarmee de vorm van je woonkamer bepalen en het geluid daarvoor optimaliseren. Zeker gebruiken, want kamerkalibratie kan een groot verschil uitmaken.

Welke alternatieven zijn er?

Past een soundbar niet echt bij jouw situatie of voorkeuren? Dan heb je wel wat andere opties. Een heel populaire is een headset. Betere gaming-headsets ondersteunen ook surround, waardoor je ook echt omhuld wordt. Je buren worden er ook misschien gelukkiger van. Het voordeel van een headset is dat je dan meteen ook kunt chatten.

Er zijn ook uitzonderlijke oplossingen om surround naar je woonkamer te brengen. Denk dan bijvoorbeeld aan de soundbars van JBL, met verwijderbare zijspeakers die je bij het gamen naast je kunt leggen. Of het HT-A9-systeem van Sony, dat bestaat uit vier losse speakers die je in de kamer zet. Er zijn ook televisies die je kunt uitbreiden met extra speakers en subwoofer.

Het ultieme qua beleving is een AV-receiver met losse luidsprekers rondom je. Je krijgt dan een beleving alsof je gamet in een bioscoop. In combinatie met een groot scherm of projectie is het een geweldige ervaring, of je nu een racegame, shooter of ander spelgenre speelt.


▼ Volgende artikel
Zo houd je je caravan of camper schoon – vóór, tijdens en na de vakantie
© Maya - stock.adobe.com
Huis

Zo houd je je caravan of camper schoon – vóór, tijdens en na de vakantie

Op vakantie met de camper of caravan? Dan wil je vooral genieten van de vrijheid en zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan huishoudklusjes. Hoeft ook niet: met een beetje voorbereiding, wat slimme hulpmiddelen en een paar kleine dagelijkse routines blijft alles fris. En dat betekent ook: geen monsterschoonmaakklus bij thuiskomst dus. Als dat geen ontspannen vooruitzicht is!

🚐 Dit artikel in het kort

Schoonmaken tijdens de vakantie: niet de favoriete hobby van de meeste mensen. Tegelijkertijd is het wel lekker wanneer het in je caravan of camper een beetje fris blijft. In dit artikel lees je: 🚐 Hoe je zorgt dat je met een schone en opgeruimde caravan op pad kunt. 🚐 Wat je onderweg kunt doen om de boel een beetje bij te houden. 🚐 Hoe je de grote schoonmaak na je vakantie zo efficiënt mogelijk kunt aanpakken.

Lees ook: Brug te laag? Bocht te krap? Met campernavigatie verloopt je reis wél probleemloos

🧳Dit doe je voor vertrek

Een goede start begint met een schone basis én de juiste spullen aan boord. Door je camper of caravan voor vertrek al goed schoon te maken, bespaar je jezelf tijdens je reis een hoop werk. Maak het aanrecht, de koelkast en het kookgedeelte schoon, stofzuig de vloer en neem kastjes en oppervlakken af met een vochtige doek. Ook ramen en spiegels kun je beter alvast schoonmaken: onderweg kan stof er zich dan minder makkelijk aan hechten.

Check daarnaast het toiletgedeelte. Spoel het chemisch toilet door, vul het reservoir met toiletvloeistof en neem een extra navulling mee. Reinig toiletpot en deksel grondig. Nu blijft het onderweg alleen nog maar een kwestie van bijhouden.

Pak vervolgens de juiste schoonmaakspullen in voor onderweg:

☐ Compacte handstofzuiger of kruimeldief (liefst op accu)
☐ Microvezeldoeken en een droge trekker
☐ Setje (liefst biologisch afbreekbare) schoonmaakmiddelen (voor keuken, sanitair en vloeren)
☐ Mobiele lagedrukreiniger met watertank
☐ Vuilniszakken
☐ Bezem of stoffer en blik

Houd het opgeruimd

Alle schoonmaakspullen in een opbergbox
Huh? Een lágedrukreiniger?

Van hogedrukreinigers hebben de meeste mensen wel gehoord, maar wat is een lagedrukreiniger? Kort gezegd: een draagbaar reinigingsapparaat dat water onder lage druk uitspuit. In tegenstelling tot een hogedrukreiniger gebruikt hij minder kracht, waardoor hij geschikt is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen, fietsen, textiel of je camper of caravan. De meeste modellen hebben een ingebouwde watertank, zodat je geen kraan of tuinslang nodig hebt. Daardoor kun je hem ook onderweg gebruiken – bijvoorbeeld op een parkeerplaats, camping of bij het strand. Denk aan het afspoelen van modder, zand, vogelpoep of insecten. Omdat de druk laag is, loop je minder risico op beschadigingen of weggespoten lak of kitranden.

🏖️ Dit doe je onderweg

Ook op vakantie is het prettig als je je huis op wielen fris houdt. Regelmatig even schoonmaken voorkomt dat vuil zich ophoopt en maakt de eindschoonmaak makkelijker.

Vloeren en oppervlakken

Gebruik een handstofzuiger om zand en kruimels dagelijks weg te halen. Houd een doekje en wat allesreiniger bij de hand voor gemorste drankjes of vlekken. Leg een matje bij de ingang en neem vieze schoenen buiten al af, zodat je geen modder of zand naar binnen loopt.

Keuken en badkamer

Werkbladen maak je schoon na elk gebruik. De gootsteen en kraan kun je afnemen met een vochtige doek. In de badkamer is het belangrijk om na elke douchebeurt overtollig water weg te trekken en oppervlakken droog te maken met een microvezeldoek. Zo voorkom je kalkaanslag en schimmel.

Ventileren en luchten

Zorg dagelijks voor frisse lucht in het voertuig, vooral in de natte ruimte. Laat ramen of dakluiken even open staan om condens en vocht af te voeren.

Toilet bijhouden

Leeg de toiletcassette op tijd en maak hem ook af en toe schoon vanbinnen met water en een beetje azijn of toiletvloeistof. Zo blijft het fris én voorkom je verstoppingen.

©Kärcher

🏡 Dit doe je als je weer thuis bent

Ben je weer thuis, maak dan zo snel mogelijk schoon – zodat je caravan of camper meteen weer 'vertrekklaar' is. Haal eerst alle losse spullen uit het voertuig. Zo kun je meteen uitzoeken wat weg kan. Gooi afval weg en haal de koelkast leeg en maak hem schoon. Laat de deur van de koelkast openstaan om geurvorming te voorkomen.

Bekleding en textiel

Banken en stoelen zijn vaak intensief gebruikt. Met een vlekverwijderaar kun je – de naam zegt het al – vlekken verwijderen; is dat niet nodig, gebruik dan een textielverfrisser in sprayvorm om alles weer lekker fris te laten ruiken. Laat alles goed drogen, het liefst buiten bij warm weer, om schimmel te voorkomen.

Kasten, keuken, douche en wastafel

Kasten, plankjes en tafelbladen neem je af met een vochtige doek en mild schoonmaakmiddel. De keuken, inclusief fornuis en randen, maak je eenvoudig vetvrij met een stoomreiniger. Die werkt ook goed op kalkaanslag in de douche en op kranen.

Toilet reinigen na de reis

Spoel het toilet grondig door en maak het volledig leeg. Reinig ook het afsluitrubber en laat de cassette goed drogen voordat je die weer opbergt.

Vloeren en hoekjes

Gebruik een stofzuiger met kierenmondstuk om kruimels, zand en stof uit de vloer en hoekjes te halen. Controleer ook de ruimte onder banken en bedden.

Buitenkant van camper of caravan

Gebruik een hogedrukreiniger om vuil van de buitenkant te verwijderen. Werk eventueel met een zachte wasborstel op een telescoopsteel om makkelijk bij het dak te kunnen. Insectenresten, straatvuil en vogelpoep verwijder je het best zo snel mogelijk om vlekken te voorkomen.

©maho


▼ Volgende artikel
Dit moet je doen als je je Chromebook niet meer aan krijgt
Huis

Dit moet je doen als je je Chromebook niet meer aan krijgt

Heb je een Chromebook die niet meer opstart? Geen paniek. Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om het apparaat weer tot leven te wekken. In veel gevallen is het probleem namelijk eenvoudiger op te lossen dan je denkt.

Als je Chromebook opeens niet meer aangaat, valt dit te proberen:

  • Verwijder eventuele accessoires en dongels
  • Maak de oplaadpoort schoon
  • Staat het scherm wel aan?
  • Probeer een andere kabel
  • Controleer de batterij
  • Maak gebruik van de Powerwash

Ook interessant: Chromebook en Chromebook Plus: dit zijn de verschillen

Chromebooks staan bekend om hun gebruiksgemak en scherpe prijs, en inmiddels kunnen ze ook prima offline functioneren. Maar daar heb je weinig aan als het apparaat niet opstart. Reageert je Chromebook nergens meer op? Met deze tips vergroot je de kans dat hij toch weer meewerkt.

Koppel accessoires en dongels los

Begin bij het begin: haal alle randapparatuur uit de poorten. Denk aan usb-sticks, externe muizen of dongels. Soms zorgt een aangesloten apparaat voor een stroomprobleem of een storing, waardoor de Chromebook niet goed opstart. Doet hij het na het loskoppelen weer? Sluit de accessoires dan stuk voor stuk opnieuw aan om te ontdekken welk onderdeel de boosdoener is.

Maak van je Chromebook een alleskunner met een handige dongel.

Breid eenvoudig je aansluitmogelijkheden uit!

Reinig de oplaadpoort

Een verstopte usb-poort kan ook roet in het eten gooien. Stof of vuil belemmert soms het contact tussen kabel en apparaat. Een spuitbus met perslucht is ideaal om de poort schoon te blazen. Heb je die niet bij de hand, dan kun je ook voorzichtig een plastic tandenstoker of een wattenstaafje met een beetje isopropylalcohol gebruiken. Vermijd houten stokjes, die kunnen splinters achterlaten.

Controleer of het scherm werkt

Lijkt het alsof de Chromebook niets doet? Check dan eerst of het scherm überhaupt aanstaat. Het kan gebeuren dat iemand voor de grap de helderheid op het minimum heeft gezet. Druk een paar keer op de helderheidstoets om te zien of het beeld terugkomt. Nog steeds niets? Sluit het apparaat dan eens aan op een extern scherm om te testen of de Chromebook wel signalen afgeeft.

©Google

Gebruik een andere kabel

Geen resultaat? Probeer dan een andere usb-c-kabel. Misschien ligt het simpelweg aan een defecte oplader. Als het ledlampje aangaat bij het aansluiten van een andere kabel, weet je dat het apparaat stroom krijgt. Voor de zekerheid kun je ook een ander stopcontact proberen, al is dat zelden de oorzaak.

Check de accu

Brandt het lampje, maar weigert de Chromebook alsnog dienst, dan zou de accu weleens defect kunnen zijn. In sommige gevallen kun je die zelf vervangen, maar let op: je garantie vervalt dan meestal. Het is verstandiger om contact op te nemen met de verkoper of fabrikant. Als dat niets oplevert, kun je overwegen om een reparatiespecialist in te schakelen.

©Tada Images - stock.adobe.com

Voer een Powerwash uit

Als je Chromebook nog wel opstart maar niet goed functioneert, kan een zogenoemde Powerwash uitkomst bieden. Dit is een fabrieksreset die alle gegevens wist en het systeem schoon herstart. Zorg dus dat je belangrijke bestanden vooraf veiligstelt, bijvoorbeeld in de cloud. Zo geef je je Chromebook mogelijk een tweede leven, zonder nieuwe aan te hoeven schaffen.

Zo werkt een Powerwash:
  • Zet de Chromebook aan
  • Druk tegelijk op Ctrl+Alt+Shift+R
  • Klik op 'Opnieuw opstarten'
  • Kies in het volgende scherm voor Powerwash en klik op Doorgaan
  • Volg de instructies en bevestig de reset
  • Na afloop start je de Chromebook opnieuw op en log je in met je Google-account

Alles geprobeerd?

Hopelijk helpt dit en kun je na het uitvoeren van één van deze stappen weer gebruikmaken van je Chromebook. Zo niet en ben je van plan een nieuwe Chromebook te kopen, dan is het handig om te weten wat bijvoorbeeld de verschillen zijn tussen een normale en Plus-variant. Daarnaast gaven we eerder al wat tips over het kopen van zo'n laptopvervanger en kun je hier lezen wat vijf goede opties voor een redelijk betaalbare prijs zijn.