ID.nl logo
Gevel impregneren: dit zijn de voordelen en nadelen
Energie

Gevel impregneren: dit zijn de voordelen en nadelen

Je gevel impregneren is een slimme manier om de buitenmuren van je huis te beschermen tegen vocht en vuil. Tegelijkertijd blijft de uitstraling van je woning langer behouden. Het impregneren van de gevel klinkt als een voor de hand liggende keuze, maar het is belangrijk om ook de tegenargumenten te bekijken. Daarom bespreken we in dit artikel de belangrijkste voordelen en nadelen.

In dit artikel geven we antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is impregneren?
  • Welke voordelen heeft het impregneren van je gevel?
  • Welke nadelen heeft gevelimpregnatie?
  • Wat kost het om je gevel te laten impregneren?

Ook interessant: Dit zijn de voor- en nadelen van een goed geïsoleerd huis

Bij het impregneren van de gevel wordt een speciale vloeistof of crème aangebracht op de buitenmuren van je woning. Vaak gebeurt dit door middel van een lagedrukspuit, maar soms wordt er ook een roller of blokkwast gebruikt. Voorafgaand aan het impregneren is het belangrijk dat de gevel grondig wordt gereinigd met een hogedrukspuit. Ook moeten eventuele beschadigingen en scheuren in de gevel eerst gerepareerd worden. Het impregneren van de gevel brengt enkele interessante voordelen met zich mee, maar er zijn ook een aantal nadelen.

©Brebca - stock.adobe.com

Wat zijn de voordelen van het impregneren van je gevel?

Door je gevel te impregneren, wordt er een waterafstotende laag gevormd die je buitenmuren beschermen. Deze laag moet voorkomen dat er regenwater of vocht in de gevel trekt, wat voor de nodige schade aan je woning kan zorgen. Doordat de waterafstotende laag je gevel drooghoudt, profiteer je van een betere isolatie. Een droge gevel heeft immers een betere thermische weerstand dan een natte gevel. Dat kun je in positieve zin terugzien op je energierekening, al bestaan er genoeg andere effectieve isolatiemaatregelen.

❄️Lees ook: Je huis beter isoleren? Zo pak je dat aan!

Het impregneren van je gevel zorgt er dus voor dat die langer in een goede staat blijft. Slijtage van het metselwerk en voegmortel treedt minder snel op, waardoor je minder vaak reparaties hoeft uit te voeren aan je woning. Daarbij komt dat je gevel minder snel zal verkleuren door de uv-straling van de zon. Ook zal er minder makkelijk mos en algen op je muur groeien en heeft schimmel minder kans om zich te verspreiden. Je zult dus minder snel tegen grote problemen aanlopen als je de gevel impregneert, wat minder gedoe geeft. Bovendien behoudt je woning langer een mooie staat.

💡Tip: Pas op voor onbetrouwbare klusjesmannen: zo vind je een echte vakman!

De gevel impregneren kan ook nadelen hebben

Indien het impregneermiddel op de juiste manier wordt aangebracht, is de laag doorgaans onzichtbaar. Dat betekent echter dat er ook een kans is dat je wél wat van het impregneren terugziet. Zo kan de kleur van de gevel licht veranderen. Dat is misschien niet wenselijk als de gevel na de behandeling afwijkt van die van je buren, bijvoorbeeld als je in een rijtjeshuis woont. Als de gevel niet goed is gereinigd of als het impregneermiddel niet gelijkmatig is aangebracht, kunnen er blijvend vlekken op de gevel zichtbaar worden. 

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het impregneren van de gevel ervoor zorgt dat de ventilerende werking van de buitenmuren verdwijnt. Als er van binnenuit vochtproblemen zijn, kan het vocht door de waterafstotende laag niet meer naar buiten worden afgevoerd door gaten en kieren. Daardoor kan er vochtophoping ontstaan wanneer er al bestaande vochtproblemen zijn, met schimmelvorming en andere problemen tot gevolg. Daarom is het belangrijk om hulp in te schakelen van een professional, die de situatie vooraf zorgvuldig inspecteert.

🍄‍🟫Meer weten? Schimmel in huis: hierdoor komt het en dit kun je ertegen doen

©Anna Shichkova

Het laten impregneren van de gevel kost natuurlijk ook geld. Je kunt rekenen op een bedrag tussen de 600 en 1000 euro voor een tussenwoning met een gevel van vijftig vierkante meter, al kunnen bepaalde materialen duurder zijn om te impregneren dan anderen. Dit komt doordat sommige materialen een hogere absorberende werking hebben en er daardoor meer impregneermiddel nodig is voor de behandeling ervan. Bovendien zijn de genoemde tarieven exclusief de eventueel noodzakelijke gevelreiniging en eventueel herstel- en voegwerk.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je het impregneren eens in de zoveel tijd moet herhalen; de waterafstotende beschermingslaag van het impregneermiddel neemt vaak namelijk na tien tot vijftien jaar af. Er zijn overigens ook impregneermiddelen met een langere levensduur verkrijgbaar. Als je gevel regelmatig wordt blootgesteld aan weersinvloeden, kan dit de levensduur juist weer verkorten.

Hoewel je voor impregneermiddel bij de meeste bouwmarkten terechtkunt en je veel geld kunt besparen door zelf je gevel te impregneren, raden we het aan om een vakman in te schakelen met kennis van zaken. Zo vergroot je de kans op een mooi resultaat en voorkom je eventuele problemen op de langere termijn, bijvoorbeeld door onvoldoende voorbereiding.