ID.nl logo
De leukste tech-cadeaus voor onder kerstboom, voor jou uitgezocht
Gezond leven

De leukste tech-cadeaus voor onder kerstboom, voor jou uitgezocht

Zoek je een origineel cadeau voor onder de kerstboom? In dit artikel vind je allerlei leuke cadeaus, variërend van luidsprekers tot slimme verlichting en van een goedkope fitnesstracker tot een waterdichte e-reader. Er zit dus vast wel iets geschikts bij. Bij elk product vind je de prijs die wij recentelijk (online) zijn tegengekomen.

In dit artikel hebben we 21 cadeaus voor je uitgezocht die je onder de kerstboom kunt leggen. We hebben ze verzameld in vijf categorieën:

  • Muziek luisteren
  • Accessoires voor een slim huis
  • Handig voor op je werkplek
  • Entertainment voor onderweg
  • Gezonde voornemens

Nog meer leuke accessoires! 21 handige tech-producten om mee op vakantie te nemen

5x Muziek in huis

TP-Link HA100

Veel mensen hebben een traditioneel muzieksysteem dat nog prima werkt. Het is natuurlijk zonde om goed werkende geluidsapparatuur te vervangen, maar tegelijkertijd mis je wellicht moderne streamingopties. De betaalbare TP-Link HA100 biedt een oplossing, want hiermee voeg je bluetooth aan elke klassieke hifi-installatie toe. Je sluit dit apparaatje via twee analoge tulpkabels aan op een versterker of receiver. Daarna stem je met de afstandsbediening af op de juiste audiobron en kun je jouw favoriete afspeellijsten streamen vanaf bijvoorbeeld Spotify of Apple Music. Dankzij de aanwezigheid van een NFC-chip is ook een geschikte smartphone of tablet eenvoudig te koppelen. Het draadloze bereik is volgens de fabrikant maximaal twintig meter.

JBL GO 3

Legergroen, knalrood of pikzwart ... deze handzame bluetooth-speaker is in allerlei kleuren te koop. Hang de JBL GO 3 via de geïntegreerde lus bijvoorbeeld in de kerstboom en stream vanaf je smartphone leuke kerstliedjes. De stevige behuizing voldoet aan de IP67-norm en kan dus tegen water en stof. Je kunt dit luistermaatje dan ook probleemhuis buitenshuis gebruiken, bijvoorbeeld op het strand of de camping. De oplaadbare accu is goed voor een speeltijd van maximaal vijf uur.

Google Nest Audio

De Google Nest Audio biedt een behoorlijke geluidskwaliteit, zodat je er fijn mee naar muziek, radio en podcasts kunt luisteren. Via een app op je smartphone bepaal je wat je wilt horen. Heb je thuis meerdere Google-speakers, dan kun je die met elkaar laten samenwerken, om zo bijvoorbeeld in de woonkamer en keuken naar dezelfde afspeellijst te luisteren. Handig is de ondersteuning voor Google Assistent. Zodra je hardop een vraag stelt, geeft de slimme speaker meteen antwoord. Vraag bijvoorbeeld naar de weersvoorspelling of een overzicht van je agenda-afspraken. Daarnaast kun je via stemopdrachten ook nog andere slimme apparaten aansturen, zoals een lamp, smart-tv en thermostaat. Deze luidspreker is te koop in twee chique kleurstellingen.

JBL PartyBox Encore

Waar is dat feestje? Deze bluetooth-speaker valt bij jouw gasten ongetwijfeld in de smaak. Een draadloze microfoon is namelijk inbegrepen, zodat iedereen zijn of haar zangkunsten kan laten horen. Als je genoeg valse noten hebt gehoord, gebruik je de JBL PartyBox Encore net zo makkelijk als mobiele luidspreker. Met een accuduur van zo’n tien uur luister je zelfs op plekken zonder netstroom naar muziek. In het donker komt de ingebouwde feestverlichting goed van pas. De spatwaterbestendige behuizing heeft een geïntegreerde handgreep, zodat je de speaker eenvoudig kunt verplaatsen. Kortom, voetjes van de vloer en genieten maar!

Sharp DR-P420

Met de vriendelijk geprijsde Sharp DR-P420 kun je op elke plek naar radioprogramma’s luisteren. Dankzij de geringe afmetingen neem je hem makkelijk mee, zodat je favoriete uitzendingen nooit hoeft te missen. Dit luistermaatje kan naast FM ook uit de voeten met DAB+, waarmee je ruisvrije kanalen ontvangt in een hoge kwaliteit. Je kunt in totaal veertig zenders in het geheugen opslaan. Heb je genoeg radio geluisterd, dan kun je je smartphone via bluetooth aan het apparaat koppelen en vervolgens afspeellijsten van Spotify, Apple Music of een andere muziekdienst streamen. Deze veelzijdige tafelradio werkt op basis van usb-voeding of vier AA-batterijen. Het product is verkrijgbaar in zwart, wit, blauw en roze.

4x Slim huis

Nedis SmartLife Decoratieve LED Feestverlichting

Deze slimme lichtslang geef je interieur (of kerstboom) een feestelijke upgrade. Het snoer is bijna elf meter lang en bevat maar liefst 48 gekleurde leds. Met een app kun je de kleur, helderheid en het dimniveau bepalen. Verder kun je ook tijdschema’s, routines en bewegingspatronen instellen. Een bridge of hub is niet nodig, want je meldt dit product rechtstreeks aan op het draadloze thuisnetwerk.

Lees ook dit artikel voor meer accessoires om je huis slim te maken: Zo maak je van je doorsnee huis een slim, comfortabel en veilig huis

HomeWizard Wi-Fi P1 Meter

Wil je weleens weten hoeveel energie een vol bad of douchebeurt kost? Met de HomeWizard Wi-Fi P1 Meter kun je je stroom- en gasverbruik nauwlettend volgen. Heb je zonnepanelen op het dak, dan kun je ook zien hoeveel kilowattuur je teruglevert. Dit product ondersteunt de meeste slimme meters. Aansluiten is kinderlijk eenvoudig, want je hoeft de stekker slechts in een vrije P1-poort te prikken. Vervolgens meld je het apparaat aan op jouw wifi-netwerk.

Hombli Smart Spot Light Starter Kit

Een fraaie vijver, mooie plant, behaaglijke jacuzzi of oogstrelende muurafbeelding ... sommige tuinobjecten verdienen het om in de spotlights te staan. En dat is precies wat je met deze kleurrijke tuinverlichting doet. De starterkit bestaat uit drie buitenlampen die je nauwkeurig kunt richten. Je steekt de grondpen in de aarde of monteert het meegeleverde statief om de verlichting ergens aan te bevestigen.

WiZ Smart Plug

Met de WiZ Smart Plug maak je een willekeurig apparaat slim. Zodra je bijvoorbeeld een lamp op het geïntegreerde stopcontact aansluit, kun je de verlichting op afstand aan- en uitzetten. Hiervoor gebruik je een app op je smartphone. Verder stel je optioneel tijdschema’s in, zodat je de boel kunt automatiseren. Tot slot is deze slimme stekker compatibel met Google Assistent, waardoor je een aangesloten apparaat ook met je stem kunt bedienen.

4x Handig op je werkplek

HP USB-C Dock G5

Heb je een laptop op een vaste (thuis)werkplek? Dan is dit breed verkrijgbare dockingstation van HP een nuttig hulpmiddel, want hiermee verbind je in één klap alle gewenste randapparatuur, waaronder maximaal drie beeldschermen. Verder kun je de vier usb-poorten gebruiken voor bijvoorbeeld een toetsenbord, muis, externe harde schijf of usb-stick. Als laatste heeft de G5 voor stabiel internet ook nog een ethernetaansluiting.

ACT AC8302

Wie eenmaal met twee pc-monitors werkt, wil nooit meer iets anders. Uiteraard nemen die schermen wel bureauruimte in beslag. Met deze prijsvriendelijke monitorarm los je dit euvel op. Bevestig dit hulpstuk via een klem aan de rand van het bureau en schroef beide schermen van maximaal 32 inch en 8 kilogram op de armen. Je kunt het beeld vervolgens kantelen, roteren en zwenken.

ACT AC8302

Vriendelijk geprijsde monitorarm voor twee monitors

Trust Verto Wireless

Sommige mensen krijgen bij langdurige computersessies arm- en/of polsklachten. Deze verticale muis kan mogelijk helpen om dergelijke pijntjes te voorkomen. De Verto Wireless heeft een duimsteun met een rubberen afwerking, zodat je voldoende grip hebt. Dankzij het geringe gewicht van amper honderd gram kost het nauwelijks kracht om de muis te bewegen. Voor een soepele draadloze verbinding met de pc of laptop is een usb-adapter inbegrepen.

ACT AC1502

Menig laptop bevat een M.2-ssd die je na verloop van tijd kunt upgraden. In dat geval komt dit kloonstation goed van pas. Je prikt bij Source en Target de oude en nieuwe ssd in de gleuven, waarna je met één druk op de knop data kunt overpompen. Handig is dat de ACT AC1502 zelfstandig werkt, zodat je hem niet per se op een computer hoeft aan te sluiten.

ACT AC1502

Zet gemakkelijk data van de ene ssd naar de andere ssd over

4x Entertainment onderweg

Sony WH-CH720N

Bijna niets is zo vervelend dan dat je vanwege herrie om je heen een film, tv-programma, luisterboek of podcast amper kunt volgen. Deze betaalbare bluetooth-koptelefoon met ruisonderdrukking van Sony is dan een ideale oplossing. De schelpen met zachte kussens vallen volledig over je oren. Vanwege het hoge draagcomfort en de lange accuduur kun je urenlang achtereen ongestoord luisteren. De hoofdtelefoon is er in zwart, blauw of wit.

Nintendo Switch OLED

De Nintendo Switch OLED is niet zomaar een spelcomputer. Je kunt hiermee namelijk zowel thuis als onderweg gamen. Het apparaat heeft een 7inch-oledscherm van 1280 × 720 pixels en een oplaadbare accu. Thuis speel je natuurlijk liever op een groot scherm. Geen probleem, want dankzij een meegeleverd dockingstation verbind je de Switch OLED thuis met je televisie en laad je hem direct op voor onderweg.

Kobo Clara 2E

Boekenwurmen zullen veel plezier beleven aan deze waterdichte e-reader. Het 6inch-aanraakscherm (1448 × 1072 pixels) imiteert de eigenschappen van echt papier. Vergeleken met een willekeurige tablet is de Kobo Clara 2E rustgevender voor de ogen. Een leeslampje is niet nodig, want dit leesapparaat bevat achtergrondverlichting. Dankzij 16 GB interne opslagcapaciteit passen er met gemak duizenden e-books op deze reader.

Samsung Galaxy Tab A8

Wie een iPad te duur vindt en op zoek is naar een betaalbaar alternatief, kan wellicht eens kijken naar de Samsung Galaxy Tab A8. Op het 10,5inch-scherm kun je bijvoorbeeld je digitale krant lezen, Netflix-series streamen, rondsnuffelen op het internet en eenvoudige spelletjes spelen. De basisuitvoering bevat 32 GB opslagruimte, al is de Galaxy Tab A8 ook met 64 GB en 128 GB opslag verkrijgbaar. Opslag kun je eventueel uitbreiden met een geheugenkaartje. Deze veelzijdige tablet is verkrijgbaar in de kleuren grijs, roze en zilver.

4x Goede voornemens

Denver BFH-242

De Denver BFH-242 is een goedkope fitnesstracker die toch veel te bieden heeft. Je kunt op het kleurenscherm het aantal gezette stappen, de afgelegde afstand en de hoeveelheid verbrande calorieën zien. Verder kun je ook je hartslag en lichaamstemperatuur opvragen. Zodra je een smartphone via bluetooth koppelt, zie je inkomende telefoonoproepen op je pols voorbijkomen. Niet gek voor een apparaatje van iets meer dan twee tientjes!

Garmin Vivoactive 5

Mensen met goede voornemens hebben veel baat bij dit sporthorloge dat meer dan dertig sportapps bevat en je activiteit nauwkeurig bijhoudt. Zo kun je onder meer zien wanneer jouw lichaam rust nodig heeft of juist een flinke training kan gebruiken. Het haarscherpe amoledscherm toont verder notificaties van je smartphone. Tot slot kun je je Spotify-afspeellijsten lokaal in het geheugen van 4 GB opslaan, waardoor je geen smartphone mee hoeft te nemen.

Garmin Vivoactive 5

Een sporthorloge om je goede voornemens in stand te houden

Mio Cyclo 210

Fiets je graag kriskras door Nederland en andere Europese landen? In dat geval komt dit navigatieapparaat met stuurbevestiging uitstekend van pas. Naast route-instructies toont het 3,5inch-kleurenscherm de actuele snelheid en afgelegde afstand. Kaarten van heel Europa zijn voorgeïnstalleerd. Heb je onderweg onverhoopt pech, dan kun je met het apparaatje ook snel fietsenwinkels in de omgeving vinden. De weerbestendige behuizing heeft een accuduur tot tien uur.

Silvergear Slimme Bluetooth Weegschaal

Heb je goede voornemens voor het nieuwe jaar? Met deze goedkope weegschaal houd je eenvoudig de conditie van jouw lichaam in de gaten. Het apparaat meet onder meer het vetpercentage, de spiermassa, de BMI en natuurlijk het gewicht. Koppel je de weegschaal via bluetooth aan een smartphone, dan kun je in de bijbehorende Fitdays-app gedetailleerde gegevens bekijken. Tevens kun je hiervoor de gezondheidsplatformen Google Fit en Apple Health gebruiken.

▼ Volgende artikel
Review Motorola Moto G35 – Begrijpelijke compromissen
© Wesley Akkerman
Huis

Review Motorola Moto G35 – Begrijpelijke compromissen

Een toestel als de Motorola Moto G35 kan laten zien hoe goed een smartphone-ervaring kan zijn, zelfs als je er minder dan 200 euro voor betaalt. Dit model heeft een adviesprijs van 179 euro en biedt daarvoor een aantal mooie eigenschappen aan.

Goed
Conclusie

Onderaan de streep doet de Motorola Moto G35 weinig fout, dus kun je hem prima meenemen in je overweging. De processor houdt hier en daar je input niet helemaal bij, maar dat is eigenlijk het grootste struikelblok, zeker gezien de prijs. Dat kan overigens ook voor problemen met HDR-content zorgen, aangezien die meer van een systeem vraagt. We zijn echter wel van mening dat de Samsung Galaxy A15 iets meer voor hetzelfde geld aanbiedt, helemaal als het gaat om het updatebeleid. Maar de Moto G35 is allesbehalve een slechte smartphone.

Plus- en minpunten
  • Mooi scherm
  • Strak ontwerp
  • Groothoeklens
  • Prijs
  • Accuduur
  • Updatebeleid
  • Camerakwaliteit
  • Werkgeheugen

Net zoals bij seriegenoot Moto G55 kunnen we het ontwerp en de gekozen materialen voor de behuizing waarderen. De Motorola Moto G35 oogt strak en ligt lekker in de hand. Hij glijdt er bovendien niet snel uit, vanwege het polycarbonaat op de achterkant. Het toestel is niet waterdicht, maar is wel waterafstotend – dat is tenminste iets. Verder waarderen we het lage gewicht van 188 gram, de koptelefoonaansluiting onderop en de vingerafdrukscanner in de powerknop. De G35 voelt derhalve compleet aan, in elk geval op het gebied van hardware.

De Moto G35 heeft een aantal overeenkomsten met de 70 euro duurdere Moto G55. Zo heeft het riante lcd-scherm van 6,72 inch veel dezelfde eigenschappen. De (HDR-)kleuren en het contrast ogen mooi, maar de kijkhoek is niet fraai. De maximale helderheid ligt lekker hoog, waardoor je op zonnige dagen goed ziet wat er gebeurt. Daarnaast is er een hoge resolutie (1080 × 2400 pixels) en verversingssnelheid van 120 Hertz. Ook dit model heeft helaas last van die goedkoop ogende luchtlaag en bijbehorend schaduwspel aan de randen.

©Wesley Akkerman




©Wesley Akkerman




©Wesley Akkerman

Begrijpelijke keuzes

Onder de motorkap zit de relatief onbekende Unisoc T760-processor, die qua prestaties net iets achterloopt op de cpu van de Sony Xperia 10 VI (de Snapdragon 6 Gen 1). Als je bedenkt dat de Sony twee keer zo duur is, dan is dat helemaal niet verkeerd voor de prijs.

In tegenstelling tot de Moto G55 merken we soms dat het scherm te snel wil voor de processor. Dat merk je tijdens het scrollen. Het kan daardoor zijn dat het display, ondanks die hoge verversingssnelheid, schokt. Ook hebben apps soms wat tijd en ruimte nodig om op gang te komen.

Dat valt een beetje tegen, maar hoort bij deze prijsklasse. Datzelfde geldt voor de hoeveelheid werkgeheugen en opslagruimte, die 4 en 128 GB bedragen. De eerste is echt het minimale voor een Android-apparaat, terwijl de tweede niet meer van deze tijd is gezien de ruimte die we nodig hebben, maar gelukkig kun je die uitbreiden met een micro-SD-kaart. Het updatebeleid is ook niet te scherp, maar voor minder dan 200 euro begrijpelijk. Je krijgt in twee upgrades en drie jaar aan updates. De vergelijkbare Samsung Galaxy A15 doet dat beter met vier en vijf jaar.







Groothoeklens in dit prijssegment?

Net zoals bij de Moto G55 beschikt de Motorola Moto G35 over een hoofdlens van 50 megapixel. Gezien de prijs zijn we iets vergevingsgezinder en willen we graag benadrukken dat het toestel kleurrijke en redelijk gebalanceerde foto's maakt. Echter, het ontbreekt her en der wel een detail. Daarvoor ogen de beelden helaas te wazig, ondanks de autofocus. Avondfotografie is helaas niets om over naar huis te schrijven, aangezien details nog meer opgaan in de achtergrond dan overdag. Als je hier dus een foto mee maakt, doe dat dan in goed verlichte omgevingen.

Wat de Motorola Moto G35 redelijk uniek maakt, is de toevoeging van een groothoeklens. Die komen we niet vaak tegen op toestellen voor minder dan 200 euro. Hoewel we over het algemeen de resultaten van deze cameralens een voldoende willen geven, moet je wel rekening houden met een aantal vervelende zaken. De beelden ogen soms onscherp, een beetje korrelig en ook de kleuren komen niet helemaal overeen met de werkelijkheid. Houd het dus lekker op de hoofdcamera voor wanneer je foto's maakt, voor zowel ver weg als heel dichtbij.







Motorola Moto G35 kopen?

Ook de Motorola Moto G55 biedt een accu met een totaalvermogen van 5000 mAh aan. Door de niet al te krachtige processor kun je er daarom van uitgaan dat je hem meer dan een dag kunt gebruiken zonder hem te hoeven opladen. Soms zelfs twee dagen, als je rustig aan doet. Opladen gaat niet ontzettend snel met maximaal achttien watt, waardoor het al snel meer dan twee uur kan duren voordat de batterij weer vol is. De oplader moet je overigens zelf even regelen, omdat die, volgens Europese regels, niet meer in de doos verpakt wordt.

Onderaan de streep doet de Motorola Moto G35 weinig fout, dus kun je hem prima meenemen in je overweging. De processor houdt hier en daar je input niet helemaal bij, maar dat is eigenlijk het grootste struikelblok, zeker gezien de prijs. Dat kan overigens ook voor problemen met HDR-content zorgen, aangezien die meer van een systeem vraagt. We zijn echter wel van mening dat de Samsung Galaxy A15 iets meer voor hetzelfde geld aanbiedt, helemaal als het gaat om het updatebeleid. Maar de Moto G35 is allesbehalve een slechte smartphone.


▼ Volgende artikel
VLC: het Zwitsers zakmes onder de mediaplayers
© monticellllo - stock.adobe.com
Huis

VLC: het Zwitsers zakmes onder de mediaplayers

VLC is een alternatieve mediaspeler voor Windows en macOS die heel veel pluspunten heeft. De mediaspeler is gratis, kent geen reclame of spyware en is doorgaans krachtiger dan de videospeler die standaard op je systeem staat. Concreet betekent dit dat VLC audio en video van bijna elke bron kan afspelen zonder dat je extra software hoeft te downloaden.

Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe veelzijdig VLC media player is en waarom je dit programma op je computer moet hebben staan. Je kunt:

  • Afspeellijsten maken
  • Mediabestanden converteren
  • Ondertitels toevoegen
  • Video streamen
  • Video's trimmen
  • Schermopnames (video) maken of eigen webcambeelden opnemen
  • Logo's of watermerken toevoegen

VLC zit boordevol tools en opties die je helpen om video in te korten, om ondertitels te plaatsen of om het bestandsformaat om te zetten. Bovendien ondersteunt de mediaspeler functies en plug-ins van derden. Maar, eerst moet je deze applicatie natuurlijk nog downloaden en installeren op je computer. De installatieprocedure is vrij eenvoudig.

Afspeellijst maken

Het eerste wat je waarschijnlijk wilt doen als VLC geïnstalleerd is, is een video in de speler laden. Wanneer een andere mediaspeler zoals Windows Media Player, problemen heeft met een bepaald videobestand, dan lukt het vaak wel met VLC. Nadat je VLC media player hebt geopend, kies je het menu Media / Bestand openen. Vervolgens navigeer je naar het mediabestand op de harde schijf of op een usb-stick. Je kunt het videobestand ook in het werkvlak van VLC slepen om het af te spelen. Als je meerdere bestanden in het werkvlak plaatst, vorm je een afspeellijst. De video’s worden daarmee achter elkaar afgespeeld.

Als je de video bekijkt, zie je onderaan het scherm de bekende videobedieningen, zoals afspelen en pauzeren. Met de toetscombinatie Ctrl+H laat je de knoppen verdwijnen die je afleiden tijdens het bekijken van de video.

De standaardweergave voor video’s is de venstermodus. Je wijzigt deze weergave naar volledig scherm via het menu Video / Schermvullend. Daarmee geniet je comfortabel van de film zonder die bedieningsbalk. Je haalt de balk achteraf weer tevoorschijn met de Esc-toets.

Veel films zijn overigens verpakt als zip- of rar-bestand. Zulke gecomprimeerde archiefbestanden kun je met Bestand openen ook rechtstreeks in VLC bekijken.

Converteren

VLC is voorzien van een ingebouwde bestandsconverter om de indeling van mediabestanden te wijzigen. Gebruik het menu Media en ga voor de optie Converteren / Opslaan. In het pop-upvenster gebruik je Toevoegen, de knop met het plusteken. Daarmee maak je een selectie van bestanden waarvan je de bestandsindeling wilt aanpassen. Je kunt dus meerdere bestanden tegelijk omzetten. Is de lijst klaar? Klik dan rechtsonder op de knop Converteren / Opslaan. In het veld Profiel selecteer je een van de beschikbare voorinstellingen. Bij Doelbestand duid je via de knop Bladeren de map aan waar de nieuwe bestanden worden opgeslagen. Daarna klik je op Start en wacht je tot alles is geconverteerd.

Video streamen

Het is met VLC ook mogelijk om video’s te bekijken die op het internet staan. Ga hiervoor naar het menu Media en selecteer de optie Netwerkstream openen. Vervolgens plak je in het vak Netwerk-url het internetadres van het online videobestand. Onderaan zie je het vakje Meer opties weergeven. Hier kun je bijvoorbeeld aanduiden wat de start- en eindtijd is van de online video. Klik op de knop Afspelen. We willen meteen waarschuwen: dit lukt niet bij alle filmpjes en websites. YouTube beschermt zichzelf bijvoorbeeld. Als je het toch probeert, krijg je een foutmelding.

VLC als standaardprogramma Omdat VLC zo soepel omgaat met zoveel verschillende soorten media, is de kans groot dat je deze veelzijdige mediaspeler als standaardprogramma wilt instellen. Als je dan op een videobestand dubbelklikt, kiest Windows automatisch VLC om het filmpje af te spelen.

Om VLC standaard in te stellen, open je de instellingen met de toetscombinatie Windows-toets+I. Daarna open je het onderdeel Apps en in de linkerbalk kies je Standaard-apps. In het hoofdvenster worden de standaard-apps opgesomd. In Windows 10 zie je bijvoorbeeld bij Videospeler de app Films en TV staan. Als je hierop klikt, toont Windows een lijst met alle apps die deze media kunnen openen. Hier selecteer je in de lijst VLC, activeer nu deze optie. Bevestig met Dit programma als standaardprogramma instellen.

Je kunt VLC als standaardprogramma instellen voor videobestanden.

Schermopnames met audio

Het is makkelijk om een schermopname te maken met VLC. Zorg eerst dat de extra bedieningselementen in beeld zijn met Weergave / Geavanceerde bediening. Ga dan opnieuw naar Media en kies voor Opnameapparaat openen. Standaard staat de Opnamemodus ingesteld op DirectShow. Deze instelling wijzig je in Bureaublad. Daaronder staat de framerate ingesteld op één frame per seconde. Dat is veel te laag, wijzig dit bijvoorbeeld in 15 f/s. Onderaan zie je de knop Afspelen. Klik daar niet op, want daarmee krijg je een soort Droste-effect. Klik daarom op het pijltje dat naar beneden wijst en kies de opdracht Converteren.

Nu moet je doorgaan met het voltooien van de instellingen voor de VLC-opname. Selecteer het video-uitvoerformaat bij Profiel. Je kunt bijvoorbeeld MP4 selecteren. Daarna klik je op Bladeren om de locatie te bepalen waar de opname wordt opgeslagen. Gebruik de knop Start om de opname te beginnen. Zorg wel dat je het VLC-venster minimaliseert tijdens het opnameproces, anders wordt dat vastgelegd in de uitvoervideo. Het is overigens alleen mogelijk om het volledige scherm op te nemen. Als je dus slechts een deel van het scherm nodig hebt, dan moet je een externe videocropper gebruiken. Als je klaar bent met de opname, maximaliseer je het VLC-venster opnieuw en klik je op Stop.

Opname van de webcam

De stappen om een opname te maken van je webcam zijn vergelijkbaar. Opnieuw vertrek je van Media / Opnameapparaat openen. Laat deze keer de Opnamemodus wel op DirectShow staan, maar kies in het vak Apparaatselectie de geïnstalleerde webcam bij Video-apparaatnaam. Daaronder selecteer je de audiobron, bijvoorbeeld de microfoon van je webcam. Vervolgens klik je op Geavanceerde opties om de beeldverhouding en de framerate te selecteren.

Klik op Afspelen. Nu kun je de livebeelden van de webcam bekijken in VLC media player, maar de opname is nog niet begonnen. Die moet je nog handmatig starten door op de rode opnameknop in de onderste balk te klikken. Wanneer je klaar bent, gebruik je de knop Stop in de onderste balk, waardoor VLC de opname op de pc opslaat.

Vergeet je je webcam na gebruik niet uit te zetten? Geen pottenkijkers meer! Zo schakel je de webcam uit

Bladwijzers

Een erg handige navigatiehulp zijn de bladwijzers. Met VLC voeg je deze op een eenvoudige manier toe. Speel de video af en op de plaats waar je een nieuwe bladwijzer wilt, pauzeer je even. Het gemakkelijkste lukt dat door de spatiebalk in te drukken. Daarna gebruik je het menu Afspelen / Aangepaste bladwijzers / Beheren. In een klein venster kun je dan een nieuwe bladwijzer aanmaken. Daarnaast lees je telkens de tijdstempel.

Het is niet mogelijk om elke bladwijzer een aparte naam te geven. De bladwijzer krijgt standaard de naam van het bestand met daarachter een nummer. Om nog sneller het bladwijzerbeheervenster te openen kun je ook de toetscombinatie Ctrl+B indrukken. Als je alle bladwijzers hebt aangemaakt, schakel je snel via Afspelen / Aangepaste bladwijzers naar het juiste fragment.

Het equivalent van een digitale bladwijzer

Een heuse boekenlegger!

Logo of watermerk toevoegen

Wil je een logo of een watermerk aan je project toevoegen? Ook dat kan in VLC. Denk eerst even na hoe je logo of watermerk eruitziet. In ons voorbeeld hebben we met een grafisch programma snel een logo gemaakt en opgeslagen als png-formaat. Dit formaat ondersteunt transparantie, zodoende heb je geen storende achtergrond in het logo. Je kunt als logo of watermerk ook simpelweg een tekst typen.

In VLC ga je naar het menu Gereedschap / Effecten en filters. Je kunt ook de toetscombinatie Ctrl+E gebruiken. In het venstertje dat verschijnt, gebruik je het tabblad Video-effecten. Daar kies je voor het subtabblad Overlay. Hier ben je op de plaats om het logo of het watermerk toe te voegen. Wil je een grafisch bestand plaatsen? Zet dan een vinkje bij Logo toevoegen. Klik vervolgens op de knop met de drie puntjes om te zoeken naar de afbeelding die op de harde schijf staat. Met een schuifregelaar bepaal je de dekking van het logo. Met de vier vakjes met pijltjes regel je de positie van het logo tot op de pixel. Rechtsonder zie je de mogelijkheid om tekst toe te voegen als watermerk. Ook daar is een optie om de positie van deze tekst in te stellen. Als je tevreden bent, klik je op Opslaan.

Effecten

VLC heeft veel mogelijkheden om te bepalen hoe de video eruitziet of klinkt. Er zijn twee manieren om naar Aanpassingen en effecten te gaan. Je kunt klikken op de equalizerknop onderaan het scherm. Of je gaat naar het menu Gereedschap en daar kies je voor Effecten en Filters.

Om het geluid van de video aan te passen, vink je eerst het vakje Inschakelen aan. Daarna gebruik je de schuifregelaars om het beste geluid te zoeken. Er is ook een optie om meer geavanceerde audio-opties te gebruiken. Dat doe je via het tabblad Compressor en Spatializer. Daarna ga je naar het tabblad Video-effecten dat zich in het midden van dit venster bevindt.

Alle bedieningselementen gebruiken je om de videobeelden te verbeteren en om speciale effecten toe te voegen. In ons voorbeeld worden de personages hierdoor een soort bewegende stripfiguren. Vaak is het een kwestie van experimenteren. Er is ook een optie om de video te roteren. Dit is handig voor als een video in een verkeerde stand is opgenomen. Je kunt de video ook bijsnijden.

Video trimmen

Vaak is een video te lang waardoor je deze wilt bijsnijden. Bij VLC doe je dit op een andere manier dan bij de meeste video-editors. Je gebruikt geen trimtool of digitaal schaartje, maar je maakt een nieuwe opname van de opname. Zorg dat via het menu Weergave de Geavanceerde bediening in beeld is. Hiermee krijg je onderaan vier extra knoppen: dit zijn de opnameknoppen.

Open nu het videobestand. Speel het filmpje af of sleep de afspeelknop naar het punt waar je wilt dat de video begint. Als je heel nauwkeurig wilt werken, gebruik je de laatste knop, dat is de functie Frame voor frame. Is de startpositie nauwkeurig bepaald? Klik dan op de knop met de rode stip: Opname. Je kunt ook de toetscombinatie Shift+R gebruiken. Laat de video lopen. Om de opname te stoppen, gebruik je nogmaals dezelfde toetscombinatie.

Het is een beetje vreemd, want je krijgt geen signaal of melding dat het ingekorte filmpje klaarstaat. De bijgesneden versie komt automatisch in de map Video’s terecht. In de bestandsnaam lees je wanneer je de video hebt bewerkt, want in de bestandsnaam worden datum en tijd toegevoegd (afbeelding 9). Deze truc werkt trouwens ook met audiobestanden.

Over trimmen gesproken ...

Weg met dat haar!

Ondertitels

Wanneer een video niet de gebruikelijke ondertitels heeft, dan kun je deze met VLC alsnog toevoegen. Hiervoor moet je wel eerst het srt-ondertitelbestand vinden. Daar zijn behoorlijk veel webbronnen voor te gebruiken.

Plaats het srt-bestand in dezelfde map waar het videobestand staat en zorg dat deze dezelfde bestandsnaam heeft. Speel vervolgens de video af en klik met de rechtermuisknop op het filmpje zodat je bij de opdracht Ondertitels / Ondertitelbestand toevoegen komt.

Er bestaat ook de uitbreiding VLSub die ondertussen al aan de recente versie van VLC is toegevoegd. Via Weergave / VLSub beschik je over een interne zoekmachine waarmee je de ondertitels zoekt op taal, titel, seizoen en episode.