ID.nl logo
Gaming en soundbars: wat is belangrijk?
Huis

Gaming en soundbars: wat is belangrijk?

Je hebt een groot scherm om games op te spelen. Neem je een soundbar voor beter geluid bij games? Dat kan, maar kies wel de juiste!

In dit artikel hebben we het over soundbars. Maar dan wel heel specifiek als het gaat om gaming met consoles en de pc. In dat scenario zijn er wat zaken om rekening mee te houden. We hebben het over:

  • Welke soundbars bestaan er en hun basiseigenschappen
  • Geluid in games
  • Welke soundbars zijn optimaal?
  • Hoe aansluiten?
  • HDMI 2.1 en next-gen consoles
  • Gaming-geluidsmodi
  • Zijn er alternatieven?

Lees ook: Zes manieren om surround-geluid in je woonkamer te krijgen

Geluid bij een game is even belangrijk als bij een film. Je zou zelfs kunnen stellen: bij een game is de audio vaak zelfs cruciaal. Bijvoorbeeld om te horen in welke richting er vuurschoten zijn, zodat je tegenstanders kunt opsporen in een grootschalig Battle Royale-game zoals Fortnite of CoD. Je wil dus misschien wel een soundbar kopen. Maar welke kies je het best?

Wat is een soundbar? 

Soundbars zijn populair en dus zijn er veel verschillende modellen op de markt. In de basis zijn het echter allemaal lange toestellen waarin meerdere speakers zijn ingebouwd. Het is dus één apparaat, maar het is ontworpen om meerdere losse speakers na te bootsen. Op die manier kan het game- of filmgeluid groots in de kamer neerzetten. Sommige soundbars omhullen je zelfs met surroundgeluid

In dit ander artikel over soundbars lees je over de vele zaken die kunnen verschillen bij een soundbar. Zoals het aantal ingebouwde speakers of de grootte. Maar hier gaan we het vooral hebben over de zaken die belangrijk zijn voor bij het gamen. 

Een soundbar is ontworpen om bij een televisie te worden gebruikt. Het is zelfs nog specifieker: een tv in een woonkamer, waarbij jij op een twee tot drie meter afstand in de bank zit. Zo wordt er ook vaak gegamed, vooral met een console. Is jouw situatie anders? Dan kan het zijn dat een soundbar niet de allerbeste optie is. 

Er bestaan ook kleine soundbars die ontworpen zijn om aan een pc te gebruiken.

Geluid in games: zo is het anders

Alles gamegenres op één hoop gooien kan natuurlijk niet. Een RPG is iets heel anders dan een online shooter bijvoorbeeld. Bij sommige games wordt er heel sterk met muziek gewerkt om je in de sfeer te brengen, bij andere onderstrepen geluidseffecten de actie op het scherm. Heel wat games doen natuurlijk beide. Of gaan een stapje verder en gebruiken audio om je cruciale informatie te geven. Het gekraak van planken achter je in een horror-game of het geroep van een NPC links van je, om je te lokken naar de start van een nieuwe quest bijvoorbeeld. 

Zo is gamegeluid vaak complexer dan de audio die bij een film komt. Het grootste verschil is dat je bij de meeste games van positie kunt veranderen. Je omdraaien om een verdacht geluid te gaan onderzoeken bijvoorbeeld, of ervoor kiezen om de linkse van twee gangen in te gaan. Hierdoor verandert de plaatsing van een geluidseffect. Heel dynamisch dus, terwijl een film statisch is. Bij een film of tv-serie kijk je altijd door de ogen van de camera. Geluidseffecten verplaatsen zich dus enkel als de filmregisseur dat wenst. 

©philips.com

Zijspeakers die je kunt ontkoppelen, bieden ad hoc surroundgeluid.

Welke soundbar is optimaal? 

Een soundbar die je wilt gebruiken bij het gamen moet dus een aantal dingen goed doen. Positief is dat hier rekening mee houden geen nadeel is als je ook een film of serie wil bekijken op Netflix. Een goede gaming-soundbar is ook goed voor andere content. 

Dit is wat een goede gaming-soundbar moet bezitten:

  1. Voldoende en de juiste HDMI-ingangen 

  2. Een speciale gaming-geluidsmodus

  3. Een aparte speaker(s) voor het midden- of centerkanaal

  4. Bovenliggende speakers voor Dolby Atmos- of DTS:X-geluid

  5. Extra speakers die je achteraan de bank kunt plaatsen

  6. Een losse draadloze subwoofer (als je explosies knallend wil ervaren)

  7. Een heldere, grootse klank

Als je al die zaken op het lijstje kunt aanvinken, kom je wellicht wel uit bij een duurdere soundbar. Modellen met losse (of loskoppelbare) speakers bijvoorbeeld, zijn vaak premium-soundbars. Als dat je budget nu overstijgt, overweeg dan een soundbar die je later kunt uitbreiden met een subwoofer of extra speakers. Dat kan bijvoorbeeld met een soundbar van een multiroommerk, zoals Denon of Sonos. Ook bij andere merken zijn losse achterspeakers vaak apart te koop.

©Eigen beeld

Bovenliggende speakers maken geluid driedimensionaal.

Hoe aansluiten?

Een console uit de huidige generatie (Xbox Series X en S, de PS5) of de vorige twee (Xbox One, PS4, Xbox 360, PS3, Nintendo Switch) bezitten een HDMI-poort. Dit is de beste manier om je console met je tv te verbinden. Dat kun je rechtstreeks doen op een HDMI-poort van je tv. 

Maar heb je niet genoeg poorten op je tv of wil je maar één kabel die naar je televisiescherm aan de muur loopt? Neem dan een soundbar met een of meerdere HDMI-ingangen. Dat zijn extra ingangen naast de HDMI-ARC- of HDMI-eARC-poort die je gebruikt voor de verbinding tussen soundbar en tv. 

Bij oudere consoles of als je soundbar geen HDMI-ingangen heeft, is het alternatief een optische kabel trekken tussen spelconsole en soundbar. 

HDMI 2.1 en next-genconsoles

Bezit je een PlayStation 5 of een Xbox Series X/S? Wil je graag spelen in 4K met 120 fps of 8K met 60 fps? Én je (nieuwe) tv kan deze framerates aan? Als je op die checklist driemaal ‘ja’ antwoordde, dan moet je goed nadenken over hoe je die console gaat aansluiten.

Het makkelijkste is de PS5 of Xbox Series X/S rechtstreeks op de tv aan te sluiten. Wil je toch via een soundbar werken, dan moet je een model kiezen met HDMI 2.1-ingangen. Let goed op, want dat is nog altijd zeldzaam bij soundbars. Vergeet daarbij niet om een Ultra High Speed HDMI-kabel te gebruiken voor de verbinding tussen console en soundbar én voor de brug tussen soundbar en televisie. 

Mik je niet op die hoge framerates omdat bijvoorbeeld je tv het toch niet aankan? Dan moet je van HDMI 2.1 niet wakker liggen – tenzij je van plan bent om ooit toch je tv-toestel te upgraden.

©xbox.com

Op je console kun je checken of je tv überhaupt klaar is voor 4K120 of 8K60.

VRR, ALLM en QFT

Naast hoge framerates is er nog zoiets als Variable Refresh Rate (VRR), Auto Low Latency Mode (ALLM) en Quick Frame Transport (QFT). Dat zijn HDMI-functies voor gamers. ALLM zorgt er bijvoorbeeld voor dat je televisie automatisch schakelt naar de beste beeldmodus om te gamen. Niet alle soundbars ondersteunen deze functies, controleer dus vooraf wat kan. Dat ALLM ontbreekt is geen ramp, maar VRR is wel handig om de prestaties te verbeteren. 

Geluidsmodus voor gaming

Bij de meeste soundbars kun je via de afstandsbediening een geluidsmodus kiezen. Iets als Movie of Film en Muziek is er altijd bij, net als een nachtmodus en eentje voor sportwedstrijden. Steeds vaker is er ook een aparte geluidsmodus voor bij het gamen. Heel af en toe zijn er zelfs verschillende modi naargelang het gamegenre!

Een geluidsmodus is niets meer dan een andere tuning of wat kleinere aanpassingen aan het geluid. Toch kan het verschil qua klank enorm zijn. Probeer ze zeker uit. Volg daarbij vooral je eigen smaak. Soms kan de gaming-geluidsmodus net niet bevallen, terwijl die van Muziek wel bij je voorkeuren past. 

Sommige soundbars komen met een kalibratiefunctie. Bij het instellen van de soundbar worden er dan testtonen afgespeeld die via een microfoon of je smartphone worden gedetecteerd. De soundbar kan daarmee de vorm van je woonkamer bepalen en het geluid daarvoor optimaliseren. Zeker gebruiken, want kamerkalibratie kan een groot verschil uitmaken.

Welke alternatieven zijn er?

Past een soundbar niet echt bij jouw situatie of voorkeuren? Dan heb je wel wat andere opties. Een heel populaire is een headset. Betere gaming-headsets ondersteunen ook surround, waardoor je ook echt omhuld wordt. Je buren worden er ook misschien gelukkiger van. Het voordeel van een headset is dat je dan meteen ook kunt chatten.

Er zijn ook uitzonderlijke oplossingen om surround naar je woonkamer te brengen. Denk dan bijvoorbeeld aan de soundbars van JBL, met verwijderbare zijspeakers die je bij het gamen naast je kunt leggen. Of het HT-A9-systeem van Sony, dat bestaat uit vier losse speakers die je in de kamer zet. Er zijn ook televisies die je kunt uitbreiden met extra speakers en subwoofer.

Het ultieme qua beleving is een AV-receiver met losse luidsprekers rondom je. Je krijgt dan een beleving alsof je gamet in een bioscoop. In combinatie met een groot scherm of projectie is het een geweldige ervaring, of je nu een racegame, shooter of ander spelgenre speelt.


▼ Volgende artikel
Review Eufy C31 – Complete slimme deurbel voor een scherpe prijs
© Rens Blom
Zekerheid & gemak

Review Eufy C31 – Complete slimme deurbel voor een scherpe prijs

Een slimme deurbel om je woning mee in de gaten te houden en pakketbezorgers te antwoorden hoeft geen fortuin te kosten. Die boodschap draagt Eufy uit met de 120 euro kostende Eufy Videodeurbel C31. In deze review lees je onze ervaringen.

Goed
Conclusie

De Eufy Videodeurbel C31 is een schappelijk geprijsde slimme videodeurbel die een goede indruk achterlaat. Het ontbreken van een gong is wel een aandachtspunt en kan extra kosten (voor een aparte gong) met zich meebrengen. Let er bij eventuele aanschaf op dat je de C31 niet verwart met de goedkopere en minder complete C30.

Plus- en minpunten
  • Werkt op accu én bedraad
  • Overzichtelijke app met veel functies
  • Kan beelden opslaan op SD-kaart...
  • ...en biedt optionele cloudopslag
  • Beeldkwaliteit niet bijzonder
  • SD-kaartopslag risico bij diefstal
  • Geen gong meegeleverd

Slimme deurbellen zijn er in overvloed, maar tussen die merken en modellen bestaan belangrijke verschillen. Zo werken sommige slimme videodeurbellen alleen bedraad en kun je op andere deurbellen beelden niet lokaal opslaan. In dat laatste geval dien je maandelijks te betalen voor cloudopslag om beelden terug te kunnen kijken, waardoor je deurbel uiteindelijk steeds duurder wordt.

Als je de kriebels krijgt van een bedrade bel waar je een abonnement voor nodig hebt, kan de Eufy Videodeurbel C31 interessant zijn. Deze bel werkt namelijk op een accu én kan bedraad werken, en je krijgt een 32GB SD-kaartje meegeleverd om beelden in eigen beheer op te slaan. Zo vermijd je extra kosten.

Eufy C31 installeren

De bel installeren is een eitje als je voor de draadloze optie kiest. Kwestie van de accu opladen via de usb-c-poort, in de bel klikken en de bel monteren op je deurkozijn of aan de gevel. Bedraad kan dus ook en biedt twee belangrijke voordelen. Als de bel continu stroom krijgt via de bedrading, kun je in de Eufy-app (voor Android en iPhone) namelijk aanvinken dat de C31 24 uur per dag, 7 dagen per week beelden opneemt. Zo functioneert de bel ook als een beveiligingscamera. Het tweede voordeel: je ziet in de app beelden van vijf seconden voordat de bel een beweging detecteert. Zo kun je een completer beeld krijgen van een situatie. Soms handig, maar soms is het niet meer dan een erg voorspelbare looproute van de postbezorger.

©Rens Blom

De bel heeft een neutraal uiterlijk

Geen gong meegeleverd

De Eufy C31 is weerbestendig en oogt redelijk neutraal, met een lichtgevende ring aan de onderkant die de bezoeker indrukt om aan te bellen. Vervolgens krijg je op je smartphone een notificatie die doet denken aan een inkomende video-oproep. Zo heb je direct door dat er iemand voor je deur staat. Je krijgt ook een preview van de situatie voor de deur te zien.

De bel functioneert zelf ook als gong, maar dat geluid hoor je waarschijnlijk niet in je hele woning. Wil je een extra gong in huis gebruiken, dan kun je – op eigen kosten – een Eufy HomeBase S380 of Eufy Minibase Chime (T8023) kopen en koppelen aan de bel. Zo'n basisstation fungeert vervolgens als gong en kan videobeelden eveneens lokaal opslaan. Wij hebben alleen de bel kunnen testen, die tien verschillende melodieën kan afspelen.

©Rens Blom

De app van Eufy werkt naar behoren

Beeldkwaliteit

Videobeelden neemt de Eufy Videodeurbel C31 op in wat de fabrikant '2K FHD' noemt. Die resolutie is wat hoger dan Full-HD-resolutie maar in de praktijk bij voldoende licht niet bijster indrukwekkend. In het donker maakt de bel prima opnamen, al tonen duurdere videodeurbellen scherper (kleuren)beeld. Dat kan een aandachtspunt zijn als je een videodeurbel ook wilt gebruiken om inbrekers af te schrikken of anders in elk geval duidelijk in beeld te brengen. Houd er ook rekening mee dat deze Eufy-bel filmt in 16:9-resolutie, wat een rechthoek is en de grond bij je deur niet in beeld brengt. Je ziet dus niet of een pakketje voor de deur is gezet.

©Rens Blom

Bij voldoende licht zijn de beeldopnamen prima, maar niet bijster scherp

De Eufy Videodeurbel C31 heeft microfoons om stemmen en andere geluiden voor de deur op te vangen en een luidspreker om jouw stem – via de app – te laten horen. Die functie is vooral handig als de pakketbezorger voor een dichte deur staat, en je kunt laten weten dat hij of zij het pakket voor de deur mag zetten. Dat kun je live zeggen, maar je kunt ook vanuit de app kiezen uit zelfgemaakte spraakberichtjes van een paar seconden om sneller te antwoorden zonder dat je – vanaf kantoor of in de trein – tegen je telefoon hoeft te praten.

Lokale opslag

Prettig is – als gezegd – dat je een 32GB SD-kaartje bij de bel krijgt, dat je in de bel stopt om beelden lokaal te bewaren. Heb je meer opslag nodig, dan kun je een eigen SD-kaart van maximaal 128 GB in de bel klikken. Een aandachtspunt van deze vorm van lokale opslag is dat je beelden ook weg zijn als een kwaadwillende de deurbel in zijn geheel van je muur haalt en meeneemt. Je kunt ook cloudopslag bij Eufy afnemen. Voor 3,50 euro per maand kun je beelden van één deurbel dertig dagen terugkijken. Het belangrijkste argument om hiervoor te kiezen is dat je beelden kunt terugkijken als je geen toegang meer hebt tot de beelden op je SD-kaartje.

©Rens Blom

Conclusie: Eufy Videodeurbel C31 kopen?

De Eufy Videodeurbel C31 is een schappelijk geprijsde slimme videodeurbel die een goede indruk achterlaat. Het ontbreken van een gong is wel een aandachtspunt en kan extra kosten (voor een aparte gong) met zich meebrengen. Let er bij eventuele aanschaf op dat je de C31 niet verwart met de goedkopere en minder complete C30.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 grote oled-tv's van 77 inch (of nóg groter)
© Sony
Huis

Waar voor je geld: 5 grote oled-tv's van 77 inch (of nóg groter)

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede oled-tv met een groot beeld? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

LG OLED77B42LA

De LG OLED77B42LA is een van de goedkoopste 77inch-oled-tv's die je momenteel kunt kopen. Het betreft een 2024-model met een lange update-ondersteuning. Zo brengt het Zuid-Koreaanse merk de komende vijf jaar vier verse upgrades van zijn webOS-smartplatform uit. Gunstig, want in dit gebruiksvriendelijke smartplatform zijn alle bekende streamingdiensten uit binnen- en buitenland te vinden. De achterzijde telt vier HDMI-poorten, zodat je diverse audiovisuele bronapparaten kunt aansluiten. Dankzij de ondersteuning voor technieken als VRR (Variabel Refresh Rate), G-Sync en FreeSync is de OLED77B42LA een perfecte partner voor fanatieke gamers. Met de Game Optimizer en het Game Dashboard kies je de gewenste instellingen.

LG heeft al ruim tien jaar ervaring met het produceren van hoogstaande oledpanelen. Het is inmiddels een massaproduct geworden, waardoor grote oled-tv's inmiddels óók betaalbaar zijn. Met een beelddiagonaal van 1,95 meter is er geen ontsnappen meer aan. Beleef sportwedstrijden, films en games intenser. Anders dan bij reguliere lcd-led-televisies stuurt de snelle alpha 8 AI-processor alle individuele pixels individueel aan. Dat resulteert onder meer in betere contrastwaarden, want de beeldprocessor kan bij donkere scènes een deel van de pixels volledig uitschakelen. Vind je 77 inch te groot, dan kun je als alternatief een kleiner formaat van 65 inch of 55 inch overwegen.

Samsung 83S90D (QE83S90DAEXXN)

Kan het jou niet groot genoeg, dan doe je met dit recent verschenen exemplaar van Samsung een goede koop. Deze uitvoering van de 83S90D heeft een indrukwekkende schermdiagonaal van 2,10 meter! Nuttig om te weten is dat de smart-tv voor de Nederlandse markt is ontwikkeld. Je kunt dus Nederlandse menu's en een uitgebreid aanbod van vaderlandse streamingdiensten verwachten. Verder levert Samsung op dit product vijf jaar garantie. Naast de hier besproken 83inch-versie kun je de televisie ook met een kleinere beelddiagonaal van 77 inch, 65 inch of 55 inch kopen.

Met een hoge resolutie van 3840 × 2160 pixels zie je zelfs op een formaat van 83 inch geen individuele pixels. Daarnaast is er ondersteuning voor HDR10+ ingebakken. Hierdoor hebben bepaalde videostreams van bijvoorbeeld Netflix en Disney+ een realistischer kleurverloop. Dankzij de EyeComfort-modus past de 83S90D diverse instellingen op eigen houtje aan. Zo kijk je op ieder moment van de dag naar een geoptimaliseerd beeld. Gamers kunnen de maximale vernieuwingsfrequentie van 144 hertz ongetwijfeld waarderen. Overigens geldt deze waarde alleen wanneer je een pc met een capabele videokaart aansluit.

Philips 77OLED759/12

Met de 77OLED759/12 zet je een betaalbare oled-tv van Philips in je woonkamer. Op het moment van schrijven heeft dit exemplaar van 77 inch de laagste prijs ooit. En of het scherm niet al groot genoeg is, wek je met de Ambilight-functie de illusie van een nóg groter beeld. Een flink aantal ledlampen aan de achterzijde schijnt overeenkomstige televisiekleuren op de wand. Kijk je bijvoorbeeld voetbal, dan zie je een groene gloed rondom de televisie. Bovendien kun je eventueel een lichtwekker instellen. In plaats van deze 77inch-uitvoering is de oled-tv ook in de formaten 65 inch, 55 inch en 48 inch verkrijgbaar.

De 77OLED759/12 bevat met Titan OS een relatief nieuw smartplatform. Gelukkig zijn hiervoor alle bekende video-apps beschikbaar. Met aparte afstandsbedieningsknoppen voor Netflix, Disney+, Amazon Prime Video en YouTube roep je deze diensten vlot op. Voor het koppelen van bronapparaten heeft de achterkant onder andere vier HDMI-aansluitingen en twee usb-poorten. Met een nominale vernieuwingsfrequentie van 120 hertz geeft deze oled-tv gamebeelden soepel weer. Tot slot kan de aanwezige beeldprocessor verschillende HDR-formaten verwerken, zoals Dolby Vision en HDR10+.

Lees ook: Alles over OLED: dit moet je weten bij de aanschaf van een smart-tv

Sony Bravia 8 K77XR80PAEP

Je stuurt met deze 77inch-oled-tv van Sony eenvoudig andere slimme apparaten in jouw woning aan. Het betreft namelijk een Google TV-model. Via spraakbediening zet je bijvoorbeeld de temperatuur een graadje hoger of dim je de verlichting. Uiteraard heb je daarvoor wel geschikte smarthome-apparatuur nodig. De aanwezige Play Store biedt toegang tot ruim tienduizend apps. Handig is dat je met de zoekfunctie gelijktijdig verschillende streamingdiensten kunt doorzoeken. Hierdoor weet je precies bij welke video-app je voor een bepaalde film of serie terechtkunt. Voor tv-begrippen is er een uitgebreid audiosysteem geïntegreerd. Er zijn namelijk meerdere speakers achter het oledpaneel verwerkt.

De Bravia 8 K77XR80PAEP ondersteunt zowel Google Cast als Apple AirPlay 2. Hierdoor stream je vanaf een mobiel apparaat heel makkelijk eigen beeldmateriaal. Bekijk jouw dierbare foto's en video's zo op een beelddiagonaal van 1,95 meter! Op videogebied is er geen reden tot klagen, want de beeldbuis ondersteunt een maximale vernieuwingsfrequentie van 120 hertz. Snel bewegende objecten, zoals een bal tijdens een sportwedstrijd, verschijnen zo scherp in beeld. Daarnaast kan de Bravia 8 K77XR80PAEP overweg met Dolby Vision en HDR10. Wil je liever een kleiner formaat, dan kies je tussen 65 inch en 55 inch.

Panasonic TV-77Z93AEG

De onlangs uitgebrachte Panasonic TV-77Z93AEG is in feite een oled-tv en soundbar ineen. Onder het 77inch-paneel bevindt zich namelijk een volwaardig geluidssysteem van Technics met een totaal uitgangsvermogen van 170 watt. Hierbij zijn er bepaalde audiodrivers zijwaarts en omhoog gericht, waardoor de geluidsgolven vanuit verschillende richtingen je oren bereiken. Kortom, de ondersteuning voor de populaire surroundtechniek Dolby Atmos komt zo goed van pas. Voor de lage tonen heeft de behuizing ook nog een woofer. Als smartplatform is Fire TV geïntegreerd. Je kunt onder andere bekende apps als Netflix, Spotify, YouTube, Videoland en NLZiet installeren.

Naast een goed geluid levert de TV-77Z93AEG prima beeldprestaties. Panasonic heeft deze smart-tv voorzien van zijn nieuwe HCX Pro AI Processor MK II-beeldprocessor. Volgens het Japanse merk toont het oledscherm heldere kleuren en gedetailleerde contrasten. Daarnaast is de weergave van een videospoor met Dolby Vision IQ of HDR10+ geen enkel probleem. De maximale vernieuwingsfrequentie bedraagt 144 hertz. Voor het aansluiten van externe bronapparaten zijn er vier HDMI-poorten beschikbaar. Ten slotte stream je vanaf een iPhone, iPad of Mac eenvoudig eigen videocontent. Dat werkt via Apple AirPlay 2.