Wat is een ladyshave en welke opties heb je?

Wat is een ladyshave en welke opties heb je?

Geplaatst: 31 oktober 2022 - 13:03

Aangepast: 3 november 2022 - 09:07

Wesley Akkerman

Met een ladyshave kun je je lichaam ontdoen van ongewenste haargroei, of dat nou gaat om haar op je benen, armen of elders op je lijf. In de basis is een ladyshave gewoon een elektrisch scheerapparaat, al is het ontwerp wel iets anders. Maar het ene apparaat is het andere niet, dus hieronder een paar handige tips.

Vrouwen gebruiken de ladyshave voor het verwijderen van lichaamsbeharing op de benen, armen of rond de bikinilijn (en soms ook de oksels). Omdat het vrouwelijk lichaam veel rondingen en gevoelige plekjes heeft, heeft het apparaat – in tegenstelling tot een scheerapparaat – een afgeronde en langwerpige scheerkop die daar rekening mee houdt. Het scheermechanisme heeft meestal meerdere mesjes die op een heen en weer bewegend messenblok onder het folie zijn geplaatst.

De techniek van een ladyshave komt grotendeels overeen met die van een regulier scheerapparaat.

De ladyshave heeft verschillende vormen

In de basis doen alle ladyshave-apparaten hetzelfde: ze helpen bij het scheren van het lichaamshaar. Maar de manier waaróp dat gebeurt, kan per apparaat verschillen. Zo heb je modellen die werken op netspanning en dus altijd met een kabel aan het lichtnet verbonden zijn. Dergelijke scheerapparaten kun je alleen gebruiken als je je droog scheert. De ladyshave mag in dat geval absoluut niet nat worden. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, aangezien het soms kan helpen je benen vochtig te maken met warm water. Maar dan wordt dat duidelijk vermeld in de handleiding.

 

Daarnaast zijn er oplaadbare ladyshaves. In sommige gevallen hebben ze een ingebouwde accu, terwijl andere (vaak ietwat goedkopere modellen) een aantal AA-batterijen nodig hebben. Over het algemeen zijn dergelijke varianten gemakkelijker te bedienen, omdat ze door het gebrek aan een lange kabel wendbaarder zijn. Je hoeft qua beweging nergens rekening mee te houden. Maar ook hier kan het geen kwaad de handleiding door te nemen. Sommige ladyshaves kun je namelijk onder de douche gebruiken, en sommige absoluut niet (de onderverdeling is dan nat versus droog scheren).

 

De stelregel is dat als je een ladyshave kunt gebruiken voor nat scheren, je het apparaat ook kunt gebruiken voor droog scheren. Andersom moet je daar eigenlijk nooit van uitgaan, anders adverteert een fabrikant daar wel mee. Elektrische scheerapparaten die alleen voor droog scheren zijn bedoeld, hebben geen afdichtingen die tegen het water beschermen. Mocht er toch water in het apparaat terechtkomen, dan kan dat tot schade aan de ladyshave of erger leiden. Als je in de markt bent voor een ladyshave, dan is het zaak dat je hier op z’n minst goed op let.

Op zoek naar een ladyshave?

Hier vind je de nieuwste modellen op een rij!

Ladyshave of toch de epilator?

Als we het over de ladyshave hebben, dan wordt de epilator vaak ook in één adem genoemd. Beide apparaten komen overeen dat je je lichaam ontdoet van haar. Maar de manier waarop dat gebeurt, is anders. Daar waar een scheerapparaat de haartjes afsnijdt, trekt de epilator ze met haarzakje en al uit de huid. Sommige ladyshaves bieden de optie aan de kop te verwisselen. Dat is niet alleen handig om het apparaat langer te kunnen gebruiken (door alleen een nieuwe kop aan te schaffen), maar ook om zo nu en dan eens je haren te epileren (mits het model deze functie ondersteunt). 

Een epilator trekt de haren met haarzakje en al uit de huid.

© BADIN ANTON

Beide apparaten hebben zo hun voor- en nadelen. Over het algemeen is het zo dat een ladyshave snel en pijnloos te werk gaat. Je kunt ervoor kiezen om wel of geen scheerschuim te gebruiken; doe je dat niet, dan vereist het scheren nog minder tijd. Daarnaast is de ladyshave vaak veel betaalbaarder dan andere apparaten voor ontharing. Een goede ladyshave gaat een flinke tijd mee, waardoor je mogelijk kunt besparen op heel wat scheermesjes. Bovendien hoef je soms alleen maar het kopje te vervangen zodra de algemene scheerkwaliteit achteruitgaat.

 

Maar de haartjes groeien ten eerste snel terug en voelen ten tweede aan als stoppels. Een epilator kan daar het antwoord op bieden. De haartjes blijven langer weg en groeien minder dik terug. Maar ook dit apparaat heeft z’n nadelen. Zo moet je meerdere keren langs hetzelfde stukje huid strijken om alles weg te krijgen, en dat doet de eerste keer echt goed zeer. Je houdt er – zeker in het begin – een rode en soms gevoelige huid aan over. Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden: maar de persoon die dat ooit voor het eerst zei, wist toen nog niet van de epilator af.  

Toch liever een epilator?

Ook die vind je via Bol.com!

Ladyshave kopen: de opties

Wil je een model met of zonder draad? Met draad kun je je blijven scheren tot je een ons weegt, maar qua wendbaarheid word je wel wat beperkt vanwege dat lange snoer. Als je dan toch voor een oplaadbare versie kiest, check dan wat de oplaad- en gebruikstijden zijn. Zo kom je nooit voor een verrassing te staan als er een spannende date voor de deur staat of wanneer je een dagje strand inplant. Sommige ladyshaves hebben bijvoorbeeld een snellaadfunctie; met een paar minuten opladen heb je dan wellicht net genoeg tijd voor een scheerbeurt.

 

Dat geldt vooral voor de ladyshaves die draadloos zijn, maar wil je een model dat waterdicht is? Alleen dan kun je ook in bad of onder de douche je bikinilijn bijwerken. Verder is het handig als het apparaat meerdere opzetstukken heeft, die passen bij de lichaamsdelen die je wilt behandelen. Zo’n vervangend kopje kunnen bijbestellen is helemaal ideaal in het kader van duurzaamheid. En als zo’n variant dan ook een meebewegende scheerkop heeft, die precies de rondingen van je lichaam volgt, dan is dat helemaal een grote plus.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000