Hier moet je op letten bij het kiezen van een indoor fietstrainer

© Zwift | www.zwift.com

Hier moet je op letten bij het kiezen van een indoor fietstrainer

Fitness

Geplaatst: 12 maart 2023 - 09:32

Robert Zomers

Sinds een aantal jaar hoef je niet meer naar buiten om kilometers op de fiets te maken, maar kun je ook binnen op je racefiets sprints rijden en virtuele bergen beklimmen. Hiervoor heb je naast een racefiets een indoor fietstrainer nodig en daarin is nogal wat keuze. We kijken naar wat de opties zijn en hoe je de juiste trainer kiest voor jouw indoor trainingen.

🚴 Wat zijn de verschillen tussen de verschillende soorten indoor fietstrainers en hoeveel geld moet je uitgeven aan een trainer? Deze en andere vragen beantwoorden we hieronder. Als je op zoek bent naar meer informatie over wat indoor fietsen precies is, lees dan ons artikel Wat, waarom en hoe: de 10 meestgestelde vragen over indoor fietsen, waarin we informatie geven over de belangrijkste punten.

Welke soorten indoor fietstrainers zijn er?

Fietstrainers zijn onder te verdelen in vier categorieën: wheel-on, direct drive, rollers en smart bikes. Je budget en trainingswensen bepalen welke fiets het beste bij je past. Voor een smart bike heb je bijvoorbeeld geen eigen fiets nodig, maar deze zijn ook meteen erg duur (zoals bijvoorbeeld deze smart bike bij Amazon: mooi, maar wel prijzig!). Wanneer je wel een eigen racefiets hebt, kun je voor een van de andere drie opties gaan. De bekendste merken die deze fietstrainers verkopen zijn Wahoo, Tacx en Elite.

Als je alleen binnen wil trainen en nog geen fiets hebt, kun je voor een smart bike gaan.

© Zwift | www.zwift.com

Met welke indoor fietstrainer moet je beginnen?

De meest laagdrempelige manier om indoor te fietsen is de rollerbank. Deze trainers zijn in verhouding tot de wheel-on- en direct drive-trainers het goedkoopste (je hebt al een goede voor rond de 100 euro). Daarnaast hoef je niets aan je fiets aan te passen om te beginnen met fietsen. Je zet je fiets op de rollers en je kunt beginnen met trappen. Deze trainer is vooral prettig als je niet van plan bent om veel indoor te trainen, maar tijdens de koudste dagen of 's avonds als het buiten al donker is toch even de benen wilt laten draaien. Zorg wel dat je een goede balans hebt, want je fiets balanceren op een rollerbank vergt een goed evenwicht.

Het nadeel van een rollerbank is dat deze geen weerstand geeft tijdens het fietsen en dus geen klimmetjes kan simuleren. Daarnaast kun je de meeste rollerbanken niet verbinden met een programma als Zwift of Bkool, dus de virtuele route moet je er zelf bij denken. Daarom kiezen de meeste mensen voor een wheel-on-trainer om mee te beginnen.

✅ Pluspunten rollerbank:
Betaalbaar
Geen aanpassingen aan eigen fiets nodig

❌Minpunten rollerbank:
Biedt nauwelijks weerstand
Kan meestal niet verbonden worden met een virtueel trainingsprogramma

Indoor fietsen met een wheel-on trainer

Met een wheel-on trainer kun je met je eigen racefiets trainen door het achterwiel op de roller van de trainer te zetten. Je hoeft hiervoor alleen een speciale trainingsband om je achterwiel leggen, die beter tegen de wrijving van de trainer kan. Het voordeel van deze trainer ten opzichte van een rollerbank is dat deze trainers weerstand bieden tijdens het trainen. Hierdoor kun je via software virtuele ritten maken, waarin ook heuvels en bergen gesimuleerd kunnen worden. Ook kun je met deze trainers verschillende workouts doen, zoals een interval training. Tijdens deze trainingen volgt de trainer niet de virtuele weg, maar verandert de weerstand op basis van waar je in de training bent.

Met een wheel-on trainer zet je het achterwiel van je racefiets op een roller.

© Garmin

In de pedalen!

Bekijk het aanbod fietstrainers

Bij het aanschaffen van een wheel-on trainer is het vooral belangrijk om te kijken naar de weerstand die de trainer kan bieden en het geluid dat de trainer produceert. Duurdere trainers kunnen vaak hogere stijgingspercentages simuleren en zijn bovendien stiller. Zeker dat laatste kan van belang zijn als je ergens traint waar huisgenoten of buren je kunnen horen. Elke fabrikant beweert dat hun trainer stil is, maar in de praktijk maken trainers altijd wel lawaai. Vergelijk dus het aantal decibel als je een trainer wilt die niet te veel lawaai maakt.

✅ Pluspunten wheel-on:
Biedt weerstand
Kan verbonden worden met een virtueel trainingsprogramma

❌Minpunten wheel-on:
Minder betaalbaar dan een rollerbank
Minder accuraat in getrapt wattage meten dan een direct drive
Maakt meer lawaai dan andere trainers

Een direct drive-trainer voor meer precisie en weerstand

Een direct drive-trainer doet in principe hetzelfde als een wheel-on trainer. Het belangrijkste verschil is dat je het achterwiel uit je racefiets haalt en de ketting direct op de trainer plaatst. Dit heeft een aantal voordelen ten opzichte van een wheel-on trainer.

Het belangrijkste verschil is dat een direct drive veel meer weerstand kan geven en je dus veel hogere stijgingspercentages kunt simuleren. Handig als je van plan bent virtueel de Mont Ventoux te beklimmen. Daarnaast zijn direct drive-trainers accurater dan wheel-on-trainers in het meten van de wattages die je trapt. Als je precies wilt weten hoeveel watt je trapt, ga dan voor een direct drive-trainer. Een wheel-on-trainer kan er namelijk rustig twintig watt naast zitten. Het nadeel van een direct drive-trainer is dat ze een stuk duurder zijn. Wanneer je dus net begint en nog niet helemaal weet of indoor fietsen voor jou is, ga dan voor een wheel-on-trainer.

✅ Pluspunten direct drive:
Kan véél weerstand geven (bergritten)
Kan verbonden worden met een virtueel trainingsprogramma
Accurater in getrapt wattage meten dan wheel-on

❌Minpunten direct drive:
Duurder dan een rollerbank of wheel-on trainer
Je moet voor elke sessie het achterwiel uit je fiets halen

Duurdere direct drive-trainers kunnen meer weerstand geven en zijn stabieler tijdens bijvoorbeeld een sprint.

© Garmin

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000