Van ionisch tot keramiek: welke soorten föhns zijn er allemaal?

© DMITRY LOBANOV

Van ionisch tot keramiek: welke soorten föhns zijn er allemaal?

Haarverzorging

Geplaatst: 24 februari 2023 - 11:32

Aangepast: 24 februari 2023 - 13:29

Wesley Akkerman

De ene föhn is de andere niet. Kijk alleen maar naar de omschrijving of de verpakking; daar kom je allerlei verschillende termen tegen. Tourmaline, ionentechnologie, keramisch, infrarood haardrogers ... Hoog tijd voor een korte cursus föhn, zodat jij straks haarfijn weet wat voor model het beste bij jou past!

⏱ In dit artikel leggen we uit:
Welke soorten föhns er zijn:
Tourmaline föhn | Keramische föhn | Infrarood föhn | Ionische föhn
Wat de beste föhn is voor:
Dik of warrig haar | Dun haar | Dof haar | Krullen

Ook interessant voor jou: Wat zijn de verschillen tussen een goedkope en dure föhn?

Hoewel föhns in principe allemaal hetzelfde werken (aanzetten en je haar drogen en in model brengen) bestaan er wel degelijk verschillende uitvoeringen. Dat zit hem vaak in gebruikte materialen of technologieën. Hierdoor zijn sommige modellen beter geschikt voor bepaalde typen haar dan andere. We nemen de belangrijkste hieronder met je door.

1: Tourmaline föhn

Een aanduiding die je regelmatig kunt tegenkomen bij zowel dure als goedkope föhns is bijvoorbeeld tourmaline. Tourmaline is een edelsteen dat fijngemalen wordt tot poeder en in de interne componenten van een föhn zit. Wanneer dit poeder wordt bewerkt, met hitte of druk, dan komen daar negatieve ionen en infraroodhitte uit. Dat laatste houdt het vocht vast in het haar, terwijl de ionen de haarschubben inpakken. Dat zorgt voor een glanzend en kroesvrij resultaat.

💡 Wil je een tourmaline föhn, kies dan een exemplaar met echt poeder en niet met een coating. Want die coating vergaat na verloop van tijd, waardoor de föhn niet meer effectief is.

0

Powered by

logo

2: Keramische föhn

Ook populair zijn föhns die gebruikmaken van keramiek. Het voordeel van keramiek is dat het snel opwarmt en de warmte evenredig verspreidt. Ook komt hier infraroodhitte van af. Dat houdt in dat het systeem heel zorgvuldig je haar kan drogen, terwijl het je lokken beschermt tegen schade. Wanneer je het woord keramiek tegenkomt op de verpakking, dan is dat dus eigenlijk een groot voordeel. Dan mag die meteen op het lijstje met föhns die het overwegen waard zijn!

0

Powered by

logo

3: Infrarood föhn

Dan komen we aan bij de term infrarood. Die hebben we al een paar keer gebruikt, maar wat doen infraroodföhns precies? Dit soort föhns gaan heel voorzichtig met het haar om, waardoor ze uitstekend te gebruiken zijn door mensen met gekleurd, droog of beschadigd haar. Het grote nadeel van deze föhns is dat ze flink aan de prijs zijn. Maar ze werken ook sneller dan föhns die warme lucht blazen. Dus met dat beetje investering, bespaar je op de lange termijn flink wat tijd.

0

Powered by

logo

4: Ionische föhn

Veel föhns maken daarnaast gebruik van ionen. Dit zijn onzichtbare deeltjes die eigenlijk overal aanwezig zijn. Wanneer ze positief opgeladen zijn, dan wordt je haar bijvoorbeeld statisch of gaat het ontzettend kroezen. Ionische föhns vuren negatief geladen ionen op je haar af, waardoor je haar dus níet statisch wordt en níet gaat kroezen.

💡 Het kan zijn dat je termen als nano-ionic of tourmaline ionic aantreft op de doos. Dan is het goed om te onthouden dat die precies hetzelfde doen.

0

Powered by

logo

Welke föhn voor welk type haar?

Meestal maken föhns gebruik van verschillende materialen en technologieën, dus je zult een mix van dergelijke termen aantreffen op productpagina’s en in winkels. Maar hoe weet je nou welke föhn het beste bij je past? We hebben al wat tips gegeven in dit artikel, maar gaan er nog iets dieper op in.

© Valeriy Muhmed

Dik of warrig haar

Mensen met dik of warrig haar doen er goed aan te investeren in ionische föhns. Die werken namelijk het snelst (door de positieve ionen te neutraliseren met negatieve ionen), waardoor dat veel tijd scheelt in de badkamer.

Dun haar

Heb je juist dun haar? Kies dan een keramische föhn. Door de evenredige warmteverspreiding en de optie om meer volume aan te brengen, is dat je beste keuze. Bovendien beschermen keramische föhns je dunne haardos het beste.

Dof haar & krullen

Heb je dof haar? Kijk dan eens naar ionische föhns, of föhns die de glans kunnen terugbrengen. Dit zijn dan weer andersoortige, gespecialiseerde föhns, die je niet zo vaak tegenkomt. Wat je ook besluit te doen, vergeet niet dat je de hittestand niet te hoog moet zetten en dat je altijd voldoende afstand moet houden tussen de föhn en je haar. Ook slim: gebruik een haarproduct met hittebescherming.

💡 Heb je krullen? Zorg dan dat je een föhn met een diffuser-opzetstuk kiest. Meer over opzetstukken voor föhns lees je in dit artikel.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000