Wat zijn de verschillen tussen een goedkope en dure föhn?

© LIGHTFIELD STUDIOS - stock.adobe.com

Wat zijn de verschillen tussen een goedkope en dure föhn?

Geplaatst: 12 februari 2023 - 18:29

Aangepast: 19 februari 2023 - 20:24

Wesley Akkerman

Wanneer je in de markt bent voor een nieuwe föhn, dan kom je er al snel achter dat er goedkope en dure modellen zijn. Je kunt er een paar tientjes tot enkele honderden euro’s aan uitgeven. In die zoektocht is het dan heel handig om te weten wat de voornaamste verschillen zijn. ID.nl legt het je uhm ... haarfijn uit!

Wanneer je een föhn koopt, dan koop je meer dan alleen dat apparaat. In de doos zitten allerlei accessoires waarmee je verschillende effecten realiseert, zoals een plat mondstuk of een diffuser. Hoe meer je betaalt voor zo’n föhn, hoe beter de kwaliteit van de accessoires. Goedkopere föhns hebben vaak opzetstukken van plastic, die je erop klikt. Het kan zijn dat die stukken snel kapotgaan of losschieten. Daar tegenover staan bijvoorbeeld de producten van Dyson, die beschikken over magnetische opzetelementen. Daardoor verklein je de kans enorm dat er iets misgaat.

0

Powered by

logo

Duurdere föhn met meer instellingen

Daarnaast zegt de prijs van een föhn wat over de instellingen met betrekking tot warmte en snelheid. Echt goede föhns kunnen razendsnel de vochtigheid uit het haar halen door hete lucht uit te stoten. Daarna kun je met een lagere snelheid en temperatuur bijvoorbeeld je haar in model brengen. Met de juiste borstel (zoals bijvoorbeeld een ronde variant) in de hand kun je snel krullen maken in je haar. Heb je een goedkopere föhn, dan kan het zijn dat je niet dezelfde hoge temperaturen of snelheden haalt, waardoor je dus enigszins beperkt bent in je droog- en stijlopties.

Glitterfohn

© Terry White

0

Powered by

logo

En ander groot verschil tussen goedkopere en dure modellen is dat de laatstgenoemde categorie uitgerust kan zijn met technologie die je haar tegen beschadigingen beschermt. Dat komt doordat ze veel efficiënter te werk gaan en de warmte kunnen reguleren (en dat soms tientallen keren per seconde controleren). Heeft je föhn keramiek aan boord? Dan kun je ervan uitgaan dat die de warmte evenredig verplaatst en ook zuinig met je haarlokken omgaat. Dit is bijvoorbeeld aan te raden voor mensen met reeds beschadigd, dun of geverfd haar. Je wilt de föhn dan zo kort als mogelijk gebruiken.

Je eigen föhn uitkiezen: lees ook de reviews

Andere aspecten waar je op kunt letten, zijn het gewicht en de verdeling daarvan. Je hoeft er gelukkig niet heel de dag mee in je hand te staan, maar een zware föhn is voor niemand prettig. Check dus of je in een winkel een föhn kunt vasthouden om zelf even het gewicht te ervaren en let anders goed op het gewicht zoals dat op de productpagina bij een webshop wordt aangegeven. Behalve het gewicht speelt zoals gezegd ook de gewichtsverdeling een grote rol. Duurdere föhns hebben de motor soms in het – overigens beschermde – handvat zitten, waardoor je arm het gewicht opvangt. Zit de motor elders, dan is de kans groot dat je hand en pols alles voor hun rekening moeten nemen.

Verschillende gekleurde fohns

© pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)

Ga je dagelijks een föhn gebruiken en wil je dat je haar minimale schade oploopt? Dan doe je er dus goed aan wat meer geld uit te geven. Niet alleen omdat je haar dan beter beschermd is, ook omdat dergelijke duurdere modellen over het algemeen langer meegaan. Goedkopere föhns zijn minder duurzaam en zijn gemaakt met goedkopere onderdelen. En als je dan toch bereid bent diep in de buidel te tasten, lees dan van tevoren altijd goed de reviews door. Zo voorkom je een miskoop. Dat is helemáál belangrijk als je een föhn van 400 euro zou kopen. Dan wil je echt vooraf wel weten wat je in huis haalt.

Een föhn kan niet alles

Tot slot willen we nog meegeven dat een föhn niet alles kan. Je hebt wel hulpmiddelen en producten nodig om je haar goed te verzorgen en te kunnen stijlen. Denk dan aan verschillende soorten borstels, maar ook bijvoorbeeld crème, serum of olie (voor de punten en lengten) of mousse of gels voor het volume. Het is belangrijk dat deze producten hittebestendig zijn en daarnaast beschikken over een herstellend vermogen. Je hebt verschillende soorten haarproducten, die bedoeld zijn voor een verscheidenheid aan haartypen. Het is dus ook belangrijk dat je hier aandacht aan besteedt en je daarover inleest. Want dan shine je straks pas echt met je mooie coupe!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000