ID.nl logo
BAM! Zo blijf je gemotiveerd tijdens het sporten!
© Peera - stock.adobe.com
Gezond leven

BAM! Zo blijf je gemotiveerd tijdens het sporten!

Sporten is heerlijk, maar het kan soms gebeuren dat je totaal geen zin hebt. Dat overkomt de een vaker dan de ander, maar we hebben er allemaal weleens last van. Een schop onder je kont kan helpen, maar het werkt het best als je op zoek gaat naar manieren om je intrinsieke motivatie omhoog te krikken. En dat is precies wat we in dit artikel gaan doen.

Zelfs een profvoetballer heeft niet altijd zin om te trainen en wielrenners zitten ook weleens liever een dagje op de bank te Netflixen. Het overkomt iedereen, en dat is helemaal niet zo erg. Maar écht goede prestaties krijg je door structureel te sporten, en dan moet je soms even door de zure appel heen bijten. Het is de kunst om die zure appel alsnog zo zoet en sappig mogelijk te maken, en daar zijn gelukkig allerlei manieren voor.

Samen sporten

Twee weten meer dan één, en samen is alles beter. Dat geldt ook voor sporten. Sowieso is het sporten zelf leuker als je met een groep of met z'n tweeën bent. Je kunt tussendoor even kletsen, je kunt elkaar helpen, tips uitwisselen, en achteraf nog even ergens een drankje doen (niet te veel, natuurlijk). Maar vooral de psychologische kant van het verhaal is interessant.

Samen sporten helpt al voordat je begint. Als het buiten regent, je wat minder geslapen hebt en je favoriete Netflix-serie een nieuwe aflevering in de aanbieding heeft, is de verleiding groot om even een dagje te skippen. Op die momenten is het fijn als je al van tevoren hebt afgesproken om te gaan sporten. Natuurlijk, je kunt altijd afzeggen, maar dat is een drempel die niet altijd even makkelijk te nemen is. Dat is precies waarom het zo goed werkt. En andersom werkt het ook, want je sportpartner heeft precies hetzelfde als hij of zij een keer wat minder zin heeft. Samen komen jullie er wel!

Ook lezen: Wat, waarom en hoe: de 10 meest gestelde vragen over indoor fietsen

Ook tijdens het sporten zelf heeft het veel nut om een buddy te hebben. Die laatste paar kilometer op de racefiets, het laatste rechte stuk van je run, die allerlaatste rep in de sportschool die je alleen maar doet omdat je maatje ‘m ook deed: samen sporten zorgt altijd voor motivatie.

©chokniti - stock.adobe.com

Data

Deze is niet voor iedereen weggelegd, maar veel sportliefhebbers zijn ook niet vies van een spreadsheetje met gegevens. Data is onmisbaar voor topsporters, maar ook voor de huis-tuin- en-keukensporter is het een leuke bijzaak.

Ten eerste kun je je progressie goed in de gaten houden als je structureel je gegevens bijhoudt. En dat spreadsheetje uit de vorige alinea heb je natuurlijk allang niet meer nodig. Er bestaan tegenwoordig tal van apps, sensoren en programma’s die automatisch bijhouden hoe snel, lang, hoog, ver, zwaar of hard je gaat. Zorg er dus voor dat je die gegevens in een handige app bijhoudt, zodat je op elk moment van de dag kunt zien hoe je er een halfjaar geleden bij liep. Zeker weten dat een stijgende lijn als een rode lap op een stier werkt!

©Yuri Arcurs peopleimages.com

Muziek en Netflix

Niet iedereen haalt meteen evenveel motivatie uit het sporten zelf; soms hebben we even een duwtje in de goede richting nodig. Als jij zo iemand bent: geen zorgen, er zijn duwtjes genoeg. Iets simpels als een accountje op Spotify is al een flinke stap. Of je nu twee uur in de sportschool zit of je favoriete rondje rent, een paar goede beats die je oren in knallen kunnen ontzettend motiverend werken. Lukt het niet? Probeer eens een motivatiepodcast, of luister naar een podcast met je favoriete sporters.

Als het goed is, denk je meestal pas aan Netflix ná het sporten, maar ook tijdens je workout kun je af en toe best eens een serie opzetten. Sleur een halfuurtje met je thuisgewichten tijdens de nieuwe Undercover of verdwaal lekker in de wereld van House of the Dragon terwijl je op je hometrainer zit. De pijn en vermoeidheid die je soms voelt tijdens het sporten komen voor een groot deel doordat je gefocust bent op wat je aan het doen bent: je maakt het eigenlijk een beetje erger dan het is door er continu aan te denken. Als je tussendoor iets anders aan het doen bent, vergeet je de verzuring in je benen of die saaie rij bomen langs de weg en kan het zomaar gebeuren dat je je eigen records aan flarden sport, zonder dat je het überhaupt door hebt.

Wedstrijdjes

Concurrentie is misschien wel de allerbeste motivatie van allemaal. Dat geldt voor topsporters, maar zeker ook voor amateurs als jij en ik. Geloof ons: er is geen beter gevoel dan je beste maat eraf te rijden op een steil heuveltje en hem hijgend boven te zien komen terwijl jij al lekker aan je bidon hangt. Andersom werkt het precies hetzelfde: je wilt vooral het eindsprintje niet verliezen van je jongere zusje, dus pers je er nog even alles uit in de laatste meters.

Ook lezen: Afvallen: 9 tips voor sneller herstel na het sporten

Wedstrijdjes hoef je helemaal niet per se live te doen, of zelfs met mensen die je kent. Een van de populairste sport-apps van de laatste jaren is Zwift (Android/iOS). Dat is een programma dat je aan speciale hometrainers kunt koppelen, waarna je als een volleerd profwielrenner een bíjna echte wedstrijd kunt fietsen, gewoon voor je televisie. Zo kun je jezelf meten met sportliefhebbers over de hele wereld.

Maar het leukst blijft toch om vrienden en bekenden te verslaan. Dus pak nog even die demarrage mee als je met je collega’s aan het fietsen bent, zorg dat jij als eerste bij het stoplicht bent als je in een groepje loopt en gooi nog even een paar kilo extra aan de halter om te laten zien dat jij hier toch echt de allerbeste bent. Winnen is leuk, niet alleen in de topsport, maar altijd en overal!

©Yuri Arcurs peopleimages.com

Tips

Kom je er toch niet helemaal doorheen? Pak dan nog even deze tips mee, daarmee lukt het zeker.

  • Kies een sport die je leuk vindt. Motivatie komt vrijwel vanzelf als je oprecht zin hebt om te gaan sporten.

  • Maak een goede planning. Als je op maandagochtend al weet wat je die week gaat doen, maakt dat de boel een stuk overzichtelijker.

  • Trakteer jezelf. Je mag best een biertje drinken na een lange fietstocht, je kunt prima een ijsje eten na een run op het strand. Koop ook af en toe nieuwe kleding of gear voor jezelf, dan houd je het 'nieuw'.

  • Daarover gesproken: probeer eens iets anders. Als je drie keer per week zwemt, ga dan eens een keer naar de kust om het in open water te proberen. Boek een tripje naar de Alpen om een keer échte bergen te beklimmen. Schrijf je in voor een triatlon of een speciaal evenement. Je zult zien dat je meteen zin krijgt om ervoor te gaan trainen.

  • Train je op de openbare weg? Gebruik je omgeving! Meteen een brug op fietsen kan net zo goed voelen als een Touretappe winnen op de Mont Ventoux. Een straatnaambordje is de perfecte tussensprint. Maak het leuk voor jezelf. En wat je ook doet: winnen!

Lekker actief aan de slag?

Voor de beste sportartikelen moet je hier zijn!

▼ Volgende artikel
Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is
© sergiy1975
Huis

Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Smartphonehoesjes? Veel mensen doen er een beetje lacherig over. Niet nodig toch? Maar eigenlijk is het helemaal niet zo'n gek idee om er wél eentje te gebruiken. Een hoesje beschermt je toestel, voorkomt schade en zorgt ervoor dat je langer plezier hebt van je smartphone.

Er zijn genoeg goede redenen om een hoesje om je smartphone te doen. Dit zijn wat ons betreft de vier belangrijkste:

  1. Met een hoesje blijft je telefoon mooier (waardoor hij langer zijn waarde behoudt)
  2. Een hoesje zorgt voor een betere grip
  3. Een hoesje voorkomt schade als je je smartphone laat vallen
  4. Met een hoesje is je smartphone beter beschermd tegen vocht

Lees ook: Waarom je geregeld je smartphone moet herstarten

Veel mensen kiezen er vaak voor om geen hoesje om hun smartphone te gebruiken. Want met hoesje voelt het toestel dikker aan of kun je de kleur van je telefoon niet meer goed zien. Toch kan dit flink misgaan, bijvoorbeeld wanneer de telefoon een keer valt. Met een simpel hoesje is schade in veel gevallen namelijk eenvoudig te voorkomen. Wanneer er bij jouw telefoon standaard een beschermhoes meegeleverd wordt, kun je die gebruiken, maar vaker is het slim om er zelf eentje uit te kiezen (die dan ook dienstdoet als pasjeshouder, bijvoorbeeld, of die uitgevoerd is in je favoriete kleur).

⭐ Je telefoon behoudt zijn waarde

Een van de belangrijkste redenen om dat hoesje er toch omheen te doen is om ervoor te zorgen dat het toestel zijn waarde behoudt. Daardoor krijg je mogelijk een hoger bedrag bij het inruilen van je smartphone, of op de tweedehands markt. Allerlei krasjes, deuken en andere oneffenheden zorgen er namelijk voor dat je telefoon minder aantrekkelijk en dus minder waard wordt. Handig: bij sommige tweedehandsverkooppunten kun je een tool gebruiken om de waarde van je smartphone te bepalen. Daarbij wordt bijvoorbeeld ook vaak gevraagd naar de staat van het scherm en van de achterkant. Hoe beter alles eruitziet, hoe meer geld je terugkrijgt.

⭐ Je hebt meer grip

Een hoesje biedt meer grip, waardoor je smartphone prettiger in de hand ligt en minder snel wegglijdt. Veel smartphones hebben van nature een glad ontwerp, omdat dit zowel fijn aanvoelt als stijlvol oogt. Die gladheid heeft echter een keerzijde: daardoor glijden ze gemakkelijker uit je hand of van de bank af. Met alle gevolgen van dien. 👇

©samuli

⭐ Je voorkomt schade als je hem laat vallen ...

Een beschermhoes biedt niet alleen meer grip, maar helpt ook om schade te voorkomen. Belangrijk, want je kunt nog zo voorzichtig zijn, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Een val op de grond kan zichtbare schade veroorzaken, zoals krasjes en deukjes, maar ook schade aan de binnenkant. Helaas zie je dat laatste niet altijd, maar het kan later zorgen voor vervelende problemen, zoals een slechter werkend scherm of storingen in de hardware.

Veel schade valt niet onder de standaard garantie. Denk aan gebruikssporen of beschadigingen door dagelijks gebruik, zoals eerdergenoemde krasjes en deukjes. Hoewel fabrikanten zoals Apple of Samsung een uitgebreid garantiepakket aanbieden, is dat meestal duurder dan simpelweg een beschermhoes aanschaffen.

⭐ ... en soms ook vochtschade

Een hoesje kan ook een hoop gedoe besparen als het gaat om waterschade. Iedereen heeft weleens een glas drinken omgestoten—je moet er niet aan denken dat de inhoud dan over je smartphone stroomt. Veel toestellen zijn tegenwoordig waterbestendig, maar dat betekent niet dat ze overal tegen kunnen. Zelfs met een IP68-certificering blijft je smartphone kwetsbaar voor vloeistoffen zoals koffie of frisdrank. Een goed hoesje biedt extra bescherming tegen onverwachte ongelukjes, zoals regen, gemorste drankjes of opspattend water.

Dus?

Hoes!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 goedkope inductiekookplaten van max 370 euro
© vectorizer88 - stock.adobe.com
Huis

Waar voor je geld: 5 goedkope inductiekookplaten van max 370 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare kookplaat waarmee je elektrisch kunt koken? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken inductiekookplaten bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 370 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Inventum IKI6010

Op zoek naar een goedkope inbouw-inductiekookplaat? De Inventum IKI6010 is momenteel scherp geprijsd. Je krijgt dit kooktoestel makkelijk aan de praat, want de aansluitwaarde bedraagt 3500 watt. Om die reden is er geen aanpassing in de meterkast nodig. Stop gewoon de stekker in een geaard stopcontact. De behuizing past in een standaard nisbreedte van 56 centimeter. Met een beetje mazzel vervang je dus eenvoudig jouw oude gasplaat. De breedte van het kookoppervlak bedraagt 59 centimeter, zodat je de IKI6010 in een kleine keuken kwijt kunt.

Deze inductiekookplaat heeft vier kookzones. Gebruik de plus- en minknoppen om de gewenste temperatuur te kiezen. Je hebt voor elk 'pitje' keuze tussen negen vermogensstanden. Wil je een pan water of soep snel aan de kook brengen? Activeer dan voor de juiste kookzone een boostfunctie. Je stelt eventueel een timer in om bijvoorbeeld een stukje vlees lang genoeg te braden. Na het koken zie je aan een indicator in hoeverre de kookplaat is afgekoeld. Je maakt het gladde oppervlak vervolgens met een vochtige doek schoon.

Siemens EU61RBEB5D

Siemens hanteert in zijn eigen webshop voor deze inbouw-inductiekookplaat een prijs van 719 euro, maar meerdere webshops vragen nog niet eens de helft van dat bedrag. De breed verkrijgbare Siemens EU61RBEB5D is op het moment van schrijven goedkoper dan ooit. Het betreft een kookplaat van zestig centimeter breed met een standaard nismaat van 56 centimeter. Mooi meegenomen is dat je dit fase 1-model op een regulier stopcontact aansluit. Dat scheelt weer aanpassingen in de meterkast. De aansluitwaarde is 3700 watt.

Prettig is dat je voor alle vier de kookzones uit maar liefst zeventien vermogensstanden kunt kiezen. Op het bedieningspaneel verschijnt er bij elke kookzone de huidige vermogensstand. Gaat het jou niet snel genoeg, dan doe je een beroep op de boostfunctie. Verder kun je timers instellen. Na het verstrijken van de tijd schakelt de kookzone automatisch uit. Zo voorkom je dat er gerechten aanbranden. Tot slot is het kinderslot een nuttige toevoeging. Hierdoor kan niemand per ongeluk de kookinstellingen wijzigen.

Bosch PUE611BB5D

De Bosch PUE611BB5D is onlangs flink in prijs gezakt. Het betreft een inbouwmodel van zestig centimeter breed met een opbouwconstructie. Je plaatst het apparaat in een standaard nismaat van 56 centimeter. Prik de bijgesloten stekker in het stopcontact en plaats maximaal vier pannen op de kookringen. In tegenstelling tot veel andere kookplaten is het niet nodig om de stroomaansluiting in de meterkast te laten upgraden. De aansluitwaarde van dit kooktoestel bedraagt 3700 watt.

Aan de hand van zeventien vermogensstanden reguleer je heel precies de temperatuur. Heb je haast, dan verhoog je met de boostfunctie tijdelijk het vermogen. Je kunt voor alle zones timers activeren, waarna de 'pitjes' na afloop van de ingestelde tijd vanzelf uitschakelen. Tik je op het bedieningspaneel per ongeluk de uitknop aan? Geen probleem, want de PUE611BB5D onthoudt de laatstgekozen instellingen. Schakel de kookplaat binnen vier seconden weer in en ga verder waar je was gebleven. Je kunt eventueel ook een kinderslot inschakelen.

Lees ook: Inductiekookplaat schoonmaken? Dit moet je wel doen en dit niet

Inventum VKI3010ZWA

Heb je aan twee kookzones genoeg? Haal dan de spotgoedkope Inventum VKI3010ZWA in huis. Op het moment van schrijven verkoopt een enkele webwinkel de inductiekookplaat voor minder dan honderd euro. Deze vrijstaande kookplaat meet slechts 30 × 59 × 7,5 centimeter. Die kun je vast wel ergens op het aanrecht kwijt! Kies wel een plek dicht bij het stopcontact. Ondanks de aanwezigheid van maar twee kookzones heeft de VKI3010ZWA een behoorlijke aansluitwaarde van 2900 watt.

De bediening van dit handzame kooktoestel is simpel. Selecteer met de draaiknoppen voor beide zones de gewenste temperatuur van minimaal 60 tot maximaal 240 graden. Daarnaast kies je met de timerfunctie een tijdsduur van hooguit 180 minuten. Kortom, je laat een gerecht zo nodig een flinke tijd (door)koken. Overigens weegt deze compacte inductiekookplaat maar 4,3 kilo, waardoor je het apparaat makkelijk meeneemt. Handig voor vakanties! Benieuwd naar ervaringen van andere gebruikers? Lees dan eens deze positieve consumentenreviews.

ETNA KIF670DS

De ETNA KIF670DS is een ruime inbouw-inductiekookplaat voor een schappelijke prijs. Met een kookoppervlak van 70 × 52 centimeter zitten de vier pannen elkaar niet zo gauw in de weg. Gelukkig past de plaat probleemloos in een standaard nismaat van 56 centimeter, zodat je het apparaat in de meeste keukens kunt monteren. Houd er rekening mee dat voor dit kooktoestel een 2-fase aansluiting nodig is. De KIF670DS heeft namelijk een behoorlijke aansluitwaarde van 7200 watt. Schakel daarom een elektricien in voor de montage. Is de meterkast nog niet aangepast? Je kunt de inductiekookplaat ook tijdelijk met een normale stekker (fase 1) aansluiten, al benut je dan niet het maximale vermogen.

Het eenvoudige bedieningspaneel spreekt voor zich. Bij elke zone switch je met de plus- en mintoetsen tussen negen vermogensstanden. Feitelijk zijn het er tien, want er is ook nog een boostfunctie beschikbaar. Bovendien kun je timers instellen. Nuttig is de functie om twee zones te koppelen, waarna je bijvoorbeeld met een rechthoekige grillplan uit de voeten kunt. Voor de veiligheid bevat de kookplaat een restwarmte-indicator. Zo weet je precies wanneer je het kookoppervlak kunt schoonmaken zonder je vingers te branden. Verder is er ook een kinderslot. Je leest hier tientallen reviews van mensen die dit product al hebben gekocht. Zij komen tot een gemiddelde beoordeling van een 9.