ID.nl logo
Samsung Galaxy Watch 4: niet het gehoopte droomdebuut
© PXimport
Gezond leven

Samsung Galaxy Watch 4: niet het gehoopte droomdebuut

De Samsung Galaxy Watch 4 is een belangrijke smartwatch voor Samsung. Het is bijvoorbeeld het eerste slimme horloge dat op Google's Wear OS 3 draait, want Samsung heeft zijn eigen Tizen OS vaarwel gezegd. In deze Samsung Galaxy Watch 4 review lees je of de relatief betaalbare smartwatch een aanrader is.

Samsung verkoopt de Galaxy Watch 4 in twee modellen: Watch 4 en Watch 4 Classic. Beide horloges zijn in twee maten leverbaar waarbij de kleine variant een 1,2inch-scherm heeft en de grote variant een 1,4inch-scherm. Ik testte de Watch 4 met een simpeler ontwerp dan de Watch 4 Classic en een startprijs van 280 euro. Voor de goedkoopste Classic-editie betaal je 380 euro. Stevige prijzen voor slimme horloges. Na twee weken met de Watch 4 lees je hieronder mijn ervaringen.

Ontwerp, scherm en hardware

De Watch 4 is een zeer minimalistische smartwatch, iets wat de een een pluspunt en de ander een minpunt vind. Het horloge bevat geen merknaam of andere franjes en heeft een voorkantvullend scherm met op de zijkant twee knopjes. Het bandje is (prettig) verwisselbaar. Zoals je van een smartwatch mag verwachten, is de Watch 4 water- en stofdicht.  Met 26 gram is het model met 40mm-horlogekast erg licht en merk ik hem nauwelijks om mijn pols. Sowieso vind ik de smartwatch comfortabel dragen, wat ook te danken is aan het rubberen bandje. 

Het 1,2inch-oled-scherm ziet er kleurrijk uit en toont scherp beeld dankzij de resolutie van 396 x 396 pixels. Een laagje Gorilla GLass DX+ moet het display beschermen tegen krassen. 

©PXimport

De smartwatch draait op een nieuwe Exynos W920-processor van Samsung met 1,5GB werkgeheugen en 16GB opslaggeheugen. In de praktijk een goede combinatie, want het horloge voelt snel aan en heeft genoeg opslagruimte voor offline muziek en wat apps. Wie de Watch 4 zonder verbinding met zijn smartphone wil gebruiken, kan een (duurder) 4G-horloge met e-sim-ondersteuning kopen. Die heeft dankzij de eigen ingebouwde simkaart overal internet, mits je een geschikt abonnement neemt. 

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Wear OS 3: van Google of Samsung?

De Watch 4 is de eerste smartwatch met Wear OS 3, een besturingssysteem dat door Google en Samsung ontwikkeld is. Vorige Wear OS-versies zijn door Google ontwikkeld. Samsung maakte er geen gebruik van maar installeerde zijn eigen Tizen-software op zijn slimme horloges. Nu hebben Google en Samsung hun krachten gebundeld en is Tizen uit beeld verdwenen. De Watch 4 moet het beste van de twee besturingssystemen combineren. 

In de praktijk weet die belofte mij niet te overtuigen. Laat ik positief beginnen. Wear OS 3 is gebruiksvriendelijk, biedt veel wijzerplaten en kan op een fijne wijze meldingen van je smartphone laten zien. Hier kun je ook op antwoorden via snelle reacties, smileys en langere berichten. Handig. Ook prettig is dat je een aantal populaire apps op het horloge kunt gebruiken, van Google Maps-navigatie en offline luisteren met Spotify tot fitnessapps.

Dan de aanpassingen van Samsung. Veel van die veranderingen aan de software vind ik geen stap vooruit maar juist achteruit. Want waar alle moderne Wear OS-horloges de fijne Nederlandstalige Google Assistent aan boord hebben, staat op de Galaxy Watch 4 Samsungs Bixby. Deze spraakassistent spreekt geen Nederlands en voegt daarom weinig toe. Wisselen naar de Google Assistent kan opvallend genoeg niet. Deze functie komt volgens Samsung later beschikbaar, al wil de fabrikant niet zeggen wanneer. 

Helemaal jammer is dat de Galaxy Watch 4 niet werkt in combinatie met een iPhone. Ook dat is een stap achteruit ten opzichte van andere Wear OS-horloges, die wel (zij het beperkt) met een iPhone te gebruiken zijn.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Gezondheidsfuncties

De inmenging van Samsung is ook terug in te zien in het aanbod van gezondheidsfuncties. De smartwatch heeft er (prettig!) heel veel, maar een deel werkt alleen als je de Samsung Health-app geïnstalleerd hebt op je smartphone. Die verplichting vind ik minder, al kan ik ermee leven als de app goed in elkaar steekt. Samsung Health heeft echter genoeg verbeterpunten. Want waarom start de registratie van mijn work-out drie seconden nadat ik heb aangegeven wat ik ga doen? De gps-ontvanger heeft langer dan drie seconden nodig om mijn locatie te bepalen en ik wil gewoon zelf op een startknop kunnen drukken. Zo kan ik wel meer storende dingen opnoemen. Gelukkig kun je de Watch 4 ook gebruiken in combinatie met andere sportapps, waaronder Google Fit en Strava

De Watch 4 heeft nog veel meer gezondheidsfuncties, waaronder het meten van je hartslag (wat nauwkeurig lijkt te gaan) en je slaap (wat vrijwel elke nacht niet overeenkomt met de werkelijkheid). De ingebouwde gps die sportactiviteiten bijhoudt, is minder nauwkeurig dan gehoopt. Ter dubbelcheck heb ik wat andere reviews van het horloge doorgenomen en ook hier lees ik vaak klachten over de slaapregistratie en gps-ontvangst. 

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Deze functies werken alleen met Samsung-telefoon

Terugkomend op Samsungs inmenging in de software: die gaat verder dan ik had verwacht én wenselijk vind. Want een ECG (hartfilmpje) maken of je bloeddruk meten kan de Watch 4 alleen als hij gekoppeld is aan de Health Monitor-app van Samsung. En die app werkt alleen op een aantal moderne Samsung-smartphones. Niet op toestellen van andere merken. Volgens Samsung omdat het zich aan medische wet- en regelgeving moet houden. Daar valt vast iets voor te zeggen, maar in de praktijk kun je de Watch 4 dus niet volledig gebruiken als je geen geselecteerde Samsung-smartphone hebt. Een minpunt waar mijn collega Joris vorig jaar ook tegenaan liep bij het testen van een andere Samsung-smartwatch. 

©PXimport

Korte accuduur, lange oplaadtijd

Bij de aankondiging van Wear OS 3 gaf Google hoog op van de samenwerking met Samsung. Het nieuwe besturingssysteem zou onder andere energiezuiniger zijn, wat de accuduur ten goede moet komen. Een mooie belofte, maar in de praktijk is de accuduur van de Galaxy Watch 4 matig. In de modus met het altijd-aan-scherm uit, gezondheidsfuncties die eens per tien minuten een meting doen en het tonen van smartphonemeldingen, moet ik het horloge na één dag en één nacht opladen. Oftewel, elke ochtend. Door de matige slaapregistratie en de kortere accuduur legde ik het horloge al na een paar dagen 's avonds maar aan de oplader. 's Ochtends opladen is namelijk niet ideaal omdat het bijna anderhalf uur duurt om de smartwatch volledig op te laden via de magnetische oplader. Dat vind ik wel erg lang, gezien de kleine 247 mAh-accu. 

©PXimport

Conclusie: Samsung Galaxy Watch 4 kopen?

De Samsung Galaxy Watch 4 is een minimalistisch ogende smartwatch met een mooi scherm, snelle hardware en nieuwe Wear OS-software. Die software is op sommige vlakken een verbetering ten opzichte van de Tizen-software die Samsung op oudere horloges installeerde. Op andere punten valt het nieuwe besturingssysteem tegen, met name omdat Samsung zijn eigen (software)functies nadrukkelijk promoot en sommige gezondheidsfuncties alleen werken in combinatie met een Samsung-smartphone

Sowieso werken niet alle functies van de Watch 4 even goed. Ook is het jammer dat de accu slechts 24 uur meegaat en dat het opladen naar verhouding lang duurt. Een groot aandachtspunt is dat het horloge niet werkt met de iPhone. 

Onder de streep vind ik de Samsung Galaxy Watch 4 daarom moeilijk aan te raden als je geen Samsung-smartphone gebruikt. Voor 280 euro - of meer, want ik testte de goedkoopste uitvoering - vind ik dat het horloge te veel nadelen heeft. Een lagere prijs maakt de smartwatch interessanter, maar zelf ben ik vooral benieuwd of Samsung matig werkende functies en de incomplete software kan verbeteren met software-updates. Als dat lukt, kan ik de Watch 4 waarschijnlijk wel aanraden. Voor nu vind ik dat de Watch 4 niet aan de verwachtingen kan voldoen. 

iPhone-gebruikers kunnen kijken naar de even dure Apple Watch SE, waar Android-gebruikers onze koopgids van de tien beste smartwatches kunnen doornemen. 

Oké
Conclusie

**Prijs** € 269,- (40 mm) en 299,- (44 mm) **Kleuren** Zwart, zilver, goud (40 mm), zwart, zilver, groen (44 mm) **OS** Wear OS 3 **Scherm** 1,2 inch (40 mm) of 1,4 inch (44 mm) AMOLED **Gewicht** 26 gram (40 mm) of 30 gram (44 m) **Afmetingen** 40,4 bij 39,9 bij 9,8 mm **Opslag** 16 GB **Batterij** 247 mAh **Connectiviteit** bluetooth, wifi, nfc, gps **Overig** Waterdicht, verwisselbare bandjes **Website** [www.samsung.com](https://www.samsung.com/nl/watches/galaxy-watch/galaxy-watch4-pink-gold-bluetooth-sm-r860nzdaeub/)

Plus- en minpunten
  • Draagcomfort
  • Veel softwarefuncties
  • Gebruiksvriendelijke software
  • Keuze uit twee verschillende modellen
  • Accu is na één dag leeg
  • Accu laadt langzaam op
  • Sommige functies werken alleen met Samsung-smartphone
  • GPS niet nauwkeurig
  • Werkt niet met iPhone
  • Slaapdetectie niet betrouwbaar
▼ Volgende artikel
Zelf je elektrische kookplaat aansluiten? Zo doe je dat slim en veilig!
© andrey
Huis

Zelf je elektrische kookplaat aansluiten? Zo doe je dat slim en veilig!

Hoewel koken op gas voorlopig nog mag, is duidelijk dat de toekomst elektrisch is. Veel mensen stappen nu al over op elektrisch koken – vaak in combinatie met inductie. Ben jij toe aan een nieuwe kookplaat of wil je van het gas af? Dan is het goed om te weten hoe je zo’n elektrische kookplaat aansluit, waar je op moet letten en wanneer je beter een professional kunt inschakelen.

Na het lezen van dit artikel weet je:
  • Dat er 1-, 2- en 3-fase-aansluitingen en -kookplaten zijn
  • Hoe je met de multimeter bepaalt wat voor aansluiting jij hebt
  • Hoe je de elektrische kookplaat aansluit

Dit vind je vast ook interessant: Wat voor soort kookplaten zijn er?

Eén, twee of drie fasen: wat betekent dat?

In tegenstelling tot een gaskookplaat, die je simpelweg aan een gasaansluiting koppelt, is een elektrische kookplaat net iets technischer. Zo'n kookplaat kan worden aangesloten op één, twee of drie elektrische fasen. Welke van de drie je nodig hebt, hangt af van het vermogen van je kookplaat én van de aansluiting in je keuken.

Een 1-fase kookplaat is het eenvoudigst. Die werkt op een gewone stekker met twee pinnen, precies zoals je gewend bent van andere apparaten in huis. Deze modellen hebben een beperkt vermogen – maximaal 3680 watt – maar zijn vaak krachtig genoeg voor wie niet al te fanatiek kookt. Aansluiten is simpel: stekker erin en je kunt aan de slag.

Voor een 2-fase kookplaat heb je een zogenoemde perilex-stekker nodig, met vijf pinnen. Die zie je vooral bij iets krachtigere inductiekookplaten. Meestal worden dit soort kookplaten zonder stekker geleverd, en is het slim om een elektricien in te schakelen voor de installatie. Het benodigde vermogen ligt tussen de 3681 en 7360 watt.

Een 3-fase kookplaat vraagt nog meer stroom en werkt op krachtstroom. Ook hier gebruik je een perilex-stekker met vijf pinnen, maar je moet wel eerst controleren of je meterkast daar op is voorbereid. De aansluitwaarde ligt boven de 7360 watt en het is belangrijk dat de aansluiting klopt – anders werkt de kookplaat niet of loop je zelfs risico op overbelasting. Laat dit daarom bij voorkeur aan een vakman over.

©vectorizer88 - stock.adobe.com

Een kookplaat voor 1- en 2-fase

Je kunt ook kiezen voor een kookplaat met powermanagement. Dat is een kookplaat die je op een normaal stopcontact of op een perilex-stopcontact aansluit. Deze kookplaat kun je in de toekomst uitbreiden, als je dat wilt, maar hiervoor hoef je nu nog niet meteen de aanpassingen in de meterkast en aansluiting door te voeren. Als je wel de aanpassingen in de meterkast laat doen, heb je profijt van de kracht van een 2-fase kookplaat.

Hoe weet je welke kookplaat bij je keuken past?

Wat je kunt aansluiten, hangt af van het type stopcontact in je keuken. Heb je een standaard wandcontactdoos met twee gaten? Dan past daar alleen een 1-fase kookplaat op. Die worden meestal geleverd met stekker en snoer, zodat je hem meteen kunt gebruiken.

Zie je een perilex-stopcontact (met vijf gaten)? Dan is je keuken in principe geschikt voor een 2- of 3-fase kookplaat. Alleen weet je dan nog niet of je meterkast daadwerkelijk drie fasen aankan. Dat kun je op twee manieren controleren: met een multimeter of door in je meterkast te kijken.

Zo check je de aansluiting met een multimeter

Heb je een multimeter in huis? Dan kun je precies meten hoeveel fasen je aansluiting ondersteunt. Teken op een papier het patroon van het perilex-stopcontact en noteer per gat wat je meet. Prik met één pin in het middelste gat (de aarde) en meet met de andere pin de overige vier. Krijg je twee keer 230 volt en twee keer 0? Dan heb je een 2-fase aansluiting. Meet je drie keer 230 volt en één keer 0? Dan is het een 3-fase aansluiting. Label de gaten met ‘L’ voor stroom en ‘N’ voor nul, zodat je straks precies weet wat waar hoort.

©Dmitriy

Voordat je een kookplaat aanschaft, check je eerst de nismaat van je aanrechtblad. Meet met een rolmaat eerst de nis op in het aanrechtblad. Doe dit voor de breedte, de diepte en de hoogte. Komen de afmetingen niet overeen met de kookplaat die je graag wilt? Kijk dan of je het aanrechtblad kunt aanpassen.

Geen multimeter? Kijk in de meterkast

Heb je geen meetapparatuur? Dan kun je in de meterkast zien hoeveel fasen er beschikbaar zijn. Bij een 2-fase aansluiting zie je twee gekoppelde groepen met een hendel ertussen. Zie je vier gekoppelde groepen? Dan is er krachtstroom aanwezig en kun je dus ook een 3-fase kookplaat aansluiten – mits het stopcontact daar geschikt voor is.

©auremar

Zelf een kookplaat aansluiten

Ga je zelf aan de slag? Dan is het belangrijk dat je weet wat je doet. Elektriciteit is geen speelgoed, dus bij twijfel: bel een vakman. Heb je een 1-fase kookplaat met powermanagement die je op een normaal stopcontact wilt aansluiten? Dan moet je deze eerst correct instellen.

Leg om te beginnen een stuk piepschuim onder de kookplaat, zodat je hem veilig kunt omdraaien zonder krassen of barsten. Plak daarna de afdichtband rondom het apparaat, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de glasrand. Begin aan de achterkant, zodat de naad niet in het zicht valt.

Open het aansluitcompartiment onder de kookplaat en controleer het aansluitschema dat daar staat. Gebruik de bijgeleverde bruggetjes om de juiste verbindingen te maken. Sluit het snoer aan: bruin op L, blauw op N en geelgroen op aarde. Zet het snoer vast met trekontlasting en sluit het klepje.

Draai nu de kookplaat weer om en steek de stekker in het stopcontact. Leg de kookplaat op z’n plek in het aanrechtblad. Houd de pauzeknop vijf seconden ingedrukt om het menu te openen. Zoek via de plusknop naar het onderdeel ‘PO’ (power) en stel het vermogen in op 3.7 in plaats van 7.4. Bevestig dit door de pauzeknop nog eens vijf seconden ingedrukt te houden. Je kookplaat is nu geschikt voor een standaard aansluiting.

Houd de stekker op de juiste positie tijdens het meten met de multimeter. Kijk hoe je de stekker in het getekende stopcontact zou steken, zodat je de juiste kleuren van de draden noteert op je tekening.

Een 2-fase kookplaat aansluiten: zo werkt het

Heb je een 2-fase kookplaat? Dan moet je eerst bepalen welke kleur draad bij welk contact hoort. Meet het snoer door met een multimeter, op de piepstand of op de Ohm-stand. Noteer welke draad bij welke stekkerpin hoort en gebruik die info bij het aansluiten.

Open vervolgens het aansluitvak onder de kookplaat en kijk welk aansluitschema je moet gebruiken. L1 en L2 koppel je aan de juiste stroomdraden, 01 en 02 aan de juiste nuldraad. Maak de trekontlasting los, sluit de draden aan zoals je eerder hebt gemeten, en zet alles weer stevig vast.

Steek daarna de stekker in het stopcontact en plaats de kookplaat netjes in het blad. Dankzij de afdichtband blijft alles goed op z'n plek. Zet vervolgens de kookplaat aan en test of alle kookzones werken. Krijg je een foutmelding? Dan is er waarschijnlijk iets misgegaan bij het aansluiten. Geen foutmelding? Dan is je kookplaat klaar voor gebruik.

©S.Engels

Het is gebruikelijk dat de pannen een licht tikkend of zoemend geluid maken tijdens het koken. Dit heeft te maken met het magnetisch veld van de kookplaat. Ruik je een vreemde geur na het installeren van de kookplaat? Dit is ook gebruikelijk en de geur trekt uiteindelijk weg.

▼ Volgende artikel
⛈️ Wat te doen bij onweer: thuis, buiten en op de camping
© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Huis

⛈️ Wat te doen bij onweer: thuis, buiten en op de camping

Vooral in de zomer is het vaak raak: code geel of code oranje wegens onweer. Weet jij wat je wél en juist níet moet doen als er een onweersbui nadert? Thuis kun je veel risico's beperken, maar juist buitenshuis – en zeker op de camping – is het opletten geblazen. In dit artikel lees je hoe je jezelf en anderen beschermt, of je nu binnen, buiten of aan het kamperen bent.


In het kort:

⚡ Onweer & thuis ⚡ Onweer & buiten ⚡ Onweer en kamperen: 🏕️ Tent 🚐 Caravan

Lees ook: Regen, regen en nog eens regen … zo voorkom je wateroverlast

Thuis tijdens onweer: veilig, maar niet zonder risico's

In huis ben je relatief goed beschermd tegen blikseminslag, zeker als het gebouw voorzien is van een goede bliksemafleider. Toch zijn er een paar voorzorgsmaatregelen die je serieus moet nemen. Gebruik bij onweer liever geen apparaten die verbonden zijn met het stroomnet of met leidingen. Denk aan de wasmachine, een vaste telefoon of een bedrade computer. Bliksem kiest daarbij meestal de makkelijkste route naar de grond, en dat zijn vaak metalen onderdelen in huis zoals koperdraden of waterleidingen.

Trek bij voorkeur de stekkers uit het stopcontact van kwetsbare apparatuur zoals computers, tv's of de router. Een stekkerdoos met overspanningsbeveiliging biedt wel wat bescherming, maar niet bij een directe inslag. Ga liever ook niet douchen of in bad, want waterleidingen kunnen de elektrische spanning van een blikseminslag geleiden.

Ramen kun je gewoon dicht houden, en als je wilt kijken naar het natuurgeweld, doe dat dan vanaf een veilige plek binnenshuis. Zorg dat huisdieren binnen zijn en zet het alarmsysteem even uit als dat storingsgevoelig is bij blikseminslag.

Buiten bij onweer: voorkom dat je zelf bliksemafleider bent

Ben je onderweg of buiten als het begint te donderen, dan is het zaak om snel te handelen.

Onthoud: als je de bliksem ziet en binnen 10 seconden de donder hoort, zit je binnen de gevarenzone. Zoek dan zo snel mogelijk een veilige schuilplek.

De veiligste plek is een gebouw met muren en een dak – bijvoorbeeld een winkel, huis of station. Een auto met metalen carrosserie is ook een prima optie. Die werkt als een kooi van Faraday en geleidt de stroom om je heen in plaats van door je heen.

Vermijd tijdens onweer open velden zoals weilanden of sportterreinen, want daar ben je letterlijk het hoogste punt. Ook hooggelegen plekken zoals duinen of heuveltoppen vormen een risico. Zoek geen beschutting onder een boom die in z'n eentje op een veld staat – dat is juist een bliksemmagneet. Blijf verder uit de buurt van metalen objecten zoals hekken, masten of fietsen, en houd afstand van water – of dat nu een meer, sloot of zwembad is.

Kun je nergens heen? Maak jezelf dan zo klein mogelijk: hurk neer op je voetzolen, houd je voeten tegen elkaar en wikkel je armen om je knieën. Ga niet liggen; zo vergroot je je contactoppervlak met de grond, wat het risico op aardstroom vergroot.

©ID.nl

Kamperen met onweer: extra opletten in tent of caravan

Kamperen geeft een gevoel van vrijheid, maar bij onweer ben je juist extra kwetsbaar. Een tent biedt geen enkele bescherming tegen bliksem, hoe stevig het doek ook is. Het metalen frame vergroot het risico juist, vooral als je op een open veld kampeert of vlak bij een losse boom staat.

Als er onweer op komst is, zoek dan zo snel mogelijk een veilig onderkomen. Een stenen sanitairgebouw, de receptie of je auto bieden veel meer bescherming dan een tent. Zit je in een camper of caravan met een metalen buitenkant? Dan ben je redelijk veilig, mits je ramen en deuren gesloten houdt en geen contact maakt met metalen delen. Stacaravans met een houten of kunststof omhulsel bieden die bescherming niet: het klopt dat ze geen stroom geleiden, maar ze voeren die ook niet af. Daardoor kan een blikseminslag via leidingen of metalen onderdelen binnen alsnog gevaarlijk uitpakken. Tijdens onweer blijf je dus beter uit de buurt van dat soort constructies.

Laat ook je elektronische spullen niet in de tent of aan opladers zitten. Berg ze los op, zonder kabels of contact met de grond.

Staan er bomen op de camping? Zorg dat je tent daar niet direct onder staat. Bij inslag kunnen takken afbreken of kan de bliksem via de wortels naar de grond doorslaan. Ook op campings in de bergen of aan open water is het risico op blikseminslag extra hoog – check bij aankomst wat de aanbevolen schuilplaatsen zijn.

En hoe zit het met de tentstokken?

Metalen tentstokken zijn niet per definitie gevaarlijk, maar ze kunnen wel extra risico opleveren bij onweer. Omdat tenten vrijwel altijd met metalen haringen in de grond staan, is er al snel sprake van een geleidende verbinding met de bodem. Bij een blikseminslag kan de stroom zich dan via het frame en de haringen verspreiden, met risico voor wie zich in de tent bevindt. Daarom blijft het advies: verlaat bij onweer de tent en zoek een écht veilige plek op.

Tot slot: een goede voorbereiding helpt

Kijk altijd naar de weersvoorspelling voordat je op pad gaat. Veel weerapps geven een melding bij onweerskansen, vaak met een tijdsindicatie en locatie. Op de camping is het handig om bij aankomst al te weten waar je naartoe kunt bij slecht weer.

Zorg ook dat je zaklamp, powerbank en radio of noodaccu paraat hebt als je kampeert, voor het geval de stroom uitvalt. En vooral: blijf rustig. Onweer is gevaarlijk, maar met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen voorkom je ongelukken.

🔦 Voor als de stroom uitvalt

Licht in de duisternis!