Installaties warmtepompen in 2022 flink toegenomen

Installaties warmtepompen in 2022 flink toegenomen

Geplaatst: 16 november 2022 - 12:32

Aangepast: 22 september 2023 - 04:50

Mark Gamble

Het aantal geïnstalleerde warmtepompen in Nederland is in 2022 met 37 procent toegenomen ten opzichte van 2021. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat vandaag is verschenen tijdens het congres Toekomst van de Warmtepomp in Den Haag.

In totaal zijn er dit jaar in Nederland tot nu toe bijna 100.000 warmtepompen geïnstalleerd, blijkt uit het rapport. Daarmee komt het totaal uit op zo’n 450.000 geïnstalleerde exemplaren. Dit jaar zijn nieuwe warmtepompen voornamelijk bij bestaande bouw in gebruik genomen.

Lucht/waterpompen populair

Warmtepompen die gebruik maken van grondwater of buitenlucht om de woning te verwarmen zijn populair. De zogeheten lucht/lucht-pompen – waarbij warme lucht van buiten wordt omgezet naar lucht om de woning te verwarmen of te koelen – zijn het populairst, maar die worden volgens het rapport echter vooral ingezet als airconditioningssysteem. Van de verschillende soorten lucht/waterpompen zijn er anno 2022 bijna 250.000 exemplaren geplaatst.

Subsidieaanvragen

Dit jaar is het laatste jaar dat nieuwe eigenaren van warmtepompen gebruik kunnen maken van de subsidieregeling ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) voor nieuwbouwwoningen, waarbij kopers een deel van de aanschaf vergoed krijgen. Dat is ook te merken aan het aantal aanvragen van de afgelopen twee jaar. Volgens het rapport werd de meeste subsidie uitgekeerd aan kopers van volledig elektrische warmtepompen en slechts een klein deel voor hybride warmtepompen.

De monoblock op het dak is de oplossing als er in de tuin geen geschikte plaats is voor een buitenunit. (Foto Bosch)

Buiten de Randstad

Opvallend is dat warmtepompen vooral populair zijn buiten de Randstad. Dat is te verklaren: omdat woningen buiten de Randstad doorgaans verder uit elkaar staan, is het bezwaar om tot de aanschaf van een warmtepomp over te gaan, aanzienlijk kleiner en kan er eenvoudiger aan de normen met betrekking tot geluidsproductie worden voldaan. Warmtepompen lijken vooral populair te zijn in de provincie Groningen en Friesland, Oost-Overijssel en Noord-Limburg.

Toekomst

Als het huidige tempo van warmtepompinstallaties blijft doorgaan, zou volgens het rapport 36 procent van de woningen in 2030 voorzien kunnen zijn van zo’n pomp. Daarvoor moet wel een bepaalde groei doorgezet worden, zoals het plaatsen van 900.000 pompen bij nieuwbouwprojecten tussen 2023-2027 en moet er gefocust worden op startwijken.

Het hele rapport (PDF) is hier te downloaden.

Weten welke warmtepomp bij jou past?

Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten