Samsung Galaxy Watch 4: niet het gehoopte droomdebuut

© PXimport

Samsung Galaxy Watch 4: niet het gehoopte droomdebuut

Geplaatst: 30 september 2021 - 13:08

Aangepast: 25 november 2022 - 11:11

Rens Blom

De Samsung Galaxy Watch 4 is een belangrijke smartwatch voor Samsung. Het is bijvoorbeeld het eerste slimme horloge dat op Google's Wear OS 3 draait, want Samsung heeft zijn eigen Tizen OS vaarwel gezegd. In deze Samsung Galaxy Watch 4 review lees je of de relatief betaalbare smartwatch een aanrader is.

Samsung verkoopt de Galaxy Watch 4 in twee modellen: Watch 4 en Watch 4 Classic. Beide horloges zijn in twee maten leverbaar waarbij de kleine variant een 1,2inch-scherm heeft en de grote variant een 1,4inch-scherm. Ik testte de Watch 4 met een simpeler ontwerp dan de Watch 4 Classic en een startprijs van 280 euro. Voor de goedkoopste Classic-editie betaal je 380 euro. Stevige prijzen voor slimme horloges. Na twee weken met de Watch 4 lees je hieronder mijn ervaringen.

Ontwerp, scherm en hardware

De Watch 4 is een zeer minimalistische smartwatch, iets wat de een een pluspunt en de ander een minpunt vind. Het horloge bevat geen merknaam of andere franjes en heeft een voorkantvullend scherm met op de zijkant twee knopjes. Het bandje is (prettig) verwisselbaar. Zoals je van een smartwatch mag verwachten, is de Watch 4 water- en stofdicht.  Met 26 gram is het model met 40mm-horlogekast erg licht en merk ik hem nauwelijks om mijn pols. Sowieso vind ik de smartwatch comfortabel dragen, wat ook te danken is aan het rubberen bandje. 

Het 1,2inch-oled-scherm ziet er kleurrijk uit en toont scherp beeld dankzij de resolutie van 396 x 396 pixels. Een laagje Gorilla GLass DX+ moet het display beschermen tegen krassen. 

© PXimport

De smartwatch draait op een nieuwe Exynos W920-processor van Samsung met 1,5GB werkgeheugen en 16GB opslaggeheugen. In de praktijk een goede combinatie, want het horloge voelt snel aan en heeft genoeg opslagruimte voor offline muziek en wat apps. Wie de Watch 4 zonder verbinding met zijn smartphone wil gebruiken, kan een (duurder) 4G-horloge met e-sim-ondersteuning kopen. Die heeft dankzij de eigen ingebouwde simkaart overal internet, mits je een geschikt abonnement neemt. 

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Wear OS 3: van Google of Samsung?

De Watch 4 is de eerste smartwatch met Wear OS 3, een besturingssysteem dat door Google en Samsung ontwikkeld is. Vorige Wear OS-versies zijn door Google ontwikkeld. Samsung maakte er geen gebruik van maar installeerde zijn eigen Tizen-software op zijn slimme horloges. Nu hebben Google en Samsung hun krachten gebundeld en is Tizen uit beeld verdwenen. De Watch 4 moet het beste van de twee besturingssystemen combineren. 

In de praktijk weet die belofte mij niet te overtuigen. Laat ik positief beginnen. Wear OS 3 is gebruiksvriendelijk, biedt veel wijzerplaten en kan op een fijne wijze meldingen van je smartphone laten zien. Hier kun je ook op antwoorden via snelle reacties, smileys en langere berichten. Handig. Ook prettig is dat je een aantal populaire apps op het horloge kunt gebruiken, van Google Maps-navigatie en offline luisteren met Spotify tot fitnessapps.

Dan de aanpassingen van Samsung. Veel van die veranderingen aan de software vind ik geen stap vooruit maar juist achteruit. Want waar alle moderne Wear OS-horloges de fijne Nederlandstalige Google Assistent aan boord hebben, staat op de Galaxy Watch 4 Samsungs Bixby. Deze spraakassistent spreekt geen Nederlands en voegt daarom weinig toe. Wisselen naar de Google Assistent kan opvallend genoeg niet. Deze functie komt volgens Samsung later beschikbaar, al wil de fabrikant niet zeggen wanneer. 

Helemaal jammer is dat de Galaxy Watch 4 niet werkt in combinatie met een iPhone. Ook dat is een stap achteruit ten opzichte van andere Wear OS-horloges, die wel (zij het beperkt) met een iPhone te gebruiken zijn.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Gezondheidsfuncties

De inmenging van Samsung is ook terug in te zien in het aanbod van gezondheidsfuncties. De smartwatch heeft er (prettig!) heel veel, maar een deel werkt alleen als je de Samsung Health-app geïnstalleerd hebt op je smartphone. Die verplichting vind ik minder, al kan ik ermee leven als de app goed in elkaar steekt. Samsung Health heeft echter genoeg verbeterpunten. Want waarom start de registratie van mijn work-out drie seconden nadat ik heb aangegeven wat ik ga doen? De gps-ontvanger heeft langer dan drie seconden nodig om mijn locatie te bepalen en ik wil gewoon zelf op een startknop kunnen drukken. Zo kan ik wel meer storende dingen opnoemen. Gelukkig kun je de Watch 4 ook gebruiken in combinatie met andere sportapps, waaronder Google Fit en Strava

De Watch 4 heeft nog veel meer gezondheidsfuncties, waaronder het meten van je hartslag (wat nauwkeurig lijkt te gaan) en je slaap (wat vrijwel elke nacht niet overeenkomt met de werkelijkheid). De ingebouwde gps die sportactiviteiten bijhoudt, is minder nauwkeurig dan gehoopt. Ter dubbelcheck heb ik wat andere reviews van het horloge doorgenomen en ook hier lees ik vaak klachten over de slaapregistratie en gps-ontvangst. 

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Deze functies werken alleen met Samsung-telefoon

Terugkomend op Samsungs inmenging in de software: die gaat verder dan ik had verwacht én wenselijk vind. Want een ECG (hartfilmpje) maken of je bloeddruk meten kan de Watch 4 alleen als hij gekoppeld is aan de Health Monitor-app van Samsung. En die app werkt alleen op een aantal moderne Samsung-smartphones. Niet op toestellen van andere merken. Volgens Samsung omdat het zich aan medische wet- en regelgeving moet houden. Daar valt vast iets voor te zeggen, maar in de praktijk kun je de Watch 4 dus niet volledig gebruiken als je geen geselecteerde Samsung-smartphone hebt. Een minpunt waar mijn collega Joris vorig jaar ook tegenaan liep bij het testen van een andere Samsung-smartwatch. 

© PXimport

Korte accuduur, lange oplaadtijd

Bij de aankondiging van Wear OS 3 gaf Google hoog op van de samenwerking met Samsung. Het nieuwe besturingssysteem zou onder andere energiezuiniger zijn, wat de accuduur ten goede moet komen. Een mooie belofte, maar in de praktijk is de accuduur van de Galaxy Watch 4 matig. In de modus met het altijd-aan-scherm uit, gezondheidsfuncties die eens per tien minuten een meting doen en het tonen van smartphonemeldingen, moet ik het horloge na één dag en één nacht opladen. Oftewel, elke ochtend. Door de matige slaapregistratie en de kortere accuduur legde ik het horloge al na een paar dagen 's avonds maar aan de oplader. 's Ochtends opladen is namelijk niet ideaal omdat het bijna anderhalf uur duurt om de smartwatch volledig op te laden via de magnetische oplader. Dat vind ik wel erg lang, gezien de kleine 247 mAh-accu. 

© PXimport

Conclusie: Samsung Galaxy Watch 4 kopen?

De Samsung Galaxy Watch 4 is een minimalistisch ogende smartwatch met een mooi scherm, snelle hardware en nieuwe Wear OS-software. Die software is op sommige vlakken een verbetering ten opzichte van de Tizen-software die Samsung op oudere horloges installeerde. Op andere punten valt het nieuwe besturingssysteem tegen, met name omdat Samsung zijn eigen (software)functies nadrukkelijk promoot en sommige gezondheidsfuncties alleen werken in combinatie met een Samsung-smartphone

Sowieso werken niet alle functies van de Watch 4 even goed. Ook is het jammer dat de accu slechts 24 uur meegaat en dat het opladen naar verhouding lang duurt. Een groot aandachtspunt is dat het horloge niet werkt met de iPhone. 

Onder de streep vind ik de Samsung Galaxy Watch 4 daarom moeilijk aan te raden als je geen Samsung-smartphone gebruikt. Voor 280 euro - of meer, want ik testte de goedkoopste uitvoering - vind ik dat het horloge te veel nadelen heeft. Een lagere prijs maakt de smartwatch interessanter, maar zelf ben ik vooral benieuwd of Samsung matig werkende functies en de incomplete software kan verbeteren met software-updates. Als dat lukt, kan ik de Watch 4 waarschijnlijk wel aanraden. Voor nu vind ik dat de Watch 4 niet aan de verwachtingen kan voldoen. 

iPhone-gebruikers kunnen kijken naar de even dure Apple Watch SE, waar Android-gebruikers onze koopgids van de tien beste smartwatches kunnen doornemen. 

6,0

ONS OORDEEL

Samsung Galaxy Watch 4

Pluspunten

Draagcomfort

Veel softwarefuncties

Gebruiksvriendelijke software

Keuze uit twee verschillende modellen

Minpunten

Accu is na één dag leeg

Accu laadt langzaam op

Sommige functies werken alleen met Samsung-smartphone

GPS niet nauwkeurig

Werkt niet met iPhone

Slaapdetectie niet betrouwbaar

Conclusie

**Prijs** € 269,- (40 mm) en 299,- (44 mm) **Kleuren** Zwart, zilver, goud (40 mm), zwart, zilver, groen (44 mm) **OS** Wear OS 3 **Scherm** 1,2 inch (40 mm) of 1,4 inch (44 mm) AMOLED **Gewicht** 26 gram (40 mm) of 30 gram (44 m) **Afmetingen** 40,4 bij 39,9 bij 9,8 mm **Opslag** 16 GB **Batterij** 247 mAh **Connectiviteit** bluetooth, wifi, nfc, gps **Overig** Waterdicht, verwisselbare bandjes **Website** [www.samsung.com](https://www.samsung.com/nl/watches/galaxy-watch/galaxy-watch4-pink-gold-bluetooth-sm-r860nzdaeub/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000