ID.nl logo
Help! Mijn partner snurkt
© WavebreakmediaMicro - stock.adobe.com
Gezond leven

Help! Mijn partner snurkt

Moe van nachten vol irritaties? Klaar met wakker liggen? 10 antisnurk-tips voor je partner (of jezelf) waardoor je eindelijk weer door kunt slapen.

In dit artikel: Laten we zien wat je kunt doen tegen snurken | Wanneer het goed is om je (partners) snurkgedrag te laten checken | En we laten zien wat het verschil is tussen snurken en slaapapneu. 

Lees ook: Daáág, slechte nachten! 10 tips om beter te slapen

Snurken, hoe komt dat?

Last van een snurkende partner? Je bent niet de enige. In Nederland snurken 20 van de 100 mannen en 10 van de 100 vrouwen. Wat is snurken eigenlijk? Snurken is het geluid van slijmvliezen in de keelholte die trillen. Als je inademt gaat de lucht door je neus, keel en luchtpijp naar je longen. Als er minder ruimte is in de luchtweg tussen de neusgaten en de stembanden, dan ontstaat bij inademing het zagende of brommende geluid.

Die vernauwing kan komen door een afwijking in je neus of keelholte, zoals een scheef neustussenschot of bijvoorbeeld vergrote amandelen. Maar ook andere oorzaken kunnen een rol spelen zoals overgewicht, hormonale afwijkingen, alcohol, roken en medicatie met spierverslappende effecten. Ook speelt leeftijd een rol. Tot een jaar of 65 neemt het risico's op snurken toe, omdat de spieren in de keel slapper worden. Daarna nemen ze weer af.

©pikselstock - stock.adobe.com

1. Medische check

Last van hevig snurken? Hup, naar de dokter! Ja echt, want snurken is niet alleen vervelend voor de bedpartner, maar ook voor de snurker zelf. Onderzoeken hebben uitgewezen dat er zelfs op de lange termijn meer risico is op hart- en vaatziekten voor de snurker in kwestie. Daarnaast kan hevig snurken ervoor zorgen dat je overdag vaker moe bent en dat je last hebt van concentratieproblemen.

2. Geef je partner een duwtje

Slaapt de snurker op zijn of haar rug? Doordat de tong in de keelholte zakt, kan het zagende geluid ontstaan. De luchtpijp wordt bij een rugligging gedeeltelijk geblokkeerd. Geef de snurker een zacht duwtje in de hoop dat hij of zij zichzelf op de zij draait. Verandering van houding kan ervoor zorgen dat de werkplaats naast je eindelijk stopt met cirkelzagen. 

3. Oordopjes

De meeste oordoppen dempen het geluid en sluiten je niet helemaal af voor geluid. Maar dit kan net genoeg zijn om wél te kunnen slapen. Oordoppen zijn er in allerlei soorten. Van weggooi-exemplaren tot kwalitatieve oordoppen die je langdurig kunt gebruiken.

©Maksims_Liene | fotoduets - stock.adobe.com

Verschil tussen snurken en slaapapneu Wanneer de keelholte nog verder vernauwt dan bij snurken het geval is, dan ontstaat er slaapapneu. Tijdens de slaap stop je dan even met ademen. Wel meer dan 10 seconden. Veel mensen die hier last van hebben, schrikken dan even wakker. Dit kan meerdere keren per uur per nacht gebeuren.

Als dit gebeurt, dan is het verstandig om een afspraak te maken met de huisarts. Je kunt namelijk een flink verstoorde slaap hebben, waardoor je overdag moe of suf bent en je slecht kunt concentreren. Bovendien kan slaapapneu op de lange termijn voor allerlei andere klachten zorgen zoals een verhoogde bloeddruk.

4. De tennisbaltruc

Veel snurkers zijn rugslapers. Zoals we al eerder noemden kan het helpen om op je zij te liggen. De oude tennisbaltruc kan hier een oplossing voor bieden. Naai een tennisbal op de rug van de pyjama van je partner. Zo is er een stimulans om niet meer op de rug te gaan liggen. Dit werkt alleen als het snurken ontstaat doordat de snurker op zijn rug ligt.

Een anti-snurkband kan ook helpen, zoals de snorebreaker. Dit is een elastische band met drukknop die je om je lijf bevestigt. De drukknop bevindt zich op je rug. Zodra deze wordt geactiveerd, gaat de band na 30 seconden trillen in verschillende ritmes, net zo lang totdat je je omdraait

5. Een goed hoofdkussen

Er bestaan heuse anti-snurkkussens. Door de ligging op het ergonomische kussen wordt de slaaphouding gecorrigeerd. Er ontstaat meer ruimte tussen de slijmvliezen in de keel. Let bij de aanschaf op of je een rug- of een zijslaper bent. Belangrijk is dat je schouders en nek volledig kunnen ontspannen. Je hebt ook orthopedische kussens die het slapen op de zij stimuleren.

©LIGHTFIELD STUDIOS - stock.adobe.com

Slaap rustiger en stiller met een anti-snurkkussen

Je partner zal je dankbaar zijn!

6. Afvallen

Te zwaar? Overgewicht kan ook snurken veroorzaken. Een gezonde leefstijl is dus niet alleen belangrijk voor je gezondheid en gewicht, maar ook voor een rustige slaap. Kijk eens in ons afvaldossier voor de beste tips en motivatie om wat gewicht te verliezen.

7. Snurkbeugel, neusclip of neusstrip

Er zijn allerlei gadgets die zouden helpen tegen snurken. Een kwestie van uitproberen of het werkt. Een snurkbeugel is een bitje dat je indoet tijdens het slapen. De onderkaak wordt een beetje naar voren geduwd zodat de luchtweg vrij blijft. Hierdoor zou het snurken moeten afnemen. Dan heb je ook nog de neusstrip, bijvoorbeeld van het merk Breathe right. Deze neusstrips spreiden de neusgaten. 

Er zijn neusclips die je tegen het neusschot aanbrengt zodat de zenuwen daar worden gestimuleerd. En de snore stop zou de neusgaten verwijden en meer lucht naar de longen kunnen sturen, waardoor het snurken stopt. Kijk ook eens bij deze producten die het uitproberen waard zijn.

Snurkgeluiden Wil je nu zelf toch wel eens weten wat voor geluiden jij ’s nachts produceert? Deze apps helpen daarbij.

8. Niet drinken en roken

Alcohol en roken zijn niet bevorderend voor stoppen met snurken. Alcohol verslapt de spieren en kan zorgen voor een slappe tong. En de spieren in de keelholte worden slapper. Roken zorgt voor irritatie van de luchtwegen en de slijmvliezen. Stoppen is daarom het beste devies.

9. De tongtrekker

Doe oefeningen tegen snurken. Bijvoorbeeld de tongtrekker. Steek je tong zo ver mogelijk naar voren uit. Breng het puntje van je tong richting je neus en dan omlaag richting je kin. Beweeg dan je tong naar je linker- en je rechtewang. Herhaal dit 10 keer op hoog tempo. Deze oefening komt uit het boek Stop met snurken van KNO-arts Mike Dilkes. Hét boek voor een snurkvrije nacht.

10. Apart slapen

Niet zo gezellig, maar who cares als het bevorderlijk is voor je nachtrust. En voor je relatie. Al die irritaties midden in de nacht en een tekort aan slaap kunnen namelijk van grote invloed zijn op je relatie. Je slaap heb je hard nodig! En dat is wel weer gezelliger aan het ontbijt.

Hopelijk helpen deze tips je om weer uitgerust wakker te worden in de ochtend. En slapen jullie allebei weer als een roosje. Zonder dat er hele bomen worden omgezaagd.

©deagreez - stock.adobe.com

Een zacht muziekje kan je ook afleiden als je partner snurkt!
▼ Volgende artikel
Maakt je blender lawaai? Zo los je het op
© InsideCreativeHouse
Huis

Maakt je blender lawaai? Zo los je het op

Een blender of een keukenmachine maakt geluid, dat is nu eenmaal zo. Er zitten bewegende onderdelen in, en er komt flink wat kracht bij kijken. Maar wat als je blender meer lawaai maakt dan zou moeten? Gelukkig kun je dat vaak zelf oplossen. Hier lees je hoe.

In dit artikel lees je:

  • Waarom je blender zo'n herrie maakt
  • Dat dat eigenlijk best logisch is
  • Dat je er (misschien) toch iets aan kunt doen

Lees ook: 9 dingen die je óók met je blender kunt maken

Waarom maakt mijn blender lawaai? 

De messen van een blender draaien doorgaans in de rondte met zo'n 20.000 toeren per minuut – bijna tien keer zo veel als de wielen van je auto als je lekker aan het cruisen bent. Geen wonder dus dat daar wat geluid bij komt kijken. 

Oudere blenders maken vaak meer lawaai dan nieuwe, en hoe langer je je blender hebt, des te meer geluid hij gaat maken, omdat de onderdelen verouderd raken. Daar is verder weinig aan te doen, behalve een nieuwe blender kopen. 

Stille blenders

Er zijn steeds meer stille blenders op de markt, al blijven ze natuurlijk altijd geluid maken. Doorgaans geldt dat hoe krachtiger het model, des te hoger de geluidsproductie. Denk dus goed na of je wel de krachtigste blender nodig hebt, of dat je het met een simpeler – en stiller! – model af kan. 

Fabrikanten doen er ook steeds meer aan om het geluid tegen te houden, bijvoorbeeld door een geluidsreductiesysteem en een slimme vorm van de messen en de glazen kan. Nieuwer is niet altijd beter, maar in dit geval vaak wel. 

©HP

Resonantie

Een van de hoofdredenen van een luide blender is de resonantie in de rest van je keuken. Probeer je blender maar eens op te tillen tijdens het blenden: dan hoor je meteen een stuk minder. Dat komt doordat het geluid doordreunt in het keukenblad, of zelfs in de muren waar de blender bij in de buurt staat. 

Zorg er dus voor dat de blender zo vrij mogelijk staat, niet tegen de muur en er ook niet vlakbij. Je kunt ook tijdelijk een handdoek of theedoek onder de blender leggen om het doordreunen te voorkomen, al moet je er wel voor zorgen dat het apparaat waterpas blijft staan. 

Veel blenders en keukenmachines hebben zuignappen, zodat ze wel op hun plek blijven staan, maar niet direct met het aanrechtblad in aanraking komen. Dat scheelt ook weer een slok op een smoothie! 

Conclusie

Je blender maakt nu eenmaal geluid, daar is weinig aan te doen. Je kunt het wel binnen de perken houden door te zorgen dat de blender goed waterpas staat en dat alle onderdelen goed schoon zijn. Zet hem niet tegen of in de buurt van de muur, en zet hem eventueel op een handdoek of theedoek om de ergste trillingen te voorkomen. En anders kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een nieuwe, stille blender.

▼ Volgende artikel
Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps
© Kaspars Grinvalds - stock.adobe.com
Huis

Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

Google Maps is een veelgebruikte navigatie-app binnen zowel Android als iOS. Veel mensen zijn inmiddels gewend aan die app en hebben geen behoefte aan alternatieven. Maar als je om je heen kijkt, zijn er genoeg kaarten-apps die de moeite waard zijn.

In dit korte overzicht zetten we vier apps in het zonnetje. Mocht je Google Maps zat zijn, of minder van Google afhankelijk willen zijn, dan kun je één van de onderstaande apps uitproberen:

  1. Here WeGo
  2. Apple Maps
  3. Waze
  4. OsmAnd

Ook interessant: Maak kennis met Waze: een slim alternatief voor Google Maps

Google Maps is inmiddels meer dan alleen een app voor het navigeren. Je kunt er eveneens informatie over je omgeving of buurt mee opzoeken, en zodoende leuke plekjes ontdekken. Ook biedt de app informatie over bijvoorbeeld files en de luchtkwaliteit. Daarnaast laten mensen er zelf recensies en foto's op achter, waardoor je nog een beter beeld krijgt van wat er in jouw omgeving gebeurt. En vergeet de Steet View-functie niet om een omgeving elders op de wereld te verkennen.

Maar dit is natuurlijk niet de enige dienst die je op deze manier op je smartphone kunt gebruiken. In dit artikel bieden we vier alternatieven voor Google Maps aan.

GRATIS OF BETAALD? Alle apps die we in dit artikel noemen zijn gratis te gebruiken. Alleen in het geval van OsmAnd kun je eventueel kiezen voor een abonnement, met prijzen variërend van 1,82 tot 39,99 euro.

1- Here WeGo

De eerste app in dit korte lijstje is Here WeGo. Dit is een gratis te downloaden app, die in de basis hetzelfde doet als Google Maps – maar dan zonder Google. Je hebt toegang tot verschillende soorten navigatieopties, zoals wandelen, met de auto of het ov, en kunt directies opvragen die je van deur tot deur brengt. Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden waarmee je de reis, ongeacht het voertuig, personaliseert. Zo kun je kiezen voor de snelste of de kortste route (het verschil zit hem in snelheid) en of je in realtime omgeleid wil worden wanneer dat nodig is. Zo kan Here WeGo rekening houden met files en eventueel oponthoud. Verder zijn er twee weergavemodi: een zoals in Google Maps en een met een satellietbeeld van de omgeving.

Here WeGo is beschikbaar voor Android en iOS.

Watch on YouTube

🚲Leestip: Ga eropuit! De beste sites en apps voor wandelen en fietsen

2- Apple Maps

We kunnen het ons bijna niet voorstellen dat je dit niet weet als je een iPhone hebt, maar Apple biedt met zijn eigen kaartenapplicatie Apple Maps ook een prima alternatief voor Google Maps aan. Hoewel de software eerder onbruikbaar was, heeft de app de afgelopen jaren flinke sprongen vooruit gemaakt. Had je de app eerder afgeschreven, dan kun je je er nu aan wagen. Net zoals bij andere navigatie-applicaties heb je de keuze uit verschillende reisopties, zoals met de auto, de fiets en bijvoorbeeld een taxi. Apple Maps biedt routenavigatie, locatie delen, plaatskaarten en een interactieve 3D-weergave aan van allerlei omgevingen. Zo krijg je een beter beeld van wat er te beleven valt, of hoe er een stad, dorp of weg vormgegeven is.

Apple Maps is alleen beschikbaar voor iOS.

Watch on YouTube

3- Waze

Mocht je iemand zijn die uit het Google-ecosysteem wil stappen, of minder van Google afhankelijk wil zijn, dan is Waze wellicht niet de beste optie. Google is namelijk eigenaar van deze app. Maar voor andere gebruikers kan dit wel een goed alternatief zijn. Veel van de informatie die Waze presenteert, is namelijk afkomstig vanuit de community. Gebruikers houden andere mensen dus op de hoogte. Daardoor krijg je veel meer updates in realtime over wat er om je heen gebeurt of wanneer je eenmaal de weg op gaat. Ongelukken en dergelijke zijn daardoor geen verrassingen meer. Waze kan bovendien razendsnel andere routes aanbieden, en je kunt van tevoren aangeven dat je bepaalde wegen of gebieden wilt vermijden.

Waze is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

4- OsmAnd

OsmAnd is tot slot een navigatieapplicatie die volop gebruikmaakt van opensource-informatie. In dit geval gaat het om de data van OpenStreetMap. Dat is niet het enige dat dit zo'n sterke app maakt. Want OsmAnd legt voornamelijk de nadruk op offline gebruik. Zo kunnen gebruikers niet alleen hun eigen omgeving, maar ook gewoon de kaart van een volledig land offline beschikbaar maken. Dat zal de app dan ook meteen vragen op het moment dat je hem voor het eerst opent. Daardoor kun je niet alleen data besparen, ook heb je gewoon een goede kaart tot je beschikking wanneer je in een gebied bent met slecht internet. Verder is het fijn om te zien dat OsmAnd de basis op orde heeft als het gaat om de interface en navigatieopties. Alle basale functies die je mag verwachten van een kaartenapp zit in OsmAnd, dus je hoeft niets te missen.

OsmAnd is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

Liever een losse navigatie voor in je auto?

Voordeel: leidt je niet af met appjes en meldingen