De beste accessoires voor je indoor fietstrainer
Net als met wielrennen buiten kun je het indoor net zo gek en vooral duur maken als je zelf wilt. Er zijn ventilatoren, stijgingssimulators en meters om de indoor fietsrit zo realistisch te maken. We zetten de must-have accessoires voor je op een rij en hebben ook een paar hele mooie nice-to-haves voor je indoor fietssetup.
🚴 Dit artikel in het kort: Waarom een goede mat of rockerplaat belangrijk is voor een indoor fietstrainer| Wat ANT+ is | Waarom een hartslagmeter helpt tegen valsspelers |Hoe je virtueel kunt sturen
🚴 Lees ook: Hier moet je op letten bij het kiezen van een indoor fietstrainer
Fietsen met een goede ondergrond
Je hebt een fietstrainer, een racefiets en een plek om deze neer te zetten. Maar als die plek in je woonkamer, slaapkamer of thuiskantoortje is, dan ligt daar waarschijnlijk een mooie vloer die je het liefst niet beschadigt (of onder zweet.) Daarom is een goede ondergrond onmisbaar bij het binnen trainen (tenzij je de trainer natuurlijk in de garage kunt neerzetten, waar het allemaal veel minder uitmaakt.
Het makkelijkste is om een stevige mat te kopen. Deze zorgt dat je trainer niet wegglijdt tijdens het fietsen. Ook zweet je niet langer op je vloer als je in de hogere wattages gaat zitten. Mocht je een stapje verder willen gaan, dan kun je ook een rockerplaat overwegen. Dit zijn twee platen met vering ertussen die de bewegingen die je maakt tijdens het fietsen deels opvangen. Hierdoor voelt het indoor fietsen een stuk natuurlijker aan, zeker als je wel eens op de pedalen gaat staan. Leeze Boom biedt rockerplaten aan voor indoor fietsen (sommige modellen zijn trouwens ook bij Amazon verkrijgbaar).
©Zwift | www.zwift.com
Ventilator voor wat artificiële rijwind
Een belangrijk verschil met indoor fietsen ten opzichte van buiten een rondje rijden is rijwind. Natuurlijk hoef je ook niet te sturen of te wachten voor een stoplicht, maar de afwezigheid van rijwind is een groot nadeel van binnen trainen. Je krijgt het hierdoor veel sneller warm en dat kan een goede training in de weg staan als je stevig wilt doortrappen, maar je snel oververhit raakt. Daarom is een goede ventilator essentieel. Om te beginnen kan elke ventilator al een beetje helpen, zeker in combinatie met een raam dat open kan. Een vloerventilator heb je al vanaf een euro of twintig en kun je goed op je hele lichaam richten.
Je kunt ook een slimme ventilator kopen speciaal voor indoor fietsen. De Wahoo Kickr Headwind steekt hier met kop en schouders bovenuit en kan worden gekoppeld aan je fietstrainer of hartslagmeter. Als je harder gaat fietsen of je een hogere hartslag krijgt, gaat de Wahoo Kickr Headwind harder blazen. Hierdoor heb je niet te veel ventilatie aan het begin van je training als je nog moet opwarmen en niet te weinig tijdens de meest intense momenten van je virtuele rit.
ANT+-dongles
Sommige trainers en accessoires kun je aansluiten met bluetooth, maar dat werkt niet in alle gevallen (even goed). Daarom werken veel trainers en hartslagmeters ook met ANT+. Dit is een protocol voor draadloze verbindingen dat weinig data en stroom verbruikt. Je kunt deze dongles via usb aan je pc verbinden. Met een ANT+ dongle kun je Zwift of Bkool (twee van de bekendste virtuele fietsroutes- en traningsprogramma's) je hartslag, snelheid, cadans en vermogen laten uitlezen. Hiervoor moet je wel een trainer en accessoires hebben die ANT+ ondersteunen. Let bij de aanschaf van de dongle goed op het bereik van de dongle en of dit voldoende is voor jouw opstelling. Mocht de afstand tussen de trainer en de laptop toch te groot blijken, dan kun je met een verlengkabel de afstand verkleinen.
🚴 Ook interessant voor jou: Wat, waarom en hoe: de 10 meestgestelde vragen over indoor fietsen
Hartslagmeters
Het dragen van een hartslagmeter tijdens het fietsen heeft verschillende voordelen. Een hartslagmeter meet hoe hard je hart werkt tijdens het fietsen. Dit geeft je een goed beeld van je conditie en de intensiteit van de training. Daarnaast kan de meter je ook informatie geven over je herstel. Als je bij een stevige inspanning een hogere hartslag hebt dan bij eerdere trainingen, kan dat een teken zijn dat je niet genoeg bent hersteld van je vorige training.
Voor indoor fietsen kan een hartslagmeter ook informatie doorgeven aan bijvoorbeeld Zwift over in welke trainingszone je zit. Zwift kan op die manier een accurater beeld geven van je training en beter meten hoeveel calorieën je hebt verbrand. Ook is het bij rijden van wedstrijden in Zwift soms verplicht een hartslagmeter te dragen, zodat gemeten kan worden of je wel echt een inspanning doet en niet valsspeelt.
Sturen en stijgen in Zwift
Sinds 2022 is het mogelijk om te sturen in Zwift. Je kunt dan de binnenbocht nemen of om andere fietsers heen sturen als je wilt. Fabrikant Elite heeft hier de Sterzo Smart voor ontwikkeld. Met deze voorwielsteun kun je een signaal naar Zwift sturen om je stuurpositie door te geven. Op basis van hoe je je stuur houdt, beweegt je virtuele fietsavatar een bepaalde richting op.
Mocht je liever klimmen dan sturen, dan kun je ook een stijgingssimulator aanschaffen. Je voelt dan niet alleen de weerstand van de fietstrainer als je een berg op rijdt, maar je fiets zal ook schuin komen te staan. Hierdoor wordt het rijden van steile klimmetjes nog realistischer gesimuleerd. Deze simulators zijn wel aan de prijs. Zowel Wahoo als Elite bieden er een aan waarvoor je al snel minimaal 550 euro voor betaalt. Voor het model van Elite geldt wel dat het je niet alleen laat klimmen, maar ook laat sturen in Zwift.
©Aaron Hewitt