Deze tips én apps verbeteren je lichaamshouding
Zeg eens eerlijk: zit je momenteel gebogen over je computer, je telefoon of je tablet? En sta je op het punt om jezelf te betrappen op een slechte houding? Dan is het tijd om iets aan je postuur te doen. Een goede houding is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar kan ook je zelfvertrouwen en uitstraling verbeteren.
In dit artikel vertellen waarom een goede houding je zoveel oplevert en delen we 10 tips (en een paar apps) die je kunnen helpen je houding te verbeteren.
Lees ook: Ongestoord en comfortabel thuiswerken? Dít heb je nodig!
Waarom is een goede houding belangrijk?
Een slechte houding kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen, waaronder rugpijn, nekpijn, hoofdpijn en zelfs spijsverteringsproblemen. Daarnaast kan een verkeerde houding je uitstraling en persoonlijk beïnvloeden en je zelfvertrouwen verminderen. Maar maak je geen zorgen, met een beetje inzet en de juiste hulpmiddelen kun je je houding verbeteren en deze problemen voorkomen.
De beste tips (én apps) voor een betere houding
1. Wees je bewust van je houding
Soms is bewustwording de eerste stap. Let op je houding gedurende de dag en corrigeer jezelf als je merkt dat je in een slechte houding zit.
2. Gebruik een ergonomische stoel
Als je veel tijd achter een bureau doorbrengt, investeer dan in een ergonomische stoel. Deze stoelen zijn ontworpen om je rug te ondersteunen en je houding te verbeteren. Het begint met de basis. Zorg ervoor dat je rechtop zit in de stoel. Je voeten moeten plat op de grond staan en je rug en schouders houd je ontspannen.
3. Neem regelmatig pauzes
Zelfs als je in een ergonomische stoel zit, is het belangrijk om regelmatig op te staan en even te bewegen. Stel een timer in om je eraan te herinneren om elke 30 minuten even op te staan en te strekken. Stretchen kan je helpen om spanning in je spieren te verminderen en je houding te verbeteren. Doe dagelijks enkele eenvoudige stretches en je zult al snel resultaat zien.
4. Train je core
Afwisseling is cruciaal, aangezien ons lichaam gedijt op beweging. Langdurige statische houdingen, zoals zitten, kunnen leiden tot klachten zoals nekpijn, hoofdpijn en rugklachten. Sterke core-spieren kunnen je rug ondersteunen en je helpen een betere houding aan te nemen.
5. Oefen yoga
Yoga kan je helpen om bewust te worden van je lichaam en je houding te verbeteren. Veel yogahoudingen richten zich op het versterken van je rug- en buikspieren. Dus hup, leg de yogamat alvast klaar.
Interessant? Lees dan ook: Yoga voor thuis: de fijnste oefeningen
Fit worden zonder je huis uit te hoeven?
Met wat kleine hulpjes train je gewoon voor de tv (of op zolder)!6. Let op je computerhoogte
Zorg ervoor dat je computerscherm op ooghoogte staat, zodat je niet naar beneden hoeft te kijken. Dit voorkomt dat je in een gebogen houding zit.
7. Pas je autostoel aan
Als je veel in de auto zit, zorg er dan voor dat je autostoel goed is afgesteld op je lichaam. Je rugleuning moet de natuurlijke kromming van je ruggengraat volgen.
8. Draag de juiste schoenen
Schoenen met een goede ondersteuning van de voetboog kunnen helpen om je lichaam in balans te houden en een goede houding bevorderen.
9. Gebruik een houdingscorrector
Een houdingscorrector kan je helpen om je schouders naar achteren te trekken en een rechtere houding aan te nemen. Het zal even wennen zijn, maar deze oplossing is wel heel effectief.
©JOSEP SURIA
10. Gebruik de juiste apps voor houdingsverbetering
Er zijn verschillende apps die speciaal zijn ontwikkeldn om je te helpen je houding te verbeteren:
TextNeck Indicator
Deze app is bedoeld om je te helpen je telefoon in de optimale hoek ten opzichte van je ogen en hoofd te houden. Houd je je toestel te schuin, dan moet je namelijk je nek meer buigen om erop te kijken en loop je het risico een bochel te ontwikkelen. Zodra de hoek van je telefoon te extreem wordt, verschijnt er een rood waarschuwingslogo in de rechterbovenhoek van je scherm. Bovendien kun je de app zo instellen dat je telefoon begint te trillen of een melding geeft om je te waarschuwen voor een ongunstige houding.
Tijdslimiet apps
Wist je dat je met de functie ‘Schermtijd’ op je telefoon tijdslimieten kunt instellen voor het gebruik van specifieke apps? Daar heb je niet eens een aparte app voor nodig. Zo krijg je controle over hoeveel tijd je besteedt aan bijvoorbeeld sociale media of games.
We hoeven je vast niet meer uit te leggen dat telefoongebruik heel slecht is voor je houding. Dit is een handige manier om jezelf te helpen bewust om te gaan met je schermtijd en de balans te behouden tussen productief gebruik en ontspanning op je telefoon. Dus als je merkt dat je te veel tijd aan bepaalde apps besteedt, overweeg dan om tijdslimieten in te stellen.
Upright
De Upright is een compact apparaatje dat je op je rug of nek bevestigt en dat subtiel vibreert wanneer je te ver naar voren buigt. Je begint met korte sessies, bijvoorbeeld 5 minuten, en bouwt dit langzaam op tot een uur. Dit helpt je op een vriendelijke manier bewust te worden van je houding en traint je om een rechtere zithouding aan te nemen.
Het trillen fungeert als een zachte herinnering, vergelijkbaar met het vriendelijke duwtje in de rug van je moeder dat zegt: "Rechtop zitten!” De bijbehorende app is verbonden met het apparaatje en biedt diverse trainingsprogramma's, video's, statistieken en handige extra's om je te ondersteunen bij het verbeteren van je houding.
7 Minute Workout
De 7 Minute Workout-app is een populaire app die specifiek is ontwikkeld om mensen te ondersteunen bij het uitvoeren van doeltreffende korte workouts, zelfs in drukke schema's. Deze app presenteert een reeks snelle, intensieve oefeningen die in slechts zeven minuten kunnen worden voltooid. Dit betekent dat je zelfs tijdens een korte werkpauze de gelegenheid hebt om al je spiergroepen te trainen.
Tot slot
Onthoud: het is nooit te laat om aan je houding te werken. Met de juiste tools en inzet kun je een zelfverzekerde en gezonde lichaamshouding bereiken. Dus begin gelijk: ga rechtop zitten, duw je schouders naar achteren en laat die apps je helpen op weg naar een betere houding. Vergeet niet om bij lichamelijke klachten en/of twijfels altijd langs te gaan bij een fysio- of oefentherapeut. Het aanleren van een goede houding vergt tijd en bewuste inspanning, maar de voordelen zijn het waard.