ID.nl logo
Samsung Galaxy Watch 4: niet het gehoopte droomdebuut
© PXimport
Gezond leven

Samsung Galaxy Watch 4: niet het gehoopte droomdebuut

De Samsung Galaxy Watch 4 is een belangrijke smartwatch voor Samsung. Het is bijvoorbeeld het eerste slimme horloge dat op Google's Wear OS 3 draait, want Samsung heeft zijn eigen Tizen OS vaarwel gezegd. In deze Samsung Galaxy Watch 4 review lees je of de relatief betaalbare smartwatch een aanrader is.

Samsung verkoopt de Galaxy Watch 4 in twee modellen: Watch 4 en Watch 4 Classic. Beide horloges zijn in twee maten leverbaar waarbij de kleine variant een 1,2inch-scherm heeft en de grote variant een 1,4inch-scherm. Ik testte de Watch 4 met een simpeler ontwerp dan de Watch 4 Classic en een startprijs van 280 euro. Voor de goedkoopste Classic-editie betaal je 380 euro. Stevige prijzen voor slimme horloges. Na twee weken met de Watch 4 lees je hieronder mijn ervaringen.

Ontwerp, scherm en hardware

De Watch 4 is een zeer minimalistische smartwatch, iets wat de een een pluspunt en de ander een minpunt vind. Het horloge bevat geen merknaam of andere franjes en heeft een voorkantvullend scherm met op de zijkant twee knopjes. Het bandje is (prettig) verwisselbaar. Zoals je van een smartwatch mag verwachten, is de Watch 4 water- en stofdicht.  Met 26 gram is het model met 40mm-horlogekast erg licht en merk ik hem nauwelijks om mijn pols. Sowieso vind ik de smartwatch comfortabel dragen, wat ook te danken is aan het rubberen bandje. 

Het 1,2inch-oled-scherm ziet er kleurrijk uit en toont scherp beeld dankzij de resolutie van 396 x 396 pixels. Een laagje Gorilla GLass DX+ moet het display beschermen tegen krassen. 

©PXimport

De smartwatch draait op een nieuwe Exynos W920-processor van Samsung met 1,5GB werkgeheugen en 16GB opslaggeheugen. In de praktijk een goede combinatie, want het horloge voelt snel aan en heeft genoeg opslagruimte voor offline muziek en wat apps. Wie de Watch 4 zonder verbinding met zijn smartphone wil gebruiken, kan een (duurder) 4G-horloge met e-sim-ondersteuning kopen. Die heeft dankzij de eigen ingebouwde simkaart overal internet, mits je een geschikt abonnement neemt. 

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Wear OS 3: van Google of Samsung?

De Watch 4 is de eerste smartwatch met Wear OS 3, een besturingssysteem dat door Google en Samsung ontwikkeld is. Vorige Wear OS-versies zijn door Google ontwikkeld. Samsung maakte er geen gebruik van maar installeerde zijn eigen Tizen-software op zijn slimme horloges. Nu hebben Google en Samsung hun krachten gebundeld en is Tizen uit beeld verdwenen. De Watch 4 moet het beste van de twee besturingssystemen combineren. 

In de praktijk weet die belofte mij niet te overtuigen. Laat ik positief beginnen. Wear OS 3 is gebruiksvriendelijk, biedt veel wijzerplaten en kan op een fijne wijze meldingen van je smartphone laten zien. Hier kun je ook op antwoorden via snelle reacties, smileys en langere berichten. Handig. Ook prettig is dat je een aantal populaire apps op het horloge kunt gebruiken, van Google Maps-navigatie en offline luisteren met Spotify tot fitnessapps.

Dan de aanpassingen van Samsung. Veel van die veranderingen aan de software vind ik geen stap vooruit maar juist achteruit. Want waar alle moderne Wear OS-horloges de fijne Nederlandstalige Google Assistent aan boord hebben, staat op de Galaxy Watch 4 Samsungs Bixby. Deze spraakassistent spreekt geen Nederlands en voegt daarom weinig toe. Wisselen naar de Google Assistent kan opvallend genoeg niet. Deze functie komt volgens Samsung later beschikbaar, al wil de fabrikant niet zeggen wanneer. 

Helemaal jammer is dat de Galaxy Watch 4 niet werkt in combinatie met een iPhone. Ook dat is een stap achteruit ten opzichte van andere Wear OS-horloges, die wel (zij het beperkt) met een iPhone te gebruiken zijn.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Gezondheidsfuncties

De inmenging van Samsung is ook terug in te zien in het aanbod van gezondheidsfuncties. De smartwatch heeft er (prettig!) heel veel, maar een deel werkt alleen als je de Samsung Health-app geïnstalleerd hebt op je smartphone. Die verplichting vind ik minder, al kan ik ermee leven als de app goed in elkaar steekt. Samsung Health heeft echter genoeg verbeterpunten. Want waarom start de registratie van mijn work-out drie seconden nadat ik heb aangegeven wat ik ga doen? De gps-ontvanger heeft langer dan drie seconden nodig om mijn locatie te bepalen en ik wil gewoon zelf op een startknop kunnen drukken. Zo kan ik wel meer storende dingen opnoemen. Gelukkig kun je de Watch 4 ook gebruiken in combinatie met andere sportapps, waaronder Google Fit en Strava

De Watch 4 heeft nog veel meer gezondheidsfuncties, waaronder het meten van je hartslag (wat nauwkeurig lijkt te gaan) en je slaap (wat vrijwel elke nacht niet overeenkomt met de werkelijkheid). De ingebouwde gps die sportactiviteiten bijhoudt, is minder nauwkeurig dan gehoopt. Ter dubbelcheck heb ik wat andere reviews van het horloge doorgenomen en ook hier lees ik vaak klachten over de slaapregistratie en gps-ontvangst. 

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Deze functies werken alleen met Samsung-telefoon

Terugkomend op Samsungs inmenging in de software: die gaat verder dan ik had verwacht én wenselijk vind. Want een ECG (hartfilmpje) maken of je bloeddruk meten kan de Watch 4 alleen als hij gekoppeld is aan de Health Monitor-app van Samsung. En die app werkt alleen op een aantal moderne Samsung-smartphones. Niet op toestellen van andere merken. Volgens Samsung omdat het zich aan medische wet- en regelgeving moet houden. Daar valt vast iets voor te zeggen, maar in de praktijk kun je de Watch 4 dus niet volledig gebruiken als je geen geselecteerde Samsung-smartphone hebt. Een minpunt waar mijn collega Joris vorig jaar ook tegenaan liep bij het testen van een andere Samsung-smartwatch. 

©PXimport

Korte accuduur, lange oplaadtijd

Bij de aankondiging van Wear OS 3 gaf Google hoog op van de samenwerking met Samsung. Het nieuwe besturingssysteem zou onder andere energiezuiniger zijn, wat de accuduur ten goede moet komen. Een mooie belofte, maar in de praktijk is de accuduur van de Galaxy Watch 4 matig. In de modus met het altijd-aan-scherm uit, gezondheidsfuncties die eens per tien minuten een meting doen en het tonen van smartphonemeldingen, moet ik het horloge na één dag en één nacht opladen. Oftewel, elke ochtend. Door de matige slaapregistratie en de kortere accuduur legde ik het horloge al na een paar dagen 's avonds maar aan de oplader. 's Ochtends opladen is namelijk niet ideaal omdat het bijna anderhalf uur duurt om de smartwatch volledig op te laden via de magnetische oplader. Dat vind ik wel erg lang, gezien de kleine 247 mAh-accu. 

©PXimport

Conclusie: Samsung Galaxy Watch 4 kopen?

De Samsung Galaxy Watch 4 is een minimalistisch ogende smartwatch met een mooi scherm, snelle hardware en nieuwe Wear OS-software. Die software is op sommige vlakken een verbetering ten opzichte van de Tizen-software die Samsung op oudere horloges installeerde. Op andere punten valt het nieuwe besturingssysteem tegen, met name omdat Samsung zijn eigen (software)functies nadrukkelijk promoot en sommige gezondheidsfuncties alleen werken in combinatie met een Samsung-smartphone

Sowieso werken niet alle functies van de Watch 4 even goed. Ook is het jammer dat de accu slechts 24 uur meegaat en dat het opladen naar verhouding lang duurt. Een groot aandachtspunt is dat het horloge niet werkt met de iPhone. 

Onder de streep vind ik de Samsung Galaxy Watch 4 daarom moeilijk aan te raden als je geen Samsung-smartphone gebruikt. Voor 280 euro - of meer, want ik testte de goedkoopste uitvoering - vind ik dat het horloge te veel nadelen heeft. Een lagere prijs maakt de smartwatch interessanter, maar zelf ben ik vooral benieuwd of Samsung matig werkende functies en de incomplete software kan verbeteren met software-updates. Als dat lukt, kan ik de Watch 4 waarschijnlijk wel aanraden. Voor nu vind ik dat de Watch 4 niet aan de verwachtingen kan voldoen. 

iPhone-gebruikers kunnen kijken naar de even dure Apple Watch SE, waar Android-gebruikers onze koopgids van de tien beste smartwatches kunnen doornemen. 

Oké
Conclusie

**Prijs** € 269,- (40 mm) en 299,- (44 mm) **Kleuren** Zwart, zilver, goud (40 mm), zwart, zilver, groen (44 mm) **OS** Wear OS 3 **Scherm** 1,2 inch (40 mm) of 1,4 inch (44 mm) AMOLED **Gewicht** 26 gram (40 mm) of 30 gram (44 m) **Afmetingen** 40,4 bij 39,9 bij 9,8 mm **Opslag** 16 GB **Batterij** 247 mAh **Connectiviteit** bluetooth, wifi, nfc, gps **Overig** Waterdicht, verwisselbare bandjes **Website** [www.samsung.com](https://www.samsung.com/nl/watches/galaxy-watch/galaxy-watch4-pink-gold-bluetooth-sm-r860nzdaeub/)

Plus- en minpunten
  • Draagcomfort
  • Veel softwarefuncties
  • Gebruiksvriendelijke software
  • Keuze uit twee verschillende modellen
  • Accu is na één dag leeg
  • Accu laadt langzaam op
  • Sommige functies werken alleen met Samsung-smartphone
  • GPS niet nauwkeurig
  • Werkt niet met iPhone
  • Slaapdetectie niet betrouwbaar
▼ Volgende artikel
Black Friday: waar vind je de beste elektronica-deals?
© Talita
Huis

Black Friday: waar vind je de beste elektronica-deals?

Zet 29 november in je agenda, want dan is het Black Friday! Voor techliefhebbers is dit een absolute topdag. Met elk jaar nóg spectaculairdere aanbiedingen scoor je geweldige deals op het gebied van laptops, telefoons, tablets en computerspulletjes. Spontaan shoppen kan, maar wie zich vooraf voorbereidt, loopt geen enkele mooie aanbieding mis!

Lees meer: Zo scoor je de beste deals tijdens de Amazon Prime Days


Black Friday

Je weet vast dat Black Friday bekend staat om zijn scherpe aanbiedingen, maar ken je de oorsprong van deze wereldwijde koopjesdag? Black Friday is over komen waaien vanuit Amerika, waar de dag direct volgt op Thanksgiving. Aangezien Thanksgiving altijd op een donderdag valt en veel Amerikanen er een lang weekend van maken, bleek deze vrijdag ideaal voor winkeliers om forse kortingen aan te bieden.

Hele weekend

Niet alleen deze vrijdag is het feest voor de consument, het hele weekend heb je kans op grote kortingen. De maandag na Black Friday heet Cyber Monday en dit is de dag waarop internetwinkels de laatste jaren hun grootste koopjes aanboden. Het is wel zo dat de verschillen tussen Black Friday en Cyber Monday beginnen te vervagen, je ziet tegenwoordig dat eigenlijk het hele weekend – van vrijdag tot en met maandag – de aanbiedingen je om de oren vliegen.

🚨 Meteen bookmarken: https://www.kieskeurig.nl/prijsdalers
Watch on YouTube

Focus op elektronica

Black Friday is hét moment om elektronica en computerapparatuur in te slaan. Alle grote (web)winkels doen mee en bieden stevige kortingen. In het verleden kon je al flink besparen op laptops, tv's en smartphones – en dat waren niet alleen oude modellen. Elke winkel heeft wel een speciale deal die tot de grote dag geheim wordt gehouden.

Ook audiofanaten komen aan hun trekken. Verwacht flinke kortingen op soundbars, koptelefoons en speakers. Daarnaast zijn er meestal mooie aanbiedingen voor computeraccessoires zoals muizen, headsets en toetsenborden. En niet te vergeten: externe harde schijven en smarthome-apparaten zoals camera's, lampen en deurbellen gaan ook vaak met korting de deur uit.

Op = op

Het is daarom belangrijk om snel te handelen. Zie je een aantrekkelijke aanbieding, aarzel dan niet en plaats het product direct in je winkelmandje. Het is niet verstandig om lang te wachten in de hoop dat een ander hetzelfde product net iets goedkoper aanbiedt, want dan loop je het risico mis te grijpen. Als een bekende winkel zoals Coolblue, MediaMarkt of Bol een laptop, smartphone of gameconsole met een aanzienlijke korting aanbiedt, wees er dan van bewust dat deze binnen enkele uren uitverkocht kunnen zijn. Tijdens deze periode is twijfelen dus geen goede strategie!

Voorbereiden

Wie slim wil shoppen, bereidt zich goed voor. Bekijk alvast de websites waar je normaal bestelt en schrijf je in voor hun nieuwsbrieven om geen deals te missen. Sommige grote winkels zoals MediaMarkt en Bol.com starten al geruime tijd vóór Black Friday met hun aanbiedingen.

Let op: sommige deals gelden de hele week, andere wisselen dagelijks. En kijk verder dan de bekende winkels – ook bij Kruidvat, Otto, Amazon.de en Wehkamp kun je verrassend goede aanbiedingen vinden, net als vorig jaar.

©Wesley Akkerman

Cashback en andere acties

Let tijdens dit weekend niet alleen op de prijs, maar ook op andere acties die naar boven komen drijven. Cashback-acties of kortingen op je volgende aankoop waren vorig jaar veelvoorkomende aanbiedingen. Ook is het mogelijk dat bepaalde producten deze week gratis worden aangeboden. Ben je op zoek naar een nieuwe laptop? Dan is het slim om te controleren of je er dit weekend gratis software bij krijgt, of misschien ontvang je bij een tablet wel een gratis toetsenbord of hoes.

Vals spelen

Pas op met 'nepkortingen'! Sommige winkels verhogen hun prijzen vlak voor Black Friday om de kortingen beter te laten lijken. Houd daarom nu al de prijzen bij van producten die je wilt kopen. Kieskeurig.nl is hierbij een handig hulpmiddel. Als je daar een product opzoekt, laat een groene pijl omlaag zien dat de prijs echt gedaald is. Hoe hoger het getal bij de pijl, hoe meer échte korting je krijgt vergeleken met de afgelopen dagen!

Kieskeurig

Je kunt natuurlijk ook gewoon op de website van Kieskeurig zoeken komend weekend. Prijsdatabases van alle bekende webshops worden constant automatisch geüpdatet en zo kun je meteen zien in welke winkel een moederbord, nieuwe pc of je volgende smartphone het goedkoopste is. Je vindt er 10 onmisbare tips voor het shoppen tijdens Black Friday, en op de Prijsdalers-pagina krijg je meteen de allerbeste deals te zien. Wil je de beste Black Friday-deals in je inbox, meld je dan op de site van Kieskeurig even aan voor de nieuwsbrief.

▼ Volgende artikel
5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt
© Action
Huis

5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt

Aan merken die producten voor je smarthome aanbieden hebben we tegenwoordig geen gebrek. Maar hoe scheid je het kaf van het koren? In dit artikel geven we vijf aspecten waar je op moet letten bij de keuze voor een voordelig merk, waardoor je hopelijk geen miskoop (meer) begaat.

Als je nog niet zo bekend bent met een smarthomemerk en je doet wat onderzoek, let dan in elk geval op de volgende zaken:

  1. De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen
  2. Brede compatibiliteit met de grote spelers (Amazon, Google, Apple)
  3. Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites
  4. Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)
  5. Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

💡Lees ook: Zijn goedkope smarthomeproducten wel veilig?

De laatste jaren zijn er flink wat merken bijgekomen die allemaal nagenoeg dezelfde smarthomeproducten aanbieden. Dit soort producten noemen we ook wel whitelabelproducten: dergelijke apparaten worden geproduceerd door een derde partij, en door een aanbieder aangeboden met een eigen logo en soms ook een eigen app. In veel gevallen biedt zo'n verstrekker geen extra's of unieke elementen, maar in een zeldzaam geval gebeurt dat wèl. Daar kom je achter wanneer je onderzoek doet naar zo'n merk, door op de volgende zaken te letten.

1- De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen

Als een merk echt een slechte app aanbiedt, dan zie je dat vanzelf terug in de beoordelingen. Het is dan zaak om door de cijfers van bots (digitale systemen die automatisch reviews plaatsen) en betaalde influencers te kijken – maar op een gegeven moment herken je een bepaald soort taalgebruik waardoor je dat moeiteloos doet. Bovendien lijken veel neppe reviews op elkaar, zowel in boodschap als taalgebruik. Lees alle beoordelingen goed door en let op die van echte mensen of gebruikers. Hoe meer je er daar van vindt, hoe beter de app in kwestie is.

©Hombli

2- Brede compatibiliteit met de grote spelers

In je onderzoek is het ook verstandig om informatie op te zoeken over de brede compatibiliteit van het merk in kwestie. Ga naar de winkelpagina of officiële website om te zien of er bijvoorbeeld ondersteuning is voor Google Home of Apple Homekit. En anders is Matter, Homey, Fibaro of een ander smarthomeprotocol de moeite waard. Hoe breder de support, hoe breder de inzetbaarheid en hoe beter de ervaring. Check ook meteen of je het product offline kunt gebruiken binnen je eigen netwerk, eventueel via een zelf opgezet smarthomeplatform.

Lees ook: Wat is Matter? Smarthome-standaard uitgelegd

Je huis slimmer maken hoeft niet duur te zijn

Met slimme stekkers maak je bestaande apparaten 'smart'

3- Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites

Onderschat daarnaast de kracht van een positieve recensie niet. Niet dat je zomaar elke review kunt vertrouwen die je online tegenkomt. Maar als het geluid overwegend positief is en je vertrouwt de platformen of recensenten, dan heb je weinig redenen om te twijfelen aan een merk. Als een specifiek merk genegeerd wordt door een publicatie, of je komt er simpelweg geen recensies over tegen, dan kan het zijn dat het niet bijzonder genoeg is. Hopelijk is een website transparant over de werkwijze bij het selecteren van de artikelen die worden besproken, zodat je het ontbreken van de review in de juiste context kunt plaatsen.

©Lidl

4- Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)

Over recensenten gesproken: let ook in het bijzonder op wie zo'n product test en of diegene een grote staat van dienst heeft. Probeer te achterhalen of die persoon in het verleden vaker positief is geweest over het merk. Wees ook scherp op het beroep van zo'n recensent. Lees je een tekst van een expert, reviewer of journalist, dan kun je de argumenten veel beter plaatsen en op waarde schatten dan wanneer een influencer schreeuwt dat je maar gewoon iets moet kopen omdat het vet is. Diegene wordt daar grof voor betaald – echte redacteuren zijn niet zo gemakkelijk te beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld opzoeken via LinkedIn of iemand een echte journalist is, of is verbonden aan een bepaald merk.

5- Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

Als je eenmaal de basale informatie opgezocht hebt en je hebt wat onderzoek gedaan naar wie wat precies recenseert, dan is het tijd om naar de inhoud te kijken. Niet alle kritiek hoeft voor jou een probleem te zijn. Zeker niet als je begrijpt waar je op moet letten of als je weet wat voor jou belangrijk is. Een goede prijs-kwaliteitverhouding geeft vaak alle context die je nodig hebt. Dan kun je genoegen nemen met iets minder, zonder er te veel voor te betalen. Let in de teksten vooral ook op het updatebeleid; hoe breder die is, hoe langer je met de producten doet. Hier op ID.nl vind je ook veel reviews, misschien zit jou gewenste artikel er ook wel bij?


☃️Deze winter zit je niet in de kou: