5x de gekste diëten om vooral niet uit te proberen

© Markus Mainka (www.aviation-stock.de)

5x de gekste diëten om vooral niet uit te proberen

Geplaatst: 6 maart 2023 - 11:29

Aangepast: 15 maart 2023 - 12:51

Marjolein Kats

Van limonade-dieet tot het-zeven-dagen-kleuren-dieet: er bestaan heel wat bizarre diëten die misschien wel mooi klinken, maar die toch niet zo effectief zijn. ID.nl heeft er vijf verzameld die je beter maar níet kunt volgen - en als bonus geven we je één dieettrend om wél uit te proberen.

In dit artikel laten we je kennismaken met vijf gekke diëten . En we vertellen je (als dat al niet overduidelijk was) waarom je deze diëten juist niet moet uitproberen. Ook geven we in dit artikel een dieettrend om wel te volgen.

1: Het limonade-dieet: een maand limonade drinken

Het limonade-dieet oftewel het Master Cleanse dieet bestaat al sinds 1940 en is eigenlijk een soort detoxkuur (lees ook ons artikel: De zin en onzin van detoxen bij afvallen). Beyoncé gebruikte dit dieet en zo werd het opnieuw bekend. Het calorie-arme dieet zou gifstoffen verwijderen uit het lichaam, je valt er heel snel van af en je huid zou er prachtig van gaan stralen. Tijdens dit dieet drink je anderhalve liter limonade per dag.

De zelfgemaakte limonade bestaat uit 1,5 liter water, 12 eetlepels versgeperst citroen- of limoensap, 12 eetlepels klasse b-ahornsiroop en een halve eetlepel cayennepeper. In de ochtend drink je een liter water met een theelepel organisch zout zonder jodium, een zoutwaterspoeling. In de avond drink je een laxerende thee. Daarnaast moet je heel veel water drinken en mag je niets eten. Het is de bedoeling dat je dit tien tot veertig dagen volhoudt.

Het limonade-dieet valt in de categorie crashdiëten. Je valt er misschien heel snel van af, maar daarna zit dat er meer dan waarschijnlijk net zo snel weer aan. Omdat je weinig tot niets eet, zorgt dit vaak op de lange termijn voor frustratie en loop je de kans fundamentele voedingsstoffen te missen. Geen aanrader dus als je blijvend wilt afvallen!

2: Het blauwe-zonnebrildieet

Bekijk de wereld door een zonnebril met blauwe glazen en eten ziet er zó onsmakelijk uit dat trek verdwijnt als sneeuw voor de zon. Dat is de essentie van het blauwe-zonnebrildieet. Blauw is een kleur die we niet associëren met voedsel (hoewel blauwe bessen toch erg smakelijk en gezond zijn). Er is geen stevig wetenschappelijk onderzoek dat het effect van het kijken door een blauwe bril op trek onderbouwt.

Lama met blauwe zonnebril

© AdriFerrer - stock.adobe.com

3: Het babyvoedingdieet: prakjes eten

Vervang één of twee maaltijden per dag door babyvoeding en je zou supersnel afvallen. Je eet een normale, gebalanceerde avondmaaltijd. Doordat je minder calorieën binnenkrijgt, val je af. Een potje babyvoeding bevat namelijk maar 20 tot 100 calorieën. Er wordt bij dit dieet aangeraden om het maximaal drie dagen te volgen. Het geheim voor een slank lijf door het eten van babyprakjes lees je in dit boek van Noah Daniels.

Dit dieet zou dé manier zijn om een lijf te krijgen zoals de Hollywoodsterren. Ook hier geldt dat je mogelijk bepaalde voedingsstoffen te weinig of te veel binnenkrijgt. Niet zo gezond dus. Wat misschien nog wel zou kunnen schelen is wanneer je prakjes zelf maakt van verse ingrediënten in plaats van de prakjes uit de potjes van de supermarkt. Zo weet je beter wat erin zit en wat je aan voedingsstoffen binnenkrijgt.

Gepureerd babyvoedsel

© Idijatullina Veronika

4: Het appel-en-ei dieet

Na vijf dagen alleen appels en het wit van eieren eten, zou je vijf tot tien kilo afvallen. Ook zou dit voedingsregime nog heel veel voedingsstoffen bevatten: weinig calorieën maar toch de nodige nutriënten. En appels en eieren geven een gevuld gevoel. Maar of het echt werkt en gezond is, is niet wetenschappelijk bewezen.

Variatie ga je er in elk geval niet mee krijgen. Het voedingsschema is heel simpel. Bij ontbijt en lunch eet je steeds twee appels en één gekookt ei. Voor het diner eet je één gekookt ei. Maar volgens een ander voedingsschema mag je dan bij dit dieet weer wel groente eten bij het diner. Appeltje-eitje?

Appels en ei

© Vastram - stock.adobe.com

5: Het-7-dagen-kleuren-dieet of regenboogdieet

In dit dieet mag je per dag zeven kleuren groenten en fruit eten. Van alle zeven kleuren mag je veel eten. Kies je bijvoorbeeld rauwe wortel als oranje tussendoortje, dan mag je er zoveel van eten als je wilt. Je hoeft geen calorieën te tellen. Voorwaarde is dat het pure, onbewerkte producten zijn.

Er zijn ook andere methodes van dit dieet. Bijvoorbeeld ervoor zorgen dat in elk gerecht de zeven kleuren aanwezig zijn. Dat zorgt er dan weer voor dat je gevarieerd eet. Een andere manier is om zeven dagen lang elke dag van een kleur voedsel te eten. Bijvoorbeeld groen: sla, kiwi's, komkommer. Of geel: mais, paprika's, abrikozen, bananen. Maar er ontbreken toch ook bij dit dieet weer essentiële voedingsstoffen zoals die uit zuivel (wit) en uit granen (bruin). Spreekt dit dieet je toch aan? Vul het dan aan voor je gezondheid aan met volkoren producten en eiwitrijke producten zoals kip of kwark.

Regenboogeten

© Anna - stock.adobe.com

🥗 Bonus: groente bij het ontbijt

Dit is eigenlijk geen dieet, maar een trend van dit moment én een hulpmiddel om aan de benodigde hoeveelheid groente per dag te komen. Je hebt minimaal 250 gram groenten per dag nodig. Maar in Nederland komen de meeste mensen nog niet eens aan de helft. Deze dieettrend (die we misschien beter gewoon eettrend kunnen noemen) helpt om groente verspreid over de dag te eten.

Geen slecht idee dus om daar in de ochtend al mee te beginnen. Bijvoorbeeld met een groene smoothie, verse heldere groentesoep (in Azië is soep heel gewoon als ontbijt), een omelet met spinazie, boekweit-pannenkoeken met groente in het beslag of het smakelijke Israëlische ontbijtgerecht shakshuka.

Een gezond groentenontbijtje

© Mary's - stock.adobe.com

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten