ID.nl logo
5x de gekste diëten om vooral niet uit te proberen
© Markus Mainka (www.aviation-stock.de)
Gezond leven

5x de gekste diëten om vooral niet uit te proberen

Van limonade-dieet tot het-zeven-dagen-kleuren-dieet: er bestaan heel wat bizarre diëten die misschien wel mooi klinken, maar die toch niet zo effectief zijn. ID.nl heeft er vijf verzameld die je beter maar níet kunt volgen - en als bonus geven we je één dieettrend om wél uit te proberen.

In dit artikel laten we je kennismaken met vijf gekke diëten . En we vertellen je (als dat al niet overduidelijk was) waarom je deze diëten juist niet moet uitproberen. Ook geven we in dit artikel een dieettrend om wel te volgen.

1: Het limonade-dieet: een maand limonade drinken

Het limonade-dieet oftewel het Master Cleanse dieet bestaat al sinds 1940 en is eigenlijk een soort detoxkuur (lees ook ons artikel: De zin en onzin van detoxen bij afvallen). Beyoncé gebruikte dit dieet en zo werd het opnieuw bekend. Het calorie-arme dieet zou gifstoffen verwijderen uit het lichaam, je valt er heel snel van af en je huid zou er prachtig van gaan stralen. Tijdens dit dieet drink je anderhalve liter limonade per dag.

De zelfgemaakte limonade bestaat uit 1,5 liter water, 12 eetlepels versgeperst citroen- of limoensap, 12 eetlepels klasse b-ahornsiroop en een halve eetlepel cayennepeper. In de ochtend drink je een liter water met een theelepel organisch zout zonder jodium, een zoutwaterspoeling. In de avond drink je een laxerende thee. Daarnaast moet je heel veel water drinken en mag je niets eten. Het is de bedoeling dat je dit tien tot veertig dagen volhoudt.

Het limonade-dieet valt in de categorie crashdiëten. Je valt er misschien heel snel van af, maar daarna zit dat er meer dan waarschijnlijk net zo snel weer aan. Omdat je weinig tot niets eet, zorgt dit vaak op de lange termijn voor frustratie en loop je de kans fundamentele voedingsstoffen te missen. Geen aanrader dus als je blijvend wilt afvallen!

2: Het blauwe-zonnebrildieet

Bekijk de wereld door een zonnebril met blauwe glazen en eten ziet er zó onsmakelijk uit dat trek verdwijnt als sneeuw voor de zon. Dat is de essentie van het blauwe-zonnebrildieet. Blauw is een kleur die we niet associëren met voedsel (hoewel blauwe bessen toch erg smakelijk en gezond zijn). Er is geen stevig wetenschappelijk onderzoek dat het effect van het kijken door een blauwe bril op trek onderbouwt.

©AdriFerrer - stock.adobe.com

Verandert de trilvork jouw eetgedrag? De trilvork is een bijzondere gadget die gaat trillen als je te snel eet. Door het trilsignaaltje ga je langzamer eten. Het maakt je bewuster van de maaltijd en je zou eerder en beter voelen wanneer je vol zit. Het helpt bij het veranderen van je eetgedrag, volgens dit onderzoek.

3: Het babyvoedingdieet: prakjes eten

Vervang één of twee maaltijden per dag door babyvoeding en je zou supersnel afvallen. Je eet een normale, gebalanceerde avondmaaltijd. Doordat je minder calorieën binnenkrijgt, val je af. Een potje babyvoeding bevat namelijk maar 20 tot 100 calorieën. Er wordt bij dit dieet aangeraden om het maximaal drie dagen te volgen. Het geheim voor een slank lijf door het eten van babyprakjes lees je in dit boek van Noah Daniels.

Dit dieet zou dé manier zijn om een lijf te krijgen zoals de Hollywoodsterren. Ook hier geldt dat je mogelijk bepaalde voedingsstoffen te weinig of te veel binnenkrijgt. Niet zo gezond dus. Wat misschien nog wel zou kunnen schelen is wanneer je prakjes zelf maakt van verse ingrediënten in plaats van de prakjes uit de potjes van de supermarkt. Zo weet je beter wat erin zit en wat je aan voedingsstoffen binnenkrijgt.

©Idijatullina Veronika

4: Het appel-en-ei dieet

Na vijf dagen alleen appels en het wit van eieren eten, zou je vijf tot tien kilo afvallen. Ook zou dit voedingsregime nog heel veel voedingsstoffen bevatten: weinig calorieën maar toch de nodige nutriënten. En appels en eieren geven een gevuld gevoel. Maar of het echt werkt en gezond is, is niet wetenschappelijk bewezen.

Variatie ga je er in elk geval niet mee krijgen. Het voedingsschema is heel simpel. Bij ontbijt en lunch eet je steeds twee appels en één gekookt ei. Voor het diner eet je één gekookt ei. Maar volgens een ander voedingsschema mag je dan bij dit dieet weer wel groente eten bij het diner. Appeltje-eitje?

©Vastram - stock.adobe.com

5: Het-7-dagen-kleuren-dieet of regenboogdieet

In dit dieet mag je per dag zeven kleuren groenten en fruit eten. Van alle zeven kleuren mag je veel eten. Kies je bijvoorbeeld rauwe wortel als oranje tussendoortje, dan mag je er zoveel van eten als je wilt. Je hoeft geen calorieën te tellen. Voorwaarde is dat het pure, onbewerkte producten zijn.

Er zijn ook andere methodes van dit dieet. Bijvoorbeeld ervoor zorgen dat in elk gerecht de zeven kleuren aanwezig zijn. Dat zorgt er dan weer voor dat je gevarieerd eet. Een andere manier is om zeven dagen lang elke dag van een kleur voedsel te eten. Bijvoorbeeld groen: sla, kiwi's, komkommer. Of geel: mais, paprika's, abrikozen, bananen. Maar er ontbreken toch ook bij dit dieet weer essentiële voedingsstoffen zoals die uit zuivel (wit) en uit granen (bruin). Spreekt dit dieet je toch aan? Vul het dan aan voor je gezondheid aan met volkoren producten en eiwitrijke producten zoals kip of kwark.

©Anna - stock.adobe.com

Don't try this at home Veel van bovengenoemde gekke crashdiëten zorgen niet voor blijvend gewichtsverlies en werken jojo-gedrag in de hand. Ook wordt het sterk afgeraden om crashdiëten langer dan een week te volgen, omdat je allerlei voedingsstoffen tekort kunt komen. Laat je vooral goed adviseren door een diëtist of voedingscoach. Wil je ook op de lange termijn op gewicht blijven of gewicht blijvend verliezen? Ga voor gezonde en gebalanceerde voeding. Hoe je dat aanpakt? Lees het in dit artikel van ID.nl waarin diëtist Eline Zuiderwijk je waardevolle tips geeft die duurzaam afvallen peanuts maken. Nou ja, bijna dan.

🥗 Bonus: groente bij het ontbijt

Dit is eigenlijk geen dieet, maar een trend van dit moment én een hulpmiddel om aan de benodigde hoeveelheid groente per dag te komen. Je hebt minimaal 250 gram groenten per dag nodig. Maar in Nederland komen de meeste mensen nog niet eens aan de helft. Deze dieettrend (die we misschien beter gewoon eettrend kunnen noemen) helpt om groente verspreid over de dag te eten.

Geen slecht idee dus om daar in de ochtend al mee te beginnen. Bijvoorbeeld met een groene smoothie, verse heldere groentesoep (in Azië is soep heel gewoon als ontbijt), een omelet met spinazie, boekweit-pannenkoeken met groente in het beslag of het smakelijke Israëlische ontbijtgerecht shakshuka.

©Mary's - stock.adobe.com

Wil je een paar kilo kwijt? Kijk dan in ons Afvaldossier vol artikelen over gezonde voeding, beweging en sporten, maar ook over apps, gadgets en connected health-apparaten.

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: