ID.nl logo
Garmin Forerunner 255 - Topprestaties voor budgetprijs
© PXimport
Gezond leven

Garmin Forerunner 255 - Topprestaties voor budgetprijs

Al zijn de lopers nog zo snel, Garmin achterhaalt ze wel. Het zou het motto van de nieuwe Forerunner 255-serie sporthorloges van Garmin kunnen zijn. Deze budget-Forerunner, traditioneel in het achterveld van team Garmin gepositioneerd, heeft namelijk een sprint getrokken die veel anderen het nakijken geeft. Dat geldt voor de concurrentie maar zelfs enkele duurdere Garmin-modellen.

Deze review zal finishen met een hele eenvoudige conclusie: wil je voor zo min mogelijk geld zoveel mogelijk Garmin, dan is de Forerunner 255 onverslaanbaar. En zelfs wanneer het geen Garmin hoeft te zijn omdat je nog niet vastzit in het ecosysteem van deze leverancier van sporthorloges met veel aanvullende services, ook dan zal de conclusie niet heel anders zijn. De upgrade die Garmin met de Forerunner 255-serie aan de onderkant van zijn totale aanbod geeft, maakt het namelijk een geduchte concurrent voor duurdere modellen zoals de Forerunner 745 én zet alle concurrentie op een achterstand die maar lastig in te halen zal zijn.

©PXimport

Vier modellen

De Forerunner 255 verschijnt in vier modellen, de twee grotere 255 en 255 Music en twee kleinere, de 255S en 255S Music. Allemaal zijn ze 13 mm dik, de beide 255-modellen daarbij 46 mm groot, de beide S-modellen 41 mm. De laatste dus meer geschikt voor de kleinere pols. De behuizing is van met polymeer versterkt glasvezel, de bovenzijde is van krasbestendig (maar niet onverwoestbaar) Gorilla Glass 3. Modellen met het nog sterkere saffierglas zijn er niet. Het MIP-beeldscherm is bij de grotere modellen 260 x 260 pixels groot, bij de S-modellen 218 x 218. De beide S-modellen zijn 10 gram lichter dan de niet-S-modellen, 39 gram tegen 49 gram.

Functioneel is er geen verschil tussen de vier behalve dat de beide Music-modellen opslag hebben voor 500 muzieknummers of podcasts en deze rechtstreeks op een met het horloge verbonden headset kunnen afspelen. De smartphone kan dus thuisblijven. Dit is een voordeel maar heeft zeker ook nadelen. Omdat de 255 geen eigen dataverbinding heeft zonder smartphone in de buurt, kun je alleen luisteren wat je vooraf hebt gedownload. En ook werken zonder smartphone alle connected functies niet. Dus geen LiveTracking waarbij het thuisfront je onderweg kan volgen, geen ongevallenbericht verzenden wanneer er onverhoopt iets misgaat en ook geen op de smartwatch binnenkomende berichten lezen onder het rennen. Dit maakt de business-case voor de duurdere Music-model lastig te maken.

Knoppen geen touch

De Forerunner 255 is een hardloopsmartwatch maar met volledige triathlon-ondersteuning. Wie behalve lopen ook wel eens fietst of zwemt of een heel andere sport wil doen zoals langlaufen, skiën, peddelsurfen, roeien, wandelen of krachttraining of gewoon rust zoekt in yoga. Ook voor die sporter is de Forerunner 255 geschikt. De hele serie beschikt hiervoor behalve over Multi-band GPS/Glonass/Galileo voor het vastleggen van de positie en het bepalen van de snelheid ook over een polshartslagmeter, een barometrische hoogtemeter, een kompas, gyroscoop, versnellingsmeter en thermometer. De hartslag wordt elke seconde gemeten, bij inspanning én rust, en de Pulse Ox saturatiemeter voegt daar het bloedzuurstofgehalte aan toe. Dit levert een bak gegevens op die door Garmin worden vertaald naar een ‘fitnessleeftijd’, ‘body-battery energiemonitor en mits de Forerunner ook ’s nachts wordt gedragen, analyse van de nachtrust en daarbij een slaapscore en inzichten in het herstel van het lichaam na de inspanningen de dag ervoor.

De registratie van al deze gegevens gebeurt automatisch tijdens het dragen van de Forerunner, voor het registreren van activiteiten of het bekijken van verzamelde gegevens zijn vijf knoppen aanwezig. De Forerunner 255 heeft geen aanraakscherm maar de bediening is helemaal volgens de Garmin-standaard en zeer snel te leren. Enig nadeel, wanneer je eenmaal dat weg kent in de menu’s zul je minder snel nieuwe functies en mogelijkheden ontdekken.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Sportfuncties

Voor de sporter heeft de Forerunner een groot aantal functies die helpen bij trainen en herstel. Naast gewoon het registeren van een activiteit is het mogelijk met hartslagzones te trainen en bij intervallen gesproken aanwijzingen over de afgelopen en komende interval te krijgen. Met opties als Virtual Partner, Virtual Racer en vooral Pacer Pro kan een tempostrategie worden bepaald voor een route waarbij tijdens het lopen of fietsen van de route dan direct duidelijk is of de sporter vóór of juist achter op het schema ligt. Bij fietsen kunnen extra cadans- en snelheidssensoren gekoppeld worden voor nog meer input en daarmee nog nauwkeurigere registratie en analyse.

 Ook voor fiets en zwemmen zijn er aanvullende sport-opties zoals een signaal of een vooraf ingestelde afstand of doel is bereikt, het vergelijken van resultaten met eerdere activiteiten, vastlegging van afstand, tempo, aantal slagen en slagsnelheid bij het zwemmen. Zijn alle gegevens gesynchroniseerd met Garmin Connect, het gratis online platform voor het verzamelen van de eigen sportprestaties en diepergaande analyses, dan komen er ook dagelijks trainings- en hersteladviezen. Als kleine update op wat eerder al mogelijk was kunnen deze trainingsadviezen nu eenvoudig voor komende dagen worden ingepland.

HRV-status

Een nieuwe functie waar Garmin hoog over opgeeft is de hartslagvariatie (HRV). Hiervoor registreert de Garmin niet alleen de hartslag maar ook de kleine afwijkingen daarin. Een variatie van milliseconden tussen twee hartslagen kon eerder al bij bepaalde modellen incidenteel worden vastgelegd via de Health Snapshot, maar de Forerunner 255-modellen doen dit continu. De HRV-status wordt ’s nachts gemeten gedurende minimaal drie opeenvolgende weken. Volgens Garmin is de HRV-status zeer geschikt als indicatie van de overall fitheid, het stressniveau, of je overtraind bent en daarmee de mate waarin gedurende de dag meer of minder intensief getraind kan worden. De HRV-status is gelukkig geen lastig te interpreteren waarde, Garmin drukt deze uit in ofwel rood, oranje of groen voor respectievelijk een mindere of juist betere fitheid. Dit is dan wel echt minder uitgebreid dan bij de topmodellen van Garmin die dezelfde meting doen maar een veel uitgebreidere rapportage samenstellen inclusief direct al op de HRV-status aangepaste trainingsadviezen.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Overige zaken

De Multiband-GPS is zeer nauwkeurig, er zijn voldoende smartwatchfuncties, en zowel de vastlegging van sportieve en dagelijkse inspanningen en nachtrust als ook de analyse en adviezen die daaruit komen zijn zeer waardevol in elk geval voor sporters maar ook voor wie het gewoon leuk vind zijn gezondheid en fitness te bewaken. Alleen wie echt hogere sportieve doelen wil en voordeel haalt uit nog uitgebreidere analyses of wie gewoon een robuuster horloge mooier vindt, heeft reden een van de meer high-end modellen van Garmin aan te schaffen. Handig is dat Garmin op alle modellen Garmin Pay biedt, voor contactloos betalen onderweg. Met een paar stappen koppel je een betaalkaart of creditkaart met de Forerunner en beveilig je het gebruik van de betaalfunctie met een pincode.

Conclusie: Garmin Forerunner 255 kopen?

350 of 400 euro is veel geld, maar passend voor een multisport-sporthorloge met de mogelijkheden van deze Garmin Forerunner 255-serie. Naast dat het door het lagere gewicht en de geringe een heel prettig horloge is om te dragen, biedt het voor zijn geld ongekende mogelijkheden. Aangevuld met een aantal handige smartwatchfuncties, Garmin Pay en de mogelijkheden van het Garmin Connect-platform is het een zeer aantrekkelijk aanbod. Hier zullen concurrenten Polar en Suunto van wakker liggen, voor hun HRV-status valt te vrezen.

Fantastisch
Conclusie

**Prijs** vanaf € 349,- **Kleuren** blauw, grijs, rose, licht grijs, wit, zwart **Platform** Android, iOS **Scherm** MIP (260 x 260) **Formaat** 41 x 41 x 12,9 mm **Gewicht** 39 gram **Sensoren** hartslagmeter, ademhalingssnelheid, slaapmonitor, barometrische hoogtemeter, stappenteller **Connectiviteit** wifi, bluetooth, ANT+ **Overig** gps/glonass/galileo, waterdicht 50m, verwisselbare bandjes **Website**

Plus- en minpunten
  • Sportfuncties
  • Gezondheidsfuncties
  • Garmin Pay
  • Prijs
  • Knoppen
  • Niet-standaard oplader
  • Geen aanraakscherm
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇