Zo kun je zónder schuldgevoel lekker eten tijdens de kerstdagen

© Jenifoto - stock.adobe.com

Zo kun je zónder schuldgevoel lekker eten tijdens de kerstdagen

Geplaatst: 23 december 2022 - 13:02

Justin Doornekamp

De kerstdagen staan in het teken van gezelligheid, familie en vrienden ... en bovenal van veel eten en drinken. Maar zodra de feestdagen weer voorbij zijn, krijgen veel mensen een schuldgevoel. Het nieuwe jaar begint dan ook vaak met goede voornemens en een nieuw dieet. Met deze tips kun jij het jaar dit keer starten zonder schuldgevoel.

Er is niets verkeerds aan lekker eten tijdens de kerstdagen, zolang je maar goed voor je lichaam blijft zorgen. Ben je aan de wijn of aan het bier, zorg dan dat je tussendoor water blijft drinken. Zorg dat je ook voldoende in beweging blijft. Ga tussen de maaltijden door even een stukje wandelen of fietsen. Misschien heb je zelfs wel even tijd om te sporten, bijvoorbeeld op je crosstrainer. Je traint gewoon in huis spiergroepen over je hele lichaam en werkt en passant aan je algehele conditie. Of doe je sportarmbandje om en ga een stuk hardlopen. De Fitbit Inspire 3 kan je letterlijk inspireren om meer te bewegen.

Ook lezen: Crosstrainer kiezen: hier moet je op letten

Zo kun je zónder schuldgevoel lekker eten tijdens de kerstdagen-22714588

De Fitbit Inspire 3 helpt je meer te bewegen.

Houd een eetdagboek bij

Een eetdagboek bijhouden heeft een positief effect op je eetgewoontes. Dat blijkt uit onderzoek van Harvard Medical School. Houd in een dagboekje bij wat je eet, hoeveel je eet en hoe je je daarna voelt. Vergeet ook niet op te schrijven waarom je eet. Je krijgt zo meer inzicht in jouw eetgewoontes. Tegelijk is het belangrijk dat je niet te zwaar tilt aan het bijhouden van werkelijk alles wat je eet, omdat dit kan leiden tot obsessief gedrag en zelfs een eetstoornis. Andere onderzoeken tonen aan dat wanneer je stopt met het bijhouden van je dagboek, je snel kunt terugvallen op oude, slechte eetgewoontes. Het loont dus om een dagboekje bij te houden.

Je kunt ook je smartphone inroepen om je te hulp te schieten tijdens deze kerstdagen. Er zijn namelijk veel apps die je kunt gebruiken om meer inzicht te krijgen in wat je eet.

0

Powered by

logo

Met de gratis app Mijn Eetmeter (ook voor iOS) krijg je te zien hoeveel voedingsstoffen en calorieën je binnenkrijgt en je kunt bekijken in hoeverre je eet volgens de Schijf van Vijf. Je krijgt direct advies op maat. Ook de gratis app Eetdagboek voor Android helpt je met het onder controle houden van je dieet en geeft tips om gezonder te eten.

De app Eetdagboek

Er zijn veel apps om bij te houden wat je eet, waaronder Eetdagboek.

Eet bewust

Het is ook belangrijk om bewuste keuzes te maken als het om voeding gaat. Is een uitgebreid kerstontbijt én een lunch wel nodig? Maak een keuze tussen de twee, om te voorkomen dat je blijft eten. Om overmatig eten te voorkomen, kun je proberen bewuster met maaltijden om te gaan. Dit heet ook wel mindful eating.

Weet je niet hoe je daarmee moet beginnen? Pak er dan een app bij, bijvoorbeeld de Am I Hungry? Virtual Coach. Ben je een stress-eter, dan helpt de virtuele coach je erdoorheen. Hersenloos eten wordt aangepakt in de app 20 Minute Eating - Eat Slower. Open de app als je aan het eten bent, selecteer een interval en de app begeleidt je tijdens de maaltijd en adviseert kleine pauzes tussen de happen door te nemen. Zo geniet je - in theorie - veel bewuster van je maaltijd. Zonder app kun je iets dergelijks natuurlijk ook doen met een kookwekker.

Zoek naar gezonde recepten

Veel eten hoeft niet ongezond te zijn, maar dat hangt natuurlijk helemaal van de maaltijd af. Ga daarom op zoek naar gezonde recepten. Als je niet weet waar je moet zoeken, dan heeft de Albert Heijn-app (ook voor iOS) een grote database met recepten. Het Gezonde Receptenboek biedt, zoals de naam al doet vermoeden, alleen maar gezonde recepten. Geen zorgen meer dus over ongezonde voeding.

Zo kun je zónder schuldgevoel lekker eten tijdens de kerstdagen-24695034

Met Het Gezonde Receptenboek hoef je nooit meer zelf op zoek te gaan naar gezonde recepten.

Wil jij dus geen schuldgevoel overhouden aan de kerstdagen? Blijf dan goed zorgen voor je lichaam door lekker in beweging te blijven en gezonde recepten te koken. Zorg er bovendien voor je dat bewuster eet. Daar helpen apps of een eetdagboek goed bij.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten