ID.nl logo
Eerste hulp bij nesteldrang: dit heb je nodig voor de babykamer
© annaperevozkina - stock.adobe.com
Gezond leven

Eerste hulp bij nesteldrang: dit heb je nodig voor de babykamer

Nesteldrang is het perfecte excuus om helemaal los te gaan met de babykamer. Het is dan ook met stip de allerleukste kamer in huis om in te richten. Heb je het idee dat je wat doorschiet of weet je door al die goedbedoelde adviezen niet wat nou echt nodig is? Dan biedt onze checklist voor de babykamer wat meer houvast.

Na het lezen van dit artikel weet je welke meubels en toebehoren je in huis moet hebben voordat de baby komt, waarom je nooit genoeg opbergruimte hebt en wat veilige keuzes zijn. Ook leuk om te lezen voor aanstaande ouders: Kindje op komst? Dit zijn de 10 handigste zwanger-apps!

Checklist voor de babykamer

Er zijn een aantal meubels en handige zaken die je zeker nodig hebt wanneer er een kindje op komst is. Wanneer je onderstaande spullen in huis hebt voordat de baby komt, dan zit je altijd goed. De rest kun je er altijd nog tijdens een van die gebroken nachten bij shoppen.

• Wiegje en/of ledikant en matras
Beddengoed
Commode met aankleedkussen
Kast
Verlichting
Fijne stoel
Raambekleding
Babyfoon


Lees ook: Kleintje op komst? Met deze baby-uitzetlijst ben je goed voorbereid!

Wiegje of ledikant

Veel zaken kun je ook op een later tijdstip aanschaffen, maar een babybedje is fijn om klaar te hebben staan. Soms circuleert er een wieg in de familie en is het bijzonder om ook jouw kindje hierin te laten slapen. Wil je een nieuw exemplaar aanschaffen, bedenk dan wel dat een baby er maar een maand of zes in slaapt; soms zijn ze er zelfs na drie maanden al uitgegroeid. Een wiegje heeft wel een handiger formaat als je de baby de eerste weken of maanden op jouw slaapkamer laat slapen. Is dat het geval, overweeg dan zeker ook een aanschuifwieg (ok wel co-sleeper genoemd): deze klik je vast aan je eigen bed en is ideaal als je ‘s nachts nog voedt.

Ga je voor een ledikant, dan kun je het zo gek, mooi en duur maken als je zelf wilt. Tik je het liefst een vintage ledikant op de kop, let er dan wel op dat deze aan de huidige veiligheidseisen voldoet. Neem in je zoektocht ook ledikanten mee waarvan je één zijkant kunt verwijderen, zodat er een bedje ontstaat waar een peuter zelf in en uit kan stappen. Ze zijn over het algemeen wat duurder, maar je doet er wel langer mee.

Beddengoed

Voor je baby kies je het allerzachtste beddengoed uit, vrij van chemicaliën en andere stoffen die allergieën kunnen uitlokken. Pas vanaf twee jaar is het veilig om je kindje onder een dekbed te laten slapen, tot die tijd gebruik je een laken, dekentje of een slaapzak.

Wanneer je drie molton onderleggers, drie hoeslakens, vier lakens en twee dekentjes in huis hebt, dan zit je sowieso goed. Krijg je een winterbaby? Zorg dan voor een wat dikkere deken, bijvoorbeeld eentje van wol of met een voering van teddystof. Voor een wieg kies je de afmeting van 75x100 cm, voor een ledikant 100x150 cm.

©IKEA

Alles bij de hand voor een snelle verschoonsessie in de babykamer.

Commode

In het eerste levensjaar verslijt je baby met gemak 2500 luiers. Een gigantisch aantal waarvan jij waarschijnlijk zeker de helft voor je rekening neemt. Kies daarom voor een commode die niet te laag is, zodat je tijdens het priegelwerk geen last van je rug krijgt.

Denk eveneens aan zoveel mogelijk opbergplek in en rondom de commode, want het is fijn als de luiers, doekjes, hydrofiele doeken en crèmes zoveel mogelijk voor het grijpen liggen. Denk ook aan een aankleedkussen en zeker twee verschillende hoezen. Zo’n hoes is ook een simpele manier om de babykamer wat kleur of een lief patroon te geven.

Kast of extra opbergruimte

In een kinderkamer heb je nooit teveel opbergruimte. Een kast met een hang- en leggedeelte is handig om die enorme babygarderobe in uit te stallen, maar ook voor alle andere spullen die een kindje met zich meebrengt: van beddengoed en slaapzakken tot voorraden luiers en billendoekjes.

Is de babykamer maar klein, denk dan ook aan muurplanken, opbergzakken en manden. Kies voor de kast een stevig exemplaar of eentje die je kunt bevestigen aan de muur. Jouw peuter zal de eerste niet zijn die in de kast als leuk klimrek ziet.

💡 Tip: leg kleding in de juiste maat binnen handbereik, de outfits die je alvast op de groei hebt gekocht kun je onderin de kast, commode of in een opbergbox bewaren.

Lees ook: Fietsstoel, bakfiets of fietskar: zo neem je je kinderen (veilig!) mee op de fiets

Verlichting

Denk bij de keuze van lampen vooral praktisch na, al mag wat sfeerlicht voor tijdens de nachtelijke uren natuurlijk ook niet ontbreken. Naast basisverlichting die ervoor zorgt dat je goed licht hebt tijdens het verschonen en badderen, is het ook prettig als je tijdens de nachtvoeding of een extra slaapliedje nergens tegenaan loopt met je wattige hoofd. En als je kindje iets ouder wordt, dan biedt een nachtlampje een gevoel van veiligheid.

Fijne fauteuil of stoel

Niet alleen de baby brengt aardig wat uurtjes door op zijn of haar kamertje, ook jij bent er de eerste maanden veel te vinden. Voor het geven van een flesje of borstvoeding is het prettig als er in de babykamer een stoel staat waar je goed in zit. Het liefst eentje met hoge armleuningen waardoor je armen goede ondersteuning krijgen. Heb je er plek voor, zet dan ook een poef of andere voetensteun voor de stoel, zo zit je nog comfortabeler.

Raambekleding

Een kindje doet in zijn eerste levensjaren heel wat dutjes overdag en daarom is het fijn als je de babykamer overdag goed kunt verduisteren. Lange gordijnen zijn altijd een goede keuze, zeker als het een kleine kamer betreft en je de ruimte optisch wilt vergroten. Je kunt verduisterende gordijnen combineren met licht doorlatende in-betweens, zodat je kindje op den duur een goed dag- en nachtritme kan ontwikkelen.

Bij jaloezieën, vouw- of plissegordijnen moet je goed opletten dat er geen losse koorden hangen die tot onveilige situaties zouden kunnen leiden.

Babyfoon

Eigenlijk is ie onmisbaar in huis, de babyfoon. Want je wilt toch - vooral in het begin - ieder geluidje horen als je even niet in de buurt bent. Bij de meeste babyfoons kun je op afstand een lampje of muziek aanzetten zodat de baby weer in slaap valt als hij of zij even wakker is. Ook handig: veel babyfoons hebben een thermometer, zodat je kunt checken of het niet te warm is in de kamer.

Wil je niet alleen luisteren naar de baby, maar heb je er ook graag beeld bij? Kies dan een babyfoon met een camera: de nieuwste versies met LED-lampjes zorgen ervoor dat je ook in het donker een haarscherp beeld hebt. De zogenaamde dual mode babyfoon van Philips werkt ook via een app op je smartphone of tablet. Zo kun je ook als je zelf niet thuis bent je baby af en toe even bekijken.

Lees ook: Zo kies je de beste babyfoon


▼ Volgende artikel
Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies
Huis

Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies

Motorola heeft de edge 60 fusion aangekondigd, een premium smartphone die een elegant ontwerp combineert met geavanceerde AI-functies. Het toestel is het eerste Motorola-model dat standaard is uitgerust met geïntegreerde moto AI-functionaliteit.

De smartphone beschikt over een uniek quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het scherm is beschermd met Corning Gorilla Glass 7i, dat twee keer betere val- en krasbestendigheid biedt dan voorgaande versies. 

Geïntegreerde moto ai

Na een eerder bètaprogramma is de motorola edge 60 fusion het eerste toestel waarbij moto ai direct is geïntegreerd. De smartphone bevat AI-functies zoals Pay Attention (voor het opnemen, noteren en samenvatten van audio), Remember This (om live momenten of informatie vast te leggen) en Magic Canvas (voor het genereren van afbeeldingen op basis van tekstinstructies). 

Innovatief display en robuust ontwerp

Het toestel heeft volgens Motorola 's werelds eerste quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het ontwerp omvat hoogwaardige materialen, waaronder een op leer geïnspireerde coating en canvas-achtige afwerkingen in zorgvuldig samengestelde kleuren.

De motorola edge 60 fusion is niet alleen stijlvol maar ook robuust gebouwd. De telefoon voldoet aan militaire standaarden (MIL-STD 810H) voor duurzaamheid en heeft zowel IP68 als IP69 certificeringen voor waterbescherming. Het toestel kan onderdompeling in zoet water tot 1,5 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten weerstaan. Dankzij Water Touch-technologie blijft het touchscreen werken, zelfs als het nat is. 

Camera met Sony-sensor

De hoofdcamera heeft een 50MP Ultra Pixel sensor, gecombineerd met een geavanceerde Sony LYTIA 700C sensor en optische beeldstabilisatie (OIS). Hierdoor maakt de camera ook bij weinig licht goede foto's. De ultrabrede lens met ingebouwde macrovisie biedt een gezichtsveld van 122 graden en kan tot 3 cm inzoomen voor extreme close-ups . 

De 32MP selfiecamera gebruikt Quad Pixel-technologie voor betere prestaties bij minder licht. Een 3-in-1 lichtsensor kalibreert automatisch de lichtgevoeligheid voor optimale belichting en kleur.

Entertainment en batterij

Het 6,67 inch pOLED-scherm heeft een Super HD (1220p) resolutie en een verversingssnelheid van 120Hz. Het display is zowel Pantone als Pantone SkinTone gevalideerd voor een natuurgetrouwe kleurweergave. Voor audio is het toestel uitgerust met Dolby Atmos, twee stereoluidsprekers en een Hi-Res gecertificeerd geluidssysteem.

De motorola edge 60 fusion wordt aangedreven door de MediaTek Dimensity 7300 processor, heeft tot 8GB RAM en tot 256GB opslag. De 5200mAh batterij ondersteunt 68W TurboPower opladen, waarmee gebruikers na slechts 8 minuten opladen een volle dag vooruit kunnen.

De smartphone draait op Android 15 en bevat Moto Secure en ThinkShield voor extra beveiliging, evenals Hello UX voor aanpassingsopties. De motorola edge 60 fusion is vanaf half april verkrijgbaar voor een adviesprijs van 329,99 euro.

Bekijk hier andere Motorola-modellen op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?
© Foto-Ruhrgebiet
Huis

Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?

Steeds meer mensen kiezen voor een VPN om veilig te internetten. Een kill switch helpt om die veiligheid te garanderen. Je leest er alles over in dit artikel.

Een VPN gebruik je voor de veiligheid en je privacy. Een kill switch is daarom een logische toevoeging: want daarmee zorg je ervoor dat je altijd beschermd bent. In dit artikel lees je: 🛡️ Hoe een VPN kill switch werkt 🛡️ Welke apps je wel laat afsluiten en welke niet 🛡️ Voor wie een VPN kill switch nuttig is

Lees ook: Wat is VPN en waarom heb je het nodig?

Je gebruikt een Virtual Private Network (VPN) voor anonimiteit, veilige bestandsoverdracht en/of het omzeilen van geografische blokkades. Hoewel een kill switch optioneel is bij een (VPN), hoort het er eigenlijk wel echt bij: het is een soort extra slot op de deur om die zaken te garanderen.

©Funtap

Zo werkt een VPN kill switch

Een kill switch controleert continu of je VPN nog in gebruik is. Wordt er vastgesteld dat dat niet het geval is? Dan blokkeert een kill switch de verbinding van je internet. Je bent dan dus ook niet meer verbonden. Een goede kill switch zorgt er ook voor dat je automatisch weer verbonden wordt met het internet als de problemen verholpen zijn.

Blokkeren: je complete apparaat of bepaalde toepassingen

Een kill switch gebruiken is helemaal niet moeilijk. Je stelt het allemaal gewoon in via je VPN-applicatie. Daarin bepaal je ook of je pc of laptop volledig van het internet losgekoppeld wordt als de VPN-verbinding wegvalt of dat alleen bepaalde applicaties worden afgesloten. De eerste optie is duidelijk: het apparaat is dan helemaal niet meer verbonden met het internet.

Specifieke applicaties de toegang ontzeggen

In sommige situaties is het niet handig dat je helemaal geen internet meer hebt als de VPN-verbinding wegvalt. Bijvoorbeeld wanneer je in een belangrijk gesprek zit via Zoom of Microsoft Teams. Voor die gevallen kun je een kill switch applicatie-specifiek de verbinding laten verbreken. Je kunt dan bijvoorbeeld wel doorgaan met videobellen of browsen, terwijl je torrent client geen internettoegang meer heeft.

©Ģirts Raģelis

Welke apps laat je wel afsluiten en welke niet?

Sommige online bezigheden brengen meer risico's met zich mee dan andere wanneer het gaat om je privacy of de beveiliging van je persoonlijke informatie. Misschien gebruik je je VPN alleen om een serie op Netflix te kijken die in Nederland niet beschikbaar is. In dat geval wil je niet dat je hele internetverbinding wegvalt als de VPN uitvalt. Maar bij privacygevoelige taken, zoals internetbankieren, het versturen van e-mails, het werken in de cloud of het downloaden van torrents, wil je juist voorkomen dat je zonder VPN online gaat. Je kunt de kill switch dan zo instellen dat alleen je browser, e-mailapp, cloudopslag en torrentclient worden geblokkeerd, terwijl andere apps gewoon verbinding houden.

Lekker tijdens het Netflixen

🍿🍿🍿🍿🍿 Popcorn!

VPN kill switches zijn een logische toevoeging aan VPN's en zijn daarom standaard beschikbaar bij de bekendste aanbieders. Meestal staan ze automatisch aan, maar je kunt de functie eenvoudig in- of uitschakelen via de instellingen.

Voor wie is een VPN kill switch nuttig?

Eigenlijk heeft iedereen die waarde hecht aan privacy baat bij een VPN-provider met kill switch. In Nederland is er sprake van weinig censuur en zijn er amper internetblokkades. Maar alsnog zijn VPN's hier erg populair. Als je torrents downloadt, is het handig om ervoor te zorgen dat je IP-adres beschermd is, want dat downloaden is in veel gevallen illegaal. Gevoelige informatie of belangrijke (werkgerelateerde) documenten kun je beter ook niet zomaar versturen. Met een VPN met kill switch zijn je gegevens en bestanden beter beschermd. Zit je vaak op een open wifi-netwerk? Dan is het zonder meer verstandig om te kiezen voor een VPN met kill switch. Want openbare netwerken hebben een slechte reputatie op het gebied van veiligheid en zijn regelmatig het doelwit van hackers.