ID.nl logo
Zo kies je de beste babyfoon
Gezond leven

Zo kies je de beste babyfoon

Baby op komst? Een babyfoon mag in je baby-uitzet* niet ontbreken. Zo kun je je kindje goed in de gaten houden, ook als je zelf in een andere kamer bent. Er zijn behoorlijk wat opties. We helpen je zodat je een babyfoon kunt vinden die helemaal aan jouw wensen voldoet.

 

Babyfoon kopen? Dan moet je letten op een aantal factoren. In dit artikel leggen we daar alles over uit, zodat je daarna de beste babyfoon voor jou en je kindje kunt kiezen.

𝥷De verbinding die je wilt gaan gebruiken: DECT, FHSS, analoog, wifi 𝥷De uitvoering: alleen audio of ook video? 𝥷Wel of geen extra ouderunit? 𝥷Wel of geen nachtvisie? 𝥷Wel of geen extra's als huilalarm, temperatuurbewaking

Ook interessant voor jou: het artikel Kiezen voor een babyfoon met app.

Een babyfoon is een handig apparaatje waarmee je je baby in de gaten kunt houden. Vroeger kon je je baby alleen maar horen ("Huilt-ie nou? Ga eens kijken!"), maar tegenwoordig worden babyfoons ook uitgerust met camera’s en displays. De prijzen van babyfoons lopen uiteen van een paar tientjes tot honderden euro's. Voordat we daarom uitleggen welke opties je nu tot je beschikking hebt, is het wel goed om vooraf te bedenken wat je budget is. Je uiteindelijke keuze zal namelijk voor een deel ook daar vanaf hangen.

DECT, FHSS, analoog en wifi: kies de juiste verbindingsmogelijkheid

Om te kunnen bepalen waar een babyfoon aan moet voldoen, is het zaak dat je bedenkt wat je zelf het prettigst vindt (binnen je budget). Hoef je de baby alleen maar te horen en hem of haar niet per se te zien? Dan voldoet een audio-only model prima. Dergelijke modellen beschikken vaak over DECT- of FHSS-verbindingen en daar is in de basis niets mis mee. Dit zijn stabiele verbindingen, met een groot bereik en weinig tot geen storingen. Zo weet je dus altijd zeker dat je je baby kunt horen wanneer er wat is en dat er geen verbindingsproblemen zijn wanneer je niets hoort.

 

Er kleven aan DECT echter ook wat nadelen. Zo kun je zo’n systeem bijvoorbeeld niet uitbreiden met een camera. Ook kan dit communicatiesysteem straling veroorzaken, al is die kans zeer gering. Babyfoons die werken met Digital Enhanced Cordless Telecommunications hebben een soort eco-modus die stralingsvrij is, omdat ze werken op een lagere frequentie. Datzelfde geldt voor de versleutelde verbindingstandaard FHSS (Frequency Hopping Spread Spectrum). Hoewel de kans op problemen ontzettend klein en bijna nihil is, is dit wel belangrijke informatie om mee te nemen. FHSS is – in tegenstelling tot DECT – wél uit te breiden met camera’s. En dankzij de beveiligde aard van het systeem kan een hacker ook niet inbreken en meekijken of luisteren naar wat je baby doet.

Wil je helemaal geen kans hebben op straling – op wat voor niveau dan ook – dan kun je kiezen voor een babyfoon met een analoge verbinding. Dergelijke babyfoons bieden een helder geluid aan, maar hebben ook een hoge kans op storing op de lijn. Bovendien kun je later geen camera toevoegen. Wanneer je voor zo’n model kiest, neem er dan één met veel kanalen of storingen te voorkomen.

 

Tot slot kijken we nog even naar de babyfoon met wifi aan boord. Verschillende fabrikanten bieden vaak speciale versies van bestaande beveiligingscamera’s aan die beschikken over babyspecifieke functies, zoals een huilalarm. Het fijne aan dit soort systemen is dat je een onbeperkt bereik hebt en dat je niet altijd diep in de buidel tast wanneer je een simpeler model aanschaft. Je hoeft dan niet meteen een versie voor baby’s te kopen, maar dan kan het zijn dat je specifieke functies mist. Verder moet je ervoor zorgen dat je een stabiele internetverbinding hebt, anders krijg je niets mee.

Babyfoon met audio of video?

Wanneer je weet wat je wilt uitgeven en het type verbinding bepaald hebt, kun je gaan nadenken over de functies van de babyfoon. Wil je een model met alleen audio of eentje met zowel audio als video? Hoe uitgebreider de babyfoon is, hoe duurder het apparaat wordt. Als je kiest voor een babyfoon zonder camera, dan is het fijn wanneer zo’n versie beschikt over de optie om ruis op de achtergrond te filteren. Sommige modellen bieden zelfs een terugspoelfunctie en een thermometer aan, waardoor je je kindje nog beter in de gaten kunt houden.

 

Wil je toch liever een babyfoon met camera? Dan lijkt het aantal opties wellicht eindeloos te zijn. Maar laat je niet gek maken door wollige marketingblabla of premium functies waar je mogelijk niets aan hebt. Wanneer je een camera in de babykamer hangt die het bedje goed in de gaten houdt, dan heb je bijvoorbeeld helemaal geen pan- of tiltfuncties nodig. Met dergelijke functies kunnen camerasystemen in het algemeen bewegingen volgen. Maar als het goed is loopt de kleine nog niet en als dat wel het geval is, moet je eerst nog even een ander soort bed kopen, wellicht.

 

Waar de babyfoon wél over moet beschikken is goede nachtvisie. Kleur is niet nodig voor de bewaking; helemaal niet als je gewoon op het zwart-witbeeld goed kunt volgen wat er gebeurt. Met nachtvisie aan boord heb je ook geen lampje nodig op de babykamer, waardoor het kind gewoon ongestoord kan slapen.

Sommige babyfoons met camera hebben een zogenaamde ouderunit: een klein beeldscherm met een accu aan boord, dat je op de koffietafel of bankleuning kunt plaatsen waar je het kindje op kunt monitoren. Dat scherm springt dan aan bij beweging of geluid.

 

Het voordeel van zo’n extra unit is dat je niet heel de tijd je smartphone hoeft te pakken om te zien wat er gebeurt of speelt. Dat geeft ook wat rust, aangezien je niet steeds de app opent of notificaties binnenkrijgt. Het losse apparaatje zet je neer en zie je oplichten wanneer nodig. Dergelijke camera’s zijn zeer gevoelig en lichten dus vaker op dan eigenlijk echt nodig is, dus schrik niet als het schermpje aanspringt. Soms is de baby wat beweeglijk, maar dat betekent niet dat er wat aan de hand is. Op een gegeven moment leer je je eigen kind goed genoeg kennen om te weten of er iets speelt.

Welke babyfoon past bij jou?

In dit artikel hebben we een aantal eigenschappen van veelvoorkomende babyfoons besproken. Maar om te kunnen bepalen welke babyfoon nu echt bij jou past, hebben we nog een aantal handige tips op een rijtje gezet. Zo kun je voor jezelf achterhalen welke foon het beste voor jou is.

  • Let op het bereik van de babyfoon en houd daarin rekening met de grootte van je huis.

  • Houd rekening met stoorzenders. Analoge babyfoons profiteren van een grote hoeveelheid zenders, waardoor je een rustig kanaal kunt uitkiezen. Haal je er één met wifi in huis? Zorg dan voor een goede internetverbinding en eventueel een back-up (zoals 5G). DECT- en FHSS-modellen bieden een storingvrije ervaring aan.

  • Check of er een volumeregelaar is en of je de gevoeligheid van de babyfoon kunt aanpassen, zodat je niet om de haverklap wakker wordt.

  • Check van tevoren hoe vaak je een babyfoon of ouderunit moet opladen. Installeer je een camera? Kijk dan voor een model dat werkt met een stroomkabel en zoek er een centrale plek voor uit. En lees je ook vooral in hoe de babyfoon aangeeft dat de batterijen bijna leeg zijn.

  • Sommige babyfoons hebben temperatuurbewaking aan boord. Dat is geen overbodige luxe wanneer je geen losse thermostaat hebt staan in de babykamer: je kunt zo makkelijk in de gaten houden of het in de babykamer niet te warm of te koud wordt.

Vrijwel alle bovenstaande zaken zijn dingen die je van tevoren dient uit te zoeken. Maar er zijn ook wat zaken die je kunt doen wanneer je het product eenmaal in huis hebt staan. Test bijvoorbeeld al voordat je baby geboren is de ideale opstelling om te kijken of alles naar behoren werkt. Dat voorkomt na de geboorte stress. Check of de verbinding werkt, of het beeld goed is en of er ergens misschien storing op de lijn zit. Dan ben je helemaal voorbereid voor wanneer hij of zij arriveert – en dat is wel zo fijn.

Bekijk hier alle babyfoons

bij Bol.com

*Net als een sterilisator voor babyflesjes en speentjes

▼ Volgende artikel
Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies
Huis

Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies

Motorola heeft de edge 60 fusion aangekondigd, een premium smartphone die een elegant ontwerp combineert met geavanceerde AI-functies. Het toestel is het eerste Motorola-model dat standaard is uitgerust met geïntegreerde moto AI-functionaliteit.

De smartphone beschikt over een uniek quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het scherm is beschermd met Corning Gorilla Glass 7i, dat twee keer betere val- en krasbestendigheid biedt dan voorgaande versies. 

Geïntegreerde moto ai

Na een eerder bètaprogramma is de motorola edge 60 fusion het eerste toestel waarbij moto ai direct is geïntegreerd. De smartphone bevat AI-functies zoals Pay Attention (voor het opnemen, noteren en samenvatten van audio), Remember This (om live momenten of informatie vast te leggen) en Magic Canvas (voor het genereren van afbeeldingen op basis van tekstinstructies). 

Innovatief display en robuust ontwerp

Het toestel heeft volgens Motorola 's werelds eerste quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het ontwerp omvat hoogwaardige materialen, waaronder een op leer geïnspireerde coating en canvas-achtige afwerkingen in zorgvuldig samengestelde kleuren.

De motorola edge 60 fusion is niet alleen stijlvol maar ook robuust gebouwd. De telefoon voldoet aan militaire standaarden (MIL-STD 810H) voor duurzaamheid en heeft zowel IP68 als IP69 certificeringen voor waterbescherming. Het toestel kan onderdompeling in zoet water tot 1,5 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten weerstaan. Dankzij Water Touch-technologie blijft het touchscreen werken, zelfs als het nat is. 

Camera met Sony-sensor

De hoofdcamera heeft een 50MP Ultra Pixel sensor, gecombineerd met een geavanceerde Sony LYTIA 700C sensor en optische beeldstabilisatie (OIS). Hierdoor maakt de camera ook bij weinig licht goede foto's. De ultrabrede lens met ingebouwde macrovisie biedt een gezichtsveld van 122 graden en kan tot 3 cm inzoomen voor extreme close-ups . 

De 32MP selfiecamera gebruikt Quad Pixel-technologie voor betere prestaties bij minder licht. Een 3-in-1 lichtsensor kalibreert automatisch de lichtgevoeligheid voor optimale belichting en kleur.

Entertainment en batterij

Het 6,67 inch pOLED-scherm heeft een Super HD (1220p) resolutie en een verversingssnelheid van 120Hz. Het display is zowel Pantone als Pantone SkinTone gevalideerd voor een natuurgetrouwe kleurweergave. Voor audio is het toestel uitgerust met Dolby Atmos, twee stereoluidsprekers en een Hi-Res gecertificeerd geluidssysteem.

De motorola edge 60 fusion wordt aangedreven door de MediaTek Dimensity 7300 processor, heeft tot 8GB RAM en tot 256GB opslag. De 5200mAh batterij ondersteunt 68W TurboPower opladen, waarmee gebruikers na slechts 8 minuten opladen een volle dag vooruit kunnen.

De smartphone draait op Android 15 en bevat Moto Secure en ThinkShield voor extra beveiliging, evenals Hello UX voor aanpassingsopties. De motorola edge 60 fusion is vanaf half april verkrijgbaar voor een adviesprijs van 329,99 euro.

Bekijk hier andere Motorola-modellen op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?
© Foto-Ruhrgebiet
Huis

Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?

Steeds meer mensen kiezen voor een VPN om veilig te internetten. Een kill switch helpt om die veiligheid te garanderen. Je leest er alles over in dit artikel.

Een VPN gebruik je voor de veiligheid en je privacy. Een kill switch is daarom een logische toevoeging: want daarmee zorg je ervoor dat je altijd beschermd bent. In dit artikel lees je: 🛡️ Hoe een VPN kill switch werkt 🛡️ Welke apps je wel laat afsluiten en welke niet 🛡️ Voor wie een VPN kill switch nuttig is

Lees ook: Wat is VPN en waarom heb je het nodig?

Je gebruikt een Virtual Private Network (VPN) voor anonimiteit, veilige bestandsoverdracht en/of het omzeilen van geografische blokkades. Hoewel een kill switch optioneel is bij een (VPN), hoort het er eigenlijk wel echt bij: het is een soort extra slot op de deur om die zaken te garanderen.

©Funtap

Zo werkt een VPN kill switch

Een kill switch controleert continu of je VPN nog in gebruik is. Wordt er vastgesteld dat dat niet het geval is? Dan blokkeert een kill switch de verbinding van je internet. Je bent dan dus ook niet meer verbonden. Een goede kill switch zorgt er ook voor dat je automatisch weer verbonden wordt met het internet als de problemen verholpen zijn.

Blokkeren: je complete apparaat of bepaalde toepassingen

Een kill switch gebruiken is helemaal niet moeilijk. Je stelt het allemaal gewoon in via je VPN-applicatie. Daarin bepaal je ook of je pc of laptop volledig van het internet losgekoppeld wordt als de VPN-verbinding wegvalt of dat alleen bepaalde applicaties worden afgesloten. De eerste optie is duidelijk: het apparaat is dan helemaal niet meer verbonden met het internet.

Specifieke applicaties de toegang ontzeggen

In sommige situaties is het niet handig dat je helemaal geen internet meer hebt als de VPN-verbinding wegvalt. Bijvoorbeeld wanneer je in een belangrijk gesprek zit via Zoom of Microsoft Teams. Voor die gevallen kun je een kill switch applicatie-specifiek de verbinding laten verbreken. Je kunt dan bijvoorbeeld wel doorgaan met videobellen of browsen, terwijl je torrent client geen internettoegang meer heeft.

©Ģirts Raģelis

Welke apps laat je wel afsluiten en welke niet?

Sommige online bezigheden brengen meer risico's met zich mee dan andere wanneer het gaat om je privacy of de beveiliging van je persoonlijke informatie. Misschien gebruik je je VPN alleen om een serie op Netflix te kijken die in Nederland niet beschikbaar is. In dat geval wil je niet dat je hele internetverbinding wegvalt als de VPN uitvalt. Maar bij privacygevoelige taken, zoals internetbankieren, het versturen van e-mails, het werken in de cloud of het downloaden van torrents, wil je juist voorkomen dat je zonder VPN online gaat. Je kunt de kill switch dan zo instellen dat alleen je browser, e-mailapp, cloudopslag en torrentclient worden geblokkeerd, terwijl andere apps gewoon verbinding houden.

Lekker tijdens het Netflixen

🍿🍿🍿🍿🍿 Popcorn!

VPN kill switches zijn een logische toevoeging aan VPN's en zijn daarom standaard beschikbaar bij de bekendste aanbieders. Meestal staan ze automatisch aan, maar je kunt de functie eenvoudig in- of uitschakelen via de instellingen.

Voor wie is een VPN kill switch nuttig?

Eigenlijk heeft iedereen die waarde hecht aan privacy baat bij een VPN-provider met kill switch. In Nederland is er sprake van weinig censuur en zijn er amper internetblokkades. Maar alsnog zijn VPN's hier erg populair. Als je torrents downloadt, is het handig om ervoor te zorgen dat je IP-adres beschermd is, want dat downloaden is in veel gevallen illegaal. Gevoelige informatie of belangrijke (werkgerelateerde) documenten kun je beter ook niet zomaar versturen. Met een VPN met kill switch zijn je gegevens en bestanden beter beschermd. Zit je vaak op een open wifi-netwerk? Dan is het zonder meer verstandig om te kiezen voor een VPN met kill switch. Want openbare netwerken hebben een slechte reputatie op het gebied van veiligheid en zijn regelmatig het doelwit van hackers.