Laat maar draaien: houd het koel met een ventilator
Het jaar is pas op de helft, maar we hebben al aantal tropische dagen achter de rug. En de kans is heel groot dat we de komende zomermaanden nog meer van dit soort dagen met hoge temperaturen gaan krijgen. Als je nog geen ventilator hebt, dan is dit dus hét moment om er eentje aan te schaffen. ID.nl legt uit waar je op moet letten.
In dit artikel lees je waar je op moet letten wanneer je een ventilator wilt kopen. We kijken naar de verschillende soorten ventilators, naar hoe je een energie-efficiënte en stille ventilator vindt, waar je de ventilator het beste kunt neerzetten voor maximale koeling, naar de verschillende blaasrichtingen, naar extra functies en naar de kosten.
Lees ook: Plaknacht? Zo houd je je slaapkamer én jezelf koel!
Waarom een ventilator?
Het gebruik van een ventilator heeft veel voordelen. Het is een efficiënte en relatief zuinige manier om je huis te koelen. Ventilators verbruiken over het algemeen minder energie dan airconditioners, wat betekent dat ze minder kosten om te draaien. Bovendien kunnen ze helpen om de lucht in je huis te circuleren. Echt de luchtkwaliteit verbeteren zullen ze niet, tenzij je een model kiest met luchtzuiveringsfilters. Je komt dan wel uit bij de duurdere modellen, bijvoorbeeld van het merk Dyson.
Ventilator of mobiele airco?
Twijfel je of je een mobiele airco of een ventilator nodig hebt? We hebben daar een uitgebreid artikel over geschreven, waarin we ze met elkaar vergelijken en de voordelen en nadelen op een rij zetten.
Welke soorten ventilators zijn er?
Staande ventilator
Een staande ventilator, ook wel bekend als vloerventilator, is een draagbare ventilator die je op de grond neerzet. Staande ventilators hebben een ronde kop die op een (vaak in hoogte verstelbare) stang is gemonteerd en kunnen vaak draaien of oscilleren om een bredere luchtstroom te bieden. Ze zijn ideaal voor het koelen van grotere ruimtes.
Tafelventilator
Een tafelventilator is een kleinere, compacte ventilator die je op een tafel, bureau of ander vlak oppervlak plaatst. Je moet er wel dicht op zitten om iets van de verkoeling te merken.
Torenventilator
Een torenventilator is een slanke, verticale ventilator die weinig vloerruimte inneemt. Deze ventilators leveren een krachtige, wijde luchtstroom en zijn vaak lekker stil. Veel torenventilators hebben ook ingebouwde luchtfilters en bieden verschillende snelheidsinstellingen.
Plafondventilator
Een plafondventilator hang je aan het plafond van je kamer. Eenmaal opgehangen kun je hem eigenlijk niet meer verplaatsen. Hij blaast naar beneden. Deze ventilators zeer effectief in het circuleren van lucht in grotere ruimtes en kunnen helpen om de algehele temperatuur in een kamer te verlagen. Sommige plafondventilators hebben ook ingebouwde verlichting.
Energie-efficiënt en stil? Let dan hier op
Kijk goed naar de specificaties en lees reviews. Hoe energie-efficiënt een ventilator is (hoeveel hij levert aan verkoeling ten opzichte van de stroom die hij verbruikt) is vaak lastig te bepalen. Kijk in ieder geval naar het vermogen. Hoewel het vermogen (weergegeven in watt/W) vooral iets zegt over de hoeveelheid energie die een ventilator gebruikt, kun je het ook gebruiken als (grove!) richtlijn voor de kracht waarmee hij kan koelen. Een gangbaar vermogen voor een staande ventilator of torenventilator ligt vaak tussen de 40 en 100 watt. Let ook op de diameter van de waaier: hoe groter die is, hoe meer lucht er verplaatst kan worden.
Vooral voor je slaapkamer is een stille ventilator wel zo prettig. Wanneer je een model kiest dat maximaal 40 dB produceert, dan weet je zeker dat je er tijdens het slapen (bijna) geen last van hebt. Wat ook een rol speelt in zowel energieverbruik als geluid is het aantal snelheden. Kies een model waarbij je kunt kiezen uit meerdere snelheden. Zo blaast de ventilator nooit harder of zachter dan je op een bepaald moment nodig hebt. De meeste ventilatoren bieden drie snelheden of meer.
Ventilators tot 40 dB
Bekijk het fluisterstille assortimentWaar plaats je de ventilator voor maximale koeling?
Over het algemeen plaats je een ventilator bij voorkeur in de buurt van een raam of deur, zodat er frisse lucht van buiten kan worden aangetrokken. Als je de ventilator in de slaapkamer gebruikt, probeer hem dan zo te plaatsen dat de luchtstroom niet direct op je blaast terwijl je slaapt. Dat voelt wel lekker als je in slaap probeert te vallen, maar als je de hele nacht in de tocht slaapt, sta je de volgende ochtend stijf op.
©Mariola Gutiérrez
Any way the wind blows … dit moet je weten over de blaasrichting
Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een ventilator is de blaasrichting. Dit bepaalt namelijk hoe de luchtstroom zich door de kamer verspreidt. Bij een ventilator met een vaste blaasrichting komt de luchtstroom uit één richting. Dit type ventilator is ideaal als je een constante luchtstroom op een specifieke plek in de kamer wilt hebben. Het nadeel is dat de luchtstroom niet de hele kamer bereikt.
Veel ventilators hebben een zwenkfunctie, ook wel oscillatie genoemd. De ventilator beweegt van links naar rechts, waardoor de luchtstroom een groter gebied bestrijkt. Dit is een goede optie als je wilt dat de hele kamer gekoeld wordt.
Sommige ventilators hebben ook de mogelijkheid om verticaal te kantelen. Dit betekent dat je de ventilator omhoog of omlaag kunt richten. Dit is handig als je bijvoorbeeld de luchtstroom richting het plafond wilt sturen om de warme lucht daar te verplaatsen.
Er zijn ook ventilators die meerdere blaasrichtingen combineren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zowel zwenken als verticaal kantelen. Dit geeft je de meeste flexibiliteit om de luchtstroom te richten waar je die nodig hebt.
Welke extra functies vind jij belangrijk?
Veel ventilatoren hebben extra functies zoals timers, afstandsbedieningen, oscillatie (kunnen draaien of zwenken), meerdere snelheidsinstellingen en meer. Bedenk welke functies voor jou belangrijk zijn. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer ventilators die je kunt bedienen met je smartphone, zoals de Duux Whisper Flex.
Tot slot: wat kost een ventilator eigenlijk?
Zoals je hierboven hebt gezien, hangt de keuze voor een ventilator af van heel veel factoren. Al deze factoren zijn ook van invloed op de prijs. Over het algemeen kun je zeggen dat je voor een goede ventilator tussen de 30 en 200 euro betaalt. Een goed gewaardeerde torenventilator is bijvoorbeeld de Honeywell HYF260E4, die rond de 65 euro kost.