Airco in huis: alles over de verschillende modellen

© Vlad Kochelaevskiy

Airco in huis: alles over de verschillende modellen

Geplaatst: 5 juli 2024 - 08:27

Martine van Dorsten

Overweeg je een airco aan te schaffen om je woning te koelen? Dan heb je keuze uit verschillende systemen, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. In dit artikel maak je kennis met de verschillende soorten airco's, zodat je snel de meest geschikte airconditioning voor jouw huis kunt vinden.


➡️ Vaste airco versus mobiele airco

Het eerste onderscheid dat gemaakt kan worden, gaat om de keuze uit een vaste of mobiele airco. Vaste airco’s worden, zoals de naam al doet vermoeden, aan of in een muur of plafond gemonteerd. Dit in tegenstelling tot mobiele airco’s: dat zijn losse (en dus verplaatsbare!) apparaten.

0

Powered by

logo

Vaste airco: efficiënt & ruimtebesparend

Aangezien een vaste airco niet verplaatsbaar is zonder volledige (de)montage, is het erg belangrijk vooraf goed te bedenken wat de beste locatie is om hem te plaatsen. Kies voor een ruimte in huis waar de koele lucht het meest kan bijdragen aan een aangename leefomgeving. Denk aan de woonkamer of de slaapkamer. Vaste airco's worden vaak tegen de wand (dicht bij de vloer of net onder het plafond) gemonteerd.

De verschillende modellen kunnen in de meeste gevallen ook worden ingebouwd, wat esthetisch gezien een mooier resultaat oplevert. Inbouwmodellen zijn echter vanwege de complexere montage iets duurder dan opbouwmodellen en de inbouw van een airco is ingrijpend. Dit wordt dan ook vaak alleen gedaan bij een nieuwbouwproject of een grondige renovatie.

Voordelen van vaste aircoNadelen van vaste airco
Beter koelvermogenDuurder in aanschaf en installatie
Neemt minder ruimte in beslagNiet flexibel / verplaatsbaar
Verschillende toepassingen mogelijkInbouw niet altijd mogelijk

Mobiele airco: flexibel en voordelig

Een mobiele airco wordt, in tegenstelling tot een vaste airco, meestal niet gemonteerd. Deze losstaande modellen zijn juist vaak voorzien van wieltjes waardoor je de airco eenvoudig kunt verplaatsen. Ideaal als je verschillende ruimtes in huis wisselend wilt kunnen koelen. De flexibiliteit van mobiele airco's is dan ook het grootste voordeel. Een ander voordeel is de lagere prijs ten opzichte van vaste airco's. Ook komt er geen complexe installatie bij kijken.

Een nadeel van de mobiele airco is echter dat het vaak om een vrij groot apparaat gaat, dat nogal eens in de weg kan staan. Houd daar dus rekening mee, vooral ook als je de mobiele airco bijvoorbeeld in de winter wilt opbergen. Daarnaast zijn mobiele airco's vaak vrij luidruchtig, wat ook tot overlast kan leiden. Verder koelen ze minder dan vaste airco's omdat je altijd wat verlies hebt van koude lucht doordat de slang via het raam naar buiten moet.

Voordelen van mobiele aircoNadelen van mobiele airco
Flexibel en verplaatsbaarLager koelvermogen dan vaste airco
Goedkoper in aanschaf en installatieMinder efficiënt in het koelen
Eenvoudige installatieMeer geluidsoverlast dan vaste airco
Mobiele airco

© Schizarty

Een mobiele airco is verplaatsbaar.

Koud kunstje: de juiste airco vinden

Doe de scan en vind het ideale model

➡️ Monoblock versus single- of multi-split airco

Een tweede manier om airco’s onder te verdelen in soorten is aan de hand van het aantal units waaruit het systeem is opgebouwd. Grofweg kun je onderscheid maken in monoblock en (multi-/single-)split airco’s.

Monoblock airco

Bij een mobiele monoblock airco bestaat het toestel uit één enkele unit waar alle componenten van de airco in zitten. Het voordeel hiervan is de flexibiliteit, aangezien je maar één unit hoeft te installeren. Een monoblock airco heeft daarbij geen buitenunit, wat in veel gevallen een voordeel is. Een buitenunit vergt tenslotte ook weer installatie en ruimte en is op esthetisch vlak vaak niet de mooiste oplossing. Dit type airco's moet aan een buitenmuur worden gemonteerd. Het model komt niet veel meer voor.

Voordelen van monoblock aircoNadelen van monoblock airco
Eenvoudige installatieLager koelvermogen
Voordelig in aanschaf en installatieMeer geluidsoverlast
Geen (ruimte voor) buitenunit nodig

Single-split airco

Een single-split airco bestaat uit een vast airco systeem waarin een buitenunit en een binnenunit met elkaar verbonden staan. De buitenunit heeft daarbij de functie om buitenlucht aan te zuigen en deze te verkoelen. De gekoelde lucht wordt vervolgens via kanalen naar een binnenunit gestuurd; via deze binnenunit wordt de verkoelde lucht de ruimte in geblazen. De opbouw uit twee aparte units maakt een single-split airco qua installatie complexer dan een monoblock airco en dat levert ook hogere kosten op. Bovendien moet je wel de ruimte hebben om de buitenunit te installeren. Vaak gebeurt dit op een plat dak of aan een buitengevel. De binnenunit wordt over het algemeen aan een muur of plafond gemonteerd waardoor de airco niet in de weg staat.

Het belangrijkste voordeel van een split airco is het hogere koelvermogen. Een ander belangrijk voordeel is het geluidsniveau van een split airco. De lawaaierige onderdelen zitten bij een split airco in de buitenunit, waardoor de binnenunit een heel stuk minder geluid maakt dan een monoblock airco. Zeker in de slaapkamer kan dit een groot voordeel zijn, omdat zo je nachtrust minder wordt verstoord.

Voordelen van single-split aircoNadelen van split airco
Hoog koelvermogenPrijziger in aanschaf en installatie
Minder geluidsoverlastComplexere installatie
Ruimte nodig voor buitenunit
Verkoelt maar één ruimte
Split unit airco

© Studio Harmony

Een split unit airco bestaat uit een binnen- en een buitenunit.

Welke airco past het best bij jou?

Maak gratis een afspraak met LG voor advies en een vrijblijvende offerte

Multi-split airco

Door meerdere binnenunits te koppelen aan een enkele buitenunit ontstaat een multi-split aircosysteem. Een dergelijk systeem is interessant, omdat het de mogelijkheid biedt meerdere ruimtes tegelijk te koelen. Kies je voor dit systeem? Dan is het wel belangrijk goed vooraf te plannen. Alle binnenunits moeten tenslotte aan de buitenunit gekoppeld kunnen worden, waardoor je vooraf goed moet bepalen hoe de verschillende kanalen moeten lopen. Multi-split airco wordt dan ook vooral vaak toegepast bij nieuwbouw of tijdens een grondige renovatie.

Lees ook: Single-split airco en multi-split airco: dit zijn de verschillen

➡️ Dit kunnen (sommige) airco's ook

Los van de verschillende categorieën die hierboven werden genoemd, kun je ook nog letten op de functionaliteiten van bepaalde merken en modellen airco:

  • Energiezuinige airco’s: airco's die met een lucht-lucht warmtepomp uitgerust zijn. Ze kunnen zowel warmen als koelen en verbruiken over het algemeen maar 20 procent van het verbruik van reguliere airco's aan elektriciteit per jaar, bij normaal gebruik en temperatuurwaarden.

  • Airco’s met verwarming: sommige airco's zijn zo ontworpen dat ze naast het koelen van ruimtes ook geschikt zijn om ruimtes te verwarmen indien nodig. Zo heb je dankzij de airco een volledig klimaatsysteem in huis.

  • Stille airco’s: airco's worden gelukkig niet alleen steeds zuiniger, maar ook steeds stiller. Steeds meer moderne airco's zijn dan ook fluisterstil, met een maximaal geluidsniveau tussen de 40 en 50 dB. De meest stille airco's hebben zelfs een maximum van 30 dB, wat je kunt vergelijken met het geluid van fluisteren.

  • Design airco’s: de meeste airco's nemen nogal wat ruimte in en/of zijn goed zichtbaar aanwezig in een woning en dat terwijl airco’s vaak niet de mooiste apparaten zijn om te zien. Gelukkig richten steeds meer fabrikanten zich (ook) op design airco's die beter passen in een interieur. Denk daarbij aan andere kleuren voor op bijvoorbeeld een gekleurde wand, maar ook afgeronde in plaats van hoekige designs, airco's met led-verlichting, (ronde) staande modellen en andere moderne designs.

Lees ook: Airco's en geluid: hoe erg is het (en bestaan er ook stille airco's?)

Toe aan verkoeling, maar nog niet aan een airco?

Ventilatoren en aircoolers zorgen voor een verfrissend briesje

Design airco

© sizsus

Ronde hoeken, mooie kleuren, opvallende vormgeving: het design van airco's wordt steeds mooier.

Hoe kies ik de juiste airco?

Heb je na het lezen van dit artikel nog moeite om het juiste type airco te kiezen voor jouw situatie? Dan kun je jezelf het best een aantal vragen stellen. Begin met het aantal ruimtes dat je wilt koelen met de airco. Wil je slechts één ruimte koelen, zoals je slaapkamer? Dan is een monoblock airco of een single-split airco unit het meest geschikt.

De keuze uit die twee kun je vervolgens baseren op de mate van flexibiliteit die je zoekt en of je ruimte hebt om een buitenunit aan je woning te installeren. Zoek je vooral flexibiliteit? Dan kom je bij de monoblock airco uit. Heeft efficiëntie je voorkeur en is de installatie geen probleem? Dan biedt een split airco meer voordelen.

Wil je meerdere ruimtes tegelijk kunnen koelen in je woning? Kies dan voor een multi-split airco. Houd er wel rekening mee dat de aanleg van split airco ingrijpender is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten