Energiebesparingsmodus Apple Watch: dit werkt niet meer

Energiebesparingsmodus Apple Watch: dit werkt niet meer

Geplaatst: 17 oktober 2022 - 17:30

Aangepast: 29 december 2022 - 13:46

Wesley Akkerman

De energiebesparende modus van de Apple Watch klinkt als een gouden greep om de accuduur van het horloge ietwat te verlengen. Maar om dat voor elkaar te krijgen, schakelt de smartwatch wel enkele onderdelen uit. Welke dat zijn, lees je in dit artikel.

Wanneer je een Apple Watch Series 8 of Apple Watch Ultra aanschaft, dan krijg je te maken met de energiebesparingsmodus van watchOS 9. Omdat het een slimme softwarefunctie betreft, krijgen ook de oudere Apple Watch-modellen toegang tot deze optie; mits ze natuurlijk (de update voor) het besturingssysteem ondersteunen.

Alle modellen vanaf de Apple Watch 4 krijgen de update, waardoor veel mensen met de nieuwe modus te maken krijgen.

Energiebesparingsmodus Apple Watch inschakelen

 

Voordat we uitleggen wat je precies misloopt, is het handig om te bekijken hoe je de energiebesparingsmodus activeert. Dat regel je met enkele korte stappen.

 

  1. Houd je vinger op de onderkant van het scherm van de Apple Watch

  2. Wacht nu totdat de Apple Watch het bedieningspaneel weergeeft en veeg dan omhoog

  3. Tap op de knop voor het batterijpercentage

  4. Schakel nu de Energiebesparingsmodus in

 

Je kunt dit overigens ook gewoon via de instellingen van het apparaat regelen. Binnen de instellingen van de Apple Watch ga je naar de opties voor de batterij (door even omlaag te scrollen), waar je de optie voor het besparen van energie aantreft. Tap daarop en je bent klaar met instellen.

Energiebesparingsmodus Apple Watch: dit werkt niet meer-22360621

Hoe je ook besluit de energiebesparingsmodus in te schakelen, je krijgt altijd een nieuw scherm te zien. Op dit informatiescherm scrol je naar beneden en tap je vervolgens op één van deze twee opties: Schakel in of Schakel in voor. Wanneer je de tweede optie selecteert, dan krijg je wederom een keuzemenu in beeld. Nu mag je bepalen of je de speciale modus voor één tot drie dagen activeert. Vervolgens krijg je een gele cirkel boven het klokje te zien; dan weet je altijd zeker dat de modus actief is. Mocht je dus een functie missen, dan weet je hoe dat komt.

 

Dit zijn overigens niet de enige elementen waaraan je kunt zien dat de energiebesparingsmodus geactiveerd is op een Apple Watch. Apple maakt dit heel duidelijk door ook de knop voor het batterijpercentage in het bedieningspaneel, de oplaadanimatie en de tijd in de nachtklokmodus geheel geel te maken. Zo kan er dus eigenlijk geen twijfel over bestaan.

 

Ook is het zo dat de Apple Watch de functie automatisch kan activeren wanneer het batterijpercentage onder de tien procent komt. Wanneer het zover komt, dan krijg je een melding in beeld waarin gevraagd wordt of je de modus wil aanzetten. Doe je dat en laad je je Watch daarna weer op, dan schakelt de modus zichzelf uit wanneer de accu de tachtig procent aantikt (tenzij je hem voor één tot drie dagen actief wil houden, dan gebeurt dat niet.

Energiebesparingsmodus Apple Watch: dit werkt niet meer-22449771

Deze functies werken niet meer (goed)

 

Nu we weten hoe je de modus moet activeren (soms doet de Apple Watch dit helemaal zelf), is het tijd om te kijken naar welke functies niet meer (goed) werken. Het scherm is een grote accuslurper, helemaal wanneer je de functie Altijd aan gebruikt. Die optie wordt dus uitgeschakeld. Ook is het zo dat je geen hartslagmeldingen meer voor een onregelmatig ritme, hoge hartslag en lage hartslag krijgt. De Apple Watch voert namelijk helemaal geen hartslagmetingen uit op de achtergrond. Verder loop je ook saturatiemetingen mis en krijg je geen herinneringen voor je workouts meer.

 

Wanneer je iPhone niet in de buurt is, dan schakelt het systeem nog twee functies uit, namelijk de wifi- en mobiele verbindingen, evenals inkomende telefoongesprekken en meldingen. Die opties heb je niet nodig wanneer je iPhone niet gekoppeld is, dus dit hoeven geen grote problemen te zijn.

 

Dan komen we aan bij de functies die minder goed werken. Zo kan het langer duren om iemand te bellen en worden apps minder vaak op de achtergrond ververst dan je gewend bent. Datzelfde geldt ook voor de complicaties op het scherm van de Apple Watch; dergelijke gegevens worden dus minder vaak geüpdatet. Verder moet je er rekening mee houden dat Siri wat langzamer werkt dan voorheen (en je verzoeken dus trager verwerkt) en dan animaties er minder soepel uitzien.

Apple Watch Series 8 en Apple Watch Ultra

 

De Apple Watch Series 8 en Apple Watch Ultra zijn de nieuwste smartwatches van het bedrijf uit Cupertino. Apple kondigde die slimme horloges aan samen met de Apple Watch SE, die de meest betaalbare versie van de smartwatch is. De Ultra is uniek in zijn soort en biedt onder meer een grote, oranje knop aan.

Ben je in de markt voor een nieuwe Apple Watch? Dan vind je op Bol.com een uitgebreid aanbod van oude en nieuwe modellen. Onthoud dat watchOS 9 beschikbaar is vanaf Apple Watch Series 4; je hoeft dus niet je buidel om te keren om er eentje te kunnen kopen.

In onze keuzehulp met de beste smartwatches van nu staan overigens meerdere Apple Watch-modellen in de top 10. De klokjes van Apple vind je drie keer in de lijst terug.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000