Help! Mijn partner snurkt
Moe van nachten vol irritaties? Klaar met wakker liggen? 10 antisnurk-tips voor je partner (of jezelf) waardoor je eindelijk weer door kunt slapen.
In dit artikel: Laten we zien wat je kunt doen tegen snurken | Wanneer het goed is om je (partners) snurkgedrag te laten checken | En we laten zien wat het verschil is tussen snurken en slaapapneu.
Lees ook: Daáág, slechte nachten! 10 tips om beter te slapen
Snurken, hoe komt dat?
Last van een snurkende partner? Je bent niet de enige. In Nederland snurken 20 van de 100 mannen en 10 van de 100 vrouwen. Wat is snurken eigenlijk? Snurken is het geluid van slijmvliezen in de keelholte die trillen. Als je inademt gaat de lucht door je neus, keel en luchtpijp naar je longen. Als er minder ruimte is in de luchtweg tussen de neusgaten en de stembanden, dan ontstaat bij inademing het zagende of brommende geluid.
Die vernauwing kan komen door een afwijking in je neus of keelholte, zoals een scheef neustussenschot of bijvoorbeeld vergrote amandelen. Maar ook andere oorzaken kunnen een rol spelen zoals overgewicht, hormonale afwijkingen, alcohol, roken en medicatie met spierverslappende effecten. Ook speelt leeftijd een rol. Tot een jaar of 65 neemt het risico's op snurken toe, omdat de spieren in de keel slapper worden. Daarna nemen ze weer af.
©pikselstock - stock.adobe.com
1. Medische check
Last van hevig snurken? Hup, naar de dokter! Ja echt, want snurken is niet alleen vervelend voor de bedpartner, maar ook voor de snurker zelf. Onderzoeken hebben uitgewezen dat er zelfs op de lange termijn meer risico is op hart- en vaatziekten voor de snurker in kwestie. Daarnaast kan hevig snurken ervoor zorgen dat je overdag vaker moe bent en dat je last hebt van concentratieproblemen.
2. Geef je partner een duwtje
Slaapt de snurker op zijn of haar rug? Doordat de tong in de keelholte zakt, kan het zagende geluid ontstaan. De luchtpijp wordt bij een rugligging gedeeltelijk geblokkeerd. Geef de snurker een zacht duwtje in de hoop dat hij of zij zichzelf op de zij draait. Verandering van houding kan ervoor zorgen dat de werkplaats naast je eindelijk stopt met cirkelzagen.
3. Oordopjes
De meeste oordoppen dempen het geluid en sluiten je niet helemaal af voor geluid. Maar dit kan net genoeg zijn om wél te kunnen slapen. Oordoppen zijn er in allerlei soorten. Van weggooi-exemplaren tot kwalitatieve oordoppen die je langdurig kunt gebruiken.
©Maksims_Liene | fotoduets - stock.adobe.com
Verschil tussen snurken en slaapapneu Wanneer de keelholte nog verder vernauwt dan bij snurken het geval is, dan ontstaat er slaapapneu. Tijdens de slaap stop je dan even met ademen. Wel meer dan 10 seconden. Veel mensen die hier last van hebben, schrikken dan even wakker. Dit kan meerdere keren per uur per nacht gebeuren.
Als dit gebeurt, dan is het verstandig om een afspraak te maken met de huisarts. Je kunt namelijk een flink verstoorde slaap hebben, waardoor je overdag moe of suf bent en je slecht kunt concentreren. Bovendien kan slaapapneu op de lange termijn voor allerlei andere klachten zorgen zoals een verhoogde bloeddruk.
4. De tennisbaltruc
Veel snurkers zijn rugslapers. Zoals we al eerder noemden kan het helpen om op je zij te liggen. De oude tennisbaltruc kan hier een oplossing voor bieden. Naai een tennisbal op de rug van de pyjama van je partner. Zo is er een stimulans om niet meer op de rug te gaan liggen. Dit werkt alleen als het snurken ontstaat doordat de snurker op zijn rug ligt.
Een anti-snurkband kan ook helpen, zoals de snorebreaker. Dit is een elastische band met drukknop die je om je lijf bevestigt. De drukknop bevindt zich op je rug. Zodra deze wordt geactiveerd, gaat de band na 30 seconden trillen in verschillende ritmes, net zo lang totdat je je omdraait
5. Een goed hoofdkussen
Er bestaan heuse anti-snurkkussens. Door de ligging op het ergonomische kussen wordt de slaaphouding gecorrigeerd. Er ontstaat meer ruimte tussen de slijmvliezen in de keel. Let bij de aanschaf op of je een rug- of een zijslaper bent. Belangrijk is dat je schouders en nek volledig kunnen ontspannen. Je hebt ook orthopedische kussens die het slapen op de zij stimuleren.
©LIGHTFIELD STUDIOS - stock.adobe.com
Slaap rustiger en stiller met een anti-snurkkussen
Je partner zal je dankbaar zijn!6. Afvallen
Te zwaar? Overgewicht kan ook snurken veroorzaken. Een gezonde leefstijl is dus niet alleen belangrijk voor je gezondheid en gewicht, maar ook voor een rustige slaap. Kijk eens in ons afvaldossier voor de beste tips en motivatie om wat gewicht te verliezen.
7. Snurkbeugel, neusclip of neusstrip
Er zijn allerlei gadgets die zouden helpen tegen snurken. Een kwestie van uitproberen of het werkt. Een snurkbeugel is een bitje dat je indoet tijdens het slapen. De onderkaak wordt een beetje naar voren geduwd zodat de luchtweg vrij blijft. Hierdoor zou het snurken moeten afnemen. Dan heb je ook nog de neusstrip, bijvoorbeeld van het merk Breathe right. Deze neusstrips spreiden de neusgaten.
Er zijn neusclips die je tegen het neusschot aanbrengt zodat de zenuwen daar worden gestimuleerd. En de snore stop zou de neusgaten verwijden en meer lucht naar de longen kunnen sturen, waardoor het snurken stopt. Kijk ook eens bij deze producten die het uitproberen waard zijn.
Snurkgeluiden Wil je nu zelf toch wel eens weten wat voor geluiden jij ’s nachts produceert? Deze apps helpen daarbij.
8. Niet drinken en roken
Alcohol en roken zijn niet bevorderend voor stoppen met snurken. Alcohol verslapt de spieren en kan zorgen voor een slappe tong. En de spieren in de keelholte worden slapper. Roken zorgt voor irritatie van de luchtwegen en de slijmvliezen. Stoppen is daarom het beste devies.
9. De tongtrekker
Doe oefeningen tegen snurken. Bijvoorbeeld de tongtrekker. Steek je tong zo ver mogelijk naar voren uit. Breng het puntje van je tong richting je neus en dan omlaag richting je kin. Beweeg dan je tong naar je linker- en je rechtewang. Herhaal dit 10 keer op hoog tempo. Deze oefening komt uit het boek Stop met snurken van KNO-arts Mike Dilkes. Hét boek voor een snurkvrije nacht.
10. Apart slapen
Niet zo gezellig, maar who cares als het bevorderlijk is voor je nachtrust. En voor je relatie. Al die irritaties midden in de nacht en een tekort aan slaap kunnen namelijk van grote invloed zijn op je relatie. Je slaap heb je hard nodig! En dat is wel weer gezelliger aan het ontbijt.
Hopelijk helpen deze tips je om weer uitgerust wakker te worden in de ochtend. En slapen jullie allebei weer als een roosje. Zonder dat er hele bomen worden omgezaagd.
©deagreez - stock.adobe.com