Feiten en fabels over airco’s: wat is waar en wat is niet waar?
Nederlandse zomers worden steeds warmer. Toch zijn er nog veel mensen die twijfelen over een airco, vooral omdat er allerlei verschillende verhalen de ronde over doen: dat je ziek wordt door een airco of dat airco's heel veel stroom verbruiken. Wat is nu waar en wat is onzin? ID.nl heeft het voor je uitgezocht.
In dit artikel lees je of: 💨 Je van een airco ziek wordt; 💨 Het klopt dat een airco veel stroom verbruikt; 💨 Het qua energieverbruik slimmer is om de airco continue aan te laten; 💨 Een airco met veel vermogen altijd beter is; 💨 Een airco slecht is voor het milieu.
Lees ook: Airco kopen? Hier moet je op letten!
Welke airco past het best bij jou?
Maak gratis een afspraak met LG voor advies en een vrijblijvende offerte
Van een airco word je ziek
Als het erg warm is binnen, zetten de meeste mensen de airco een paar standjes hoger. En dan verschijnt er niet zo veel later een loopneus, moet je hoesten of krijg je last van je keel. Komt dit nu door de airco? Niet helemaal. Die loopneus krijg je als je al een verkoudheidsvirus onder de leden hebt. De airco versnelt alleen wel vaak het proces en kan het virus makkelijker verspreiden. En zo’n virus vat je ook sneller als je van een buitentemperatuur van 30 graden in een huis of kantoor komt waar het een stuk koeler is, bijvoorbeeld 18 graden. Je wordt sneller ziek als de airco niet goed onderhouden is, waardoor bacteriën en schimmels in de filters en verdampers blijven zitten. Wil je voorkomen dat je ziek wordt als je de airco aanhebt? Zorg dan dat je het apparaat goed hebt onderhouden en het temperatuurverschil tussen buiten en binnen niet te hoog maakt. Maximaal 5 graden verschil, meer niet.
⚖️ Oordeel: deels waar
©Milan Gucic | astrosystem
🤧 Hatsjoe!
Toch verkouden?
Een airco verbruikt veel stroom
Een gewone airco verbruikt voor het koelen van één vaste kamer op de normale stand iets minder dan 1 kWh per uur. Als je ‘m op een warme dag zo’n 12 uur aan hebt staan, verbruik je best wat stroom. De kosten kunnen dus aardig oplopen als er een hittegolf is en je hem dag en nacht laat werken. In vergelijking met het verbruik van een ventilator is het verbruik van een airco helemaal hoog.
Lees ook: Koele vergelijking: ventilator of mobiele airco?
Wil je toch liever een airco kopen dan een ventilator? Check dan het energielabel. Het beste kies je voor een airco met een hoog energielabel, zoals A of B. Hoe hoger het energielabel, hoe minder het apparaat verbruikt. Bij Energielabel.nl lees je meer over de energielabels van airco's. Goed om te weten: over het algemeen verbruiken airco’s met een warmtepomp minder dan andere soorten airco’s.
⚖️ Oordeel: alleen waar als je hem veel gebruikt
Airco altijd aan is zuiniger
Mensen denken vaak dat het zuiniger is om de airco de hele tijd te laten aanstaan. Want, zo redeneren zij, dan hoeft hij niet telkens opnieuw op te starten en hoeft hij niet harder te werken om de temperatuur in de kamer omlaag te brengen (die is dan immers al op een aangenaam niveau). Maar dat is een fabeltje: opstarten en snel de gewenste temperatuur bereiken doen moderne airco's tegenwoordig heel efficiënt. Wat je wél kunt doen om energie te besparen? De airco alleen aanzetten in de kamer die je gebruikt, hem uitdoen als je naar buiten gaat en hem qua temperatuur niet al te laag instellen. Ook als het in de kamer maar een paar graden lager is dan buiten is, voelt het vaak al heel aangenaam aan. Houd verder je ramen dicht (om de warmte buiten te houden), ventileer via roosters en gebruik de zonwering.
⚖️ Oordeel: niet waar
©Milan Gucic | astrosystem
Welke airco past het best bij jou?
Maak gratis een afspraak met LG voor advies en een vrijblijvende offerte
Hoe groter, hoe beter
Een grotere airco met meer vermogen hoeft niet te betekenen dat ‘ie beter werkt. Sterker nog: als de airco te veel vermogen heeft voor de kamer, wordt de lucht te droog en krijg je een vervelende luchtstroming. Maar omgekeerd kan ook gebeuren: als de airco een te laag vermogen heeft voor de oppervlakte, kan het zijn dat de airco de kamer niet koel genoeg krijgt. Het is belangrijk om goed te kijken welk vermogen je nodig hebt voor de ruimte die je wilt koelen. Per m³ heb je gemiddeld een koelvermogen van zo’n 0,04 kW nodig.
⚖️ Oordeel: niet waar
©Piman Khrutmuang
Een airco is slecht voor het milieu
Deze bewering is zowel juist als onjuist. In oudere airco’s zitten vloeistoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Dus dat klopt. Alleen zitten de vloeistoffen in een gesloten systeem. Is de airco goed afgedicht? Dan is het geen probleem. Nieuwere airco’s maken gebruik van ozonvriendelijke koelmiddelen. Als je een nieuwe airco aanschaft, hoef je dus niet druk te maken over schadelijke vloeistoffen. Wat wel minder goed is voor het milieu, is natuurlijk het energieverbruik. Een airco verbruikt redelijk wat stroom om een kamer te koelen. En die stroom is niet altijd groen.