ID.nl logo
De beste accessoires voor je indoor fietstrainer
© Zwift | www.zwift.com
Gezond leven

De beste accessoires voor je indoor fietstrainer

Net als met wielrennen buiten kun je het indoor net zo gek en vooral duur maken als je zelf wilt. Er zijn ventilatoren, stijgingssimulators en meters om de indoor fietsrit zo realistisch te maken. We zetten de must-have accessoires voor je op een rij en hebben ook een paar hele mooie nice-to-haves voor je indoor fietssetup.

🚴 Dit artikel in het kort: Waarom een goede mat of rockerplaat belangrijk is voor een indoor fietstrainer| Wat ANT+ is | Waarom een hartslagmeter helpt tegen valsspelers |Hoe je virtueel kunt sturen

🚴 Lees ook: Hier moet je op letten bij het kiezen van een indoor fietstrainer

Fietsen met een goede ondergrond

Je hebt een fietstrainer, een racefiets en een plek om deze neer te zetten. Maar als die plek in je woonkamer, slaapkamer of thuiskantoortje is, dan ligt daar waarschijnlijk een mooie vloer die je het liefst niet beschadigt (of onder zweet.) Daarom is een goede ondergrond onmisbaar bij het binnen trainen (tenzij je de trainer natuurlijk in de garage kunt neerzetten, waar het allemaal veel minder uitmaakt.

Het makkelijkste is om een stevige mat te kopen. Deze zorgt dat je trainer niet wegglijdt tijdens het fietsen. Ook zweet je niet langer op je vloer als je in de hogere wattages gaat zitten. Mocht je een stapje verder willen gaan, dan kun je ook een rockerplaat overwegen. Dit zijn twee platen met vering ertussen die de bewegingen die je maakt tijdens het fietsen deels opvangen. Hierdoor voelt het indoor fietsen een stuk natuurlijker aan, zeker als je wel eens op de pedalen gaat staan. Leeze Boom biedt rockerplaten aan voor indoor fietsen (sommige modellen zijn trouwens ook bij Amazon verkrijgbaar).

©Zwift | www.zwift.com

Zelfs in de garage wil je misschien wel een mat onder je trainer voor extra grip en tegen het zweet.

Ventilator voor wat artificiële rijwind

Een belangrijk verschil met indoor fietsen ten opzichte van buiten een rondje rijden is rijwind. Natuurlijk hoef je ook niet te sturen of te wachten voor een stoplicht, maar de afwezigheid van rijwind is een groot nadeel van binnen trainen. Je krijgt het hierdoor veel sneller warm en dat kan een goede training in de weg staan als je stevig wilt doortrappen, maar je snel oververhit raakt. Daarom is een goede ventilator essentieel. Om te beginnen kan elke ventilator al een beetje helpen, zeker in combinatie met een raam dat open kan. Een vloerventilator heb je al vanaf een euro of twintig en kun je goed op je hele lichaam richten.

Je kunt ook een slimme ventilator kopen speciaal voor indoor fietsen. De Wahoo Kickr Headwind steekt hier met kop en schouders bovenuit en kan worden gekoppeld aan je fietstrainer of hartslagmeter. Als je harder gaat fietsen of je een hogere hartslag krijgt, gaat de Wahoo Kickr Headwind harder blazen. Hierdoor heb je niet te veel ventilatie aan het begin van je training als je nog moet opwarmen en niet te weinig tijdens de meest intense momenten van je virtuele rit.

ANT+-dongles

Sommige trainers en accessoires kun je aansluiten met bluetooth, maar dat werkt niet in alle gevallen (even goed). Daarom werken veel trainers en hartslagmeters ook met ANT+. Dit is een protocol voor draadloze verbindingen dat weinig data en stroom verbruikt. Je kunt deze dongles via usb aan je pc verbinden. Met een ANT+ dongle kun je Zwift of Bkool (twee van de bekendste virtuele fietsroutes- en traningsprogramma's) je hartslag, snelheid, cadans en vermogen laten uitlezen. Hiervoor moet je wel een trainer en accessoires hebben die ANT+ ondersteunen. Let bij de aanschaf van de dongle goed op het bereik van de dongle en of dit voldoende is voor jouw opstelling. Mocht de afstand tussen de trainer en de laptop toch te groot blijken, dan kun je met een verlengkabel de afstand verkleinen.

🚴 Ook interessant voor jou: Wat, waarom en hoe: de 10 meestgestelde vragen over indoor fietsen

Hartslagmeters

Het dragen van een hartslagmeter tijdens het fietsen heeft verschillende voordelen. Een hartslagmeter meet hoe hard je hart werkt tijdens het fietsen. Dit geeft je een goed beeld van je conditie en de intensiteit van de training. Daarnaast kan de meter je ook informatie geven over je herstel. Als je bij een stevige inspanning een hogere hartslag hebt dan bij eerdere trainingen, kan dat een teken zijn dat je niet genoeg bent hersteld van je vorige training.

Voor indoor fietsen kan een hartslagmeter ook informatie doorgeven aan bijvoorbeeld Zwift over in welke trainingszone je zit. Zwift kan op die manier een accurater beeld geven van je training en beter meten hoeveel calorieën je hebt verbrand. Ook is het bij rijden van wedstrijden in Zwift soms verplicht een hartslagmeter te dragen, zodat gemeten kan worden of je wel echt een inspanning doet en niet valsspeelt.

Sturen en stijgen in Zwift

Sinds 2022 is het mogelijk om te sturen in Zwift. Je kunt dan de binnenbocht nemen of om andere fietsers heen sturen als je wilt. Fabrikant Elite heeft hier de Sterzo Smart voor ontwikkeld. Met deze voorwielsteun kun je een signaal naar Zwift sturen om je stuurpositie door te geven. Op basis van hoe je je stuur houdt, beweegt je virtuele fietsavatar een bepaalde richting op.

Mocht je liever klimmen dan sturen, dan kun je ook een stijgingssimulator aanschaffen. Je voelt dan niet alleen de weerstand van de fietstrainer als je een berg op rijdt, maar je fiets zal ook schuin komen te staan. Hierdoor wordt het rijden van steile klimmetjes nog realistischer gesimuleerd. Deze simulators zijn wel aan de prijs. Zowel Wahoo als Elite bieden er een aan waarvoor je al snel minimaal 550 euro voor betaalt. Voor het model van Elite geldt wel dat het je niet alleen laat klimmen, maar ook laat sturen in Zwift.

©Aaron Hewitt

Met een stijgingssimulator zoals deze Wahoo Kickr v6 stijgt je fiets mee met het hellingspercentage.

▼ Volgende artikel
Ontdek de Miele Guard-serie: voor elk huishouden een stofzuiger
© Miele
Huis

Ontdek de Miele Guard-serie: voor elk huishouden een stofzuiger

Maak kennis met de Miele Guard-serie: drie stofzuigers die elk uitblinken in hun eigen klasse. Van de lichtgewicht en wendbare S1 tot de veelzijdige M1 en de luxe L1 met geavanceerde filtersystemen – Miele combineert innovatieve technologie met doordacht design. Ontdek hieronder welke Guard-stofzuiger het best bij jou past!

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Of je nu dagelijks door een druk gezinshuis beweegt of in alle rust een minimalistische studio onderhoudt, een goede stofzuiger maakt het verschil. Met de Guard-serie biedt Miele drie modellen die elk op hun eigen manier uitblinken in comfort, gebruiksgemak en duurzaamheid. De compacte Guard S1, de veelzijdige M1 en de luxe L1 zijn stuk voor stuk uitgerust met doordachte technologie en hoogwaardige materialen. Wat ze met elkaar delen? De kwaliteit en betrouwbaarheid die je van Miele mag verwachten.

Guard S1: verrassend sterk, opvallend compact

De Guard S1 is het instapmodel binnen de serie, maar zeker geen lichtgewicht als het op prestaties aankomt. Met een krachtige 890 watt-motor, vier zuigstanden en een universele zuigmond reinigt hij moeiteloos diverse vloertypen. Dankzij het lichte gewicht en het compacte ontwerp is hij ideaal voor kleinere woningen of mensen die op zoek zijn naar een wendbare stofzuiger. De bediening is intuïtief via twee knoppen en een centrale draaischakelaar, en met zijn grijs gemarkeerde elementen is hij zelfs zonder handleiding volledig logisch in gebruik.

©Miele

De S1 maakt gebruik van de HyClean Pure TU-stofzak en het ComfortFit-systeem zorgt voor een hygiënisch klikmechanisme: geen ontsnappend stof, wel een gerust gevoel. En met standaard accessoires zoals een meubelzuigmond, kierenborstel en reliëfborstel (bevestigd via de VarioClip) heb je alles bij de hand.

Waarom de sledestofzuiger nog altijd onverslaanbaar is

Hoewel draadloze steelstofzuigers tegenwoordig de toon lijken te zetten, bewijst de klassieke sledestofzuiger keer op keer zijn waarde. Niet alleen bieden sledemodellen doorgaans een krachtigere en constantere zuigkracht, ze hebben ook een aanzienlijk grotere stofcapaciteit. Je hoeft dus minder vaak te legen of zakken te vervangen. Bovendien zijn ze stiller, ergonomischer in gebruik en betrouwbaarder op de lange termijn. En waar steelstofzuigers vaak na een paar jaar al kuren vertonen, gaan sledestofzuigers zoals die van Miele gerust twintig jaar mee. Soms is klassiek gewoon beter.

Guard M1: veelzijdige krachtpatser met slimme opbergruimte

Een stapje luxer is de Guard M1, ontworpen voor elk type ondergrond en elk type huishouden. Deze stofzuiger beschikt over een verstelbare zuigkracht met vier vermogensniveaus, die je met de voet bedient – handig als je tussendoor niet wilt bukken. De 4,5 liter-stofzak (HyClean Pure CO) gaat extra lang mee en het ComfortFit-systeem garandeert maximale hygiëne én prestaties, zelfs bij een lagere zuigkracht.

©Miele

Ook het design spreekt aan: fris, modern en met een geïntegreerd accessoirevak waarin je de meegeleverde meubelzuigmond, kierenborstel en reliëfborstel netjes opbergt. De universele draaibare zuigmond is geschikt voor tapijt, hout en tegels, en volgt soepel elke beweging.

Guard L1: comfort, stilte en duurzaamheid in één

De Guard L1 is het topmodel binnen de serie en is ontworpen voor mensen die geen concessies willen doen aan comfort, prestaties of uitstraling. Met een fluisterstil geluidsniveau van slechts 75 dB en een royale actieradius van 12 meter is dit model klaar voor elke schoonmaakklus, hoe groot of klein ook. Het robuuste ontwerp is niet alleen stijlvol, maar ook uitzonderlijk duurzaam: de L1 is getest op een levensduur van maar liefst 20 jaar.

©Miele

Net als de M1 beschikt ook de L1 over de draaibare universele zuigmond, maar onderscheidt zich met slimme details. Zo is de 2-in-1-zuigmond (voor meubels en kieren) geïntegreerd in de achterkant van het toestel en is de reliëfborstel ingebouwd in de ergonomische handgreep. Ook deze L1 werkt met de HyClean Pure TU-stofzak en het ComfortFit-systeem, waardoor hygiëne en gebruiksgemak gegarandeerd zijn.

Voor wie nóg een stap verder wil gaan, is er de Guard L1 Comfort. Deze luxere uitvoering voegt enkele premium extra's toe. Het geïntegreerde LCD-kleurendisplay toont in één oogopslag de reinigingsmodus, de vullingsgraad van de stofzak en de status van het uitblaasfilter. Zo heb je altijd direct inzicht in de prestaties van je stofzuiger. Daarnaast ondersteunt de L1 Comfort Miele@home, waarmee je het apparaat via wifi kunt verbinden met je smarthome-netwerk. Bediening via app, spraak of slimme automatisering? Met Miele is het slechts een kwestie van instellen.

Ga voor meer witgoeddeals naar Bemmel & Kroon!
▼ Volgende artikel
Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt
© Simon Lehmann
Huis

Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt

Ervaar je een traag systeem nadat je Edge hebt afgesloten? Het is mogelijk dat er nog processen van deze browser op de achtergrond worden uitgevoerd, zelfs terwijl Edge niet langer actief is. Op deze manier voorkom je dat.

In drie stappen laten we zien hoe je voorkomt dat Microsoft Edge op de achtergrond blijft draaien:

  • Forceer Edge af te sluiten via Taakbeheer
  • Voorkom achtergrondprocessen
  • Pas het register aan zodat Edge niet meer automatisch opstart

Lees ook: Jouw browser, jouw regels: zo pas je Edge aan

Stap 1: Forceer Edge om te sluiten

Vaak heb je niet door dat Microsoft Edge op de achtergrond nog draait nadat je de browser hebt afgesloten. Als Edge op de achtergrond blijft werken, heeft dat op een laptop ook invloed op het batterijverbruik. Je kunt dit controleren in Taakbeheer.

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Taakbeheer. In dit venster klik je op het tabblad Processen en daar zoek je Microsoft Edge. Klik met de rechtermuisknop op het proces Microsoft Edge en kies de opdracht Beëindigen.

Nadat je deze stappen hebt uitgevoerd, stopt het Edge-proces volledig en zou het geen invloed meer mogen hebben op de systeemprestaties. Dit is echter maar een tijdelijke oplossing. Je wilt waarschijnlijk ook voorkomen dat dit zich in de toekomst herhaalt.

In Taakbeheer zie je dat er nog processen van Edge draaien. Je kunt ze hier ook beëindigen.

Accu van je laptop wéér leeg?

Met een voedingsadapter voorzie je 'm weer van energie

Stap 2: Niet op achtergrond uitvoeren

Om dit ongewenste gedrag te voorkomen, open je Edge en klik je op de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Selecteer Instellingen in het menu. Of je tikt edge://settings/system in het adresvak en drukt op Enter. In de instellingen kies je Systeem en prestaties. Zet de schakelaar uit bij Extensies en apps op de achtergrond uitvoeren wanneer Microsoft Edge wordt gesloten.

Zorg dat er geen extensies meer op de achtergrond kunnen werken wanneer de browser is afgesloten.

Genoeg van Edge? Kijk ook eens naar een van deze alternatieve browsers

Stap 3: Register aanpassen

Om ervoor te zorgen dat Edge alleen wordt uitgevoerd als je er expliciet om vraagt en niet vooraf wordt geladen, kun je ook de registersleutel AllowPrelaunch aanpassen. Druk op Windows-toets+R om Uitvoeren te openen. Typ regedit en druk op Enter om de Register-editor te openen. Navigeer naar de sleutel Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\MicrosoftEdge.

Zoek naar een DWORD met de naam AllowPrelaunch. Als die niet bestaat, moet je hem maken. Klik met rechts in het rechterdeelvenster, selecteer Nieuw DWORD (32-bits)-waarde en noem deze AllowPrelaunch. Dubbelklik op AllowPrelaunch en stel het veld Waardegegevens in op 0 om te voorkomen dat Edge bij het opstarten wordt uitgevoerd. Klik op OK om de wijzigingen toe te passen.

Sluit vervolgens de Register-editor en start de computer opnieuw op. Als je deze instelling wilt terugdraaien en Edge wel weer vooraf wilt laten laden, wijzig je de waarde AllowPrelaunch terug naar 1.

Stel het veld Waardegegevens van het item AllowPrelaunch in op 0.

Watch on YouTube