Wat is een normale menstruatiecyclus?
Maandelijks komt het terug en je kunt er flink last van hebben. Je menstruatie. Wat is eigenlijk een normale cyclus? En hoe houd je je menstruatiecyclus makkelijk bij, zodat je niet voor verrassingen komt te staan?
Elke vrouw heeft een andere cyclus. De lengte ervan varieert per persoon en ook je leeftijd speelt daarbij een rol. In dit artikel leggen we uit: Hoe een normale menstruatiecyclus verloopt | Wat wel en niet normaal is | Met welke apps je je cyclus kunt bijhouden.
Lees ook: 5 apps die je kunnen helpen bij zwanger worden
Een normale menstruatiecyclus
Hoe een menstruatiecyclus verloopt, verschilt per vrouw. Een menstruatiecyclus duurt van de eerste dag van de bloeding tot de start van de volgende bloeding. Een normale cyclus duurt tussen de 21 en 35 dagen, gemiddeld 28 dagen. Je wordt dus maandelijks ongesteld. Je cyclus kan onregelmatig zijn en variëren in de lengte van de periode tussen twee menstruaties. Tijdens de hele cyclus schommelen je hormoonspiegels.
De menstruatie duurt meestal tussen de drie en zeven dagen. Tijdens de menstruatie heb je bloedverlies. Een normale hoeveelheid bloedverlies is tijdens de hevigste dagen ongeveer zeven á acht volle tampons of maandverbanden per dag. Soms een heftige ongesteldheid hebben, is ook normaal. De hevigheid kan maandelijks verschillen.
Tijdens de menstruatie kun je je niet lekker voelen. Sommige vrouwen hebben last van menstruatiepijn. Andere minder of helemaal niet. Heb je last van kramp, rugpijn of vermoeidheid tijdens de menstruatie? Bekijk dan onze tips tegen menstruatiepijn.
©inesbazdar - stock.adobe.com
Hoe herken je de eerste dag van je menstruatie? Als je ongesteld wordt dan kun je eerst wat donkerbruin bloed verliezen. De eerste dag dat je helderrood bloed verliest, dát is de eerste dag van je menstruatiecyclus.
De vier fases van je menstruatiecyclus
De eerste fase is de periode dat je ongesteld bent. De tweede fase is de folliculaire fase. Tijdens deze fase groeien een of meerdere follikels of eiblaasjes (waarin de eitjes zitten). Daarvoor zorgen twee hormonen: FSH (follikelstimulerend hormoon) en LH (luteïniserend hormoon). Over het algemeen rijpt één eiblaasje genoeg zodat de eicel kan worden bevrucht.
©Andrii Zastrozhnov - stock.adobe.com
De derde fase is de ovulatie of eisprong. De vruchtbare fase. Wordt een eicel niet bevrucht dan wordt deze door het lichaam opgeruimd. Ongeveer veertien dagen later wordt dan de bekleding van de baarmoederwand afgescheiden en dat betekent dat je weer ongesteld wordt. De laatste fase is de luteale fase. Deze begint meteen na de ovulatie en duurt ongeveer veertien dagen. Dit is de fase waarin het hormoon progesteron wordt geproduceerd.
Helemaal hot: slipjes voor als je ongesteld bent
Speciale broekjes in plaats van tampons of maandverbandJe cyclus goed bijhouden
Een menstruatie- of ovulatie-app is superfijn. Een app helpt om patronen te ontdekken in je cyclus en veranderingen in je lichaam. Je kunt bijhouden wanneer je weer last hebt van bepaalde klachten en of het misschien verband houdt met je cyclus. Als je zwanger wilt worden, geeft een app ook inzicht in je vruchtbare dagen. En dus ook wanneer je weer ongesteld moet worden.
Welke apps zijn het beste om te gebruiken? Er zijn er nogal wat, maar we kunnen Period Tracker (Android en Apple), Maya, Clover (Android en Apple), Flo, Cyclus (Android en Apple) en Clue aanbevelen. We tipten eerder vijf apps die kunnen helpen bij zwanger worden, en dus je cyclus in de gaten houden.
©VadimGuzhva - stock.adobe.com
Klachten tijdens de menstruatiecyclus
Bijna elke vrouw heeft wel last van klachten tijdens de menstruatie. Sommigen meer dan anderen. Bij extreme krampen waardoor je niet meer kunt functioneren, is het verstandig de huisarts te raadplegen. Ook als je naast lichamelijke klachten elke maand extreem veel last hebt van emotionele klachten vlak voor je mentruatie, is het aan te raden de huisarts om advies te vragen. Zeker als de fysieke pijn en emotionele stress je dagelijks leven beïnvloedt.
Zo heeft ongeveer 5 procent van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar last van PMS, het Premenstrueel Syndroom. Maar er zijn ook (buitenlandse) bronnen die aangeven dat het veel meer vrouwen zijn die er last van hebben. PMS is een verzamelnaam voor ernstige lichamelijke en emotionele klachten die je kunt ervaren in de periode voor je menstruatie. Vrouwen met PMS zijn gevoeliger voor het hormoon progesteron. Op Thuisarts.nl vind je tips voor de behandeling van PMS.
©Chalermphon - stock.adobe.com