Gaming en soundbars: wat is belangrijk?
Je hebt een groot scherm om games op te spelen. Neem je een soundbar voor beter geluid bij games? Dat kan, maar kies wel de juiste!
In dit artikel hebben we het over soundbars. Maar dan wel heel specifiek als het gaat om gaming met consoles en de pc. In dat scenario zijn er wat zaken om rekening mee te houden. We hebben het over:
- Welke soundbars bestaan er en hun basiseigenschappen
- Geluid in games
- Welke soundbars zijn optimaal?
- Hoe aansluiten?
- HDMI 2.1 en next-gen consoles
- Gaming-geluidsmodi
- Zijn er alternatieven?
Lees ook: Zes manieren om surround-geluid in je woonkamer te krijgen
Geluid bij een game is even belangrijk als bij een film. Je zou zelfs kunnen stellen: bij een game is de audio vaak zelfs cruciaal. Bijvoorbeeld om te horen in welke richting er vuurschoten zijn, zodat je tegenstanders kunt opsporen in een grootschalig Battle Royale-game zoals Fortnite of CoD. Je wil dus misschien wel een soundbar kopen. Maar welke kies je het best?
Wat is een soundbar?
Soundbars zijn populair en dus zijn er veel verschillende modellen op de markt. In de basis zijn het echter allemaal lange toestellen waarin meerdere speakers zijn ingebouwd. Het is dus één apparaat, maar het is ontworpen om meerdere losse speakers na te bootsen. Op die manier kan het game- of filmgeluid groots in de kamer neerzetten. Sommige soundbars omhullen je zelfs met surroundgeluid.
In dit ander artikel over soundbars lees je over de vele zaken die kunnen verschillen bij een soundbar. Zoals het aantal ingebouwde speakers of de grootte. Maar hier gaan we het vooral hebben over de zaken die belangrijk zijn voor bij het gamen.
Een soundbar is ontworpen om bij een televisie te worden gebruikt. Het is zelfs nog specifieker: een tv in een woonkamer, waarbij jij op een twee tot drie meter afstand in de bank zit. Zo wordt er ook vaak gegamed, vooral met een console. Is jouw situatie anders? Dan kan het zijn dat een soundbar niet de allerbeste optie is.
Er bestaan ook kleine soundbars die ontworpen zijn om aan een pc te gebruiken.
Geluid in games: zo is het anders
Alles gamegenres op één hoop gooien kan natuurlijk niet. Een RPG is iets heel anders dan een online shooter bijvoorbeeld. Bij sommige games wordt er heel sterk met muziek gewerkt om je in de sfeer te brengen, bij andere onderstrepen geluidseffecten de actie op het scherm. Heel wat games doen natuurlijk beide. Of gaan een stapje verder en gebruiken audio om je cruciale informatie te geven. Het gekraak van planken achter je in een horror-game of het geroep van een NPC links van je, om je te lokken naar de start van een nieuwe quest bijvoorbeeld.
Zo is gamegeluid vaak complexer dan de audio die bij een film komt. Het grootste verschil is dat je bij de meeste games van positie kunt veranderen. Je omdraaien om een verdacht geluid te gaan onderzoeken bijvoorbeeld, of ervoor kiezen om de linkse van twee gangen in te gaan. Hierdoor verandert de plaatsing van een geluidseffect. Heel dynamisch dus, terwijl een film statisch is. Bij een film of tv-serie kijk je altijd door de ogen van de camera. Geluidseffecten verplaatsen zich dus enkel als de filmregisseur dat wenst.
©philips.com
Welke soundbar is optimaal?
Een soundbar die je wilt gebruiken bij het gamen moet dus een aantal dingen goed doen. Positief is dat hier rekening mee houden geen nadeel is als je ook een film of serie wil bekijken op Netflix. Een goede gaming-soundbar is ook goed voor andere content.
Dit is wat een goede gaming-soundbar moet bezitten:
Voldoende en de juiste HDMI-ingangen
Een speciale gaming-geluidsmodus
Een aparte speaker(s) voor het midden- of centerkanaal
Bovenliggende speakers voor Dolby Atmos- of DTS:X-geluid
Extra speakers die je achteraan de bank kunt plaatsen
Een losse draadloze subwoofer (als je explosies knallend wil ervaren)
Een heldere, grootse klank
Als je al die zaken op het lijstje kunt aanvinken, kom je wellicht wel uit bij een duurdere soundbar. Modellen met losse (of loskoppelbare) speakers bijvoorbeeld, zijn vaak premium-soundbars. Als dat je budget nu overstijgt, overweeg dan een soundbar die je later kunt uitbreiden met een subwoofer of extra speakers. Dat kan bijvoorbeeld met een soundbar van een multiroommerk, zoals Denon of Sonos. Ook bij andere merken zijn losse achterspeakers vaak apart te koop.
©Eigen beeld
Hoe aansluiten?
Een console uit de huidige generatie (Xbox Series X en S, de PS5) of de vorige twee (Xbox One, PS4, Xbox 360, PS3, Nintendo Switch) bezitten een HDMI-poort. Dit is de beste manier om je console met je tv te verbinden. Dat kun je rechtstreeks doen op een HDMI-poort van je tv.
Maar heb je niet genoeg poorten op je tv of wil je maar één kabel die naar je televisiescherm aan de muur loopt? Neem dan een soundbar met een of meerdere HDMI-ingangen. Dat zijn extra ingangen naast de HDMI-ARC- of HDMI-eARC-poort die je gebruikt voor de verbinding tussen soundbar en tv.
Bij oudere consoles of als je soundbar geen HDMI-ingangen heeft, is het alternatief een optische kabel trekken tussen spelconsole en soundbar.
HDMI 2.1 en next-genconsoles
Bezit je een PlayStation 5 of een Xbox Series X/S? Wil je graag spelen in 4K met 120 fps of 8K met 60 fps? Én je (nieuwe) tv kan deze framerates aan? Als je op die checklist driemaal ‘ja’ antwoordde, dan moet je goed nadenken over hoe je die console gaat aansluiten.
Het makkelijkste is de PS5 of Xbox Series X/S rechtstreeks op de tv aan te sluiten. Wil je toch via een soundbar werken, dan moet je een model kiezen met HDMI 2.1-ingangen. Let goed op, want dat is nog altijd zeldzaam bij soundbars. Vergeet daarbij niet om een Ultra High Speed HDMI-kabel te gebruiken voor de verbinding tussen console en soundbar én voor de brug tussen soundbar en televisie.
Mik je niet op die hoge framerates omdat bijvoorbeeld je tv het toch niet aankan? Dan moet je van HDMI 2.1 niet wakker liggen – tenzij je van plan bent om ooit toch je tv-toestel te upgraden.
©xbox.com
VRR, ALLM en QFT
Naast hoge framerates is er nog zoiets als Variable Refresh Rate (VRR), Auto Low Latency Mode (ALLM) en Quick Frame Transport (QFT). Dat zijn HDMI-functies voor gamers. ALLM zorgt er bijvoorbeeld voor dat je televisie automatisch schakelt naar de beste beeldmodus om te gamen. Niet alle soundbars ondersteunen deze functies, controleer dus vooraf wat kan. Dat ALLM ontbreekt is geen ramp, maar VRR is wel handig om de prestaties te verbeteren.
Geluidsmodus voor gaming
Bij de meeste soundbars kun je via de afstandsbediening een geluidsmodus kiezen. Iets als Movie of Film en Muziek is er altijd bij, net als een nachtmodus en eentje voor sportwedstrijden. Steeds vaker is er ook een aparte geluidsmodus voor bij het gamen. Heel af en toe zijn er zelfs verschillende modi naargelang het gamegenre!
Een geluidsmodus is niets meer dan een andere tuning of wat kleinere aanpassingen aan het geluid. Toch kan het verschil qua klank enorm zijn. Probeer ze zeker uit. Volg daarbij vooral je eigen smaak. Soms kan de gaming-geluidsmodus net niet bevallen, terwijl die van Muziek wel bij je voorkeuren past.
Sommige soundbars komen met een kalibratiefunctie. Bij het instellen van de soundbar worden er dan testtonen afgespeeld die via een microfoon of je smartphone worden gedetecteerd. De soundbar kan daarmee de vorm van je woonkamer bepalen en het geluid daarvoor optimaliseren. Zeker gebruiken, want kamerkalibratie kan een groot verschil uitmaken.
Welke alternatieven zijn er?
Past een soundbar niet echt bij jouw situatie of voorkeuren? Dan heb je wel wat andere opties. Een heel populaire is een headset. Betere gaming-headsets ondersteunen ook surround, waardoor je ook echt omhuld wordt. Je buren worden er ook misschien gelukkiger van. Het voordeel van een headset is dat je dan meteen ook kunt chatten.
Er zijn ook uitzonderlijke oplossingen om surround naar je woonkamer te brengen. Denk dan bijvoorbeeld aan de soundbars van JBL, met verwijderbare zijspeakers die je bij het gamen naast je kunt leggen. Of het HT-A9-systeem van Sony, dat bestaat uit vier losse speakers die je in de kamer zet. Er zijn ook televisies die je kunt uitbreiden met extra speakers en subwoofer.
Het ultieme qua beleving is een AV-receiver met losse luidsprekers rondom je. Je krijgt dan een beleving alsof je gamet in een bioscoop. In combinatie met een groot scherm of projectie is het een geweldige ervaring, of je nu een racegame, shooter of ander spelgenre speelt.