Zo kies je de beste babyfoon

Zo kies je de beste babyfoon

Geplaatst: 17 november 2022 - 08:31

Aangepast: 22 december 2022 - 07:58

Wesley Akkerman

Baby op komst? Een babyfoon mag in je baby-uitzet* niet ontbreken. Zo kun je je kindje goed in de gaten houden, ook als je zelf in een andere kamer bent. Er zijn behoorlijk wat opties. We helpen je zodat je een babyfoon kunt vinden die helemaal aan jouw wensen voldoet.

 

Een babyfoon is een handig apparaatje waarmee je je baby in de gaten kunt houden. Vroeger kon je je baby alleen maar horen ("Huilt-ie nou? Ga eens kijken!"), maar tegenwoordig worden babyfoons ook uitgerust met camera’s en displays. De prijzen van babyfoons lopen uiteen van een paar tientjes tot honderden euro's. Voordat we daarom uitleggen welke opties je nu tot je beschikking hebt, is het wel goed om vooraf te bedenken wat je budget is. Je uiteindelijke keuze zal namelijk voor een deel ook daar vanaf hangen.

DECT, FHSS, analoog en wifi: kies de juiste verbindingsmogelijkheid

Om te kunnen bepalen waar een babyfoon aan moet voldoen, is het zaak dat je bedenkt wat je zelf het prettigst vindt (binnen je budget). Hoef je de baby alleen maar te horen en hem of haar niet per se te zien? Dan voldoet een audio-only model prima. Dergelijke modellen beschikken vaak over DECT- of FHSS-verbindingen en daar is in de basis niets mis mee. Dit zijn stabiele verbindingen, met een groot bereik en weinig tot geen storingen. Zo weet je dus altijd zeker dat je je baby kunt horen wanneer er wat is en dat er geen verbindingsproblemen zijn wanneer je niets hoort.

 

Er kleven aan DECT echter ook wat nadelen. Zo kun je zo’n systeem bijvoorbeeld niet uitbreiden met een camera. Ook kan dit communicatiesysteem straling veroorzaken, al is die kans zeer gering. Babyfoons die werken met Digital Enhanced Cordless Telecommunications hebben een soort eco-modus die stralingsvrij is, omdat ze werken op een lagere frequentie. Datzelfde geldt voor de versleutelde verbindingstandaard FHSS (Frequency Hopping Spread Spectrum). Hoewel de kans op problemen ontzettend klein en bijna nihil is, is dit wel belangrijke informatie om mee te nemen. FHSS is – in tegenstelling tot DECT – wél uit te breiden met camera’s. En dankzij de beveiligde aard van het systeem kan een hacker ook niet inbreken en meekijken of luisteren naar wat je baby doet.

Wil je helemaal geen kans hebben op straling – op wat voor niveau dan ook – dan kun je kiezen voor een babyfoon met een analoge verbinding. Dergelijke babyfoons bieden een helder geluid aan, maar hebben ook een hoge kans op storing op de lijn. Bovendien kun je later geen camera toevoegen. Wanneer je voor zo’n model kiest, neem er dan één met veel kanalen of storingen te voorkomen.

 

Tot slot kijken we nog even naar de babyfoon met wifi aan boord. Verschillende fabrikanten bieden vaak speciale versies van bestaande beveiligingscamera’s aan die beschikken over babyspecifieke functies, zoals een huilalarm. Het fijne aan dit soort systemen is dat je een onbeperkt bereik hebt en dat je niet altijd diep in de buidel tast wanneer je een simpeler model aanschaft. Je hoeft dan niet meteen een versie voor baby’s te kopen, maar dan kan het zijn dat je specifieke functies mist. Verder moet je ervoor zorgen dat je een stabiele internetverbinding hebt, anders krijg je niets mee.

Zo kies je de beste babyfoon-23065679

Babyfoon met audio of video?

Wanneer je weet wat je wilt uitgeven en het type verbinding bepaald hebt, kun je gaan nadenken over de functies van de babyfoon. Wil je een model met alleen audio of eentje met zowel audio als video? Hoe uitgebreider de babyfoon is, hoe duurder het apparaat wordt. Als je kiest voor een babyfoon zonder camera, dan is het fijn wanneer zo’n versie beschikt over de optie om ruis op de achtergrond te filteren. Sommige modellen bieden zelfs een terugspoelfunctie en een thermometer aan, waardoor je je kindje nog beter in de gaten kunt houden.

 

Wil je toch liever een babyfoon met camera? Dan lijkt het aantal opties wellicht eindeloos te zijn. Maar laat je niet gek maken door wollige marketingblabla of premium functies waar je mogelijk niets aan hebt. Wanneer je een camera in de babykamer hangt die het bedje goed in de gaten houdt, dan heb je bijvoorbeeld helemaal geen pan- of tiltfuncties nodig. Met dergelijke functies kunnen camerasystemen in het algemeen bewegingen volgen. Maar als het goed is loopt de kleine nog niet en als dat wel het geval is, moet je eerst nog even een ander soort bed kopen, wellicht.

 

Waar de babyfoon wél over moet beschikken is goede nachtvisie. Kleur is niet nodig voor de bewaking; helemaal niet als je gewoon op het zwart-witbeeld goed kunt volgen wat er gebeurt. Met nachtvisie aan boord heb je ook geen lampje nodig op de babykamer, waardoor het kind gewoon ongestoord kan slapen.

Sommige babyfoons met camera hebben een zogenaamde ouderunit: een klein beeldscherm met een accu aan boord, dat je op de koffietafel of bankleuning kunt plaatsen waar je het kindje op kunt monitoren. Dat scherm springt dan aan bij beweging of geluid.

 

Het voordeel van zo’n extra unit is dat je niet heel de tijd je smartphone hoeft te pakken om te zien wat er gebeurt of speelt. Dat geeft ook wat rust, aangezien je niet steeds de app opent of notificaties binnenkrijgt. Het losse apparaatje zet je neer en zie je oplichten wanneer nodig. Dergelijke camera’s zijn zeer gevoelig en lichten dus vaker op dan eigenlijk echt nodig is, dus schrik niet als het schermpje aanspringt. Soms is de baby wat beweeglijk, maar dat betekent niet dat er wat aan de hand is. Op een gegeven moment leer je je eigen kind goed genoeg kennen om te weten of er iets speelt.

Zo kies je de beste babyfoon-23076692
0

Powered by

logo

Welke babyfoon past bij jou?

In dit artikel hebben we een aantal eigenschappen van veelvoorkomende babyfoons besproken. Maar om te kunnen bepalen welke babyfoon nu echt bij jou past, hebben we nog een aantal handige tips op een rijtje gezet. Zo kun je voor jezelf achterhalen welke foon het beste voor jou is.

  • Let op het bereik van de babyfoon en houd daarin rekening met de grootte van je huis.

  • Houd rekening met stoorzenders. Analoge babyfoons profiteren van een grote hoeveelheid zenders, waardoor je een rustig kanaal kunt uitkiezen. Haal je er één met wifi in huis? Zorg dan voor een goede internetverbinding en eventueel een back-up (zoals 5G). DECT- en FHSS-modellen bieden een storingvrije ervaring aan.

  • Check of er een volumeregelaar is en of je de gevoeligheid van de babyfoon kunt aanpassen, zodat je niet om de haverklap wakker wordt.

  • Check van tevoren hoe vaak je een babyfoon of ouderunit moet opladen. Installeer je een camera? Kijk dan voor een model dat werkt met een stroomkabel en zoek er een centrale plek voor uit. En lees je ook vooral in hoe de babyfoon aangeeft dat de batterijen bijna leeg zijn.

  • Sommige babyfoons hebben temperatuurbewaking aan boord. Dat is geen overbodige luxe wanneer je geen losse thermostaat hebt staan in de babykamer: je kunt zo makkelijk in de gaten houden of het in de babykamer niet te warm of te koud wordt.

Vrijwel alle bovenstaande zaken zijn dingen die je van tevoren dient uit te zoeken. Maar er zijn ook wat zaken die je kunt doen wanneer je het product eenmaal in huis hebt staan. Test bijvoorbeeld al voordat je baby geboren is de ideale opstelling om te kijken of alles naar behoren werkt. Dat voorkomt na de geboorte stress. Check of de verbinding werkt, of het beeld goed is en of er ergens misschien storing op de lijn zit. Dan ben je helemaal voorbereid voor wanneer hij of zij arriveert – en dat is wel zo fijn.

Bekijk hier alle babyfoons

bij Bol.com

*Net als een sterilisator voor babyflesjes en speentjes

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000