ID.nl logo
Het dampscherm, een must bij de isolatie van je huis
© Sabrewolf
Energie

Het dampscherm, een must bij de isolatie van je huis

Niet alleen de keuze van het juiste isolatiemateriaal bepaalt een hoge en duurzame isolatiewaarde, maar ook de afwerking. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je de isolatie aan de binnenkant luchtdicht afdekt met een dampscherm. Deze bescherming zorgt dat de isolatie niet aan kwaliteit verliest en voorkomt vervelende problemen door condensatie.

We beschermen onze woningen goed tegen vocht van buiten, maar er bevindt zich binnen vaak ook veel waterdamp. Dat vocht kan op vervelende plaatsen condenseren, tenzij je een dampscherm plaatst.

Ook interessant: Huis isoleren? Vergeet je voordeur niet!

Een dampscherm is een zorgvuldig aangebrachte waterdichte laag die het vocht tegenhoudt dat binnenshuis in de lucht aanwezig is. Dankzij dit scherm kan het vocht van binnen niet in de isolatie dringen. Op die manier voorkom je dat waterdamp de muren, plafonds, zolders, kruipruimtes of daken van het gebouw bereikt. Op deze plaatsen zou de vochtige lucht kunnen condenseren en ervoor zorgen dat bouwmaterialen vlekken krijgen, gaan rotten of schimmelen. Schade door condensatie van waterdamp kan zelfs de stevigste bouwwerken aantasten en bedreigt de effectiviteit van isolatie. 

Waterdamp condenseert

We willen onze woningen in de eerste plaats beschermen tegen vocht van buitenaf: regen, nevel of sneeuw. Maar ook in de woning zelf wordt het vochtgehalte sterk verhoogd door de bewoners en hun gedragingen, zoals het koken, wassen, douchen en ook ademen. Waterdamp is water in gasvorm en is volledig onzichtbaar. Het verplaatst zich voortdurend door de bouwmaterialen vanaf het warme, vochtige interieur van een huis naar de koude, droge buitenkant.

Deze lucht met een hoog vochtgehalte probeert door middel van diffusie op natuurlijke wijze een uitweg te vinden via muren en plafonds. Wanneer deze waterdamp op die manier in contact komt met een koud oppervlak dat een temperatuur heeft onder het dauwpunt (de temperatuur waarop waterdamp in druppels neerslaat), ontstaat er condensatie. Die afkoeling vindt het snelst plaats aan de koude oppervlakken, zoals muren, het dak en de koepels. En aanhoudende condens geeft problemen...  

©Gustavo

Condensatie veroorzaakt schimmels. 

Soorten dampscherm

De meest voorkomende oplossing is folie of polyethyleen. Deze folie is minimaal 0,2 millimeter dik en kun je gemakkelijk vastnieten aan de spanten of het gebinte van het dak. Bij folie is het ook gemakkelijk om de verschillende banen af te dichten. 

Vaak wordt ook aluminium of papier voorzien van een laagje aluminium gebruikt bij isolatiematerialen. Deze aluminiumfolies zie je bijvoorbeeld bij flensdekens of isolatieplaten. Een bijkomend voordeel van aluminium dampfolie is dat het ook nog de stralingswarmte reflecteert. Door die reflectie zal het 's zomers de warmte buitenhouden en 's winters de stralingswarmte naar binnen reflecteren. 

Soms wordt ook een bitumineuze laag gebruikt. Deze bitumineuze dampschermen worden meestal gebruikt bij platte daken. De isolatie komt dan boven op de dampdichte laag.

Aandacht voor slecht geventileerde vochtige ruimtes

Een dampscherm is vooral aan te raden bij daken die door hun constructie weinig waterdamp doorlaten. Dat geldt voor de meeste onderdaken van zowel platte als hellende daken. Daarnaast is een dergelijk scherm nuttig boven slecht geventileerde vochtige ruimtes, zoals keukens en badkamers. Dampfolie wordt altijd aangebracht aan de warme zijde. Wanneer je het dak of de muren isoleert, breng je de dampwerende laag als laatste aan. Als je de zoldervloer gaat isoleren, plaats je eerst de dampfolie omdat deze in contact staat met de warmere ruimte eronder. Zo voorkom je dat de warme binnenlucht in de isolatie erboven kan doordringen.

Luchtdicht aanbrengen

Voor het plaatsen van een dampscherm is in principe geen vakman nodig. Zorg dat alle aansluitingen met andere gebouwdelen (zoals muren) zorgvuldig worden afgekit. Plak alle naden en zelfs de minuscule gaatjes van nietjes zorgvuldig dicht met speciale tape, zodat ook via die weg geen waterdamp in de isolatie kan doordringen.

Let extra op wanneer je het dampscherm toch moet doorboren om bijvoorbeeld leidingen of buizen door te voeren. Hiervoor bestaan aangepaste manchetten die zorgen voor een perfect luchtdichte doorvoer. Zorg bij de plaatsing van het dampscherm vooral dat de banen van het folie elkaar minimaal 15 centimeter overlappen. Het is bovendien belangrijk om deze overlappingen daarna zorgvuldig af te tapen. De meeste fabrikanten hebben hiervoor waterdichte strips of afdichtingstape afgestemd op hun product. 

©Sabrewolf

Zorg dat er voldoende overlap is en tape de overlapping af. 

Verwar een dampscherm niet met een damp-open folie Een damp-open folie wordt in tegenstelling tot een dampscherm aan de buitenzijden van de constructie toegepast. Dit soort folie beschermt de constructie vanaf de buitenkant tegen sneeuw, regen, wind en het vocht van mist. Zo'n damp-open folie laat de damp naar buiten ontsnappen, maar houdt het vocht van de neerslag buiten.

Zelfs bij een voorzetwand

Zelfs als je een voorzetwand plaatst en op die manier muren langs de binnenzijde isoleert en afwerkt met gipsplaten, is het verstandig om een dampscherm te gebruiken. Plaats dan een dampscherm tussen de isolatie en de gipsplaten. Vaak worden gipsplaten op OSB (Oriented Strand Board) geschroefd. OSB-delen zijn houten platen die gemaakt zijn van onder druk geperste houtschilfers met een bindmiddel, waarbij de houtschilfers nog duidelijk zichtbaar zijn. Ook in dit geval raden we een dampremmende laag aan, die je aanbrengt tussen de OSB-delen en de isolatie.

©studioworkstock

Zelfs bij een voorzetwand plaats je best een dampscherm. 

Geen extra dampscherm nodig, maar toch aftapen…

Sommige isolatiematerialen zijn al aan één kant afgewerkt met een dampremmende laag. De meeste spijkerflensdekens hebben bijvoorbeeld een dampscherm aan één kant. Als je deze isolatie gebruikt, hoef je natuurlijk geen extra dampscherm meer aan te brengen. Dat zou dubbelop zijn.

Ook heb je geen dampremmende laag nodig bij PIR-platen (polyisocyanuraat). PIR-platen hebben namelijk aan beide kanten al een dampdichte laag. PIR-isolatieplaten zijn harde schuimstofplaten die lijken op hun oudere neefje PUR (polyurethaan). Vanuit brandtechnisch standpunt is PIR veiliger dan PUR, omdat er bij verhitting minder schadelijke rookgassen vrijkomen.

Zowel bij spijkerflensdekens met een dampscherm als bij PIR-platen blijft het niettemin belangrijk dat je de naden zorgvuldig afdekt met tape. Ook bij gespoten isolatieschuim is een dampscherm niet nodig, omdat het isolatieschuim voldoende dampremmend en perfect luchtdicht is.

©dima_pics

Ook PIR-platen zijn voorzien van een dampwerende laag, maar je moet de naden wel aftapen.

Bij twijfel: toch doen

Vraag bij de leverancier waar je de isolatie koopt of een extra dampremmende laag nodig is. Twijfel je of er in jouw situatie een dampscherm nodig is? Neem dan het zekere voor het onzekere. Voor de prijs hoef je het niet te laten, want de prijs van een rol polyethyleen is bijna te verwaarlozen. Over het algemeen ligt de gemiddelde dampschermprijs rond de 4 euro per vierkante meter. Toch kan deze kleine investering voorkomen dat je achteraf met serieuze kosten wordt geconfronteerd.

▼ Volgende artikel
Review Eufy C31 – Complete slimme deurbel voor een scherpe prijs
© Rens Blom
Zekerheid & gemak

Review Eufy C31 – Complete slimme deurbel voor een scherpe prijs

Een slimme deurbel om je woning mee in de gaten te houden en pakketbezorgers te antwoorden hoeft geen fortuin te kosten. Die boodschap draagt Eufy uit met de 120 euro kostende Eufy Videodeurbel C31. In deze review lees je onze ervaringen.

Goed
Conclusie

De Eufy Videodeurbel C31 is een schappelijk geprijsde slimme videodeurbel die een goede indruk achterlaat. Het ontbreken van een gong is wel een aandachtspunt en kan extra kosten (voor een aparte gong) met zich meebrengen. Let er bij eventuele aanschaf op dat je de C31 niet verwart met de goedkopere en minder complete C30.

Plus- en minpunten
  • Werkt op accu én bedraad
  • Overzichtelijke app met veel functies
  • Kan beelden opslaan op SD-kaart...
  • ...en biedt optionele cloudopslag
  • Beeldkwaliteit niet bijzonder
  • SD-kaartopslag risico bij diefstal
  • Geen gong meegeleverd

Slimme deurbellen zijn er in overvloed, maar tussen die merken en modellen bestaan belangrijke verschillen. Zo werken sommige slimme videodeurbellen alleen bedraad en kun je op andere deurbellen beelden niet lokaal opslaan. In dat laatste geval dien je maandelijks te betalen voor cloudopslag om beelden terug te kunnen kijken, waardoor je deurbel uiteindelijk steeds duurder wordt.

Als je de kriebels krijgt van een bedrade bel waar je een abonnement voor nodig hebt, kan de Eufy Videodeurbel C31 interessant zijn. Deze bel werkt namelijk op een accu én kan bedraad werken, en je krijgt een 32GB SD-kaartje meegeleverd om beelden in eigen beheer op te slaan. Zo vermijd je extra kosten.

Eufy C31 installeren

De bel installeren is een eitje als je voor de draadloze optie kiest. Kwestie van de accu opladen via de usb-c-poort, in de bel klikken en de bel monteren op je deurkozijn of aan de gevel. Bedraad kan dus ook en biedt twee belangrijke voordelen. Als de bel continu stroom krijgt via de bedrading, kun je in de Eufy-app (voor Android en iPhone) namelijk aanvinken dat de C31 24 uur per dag, 7 dagen per week beelden opneemt. Zo functioneert de bel ook als een beveiligingscamera. Het tweede voordeel: je ziet in de app beelden van vijf seconden voordat de bel een beweging detecteert. Zo kun je een completer beeld krijgen van een situatie. Soms handig, maar soms is het niet meer dan een erg voorspelbare looproute van de postbezorger.

©Rens Blom

De bel heeft een neutraal uiterlijk

Geen gong meegeleverd

De Eufy C31 is weerbestendig en oogt redelijk neutraal, met een lichtgevende ring aan de onderkant die de bezoeker indrukt om aan te bellen. Vervolgens krijg je op je smartphone een notificatie die doet denken aan een inkomende video-oproep. Zo heb je direct door dat er iemand voor je deur staat. Je krijgt ook een preview van de situatie voor de deur te zien.

De bel functioneert zelf ook als gong, maar dat geluid hoor je waarschijnlijk niet in je hele woning. Wil je een extra gong in huis gebruiken, dan kun je – op eigen kosten – een Eufy HomeBase S380 of Eufy Minibase Chime (T8023) kopen en koppelen aan de bel. Zo'n basisstation fungeert vervolgens als gong en kan videobeelden eveneens lokaal opslaan. Wij hebben alleen de bel kunnen testen, die tien verschillende melodieën kan afspelen.

©Rens Blom

De app van Eufy werkt naar behoren

Beeldkwaliteit

Videobeelden neemt de Eufy Videodeurbel C31 op in wat de fabrikant '2K FHD' noemt. Die resolutie is wat hoger dan Full-HD-resolutie maar in de praktijk bij voldoende licht niet bijster indrukwekkend. In het donker maakt de bel prima opnamen, al tonen duurdere videodeurbellen scherper (kleuren)beeld. Dat kan een aandachtspunt zijn als je een videodeurbel ook wilt gebruiken om inbrekers af te schrikken of anders in elk geval duidelijk in beeld te brengen. Houd er ook rekening mee dat deze Eufy-bel filmt in 16:9-resolutie, wat een rechthoek is en de grond bij je deur niet in beeld brengt. Je ziet dus niet of een pakketje voor de deur is gezet.

©Rens Blom

Bij voldoende licht zijn de beeldopnamen prima, maar niet bijster scherp

De Eufy Videodeurbel C31 heeft microfoons om stemmen en andere geluiden voor de deur op te vangen en een luidspreker om jouw stem – via de app – te laten horen. Die functie is vooral handig als de pakketbezorger voor een dichte deur staat, en je kunt laten weten dat hij of zij het pakket voor de deur mag zetten. Dat kun je live zeggen, maar je kunt ook vanuit de app kiezen uit zelfgemaakte spraakberichtjes van een paar seconden om sneller te antwoorden zonder dat je – vanaf kantoor of in de trein – tegen je telefoon hoeft te praten.

Lokale opslag

Prettig is – als gezegd – dat je een 32GB SD-kaartje bij de bel krijgt, dat je in de bel stopt om beelden lokaal te bewaren. Heb je meer opslag nodig, dan kun je een eigen SD-kaart van maximaal 128 GB in de bel klikken. Een aandachtspunt van deze vorm van lokale opslag is dat je beelden ook weg zijn als een kwaadwillende de deurbel in zijn geheel van je muur haalt en meeneemt. Je kunt ook cloudopslag bij Eufy afnemen. Voor 3,50 euro per maand kun je beelden van één deurbel dertig dagen terugkijken. Het belangrijkste argument om hiervoor te kiezen is dat je beelden kunt terugkijken als je geen toegang meer hebt tot de beelden op je SD-kaartje.

©Rens Blom

Conclusie: Eufy Videodeurbel C31 kopen?

De Eufy Videodeurbel C31 is een schappelijk geprijsde slimme videodeurbel die een goede indruk achterlaat. Het ontbreken van een gong is wel een aandachtspunt en kan extra kosten (voor een aparte gong) met zich meebrengen. Let er bij eventuele aanschaf op dat je de C31 niet verwart met de goedkopere en minder complete C30.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 grote oled-tv's van 77 inch (of nóg groter)
© Sony
Huis

Waar voor je geld: 5 grote oled-tv's van 77 inch (of nóg groter)

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede oled-tv met een groot beeld? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

LG OLED77B42LA

De LG OLED77B42LA is een van de goedkoopste 77inch-oled-tv's die je momenteel kunt kopen. Het betreft een 2024-model met een lange update-ondersteuning. Zo brengt het Zuid-Koreaanse merk de komende vijf jaar vier verse upgrades van zijn webOS-smartplatform uit. Gunstig, want in dit gebruiksvriendelijke smartplatform zijn alle bekende streamingdiensten uit binnen- en buitenland te vinden. De achterzijde telt vier HDMI-poorten, zodat je diverse audiovisuele bronapparaten kunt aansluiten. Dankzij de ondersteuning voor technieken als VRR (Variabel Refresh Rate), G-Sync en FreeSync is de OLED77B42LA een perfecte partner voor fanatieke gamers. Met de Game Optimizer en het Game Dashboard kies je de gewenste instellingen.

LG heeft al ruim tien jaar ervaring met het produceren van hoogstaande oledpanelen. Het is inmiddels een massaproduct geworden, waardoor grote oled-tv's inmiddels óók betaalbaar zijn. Met een beelddiagonaal van 1,95 meter is er geen ontsnappen meer aan. Beleef sportwedstrijden, films en games intenser. Anders dan bij reguliere lcd-led-televisies stuurt de snelle alpha 8 AI-processor alle individuele pixels individueel aan. Dat resulteert onder meer in betere contrastwaarden, want de beeldprocessor kan bij donkere scènes een deel van de pixels volledig uitschakelen. Vind je 77 inch te groot, dan kun je als alternatief een kleiner formaat van 65 inch of 55 inch overwegen.

Samsung 83S90D (QE83S90DAEXXN)

Kan het jou niet groot genoeg, dan doe je met dit recent verschenen exemplaar van Samsung een goede koop. Deze uitvoering van de 83S90D heeft een indrukwekkende schermdiagonaal van 2,10 meter! Nuttig om te weten is dat de smart-tv voor de Nederlandse markt is ontwikkeld. Je kunt dus Nederlandse menu's en een uitgebreid aanbod van vaderlandse streamingdiensten verwachten. Verder levert Samsung op dit product vijf jaar garantie. Naast de hier besproken 83inch-versie kun je de televisie ook met een kleinere beelddiagonaal van 77 inch, 65 inch of 55 inch kopen.

Met een hoge resolutie van 3840 × 2160 pixels zie je zelfs op een formaat van 83 inch geen individuele pixels. Daarnaast is er ondersteuning voor HDR10+ ingebakken. Hierdoor hebben bepaalde videostreams van bijvoorbeeld Netflix en Disney+ een realistischer kleurverloop. Dankzij de EyeComfort-modus past de 83S90D diverse instellingen op eigen houtje aan. Zo kijk je op ieder moment van de dag naar een geoptimaliseerd beeld. Gamers kunnen de maximale vernieuwingsfrequentie van 144 hertz ongetwijfeld waarderen. Overigens geldt deze waarde alleen wanneer je een pc met een capabele videokaart aansluit.

Philips 77OLED759/12

Met de 77OLED759/12 zet je een betaalbare oled-tv van Philips in je woonkamer. Op het moment van schrijven heeft dit exemplaar van 77 inch de laagste prijs ooit. En of het scherm niet al groot genoeg is, wek je met de Ambilight-functie de illusie van een nóg groter beeld. Een flink aantal ledlampen aan de achterzijde schijnt overeenkomstige televisiekleuren op de wand. Kijk je bijvoorbeeld voetbal, dan zie je een groene gloed rondom de televisie. Bovendien kun je eventueel een lichtwekker instellen. In plaats van deze 77inch-uitvoering is de oled-tv ook in de formaten 65 inch, 55 inch en 48 inch verkrijgbaar.

De 77OLED759/12 bevat met Titan OS een relatief nieuw smartplatform. Gelukkig zijn hiervoor alle bekende video-apps beschikbaar. Met aparte afstandsbedieningsknoppen voor Netflix, Disney+, Amazon Prime Video en YouTube roep je deze diensten vlot op. Voor het koppelen van bronapparaten heeft de achterkant onder andere vier HDMI-aansluitingen en twee usb-poorten. Met een nominale vernieuwingsfrequentie van 120 hertz geeft deze oled-tv gamebeelden soepel weer. Tot slot kan de aanwezige beeldprocessor verschillende HDR-formaten verwerken, zoals Dolby Vision en HDR10+.

Lees ook: Alles over OLED: dit moet je weten bij de aanschaf van een smart-tv

Sony Bravia 8 K77XR80PAEP

Je stuurt met deze 77inch-oled-tv van Sony eenvoudig andere slimme apparaten in jouw woning aan. Het betreft namelijk een Google TV-model. Via spraakbediening zet je bijvoorbeeld de temperatuur een graadje hoger of dim je de verlichting. Uiteraard heb je daarvoor wel geschikte smarthome-apparatuur nodig. De aanwezige Play Store biedt toegang tot ruim tienduizend apps. Handig is dat je met de zoekfunctie gelijktijdig verschillende streamingdiensten kunt doorzoeken. Hierdoor weet je precies bij welke video-app je voor een bepaalde film of serie terechtkunt. Voor tv-begrippen is er een uitgebreid audiosysteem geïntegreerd. Er zijn namelijk meerdere speakers achter het oledpaneel verwerkt.

De Bravia 8 K77XR80PAEP ondersteunt zowel Google Cast als Apple AirPlay 2. Hierdoor stream je vanaf een mobiel apparaat heel makkelijk eigen beeldmateriaal. Bekijk jouw dierbare foto's en video's zo op een beelddiagonaal van 1,95 meter! Op videogebied is er geen reden tot klagen, want de beeldbuis ondersteunt een maximale vernieuwingsfrequentie van 120 hertz. Snel bewegende objecten, zoals een bal tijdens een sportwedstrijd, verschijnen zo scherp in beeld. Daarnaast kan de Bravia 8 K77XR80PAEP overweg met Dolby Vision en HDR10. Wil je liever een kleiner formaat, dan kies je tussen 65 inch en 55 inch.

Panasonic TV-77Z93AEG

De onlangs uitgebrachte Panasonic TV-77Z93AEG is in feite een oled-tv en soundbar ineen. Onder het 77inch-paneel bevindt zich namelijk een volwaardig geluidssysteem van Technics met een totaal uitgangsvermogen van 170 watt. Hierbij zijn er bepaalde audiodrivers zijwaarts en omhoog gericht, waardoor de geluidsgolven vanuit verschillende richtingen je oren bereiken. Kortom, de ondersteuning voor de populaire surroundtechniek Dolby Atmos komt zo goed van pas. Voor de lage tonen heeft de behuizing ook nog een woofer. Als smartplatform is Fire TV geïntegreerd. Je kunt onder andere bekende apps als Netflix, Spotify, YouTube, Videoland en NLZiet installeren.

Naast een goed geluid levert de TV-77Z93AEG prima beeldprestaties. Panasonic heeft deze smart-tv voorzien van zijn nieuwe HCX Pro AI Processor MK II-beeldprocessor. Volgens het Japanse merk toont het oledscherm heldere kleuren en gedetailleerde contrasten. Daarnaast is de weergave van een videospoor met Dolby Vision IQ of HDR10+ geen enkel probleem. De maximale vernieuwingsfrequentie bedraagt 144 hertz. Voor het aansluiten van externe bronapparaten zijn er vier HDMI-poorten beschikbaar. Ten slotte stream je vanaf een iPhone, iPad of Mac eenvoudig eigen videocontent. Dat werkt via Apple AirPlay 2.