ID.nl logo
 Deze tips én apps verbeteren je lichaamshouding
© Yuri Arcurs peopleimages.com
Gezond leven

Deze tips én apps verbeteren je lichaamshouding

Zeg eens eerlijk: zit je momenteel gebogen over je computer, je telefoon of je tablet? En sta je op het punt om jezelf te betrappen op een slechte houding? Dan is het tijd om iets aan je postuur te doen. Een goede houding is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar kan ook je zelfvertrouwen en uitstraling verbeteren.

In dit artikel vertellen waarom een goede houding je zoveel oplevert en delen we 10 tips (en een paar apps) die je kunnen helpen je houding te verbeteren. 

Lees ook: Ongestoord en comfortabel thuiswerken? Dít heb je nodig!

Waarom is een goede houding belangrijk?

Een slechte houding kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen, waaronder rugpijn, nekpijn, hoofdpijn en zelfs spijsverteringsproblemen. Daarnaast kan een verkeerde houding je uitstraling en persoonlijk beïnvloeden en je zelfvertrouwen verminderen. Maar maak je geen zorgen, met een beetje inzet en de juiste hulpmiddelen kun je je houding verbeteren en deze problemen voorkomen.

De beste tips (én apps) voor een betere houding

1. Wees je bewust van je houding

Soms is bewustwording de eerste stap. Let op je houding gedurende de dag en corrigeer jezelf als je merkt dat je in een slechte houding zit. 

2. Gebruik een ergonomische stoel

Als je veel tijd achter een bureau doorbrengt, investeer dan in een ergonomische stoel. Deze stoelen zijn ontworpen om je rug te ondersteunen en je houding te verbeteren. Het begint met de basis. Zorg ervoor dat je rechtop zit in de stoel. Je voeten moeten plat op de grond staan en je rug en schouders houd je ontspannen.

3. Neem regelmatig pauzes

Zelfs als je in een ergonomische stoel zit, is het belangrijk om regelmatig op te staan en even te bewegen. Stel een timer in om je eraan te herinneren om elke 30 minuten even op te staan en te strekken. Stretchen kan je helpen om spanning in je spieren te verminderen en je houding te verbeteren. Doe dagelijks enkele eenvoudige stretches en je zult al snel resultaat zien. 

4. Train je core

Afwisseling is cruciaal, aangezien ons lichaam gedijt op beweging. Langdurige statische houdingen, zoals zitten, kunnen leiden tot klachten zoals nekpijn, hoofdpijn en rugklachten. Sterke core-spieren kunnen je rug ondersteunen en je helpen een betere houding aan te nemen.

5. Oefen yoga

Yoga kan je helpen om bewust te worden van je lichaam en je houding te verbeteren. Veel yogahoudingen richten zich op het versterken van je rug- en buikspieren. Dus hup, leg de yogamat alvast klaar. 

Interessant? Lees dan ook: Yoga voor thuis: de fijnste oefeningen

Fit worden zonder je huis uit te hoeven?

Met wat kleine hulpjes train je gewoon voor de tv (of op zolder)!

6. Let op je computerhoogte

Zorg ervoor dat je computerscherm op ooghoogte staat, zodat je niet naar beneden hoeft te kijken. Dit voorkomt dat je in een gebogen houding zit.

7. Pas je autostoel aan

Als je veel in de auto zit, zorg er dan voor dat je autostoel goed is afgesteld op je lichaam. Je rugleuning moet de natuurlijke kromming van je ruggengraat volgen.

8. Draag de juiste schoenen

Schoenen met een goede ondersteuning van de voetboog kunnen helpen om je lichaam in balans te houden en een goede houding bevorderen.

9. Gebruik een houdingscorrector

Een houdingscorrector kan je helpen om je schouders naar achteren te trekken en een rechtere houding aan te nemen. Het zal even wennen zijn, maar deze oplossing is wel heel effectief. 

©JOSEP SURIA

10. Gebruik de juiste apps voor houdingsverbetering

Er zijn verschillende apps die speciaal zijn ontwikkeldn om je te helpen je houding te verbeteren: 

TextNeck Indicator

Deze app is bedoeld om je te helpen je telefoon in de optimale hoek ten opzichte van je ogen en hoofd te houden. Houd je je toestel te schuin, dan moet je namelijk je nek meer buigen om erop te kijken en loop je het risico een bochel te ontwikkelen. Zodra de hoek van je telefoon te extreem wordt, verschijnt er een rood waarschuwingslogo in de rechterbovenhoek van je scherm. Bovendien kun je de app zo instellen dat je telefoon begint te trillen of een melding geeft om je te waarschuwen voor een ongunstige houding.

Download voor iOS

Download voor Android

Tijdslimiet apps

Wist je dat je met de functie ‘Schermtijd’ op je telefoon tijdslimieten kunt instellen voor het gebruik van specifieke apps? Daar heb je niet eens een aparte app voor nodig. Zo krijg je controle over hoeveel tijd je besteedt aan bijvoorbeeld sociale media of games.
We hoeven je vast niet meer uit te leggen dat telefoongebruik heel slecht is voor je houding. Dit is een handige manier om jezelf te helpen bewust om te gaan met je schermtijd en de balans te behouden tussen productief gebruik en ontspanning op je telefoon. Dus als je merkt dat je te veel tijd aan bepaalde apps besteedt, overweeg dan om tijdslimieten in te stellen.

Upright

De Upright is een compact apparaatje dat je op je rug of nek bevestigt en dat subtiel vibreert wanneer je te ver naar voren buigt. Je begint met korte sessies, bijvoorbeeld 5 minuten, en bouwt dit langzaam op tot een uur. Dit helpt je op een vriendelijke manier bewust te worden van je houding en traint je om een rechtere zithouding aan te nemen.

Het trillen fungeert als een zachte herinnering, vergelijkbaar met het vriendelijke duwtje in de rug van je moeder dat zegt: "Rechtop zitten!” De bijbehorende app is verbonden met het apparaatje en biedt diverse trainingsprogramma's, video's, statistieken en handige extra's om je te ondersteunen bij het verbeteren van je houding.

Download voor iOS

Download voor Android

7 Minute Workout

De 7 Minute Workout-app is een populaire app die specifiek is ontwikkeld om mensen te ondersteunen bij het uitvoeren van doeltreffende korte workouts, zelfs in drukke schema's. Deze app presenteert een reeks snelle, intensieve oefeningen die in slechts zeven minuten kunnen worden voltooid. Dit betekent dat je zelfs tijdens een korte werkpauze de gelegenheid hebt om al je spiergroepen te trainen.

Download voor iOS

Download voor Android

Tot slot 

Onthoud: het is nooit te laat om aan je houding te werken. Met de juiste tools en inzet kun je een zelfverzekerde en gezonde lichaamshouding bereiken. Dus begin gelijk: ga rechtop zitten, duw je schouders naar achteren en laat die apps je helpen op weg naar een betere houding. Vergeet niet om bij lichamelijke klachten en/of twijfels altijd langs te gaan bij een fysio- of oefentherapeut. Het aanleren van een goede houding vergt tijd en bewuste inspanning, maar de voordelen zijn het waard.

▼ Volgende artikel
Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps
© Kaspars Grinvalds - stock.adobe.com
Huis

Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

Google Maps is een veelgebruikte navigatie-app binnen zowel Android als iOS. Veel mensen zijn inmiddels gewend aan die app en hebben geen behoefte aan alternatieven. Maar als je om je heen kijkt, zijn er genoeg kaarten-apps die de moeite waard zijn.

In dit korte overzicht zetten we vier apps in het zonnetje. Mocht je Google Maps zat zijn, of minder van Google afhankelijk willen zijn, dan kun je één van de onderstaande apps uitproberen:

  1. Here WeGo
  2. Apple Maps
  3. Waze
  4. OsmAnd

Ook interessant: Maak kennis met Waze: een slim alternatief voor Google Maps

Google Maps is inmiddels meer dan alleen een app voor het navigeren. Je kunt er eveneens informatie over je omgeving of buurt mee opzoeken, en zodoende leuke plekjes ontdekken. Ook biedt de app informatie over bijvoorbeeld files en de luchtkwaliteit. Daarnaast laten mensen er zelf recensies en foto's op achter, waardoor je nog een beter beeld krijgt van wat er in jouw omgeving gebeurt. En vergeet de Steet View-functie niet om een omgeving elders op de wereld te verkennen.

Maar dit is natuurlijk niet de enige dienst die je op deze manier op je smartphone kunt gebruiken. In dit artikel bieden we vier alternatieven voor Google Maps aan.

GRATIS OF BETAALD? Alle apps die we in dit artikel noemen zijn gratis te gebruiken. Alleen in het geval van OsmAnd kun je eventueel kiezen voor een abonnement, met prijzen variërend van 1,82 tot 39,99 euro.

1- Here WeGo

De eerste app in dit korte lijstje is Here WeGo. Dit is een gratis te downloaden app, die in de basis hetzelfde doet als Google Maps – maar dan zonder Google. Je hebt toegang tot verschillende soorten navigatieopties, zoals wandelen, met de auto of het ov, en kunt directies opvragen die je van deur tot deur brengt. Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden waarmee je de reis, ongeacht het voertuig, personaliseert. Zo kun je kiezen voor de snelste of de kortste route (het verschil zit hem in snelheid) en of je in realtime omgeleid wil worden wanneer dat nodig is. Zo kan Here WeGo rekening houden met files en eventueel oponthoud. Verder zijn er twee weergavemodi: een zoals in Google Maps en een met een satellietbeeld van de omgeving.

Here WeGo is beschikbaar voor Android en iOS.

Watch on YouTube

🚲Leestip: Ga eropuit! De beste sites en apps voor wandelen en fietsen

2- Apple Maps

We kunnen het ons bijna niet voorstellen dat je dit niet weet als je een iPhone hebt, maar Apple biedt met zijn eigen kaartenapplicatie Apple Maps ook een prima alternatief voor Google Maps aan. Hoewel de software eerder onbruikbaar was, heeft de app de afgelopen jaren flinke sprongen vooruit gemaakt. Had je de app eerder afgeschreven, dan kun je je er nu aan wagen. Net zoals bij andere navigatie-applicaties heb je de keuze uit verschillende reisopties, zoals met de auto, de fiets en bijvoorbeeld een taxi. Apple Maps biedt routenavigatie, locatie delen, plaatskaarten en een interactieve 3D-weergave aan van allerlei omgevingen. Zo krijg je een beter beeld van wat er te beleven valt, of hoe er een stad, dorp of weg vormgegeven is.

Apple Maps is alleen beschikbaar voor iOS.

Watch on YouTube

3- Waze

Mocht je iemand zijn die uit het Google-ecosysteem wil stappen, of minder van Google afhankelijk wil zijn, dan is Waze wellicht niet de beste optie. Google is namelijk eigenaar van deze app. Maar voor andere gebruikers kan dit wel een goed alternatief zijn. Veel van de informatie die Waze presenteert, is namelijk afkomstig vanuit de community. Gebruikers houden andere mensen dus op de hoogte. Daardoor krijg je veel meer updates in realtime over wat er om je heen gebeurt of wanneer je eenmaal de weg op gaat. Ongelukken en dergelijke zijn daardoor geen verrassingen meer. Waze kan bovendien razendsnel andere routes aanbieden, en je kunt van tevoren aangeven dat je bepaalde wegen of gebieden wilt vermijden.

Waze is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

4- OsmAnd

OsmAnd is tot slot een navigatieapplicatie die volop gebruikmaakt van opensource-informatie. In dit geval gaat het om de data van OpenStreetMap. Dat is niet het enige dat dit zo'n sterke app maakt. Want OsmAnd legt voornamelijk de nadruk op offline gebruik. Zo kunnen gebruikers niet alleen hun eigen omgeving, maar ook gewoon de kaart van een volledig land offline beschikbaar maken. Dat zal de app dan ook meteen vragen op het moment dat je hem voor het eerst opent. Daardoor kun je niet alleen data besparen, ook heb je gewoon een goede kaart tot je beschikking wanneer je in een gebied bent met slecht internet. Verder is het fijn om te zien dat OsmAnd de basis op orde heeft als het gaat om de interface en navigatieopties. Alle basale functies die je mag verwachten van een kaartenapp zit in OsmAnd, dus je hoeft niets te missen.

OsmAnd is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

Liever een losse navigatie voor in je auto?

Voordeel: leidt je niet af met appjes en meldingen

▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Paperwhite (2024) – Geen echt grote stap vooruit, maar toch de moeite waard
© Wesley Akkerman
Huis

Review Amazon Kindle Paperwhite (2024) – Geen echt grote stap vooruit, maar toch de moeite waard

Op papier (!) voegt de Amazon Kindle Paperwhite niet ontzettend veel toe. Maar de aanpassingen kunnen wel waardevol zijn voor iedereen die al jaren een (verouderde) Kindle-versie heeft. Wat brengt de 2024-variant?

Uitstekend
Conclusie

Hoewel we enthousiast zijn over de Amazon Kindle Paperwhite (2024) en de aanpassingen zeker de moeite waard vinden, betekent dat niet dat we iedereen aanraden om over te stappen vanaf het 2021-model – want daarvoor zijn de stappen te klein. Maar heb je een veel ouder model, dan kun je dat met een gerust hart wél doen. De basis is vertrouwd gebleven, en ondanks een paar kleine minpunten is dit zeker geen miskoop.

Plus- en minpunten
  • Sneller
  • Hoger contrast
  • Groter scherm
  • Geen echte grote stap vooruit
  • Bekende minpunten

We vallen meteen met de deur in huis. Mocht je de 2021-versie van de Amazon Kindle Paperwhite gekocht hebben, dan zal de stap naar de 2024-variant te klein zijn om opnieuw 180 euro uit te geven aan een (eerlijk is eerlijk: voortreffelijke) e-reader. Maar als jouw Kindle uit 2018 of eerder komt, dan is het wél tijd om de overstap te maken. De Amazon Kindle van de twaalfde generatie heeft namelijk twee belangrijke en waardevolle aanpassingen.

Ten eerste is het systeem nu tot 25 procent sneller. Amazon geeft weinig informatie vrij over de processor en andere specificaties; maar als je een oude en nieuwe Kindle naast elkaar houdt, merk je dat verschil. Het menu reageert vlotter op je aanrakingen, waardoor je minder lang hoeft te wachten. Dit is met name merkbaar wanneer je iets moet intypen, als je een boek zoekt bijvoorbeeld.

Daarnaast is het scherm ten opzichte van de 2021-editie is het scherm met een inch gegroeid. Er past nu net wat meer op het scherm: wat ons betreft betekent dat vooral meer leesplezier. Dat hij daardoor een paar gram zwaarder en wat groter is dan de voorgaande Paperwhite mag eigenlijk geen naam hebben. Met een gewicht van 211 gram en een scherm van 7 inch blijft de 2024-variant namelijk nog steeds een e-reader die niet zwaar of ontzettend groot is. Het is nog steeds een compact apparaat dat je vrijwel overal mee naartoe kunt nemen.

©Wesley Akkerman

Kleine frustratie

Het apparaat ligt lekker in de hand, maar is tevens ontzettend glad waardoor we een hoesje eigenlijk verplicht vinden. Zo voorkom je dat je de e-reader stevig vast wilt houden, waardoor je mogelijk met je duim op het e-inkt-scherm tikt.

Tikken op het scherm betekent dat je van pagina wisselt in een boek of comic. Dat wil je natuurlijk niet per ongeluk doen, want dat kan je een beetje uit het lezen halen. Het is geen groot probleem, maar wel een kleine smet op de ervaring. Verder hebben we weinig aan te merken op het ontwerp. Onderop zit de knop waarmee je hem uit de slaapstand haalt. Ook zit hier de usb-c-poort waarmee je hem oplaadt. De accu kan het tot drie maanden uithouden.

©Wesley Akkerman

(Bijna) hetzelfde, verbeterd

Net als bij andere Kindle-modellen kun je de kwaliteit van het scherm aanpassen op je eigen zicht. Zo heb je verschillende niveaus van helderheid, die er zowel in de avond als overdag prima uitzien. Daarnaast ben je in staat de warmte van het scherm te veranderen. Dan maak je de digitale pagina's in feite meer geel dan wit, maar dat vinden we geen groot probleem. Na een seconde is je zicht daaraan gewend en lees je de woorden prettig van het schermpje. Ook de contrastverhouding is nu hoger. Dat zie je voornamelijk wanneer je comics of graphic novels leest. Een verbetering waarvan we zeggen: meer dan welkom. Maar...

©Wesley Akkerman

Oude(re) Kindle vervangen of niet?

...Ondanks de verbeteringen wat betreft snelheid, schermgrootte en de hierboven beschreven contrastverhouding is de sprong tussen de variant uit 2021 en deze uit 2024 ook weer niet zó groot dat we meteen roepen dat je er nu een moet bestellen. Ja, de ervaring is beter – maar ook weer niet zó veel beter.

Daarnaast is het jammer dat Amazon de Amazon Kindle Paperwhite voorziet van slechts 16 GB aan opslagruimte. Nu zal dat voor je verzameling oude en nieuwe boeken en novels meer dan voldoende zijn, maar fans van audioboeken kunnen beter naar een model kijken met iets meer ruimte. De Paperwhite Signature Edition heeft bijvoorbeeld 32 GB aan opslagruimte, maar kost met 199 euro ook meteen twee tientjes meer.

©Wesley Akkerman

Een Kindle zoals verwacht

Het zal niemand verrassen dat de Amazon Kindle Paperwhite presteert zoals verwacht. Zoals altijd kun je heel fijn je boeken lezen op dit apparaat, zonder vermoeide ogen. De interface is toegankelijk en boeken aanschaffen is zo gepiept. Dat kan direct op de e-reader, met een Amazon-account, of via de website. Dan worden ze naar de e-reader gestuurd. Gekochte boeken worden verder netjes gepresenteerd op het thuisscherm van het apparaat. Zoals altijd is het ook mogelijk gratis epubs met een omweg naar het product te sturen.

Het apparaat biedt een aantal opties voor het aanpassen van de tekstgrootte en het lettertype, maar voelt tegelijkertijd ook een beetje beperkt. We zien graag meer opties in het menu staan. Daarnaast is het jammer dat de nieuwe Paperwhite geen koptelefoonaansluiting heeft en dat je voor luisterboeken bent aangewezen op bluetooth – zeggen we in het kader van veelzijdigheid.

©Wesley Akkerman

Amazon Kindle Paperwhite kopen?

Hoewel we enthousiast zijn over de Amazon Kindle Paperwhite (2024) en de aanpassingen zeker de moeite waard vinden, betekent dat niet dat we iedereen met een 2021-model aanraden om over te stappen – want daarvoor zijn de stappen te klein. Maar heb je een veel ouder model, dan kun je dat met een gerust hart wél doen. De basis is vertrouwd gebleven, en ondanks een paar kleine minpunten is dit zeker geen miskoop.