Wat, waarom en hoe: de 10 meestgestelde vragen over indoor fietsen
Wielrennen, moutainbiken of gewoon een toertochtje maken: fietsen is populairder dan ooit in Nederland. Het enige wat Nederlanders kan tegenhouden om de fiets te pakken is het weer, want de meeste mensen blijven mooiweerfietsers. Daar is helemaal niets mis mee, zéker niet nu er genoeg manieren zijn om ook wanneer het buiten te koud of te nat is indoor te blijven fietsen. ID.nl praat je er helemaal over bij.
🚴 Dit artikel in het kort: Wat is indoor fietsen? | Waarom zou je indoor willen fietsen? | Wat heb je nodig om met indoor fietsen te beginnen? | Wat kost het om te beginnen met indoor fietsen?
Ook interessant: Liever thuis trainen dan in de sportschool? Zo richt je een home gym in
1: Wat maakt indoor fietsen anders dan spinning of fietsen op een hometrainer?
Op een hometrainer of een spinningfiets kun je ook binnen in beweging blijven en dit zijn uiteindelijk ook vormen van indoor fietsen. Maar wat we in dit artikel met indoor fietsen bedoelen, is het trainen op een racefiets, waarbij de situatie van een training buiten wordt nagebootst. Het voordeel hiervan is dat je in dezelfde houding zit als op je racefiets buiten en op die manier je trainingen van buiten binnen kunt voortzetten. Ook kun je je eigen racefiets gebruiken en kun je via software je indoor rit een stuk leuker maken met online wedstrijden of social rides.
2: Waarom zou je indoor willen fietsen?
Wielrenfans zweren erbij dat er niets gaat boven buiten fietsen en daar hebben ze een punt, behalve als het regent. Indoor fietsen zorgt ervoor dat je ook in de herfst of winter fit blijft zonder doorweekt door de wind te hoeven fietsen. Maar ook als het weer goed is, kan indoor fietsen een uitkomst zijn. Als je bijvoorbeeld kleine kinderen hebt en geen babysitter kunt vinden, of als je laat thuiskomt uit je werk en toch nog even een stukje wilt trappen.
Met programma’s als Zwift of BKOOL kun je op virtuele wegen fietsen, tegen andere fietsers een wedstrijdjes doen of aan social rides deelnemen. Deze evenementen zijn laagdrempelig en iedereen over de hele wereld kan meedoen. Dat zorgt ervoor dat er altijd mensen te vinden zijn met een vergelijkbare conditie om mee te fietsen.
©Zwift | www.zwift.com
3: Hoe werkt een slimme indoor fietstrainer?
Een slimme indoor fietstrainer zorgt ervoor dat de omwentelingen die je maakt met je pedalen worden geregistreerd en verstuurd naar een computer via een draadloze verbinding. De fietssoftware kan de data uitlezen en zien hoe snel en krachtig je trapt. Hiermee wordt bepaald hoe hard je gaat in de virtuele fietswereld.
De slimme fietstrainer geeft niet alleen data door aan de computer, maar kan ook informatie terugontvangen over het wegdek en de hellingsgraad waar je op rijdt. Als je in de virtuele wereld een berg op rijdt, zal de trainer meer weerstand geven, waardoor je meer kracht moet zetten of moet terugschakelen.
4: Welke basisuitrusting heb je nodig voor indoor fietsen?
Fanatiekelingen zweren bij het hebben van een echte ‘pain cave’ waarin ze tussen de wielrenparafernalia harder denken te fietsen dan ieder andere fietser die ze (virtueel) tegenkomen. In de realiteit zweten ze even hard als iedereen en kun je ook met een basisuitrusting heel wat virtuele kilometers en hoogtemeters maken op je fiets.
Daarvoor heb je een fiets nodig, een slimme fietstrainer en een apparaat waarop je de software kunt draaien. Verder is het fijn om een mat onder je fiets te leggen, zodat je niet op je eigen vloer zweet. Tot slot is het aan te raden om een ventilator neer te zetten in de kamer waar je fietst, want zonder rijwind krijg je het snel warm tijdens het trainen indoor.
5: Wat kost indoor fietsen?
De grootste uitgavenpost is een fiets om op te trainen. Als je al een racefiets of moutainbike hebt, dan scheelt dat in de opstartkosten. Naast een fiets heb je een indoor trainer nodig. De meest eenvoudige modellen beginnen bij ongeveer 80 tot 100 euro. Daarnaast heb je een abonnement op een programma nodig om virtueel rond te kunnen fietsen. Dit kost tussen de 10 en 15 euro afhankelijk van het programma.
6: Kun je ook Indoor fietsen zonder computer?
Ook zonder slimme trainer, hometrainer of spinningmachine kun je binnen fietsen. Als je zonder te veel gedoe binnen op je eigen fiets wilt kunnen trainen, dan kan dat op rollers (hoe dat eruitziet, zie je hier bij Bol.com). Hiermee kun je op je eigen fiets op een vaste positie toch je omwentelingen maken. Het vergt de meeste fietsers wel wat oefening om de fiets in balans te houden op de snel draaiende rollers. Als je het trucje eenmaal door hebt, kun je ook binnen lekker trappen. Als je roller het ondersteunt, kun je hem wel verbinden met een programma als Zwift, maar dat hoeft niet.
7: Heb ik een vaste plek in huis nodig voor mijn indoor fietstrainer?
In theorie kun je elke indoor fietstrainer natuurlijk verplaatsen, maar zeker in de hogere klasse slimme trainers zijn de apparaten eigenlijk te zwaar om dagelijks te verslepen. Als je bijvoorbeeld in je woonkamer of kantoor traint en na je training alles weer opruimt, dan is het slim om te kijken naar een trainer die je makkelijk kunt wegschuiven onder een bank of bed.
8: Wat voor een programma heb je nodig voor indoor fietsen?
Om online tegen andere te fietsen heb je een programma nodig die virtuele fietsroutes aanbiedt en verbonden kan worden met een slimme fietstrainer. Van alle virtuele fietsprogramma’s is Zwift het bekendste en sinds een aantal jaar wordt er zelfs een officieel online wereldkampioenschap gehouden op Zwift.
Zwift is de grootste, maar zeker niet de enige. BKOOL heeft ook een groot aanbod aan (echte) fietsroutes die je online met anderen kunt fietsen. Ook fietstrainerfabrikant Wahoo heeft sinds kort een eigen softwarepakket waarmee je kunt trainen: Wahoo X.
Tip: je kunt de meeste programma’s een korte periode gratis proberen, zodat je kunt kijken welk abonnement het beste bij jouw trainingen past.
©BKOOL | www.bkool.com
9: Wat is het verschil tussen direct drive en wheel-on trainer?
Wanneer je een trainer koopt om je eigen fiets op te zetten, zijn er twee opties: een direct drive- of een wheel-on-trainer. Bij een direct drive-trainer verwijder je het achterwiel van je fiets en zet je de ketting direct op de trainer. Het voordeel hiervan is dat de reactietijd van de trainer sneller is en je dus eerder een verschil in stijgingspercentages voelt. Daarnaast kunnen deze trainers meer weerstand geven en kunnen ze daardoor ook steilere bergen simuleren. Het nadeel is dat deze trainers vaak wat duurder zijn en dat je een extra cassette moet kopen.
Bij een wheel-on trainer wordt het achterwiel niet verwijderd, maar op een roller gezet. Hiervoor moet je een trainingsband (zie voor een voorbeeld hier bij Amazon) om je achterwiel leggen, die beter tegen wrijving kan en minder snel slijt. Het voordeel van deze trainer is dat je niet elke keer je wiel hoeft los te halen en vaak zijn deze trainers ook iets goedkoper dan direct drive-trainers. Het nadeel is dat ze minder grote weerstand kunnen bieden en ddat je telkens je band moet verwisselen als je afwisselend binnen of buiten fietst.
Voorbeeld van een wheel-on-trainer ☝ en een direct drive-trainer 👇.
©Zwift | www.zwift.com
10: Waar koop ik een slimme trainer?
Slimme trainers die verbonden kunnen worden met programma’s als Zwift, BKOOL en Wahoo X, worden door een aantal fabrikanten gemaakt. Op de website van de betreffende programma’s kun je zien welke trainers worden ondersteunt. In de meeste gevallen werken de trainers van Wahoo, Zwift, Tacx en Elite samen met de meeste programma’s. Deze trainers kun je direct bij de fabrikant zelf kopen of via een sportwinkel zoals de Decatlhon of fietswinkels als Mantel en Futurumshop.