Welke producten tegen snurken zijn het proberen waard?

Welke producten tegen snurken zijn het proberen waard?

Geplaatst: 12 september 2022 - 13:00

Aangepast: 20 september 2022 - 12:17

Randolf Bouwma

Snurken kan de nachtrust danig verstoren. Sowieso die van je bedpartner, maar ook die van jezelf als je 's nachts van diegene meerdere malen een por in je zij krijgt. Oplossingen tegen snurken zijn er in vele soorten en maten. Of ze goed werken, verschilt in de praktijk erg per persoon. Laten we wat opties aan je voorstellen die voor jou mogelijk wél het verschil maken.

Het ronkende geluid bij snurken ontstaat door een vernauwing van de luchtwegen. Daarom heb je er vaak meer last van als je bijvoorbeeld goed verkouden bent; met een verstopte neus kun je immers niet meer door je neusholtes ademen. En de reden waarom je vooral snurkt als je op je rug ligt, is omdat je tong en huig dan sneller je keelholte blokkeren.

Over het algemeen kan dit overigens geen kwaad, snurken is niet gevaarlijk voor je gezondheid. Slaapapneu daarentegen wel, omdat je bij deze aandoening meerdere malen per nacht helemaal stopt met ademen. Vermoed je dat dit aan de hand is, schakel dan de hulp van medische specialisten in. Een belletje naar de huisarts is zo gepleegd.

Bitjes, neusspreiders en hoofdbanden

Dat gezegd hebbende zijn veel antisnurk-producten er dus op gericht om de luchtwegen vrij te houden. En die hoeven helemaal niet duur te zijn. Zo heb je voor een paar tientjes al snurkbitjes (werken ook goed tegen tandenknarsen) en neusspreiders die voorzien in de de vrije luchtdoorstroom door keel en neus.

Of wat te denken van een hoofdband die onder je kin langsloopt, zodat je mond tijdens je slaap niet meer open kan vallen. Je moet dan wel door je neus ademen, wat snurken in theorie voorkomt. Een blik op online reviews van dit soort producten zegt echter genoeg, vaak lijken die weggegooid geld.

Welke producten tegen snurken zijn het proberen waard?-22368231

Je kunt je voorstellen dat zo'n hoofdband niet bepaald comfortabel is...

Ons advies: let niet teveel op beloftes van fabrikanten, maar lees vooral de ervaringen van eerdere kopers en beslis op basis daarvan of je de gok neemt.

Interessant is dat de tech-sector zich de laatste jaren ook aan het snurkprobleem heeft gewaagd. Enkele opvallende voorbeelden:

SmartSleep Anti-Snurk Band van Philips

Welke producten tegen snurken zijn het proberen waard?-22368236

Pas als je op je zij ligt, stopt de band met trillen.

Deze band van Philips draag je om je middel en de sensor in het midden detecteert tijdens het slapen wanneer je op je rug ligt. Het apparaatje vibreert dan subtiel, zodat je even wakker wordt om op je zij te rollen. Daarna pas stopt 'ie weer met trillen.

Het display toont daarnaast wat extra statistieken, zoals hoe vaak je je hebt omgedraaid en hoeveel uur je op je rug hebt gelegen. Mocht je er toch geen baat bij hebben, dan hanteert Philips een geld-terug-garantie van 60 dagen.

Hulp van smartwatch en app

Welke producten tegen snurken zijn het proberen waard?-22368242

De speaker in je iPhone hoort je snurken en geeft de Apple Watch een seintje.

Menig smartwatch heeft slaaptracking aan boord. Het klokje meet precies hoelang je hebt geslapen en geeft inzicht in de algemene slaapkwaliteit. Sommige slimme horloges hebben daarnaast een snurk-detecteerfunctie. Dit geldt o.a. voor bepaalde modellen van Fitbit en Samsung, lees de specificaties er altijd even goed op na.

Meten is weten, maar daarmee stopt het snurken natuurlijk nog niet. Heb je een Apple Watch, dan kun je ervoor zorgen dat dit horloge trilt bij snurkdetectie. Daarvoor heb je de app Sleep Cycle nodig.

Leg je iPhone naast je hoofdkussen en zodra jouw geronk wordt opgemerkt door de app (via de speakers van je telefoon), dan vibreert de Apple Watch. Dat geeft je lichaam dan weer het signaal om op je zij te gaan liggen.

Voordeel hiervan is dat je mogelijk toch al je horloge draagt als je slaapt, en je dus geen andere storende producten of apparaten hoeft te dragen of in te doen.

Auping Smart Connect

Welke producten tegen snurken zijn het proberen waard?-22368247

Eén van de duurste oplossingen: een bedbodem die automatisch omhoog komt bij snurkdetectie.

Een van de meest high-tech-oplossingen is de Auping Connect. Het kastje zelf is al best prijzig, maar de meeste kosten zitten in de bijbehorende elektrisch verstelbare bedbodem. Zodra de Auping Connect (gekoppeld aan een smartphone-app) het snurksignaal krijgt, wordt het hoofdeinde iets naar voren gekanteld.

Je zit dan iets meer rechtop in bed, waardoor je luchtwegen weer vrij zijn. Alleen je eigen helft van het bed komt omhoog, zodat niet ook je partner ineens rechtop in bed zit.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten