BAM! Zo blijf je gemotiveerd tijdens het sporten!
Sporten is heerlijk, maar het kan soms gebeuren dat je totaal geen zin hebt. Dat overkomt de een vaker dan de ander, maar we hebben er allemaal weleens last van. Een schop onder je kont kan helpen, maar het werkt het best als je op zoek gaat naar manieren om je intrinsieke motivatie omhoog te krikken. En dat is precies wat we in dit artikel gaan doen.
Zelfs een profvoetballer heeft niet altijd zin om te trainen en wielrenners zitten ook weleens liever een dagje op de bank te Netflixen. Het overkomt iedereen, en dat is helemaal niet zo erg. Maar écht goede prestaties krijg je door structureel te sporten, en dan moet je soms even door de zure appel heen bijten. Het is de kunst om die zure appel alsnog zo zoet en sappig mogelijk te maken, en daar zijn gelukkig allerlei manieren voor.
Samen sporten
Twee weten meer dan één, en samen is alles beter. Dat geldt ook voor sporten. Sowieso is het sporten zelf leuker als je met een groep of met z'n tweeën bent. Je kunt tussendoor even kletsen, je kunt elkaar helpen, tips uitwisselen, en achteraf nog even ergens een drankje doen (niet te veel, natuurlijk). Maar vooral de psychologische kant van het verhaal is interessant.
Samen sporten helpt al voordat je begint. Als het buiten regent, je wat minder geslapen hebt en je favoriete Netflix-serie een nieuwe aflevering in de aanbieding heeft, is de verleiding groot om even een dagje te skippen. Op die momenten is het fijn als je al van tevoren hebt afgesproken om te gaan sporten. Natuurlijk, je kunt altijd afzeggen, maar dat is een drempel die niet altijd even makkelijk te nemen is. Dat is precies waarom het zo goed werkt. En andersom werkt het ook, want je sportpartner heeft precies hetzelfde als hij of zij een keer wat minder zin heeft. Samen komen jullie er wel!
Ook lezen: Wat, waarom en hoe: de 10 meest gestelde vragen over indoor fietsen
Ook tijdens het sporten zelf heeft het veel nut om een buddy te hebben. Die laatste paar kilometer op de racefiets, het laatste rechte stuk van je run, die allerlaatste rep in de sportschool die je alleen maar doet omdat je maatje ‘m ook deed: samen sporten zorgt altijd voor motivatie.
©chokniti - stock.adobe.com
Data
Deze is niet voor iedereen weggelegd, maar veel sportliefhebbers zijn ook niet vies van een spreadsheetje met gegevens. Data is onmisbaar voor topsporters, maar ook voor de huis-tuin- en-keukensporter is het een leuke bijzaak.
Ten eerste kun je je progressie goed in de gaten houden als je structureel je gegevens bijhoudt. En dat spreadsheetje uit de vorige alinea heb je natuurlijk allang niet meer nodig. Er bestaan tegenwoordig tal van apps, sensoren en programma’s die automatisch bijhouden hoe snel, lang, hoog, ver, zwaar of hard je gaat. Zorg er dus voor dat je die gegevens in een handige app bijhoudt, zodat je op elk moment van de dag kunt zien hoe je er een halfjaar geleden bij liep. Zeker weten dat een stijgende lijn als een rode lap op een stier werkt!
©Yuri Arcurs peopleimages.com
Muziek en Netflix
Niet iedereen haalt meteen evenveel motivatie uit het sporten zelf; soms hebben we even een duwtje in de goede richting nodig. Als jij zo iemand bent: geen zorgen, er zijn duwtjes genoeg. Iets simpels als een accountje op Spotify is al een flinke stap. Of je nu twee uur in de sportschool zit of je favoriete rondje rent, een paar goede beats die je oren in knallen kunnen ontzettend motiverend werken. Lukt het niet? Probeer eens een motivatiepodcast, of luister naar een podcast met je favoriete sporters.
Als het goed is, denk je meestal pas aan Netflix ná het sporten, maar ook tijdens je workout kun je af en toe best eens een serie opzetten. Sleur een halfuurtje met je thuisgewichten tijdens de nieuwe Undercover of verdwaal lekker in de wereld van House of the Dragon terwijl je op je hometrainer zit. De pijn en vermoeidheid die je soms voelt tijdens het sporten komen voor een groot deel doordat je gefocust bent op wat je aan het doen bent: je maakt het eigenlijk een beetje erger dan het is door er continu aan te denken. Als je tussendoor iets anders aan het doen bent, vergeet je de verzuring in je benen of die saaie rij bomen langs de weg en kan het zomaar gebeuren dat je je eigen records aan flarden sport, zonder dat je het überhaupt door hebt.
Wedstrijdjes
Concurrentie is misschien wel de allerbeste motivatie van allemaal. Dat geldt voor topsporters, maar zeker ook voor amateurs als jij en ik. Geloof ons: er is geen beter gevoel dan je beste maat eraf te rijden op een steil heuveltje en hem hijgend boven te zien komen terwijl jij al lekker aan je bidon hangt. Andersom werkt het precies hetzelfde: je wilt vooral het eindsprintje niet verliezen van je jongere zusje, dus pers je er nog even alles uit in de laatste meters.
Ook lezen: Afvallen: 9 tips voor sneller herstel na het sporten
Wedstrijdjes hoef je helemaal niet per se live te doen, of zelfs met mensen die je kent. Een van de populairste sport-apps van de laatste jaren is Zwift (Android/iOS). Dat is een programma dat je aan speciale hometrainers kunt koppelen, waarna je als een volleerd profwielrenner een bíjna echte wedstrijd kunt fietsen, gewoon voor je televisie. Zo kun je jezelf meten met sportliefhebbers over de hele wereld.
Maar het leukst blijft toch om vrienden en bekenden te verslaan. Dus pak nog even die demarrage mee als je met je collega’s aan het fietsen bent, zorg dat jij als eerste bij het stoplicht bent als je in een groepje loopt en gooi nog even een paar kilo extra aan de halter om te laten zien dat jij hier toch echt de allerbeste bent. Winnen is leuk, niet alleen in de topsport, maar altijd en overal!
©Yuri Arcurs peopleimages.com
Tips
Kom je er toch niet helemaal doorheen? Pak dan nog even deze tips mee, daarmee lukt het zeker.
Kies een sport die je leuk vindt. Motivatie komt vrijwel vanzelf als je oprecht zin hebt om te gaan sporten.
Maak een goede planning. Als je op maandagochtend al weet wat je die week gaat doen, maakt dat de boel een stuk overzichtelijker.
Trakteer jezelf. Je mag best een biertje drinken na een lange fietstocht, je kunt prima een ijsje eten na een run op het strand. Koop ook af en toe nieuwe kleding of gear voor jezelf, dan houd je het 'nieuw'.
Daarover gesproken: probeer eens iets anders. Als je drie keer per week zwemt, ga dan eens een keer naar de kust om het in open water te proberen. Boek een tripje naar de Alpen om een keer échte bergen te beklimmen. Schrijf je in voor een triatlon of een speciaal evenement. Je zult zien dat je meteen zin krijgt om ervoor te gaan trainen.
Train je op de openbare weg? Gebruik je omgeving! Meteen een brug op fietsen kan net zo goed voelen als een Touretappe winnen op de Mont Ventoux. Een straatnaambordje is de perfecte tussensprint. Maak het leuk voor jezelf. En wat je ook doet: winnen!
Lekker actief aan de slag?
Voor de beste sportartikelen moet je hier zijn!