ID.nl logo
Waar voor je geld: 5 echt goede scheerapparaten
© LoloStock
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 echt goede scheerapparaten

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Twee keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Op zoek naar een nieuw scheerapparaat? Vandaag hebben we vijf interessante modellen gespot met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Philips Shaver series 5000 S5466/17

Zoek je een goedkoop scheerapparaat waarmee je zowel droog als nat kunt scheren? Dan is dit exemplaar van Philips het overwegen waard! Je laadt de accu in ongeveer een uur op, waarna je tot maximaal vijftig minuten kunt scheren. Heb je ’s ochtends weinig tijd? Na slechts vijf minuten opladen heeft de accu voldoende capaciteit voor een enkele scheerbeurt. Aan de hand van de batterijindicator weet je precies waar je aan toe bent. Na elke scheersessie maak je het apparaat makkelijk schoon. Open via een knopje het scheerhoofd en spoel de boel af onder de kraan.

De handgreep is voorzien van antislipmateriaal, zodat je het scheerapparaat niet zo gauw laat vallen. Dankzij het flexibele scheerhoofd bereik je makkelijk alle plekken. Voor een goede bescherming van de huid zijn de zelfslijpende mesjes ietwat gebogen. Naast het scheerhoofd levert Philips ook een precisietrimmer mee. Gebruik die voor het bijwerken van een snor en bakkebaarden. Tot slot is er een beschermkap inbegrepen.

Braun Series 9 9420s

Dit rijkelijk uitgeruste scheerapparaat leent zich goed voor personen die vaak onderweg zijn. De zogeheten PowerCase kan de Braun Series 9 9420s namelijk altijd en overal opladen. Volgens de fabrikant is deze oplaadhoes goed voor zo’n zes weken scheerplezier. De eigen accu van het scheertoestel heeft een capaciteit van ongeveer een uur. Bij haast is de snelle oplaadoptie van vijf minuten een nuttige toevoeging.

De 9420s stemt de snelheid automatisch af op de dichtheid van jouw baart. Dat bevordert een glad resultaat. Voor lastige haartjes komt de ProLift-trimmer goed van pas. Hierbij worden dikke haartjes opgetild, waarna de trimmer ze resoluut afbreekt. De robuuste behuizing is volledig waterdicht, zodat je probleemloos onder de douche kunt scheren. Naast de PowerCase zijn een oplaadstandaard en reinigingsborsteltje inbegrepen. Nieuwsgierig naar de mening van andere gebruikers? Lees dan hier enkele reviews van Kieskeurig.nl-bezoekers.

Philips Shaver Series 7000 S7786

Met de Philips Shaver Series 7000 S7786 doe je beslist een goede aankoop. Niet voor niets bedraagt de gemiddelde beoordeling op Kieskeurig.nl een 8,8. De productdoos telt behoorlijk wat accessoires, zoals een baardtrimmer, onderhoudsborsteltje, opbergetui en reinigingsstation. Laatstgenoemd hulpstuk maakt je scheerapparaat volautomatisch schoon, zodat je dat zelf niet hoeft te doen. Hiervoor is er een speciale reinigingsvloeistof inbegrepen. Met een volledig opgeladen accu kun je ongeveer een uur scheren.

De roterende scheerkop bevat 45 zelfslijpende mesjes. In totaal zijn die goed voor ongeveer negentigduizend bewegingen per minuut. Zoals je van een modern scheerapparaat mag verwachten, bevat dit exemplaar een flexibele kop. Volg daarmee makkelijker de contouren van jouw gezicht. Tussen de huid en de mesjes zit een speciale beschermende laag. Volgens Philips draagt dat bij aan het voorkomen van huidirritatie. De behuizing is volledig waterdicht. Een leuk extraatje is de bijbehorende app. Gebruik die onder meer om je scheertechniek te verbeteren.

Remington XR1550 Ultimate Series R8

Wil je maximaal honderd euro aan een goed scheerapparaat uitgeven, dan is de Remington XR1550 Ultimate Series R8 een goede keuze. Lees maar eens deze positieve reviews op Kieskeurig.nl. Diverse gebruikers waarderen onder andere het gladde scheerresultaat, de waterbestendige behuizing en de respectabele accuduur van ongeveer een uur. Het opladen van de accu duurt zo’n anderhalf uur. Weinig tijd? Na vijf minuten opladen kun je weer drie minuten scheren. Op die manier ga ’s ochtends alsnog fris de deur uit.

Je kunt de scheerkop eventueel losmaken, waarna je het bijgesloten grooming-opzetstuk vastklikt. Werk daarmee bijvoorbeeld een baard op de gewenste lengte bij. Verder is er ook een uitklapbare precisietrimmer aanwezig. De XR1550 bevat zogenoemde LiftLogic-snijbladen. Het eerste snijblad tilt de haartjes op, terwijl het tweede snijblad ze vervolgens zo dicht mogelijk op de huid afbreekt. De fabrikant levert een beschermkap, reinigingsborstel, oplaadstandaard en opbergetui mee.

Philips 1000 series S1332

Hebben veel hedendaagse scheerapparaten geavanceerde functies die je toch nooit gebruikt? In dat geval is dit eenvoudige model van Philips een prijsvriendelijke optie. Dankzij de 27 zelfslijpende messen heeft dit scheerapparaat een lange verwachte levensduur. In tegenstelling tot duurdere producten is dit product niet helemaal waterdicht. Gebruik hem dus alleen voor droog scheren. Voor het verfijnen van een snor en bakkebaarden is de uitklapbare trimmer handig.

Schoonmaken is erg simpel. Via een speciaal knopje leeg je de inhoud van de scheerkop. Spoel de geopende kop daarna af onder de kraan. Na een oplaadtijd van een uur kun je 45 minuten scheren. Met behulp van een indicator lees je de resterende batterijlading af. Is de accu onverhoopt leeg? Sluit dan een netsnoer aan om alsnog te scheren.

Lees ook: Traditioneel of elektrisch scheren: dit moet je weten

▼ Volgende artikel
Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?
© apple.com
Huis

Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?

De Apple AirPods zijn razend populaire draadloze oordoppen, de Apple TV is dan weer een geslaagde mediaspeler. Voeg de twee samen en je kunt films, tv-series en games beleven in meeslepend 3D-ruimtelijke audio. Dit is hoe je dat doet!

Ruimtelijke audio gebruiken met je Apple TV? In dit artikel leggen we je het uit en:

  • Wat kun je verwachten van Ruimtelijke audio?
  • Wat heb je daarvoor nodig?
  • Hoe stel je Ruimtelijke audio op een Apple TV in?
  • Bij welke apps en streamingdiensten kan dat?
  • Hoe kun je alles personaliseren met je iPhone?

In dit artikel hebben we het over de Ruimtelijke audio-ervaring die je kunt beleven als je bepaalde oordoppen of koptelefoons aan een Apple TV koppelt. Het is enorm indrukwekkend, met geluidseffecten die driedimensionaal rond je worden afgespeeld. Net als in de bioscoop, maar dan bij je thuis. Het werkt even goed of beter dan een soundbar, en is ideaal voor wie alleen tv-kijkt en echt ondergedompeld wil worden in de actie.

Wat kun je verwachten?

Ruimtelijke audio is niet helemaal hetzelfde als Dolby Atmos en ander surroundgeluid. Maar het doel is wel hetzelfde: jezelf onderdompelen in een geluidsbubbel waarbij bijvoorbeeld geluidseffecten van een film 360 graden om je heen te horen zijn. De AirPods voegen daar bovendien headtracking aan toe, waarbij het geluid aan het scherm wordt 'verankerd'. Hierdoor blijven onder meer dialogen altijd uit het beeld komen, wat de kijkervaring realistischer maakt.

Wat heb je nodig?

Ruimtelijke audio (of Spatial Audio) is een Apple-technologie voor hoofdtelefoons die ingebouwd is in de AirPods 3, AirPods 4 (beide modellen) en alle AirPods Pro. Ook de over-ear AirPods Max-hoofdtelefoon is ermee uitgerust. Ruimtelijke audio is er ook bij de Beats Fit Pro, de Beats Studio Pro of de Beats Solo 4. Je hebt dus een van deze toestellen nodig. Om het eenvoudig te houden, spreken we verder in dit artikel alleen over 'AirPods'.

©Apple

Daarnaast moet je beschikken over een Apple TV 4K (alle versies); de nagenoeg identieke Apple TV HD is helaas niet geschikt. Hier ontdek je hoe je het verschil kunt zien. De Ruimtelijke audio-functie is al even beschikbaar, maar voor alle veiligheid kun je via de Instellingen het best even je Apple TV updaten naar de nieuwste versie van tvOS.

©Jamie Biesemans

Hoe moet je alles instellen?

Apple heeft het heel eenvoudig gemaakt om je AirPods met een Apple TV te verbinden. Schakel eerst de Apple-mediaspeler in. Als het hoofdscherm alle apps toont, open je het doosje van je AirPods (of schakel je de hoofdtelefoon in). Bijna onmiddellijk verschijnt er in de bovenhoek een melding. Druk je op de knop met het tv-icoon, dan wordt het geluid van je Apple TV afgespeeld via je oortjes of koptelefoon. Ben je net te laat om de melding te bevestigen? Dan druk je lang op de tv-knop op de Apple-remote en kies je Audio. Hier zie je een lijst van AirPlay-speakers én als het goed is ook je AirPods. 

©Apple

Ruimtelijke audio wordt standaard ingeschakeld. Maar als je zelf in de opties wilt duiken, dan kan dat. Druk opnieuw lang op de tv-knop en klik op het pictogram van de hoofdtelefoon of oortjes (net rechts van de klok). Je ziet dan verschillende opties in een lijst, terwijl de content verder speelt. Zo kun je ook tijdens het bekijken van een film ruisonderdrukking of gespreksdetectie instellen. Iets lager zie je een pictogram van de actieve app (bijvoorbeeld Netflix of Disney+) en in welke kwaliteit audio wordt aangeleverd (bijvoorbeeld Dolby Atmos). Je kunt dan Ruimtelijke audio instellen, met of zonder headtracking. De optie Vast wil zeggen dat je ruimtelijke audio krijgt zonder hoofdtracking. 

©Jamie Biesemans

Welke apps bieden Ruimtelijke audio? 

Niet alle apps en diensten ondersteunen Ruimtelijke audio, maar de meerderheid wél. Nagenoeg alle streamingdiensten, waaronder Netflix, HBO Max en Disney+, bieden deze optie. Via Apple Music op je Apple TV kun je ook veel muziek in surround beleven. Daarnaast zijn er games die het ondersteunen, wat heel fijn werkt. Is de audio die de app levert toch in stereo (bijvoorbeeld oudere muziek), dan kun je nog altijd van ruimtelijke audio genieten door in de Instellingen te kiezen voor Maak stereo ruimtelijk.

©Apple

Zo personaliseer je Ruimtelijke audio

Om geluid realistisch om je heen te creëren, gebruikt het algoritme achter de Ruimtelijke audio-functie een model van het hoofd van een mens. Dat werkt meestal prima. Maar je kunt de ervaring nog natuurlijker maken door het algoritme informatie te geven over jezelf (onder meer over je hoofd- en oorvorm). Dat gebeurt via beelden gemaakt met een TrueDepth-camera. Zo'n camera vind je op recente iPhones (vanaf de iPhone X) waarop minstens iOS 16 draait. 

Het instellen kan dus niet met een iPad of Mac, maar je kunt het persoonlijke profiel dat je creëert op een iPhone wel toepassen op andere Apple-toestellen. Ook de Apple TV. Dit profiel wordt enkel gedeeld tussen jouw apparaten; volgens Apple wordt het bestand versleuteld en niet met het bedrijf gedeeld.

Het instellen van Gepersonaliseerde ruimtelijke audio doe je door de Instellingen op een geschikte iPhone te openen. Tik op je AirPods of AirPods Pro. Ook de Beats Fit Pro, Beats Solo 4 of Beats Studio Pro zijn compatibel met deze functie. Je ziet vervolgens de optie Gepersonaliseerde ruimtelijke audio. Selecteer dit en kies daarna Personaliseer ruimtelijke audio. Er verschijnt een stappenplan waarbij gevraagd wordt om je gezicht op een afstand van 30 cm in beeld te brengen. Daarna moet je langzaam je hoofd heen en weer bewegen om een afbeelding te maken van je oren. Het klinkt misschien wat merkwaardig, maar met deze informatie kan het Ruimtelijke audio-algoritme een betere inschatting maken van hoe je exact hoort.

▼ Volgende artikel
Tuinonderhoud in januari? Zeker – en dit kun je allemaal doen!
© Annette L. Pyrah
Huis

Tuinonderhoud in januari? Zeker – en dit kun je allemaal doen!

In januari lijkt de tuin in winterslaap, maar schijn bedriegt. Dit is juist het moment om je tuin voor te bereiden op een prachtig voorjaar. Van snoeien tot het maken van een beplantingsplan en het verzorgen van overwinterende planten: er is genoeg te doen. Met een paar slimme klussen leg je de basis voor een gezonde en mooie tuin.

📅 Dit doe je in de tuin in januari:

  • Een beplantingsplan maken
  • Winterplanten planten
  • De overwinterende planten in de garage of schuur verzorgen
  • Bomen, struiken en planten snoeien
  • Sneeuw verwijderen uit de haag en de bestrating onkruidvrij maken

Wil je weten wat je in de andere maanden van het jaar in de tuin te doen hebt? Check dan onze tuinkalender!

Nu doen, voor de zomer: beplantingsplan maken

Januari is de maand om al na te denken over een mooie, bloeiende tuin in de zomer. Maak nu dus een beplantingsplan om te bepalen waar je waar wat gaat zaaien en planten. Denk daarbij ook aan de laatbloeiers, zodat je in het najaar ook nog kleur in de tuin hebt.

Beschermen tegen vorst en kleur aanbrengen

Om de planten te beschermen tegen vrieskou, leg je een laag compost, bladeren en takken op de grond. Daarmee zorg je ervoor dat de wortels van de planten niet zo snel bevriezen. Gelukkig vriest het in januari niet doorlopend. Tijdens zo'n vorstvrije periode kun je mooi bomen, hagen en struiken planten. Wil je gelijk al wat kleur aanbrengen in de tuin? Plant dan winterheide of zet winterharde viooltjes in plantenbakken of in de borders.

©Erkki Makkonen

🌺 Winterviolen!

(daar fleurt elke wintertuin van op)

Overwinterende planten verzorgen

Kuipplanten die in de schuur of garage overwinteren, hebben regelmatig water nodig. Bij vorstvrij weer kun je een raam of deur openen voor wat frisse lucht. Ook bollen in pot, binnen of buiten, geef je af en toe water om uitdroging te voorkomen.

Een echte winterklus: snoeien!

Januari en februari zijn ideale maanden om fruitbomen, planten en struiken te snoeien, zoals knotwilgen en leilindes. Zo bereid je ze voor op het voorjaar. Snoei alleen bij zacht, vorstvrij weer. Heb je een druif? Snoei die uiterlijk half januari, want daarna komt de sapstroom op gang en kan de plant doodbloeden als je te laat snoeit.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

Wist je dat je als boomeigenaar een zorgplicht voor de bomen in je tuin hebt? Dit betekent dat je aansprakelijk bent voor schade of letsel als er takken uit jouw boom vallen, of als je boom omvalt. Het is dus van groot belang om de boom in goede conditie te houden en dit doe je met een goede snoeizaag.

©natalialeb

Onkruidvrije bestrating

Heeft het gesneeuwd? Neem dan even de tijd om de sneeuw te schudden uit de groenblijvers , zoals de hagen. Hierdoor voorkom je dat er grote gaten in de haag ontstaan. En als laatste: het is nu een goede tijd om de voegen van de bestrating onkruidvrij te maken. Is de bestrating wat ingezakt? Dit is een goed moment om de tegels en klinkers wat om te hogen, om wateroverlast te voorkomen. Een drainage aanleggen helpt ook tegen wateroverlast.

Lees ook: Zelf een terras aanleggen? Dit is waar je op moet letten