ID.nl logo
Airco in huis: alles over de verschillende modellen
© Vlad Kochelaevskiy
Energie

Airco in huis: alles over de verschillende modellen

Overweeg je een airco aan te schaffen om je woning te koelen? Dan heb je keuze uit verschillende systemen, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. In dit artikel maak je kennis met de verschillende soorten airco's, zodat je snel de meest geschikte airconditioning voor jouw huis kunt vinden.

Na het lezen van dit artikel weet je alles over de verschillende soorten airco's en wat hun belangrijkste eigenschappen zijn:

  • Vaste airco: efficiënt, ruimtebesparend, duurder in aanschaf en installatie, niet verplaatsbaar.
  • Mobiele airco: flexibel, goedkoper, eenvoudig te installeren, lager koelvermogen, meer geluidsoverlast.
  • Monoblock airco: geen buitenunit, eenvoudig te installeren, minder efficiënt, luidruchtiger.
  • Single-split airco: hoog koelvermogen, stille binnenunit, complexere installatie, vereist buitenunit.
  • Multi-split airco: meerdere binnenunits mogelijk, geschikt voor meerdere ruimtes, ingrijpende installatie.

Lees ook: Airco kopen? Hier moet je op letten!


➡️ Vaste airco versus mobiele airco

Het eerste onderscheid dat gemaakt kan worden, gaat om de keuze uit een vaste of mobiele airco. Vaste airco’s worden, zoals de naam al doet vermoeden, aan of in een muur of plafond gemonteerd. Dit in tegenstelling tot mobiele airco’s: dat zijn losse (en dus verplaatsbare!) apparaten.

Vaste airco: efficiënt & ruimtebesparend

Aangezien een vaste airco niet verplaatsbaar is zonder volledige (de)montage, is het erg belangrijk vooraf goed te bedenken wat de beste locatie is om hem te plaatsen. Kies voor een ruimte in huis waar de koele lucht het meest kan bijdragen aan een aangename leefomgeving. Denk aan de woonkamer of de slaapkamer. Vaste airco's worden vaak tegen de wand (dicht bij de vloer of net onder het plafond) gemonteerd.

De verschillende modellen kunnen in de meeste gevallen ook worden ingebouwd, wat esthetisch gezien een mooier resultaat oplevert. Inbouwmodellen zijn echter vanwege de complexere montage iets duurder dan opbouwmodellen en de inbouw van een airco is ingrijpend. Dit wordt dan ook vaak alleen gedaan bij een nieuwbouwproject of een grondige renovatie.

Voordelen van vaste aircoNadelen van vaste airco
Beter koelvermogenDuurder in aanschaf en installatie
Neemt minder ruimte in beslagNiet flexibel / verplaatsbaar
Verschillende toepassingen mogelijkInbouw niet altijd mogelijk

Mobiele airco: flexibel en voordelig

Een mobiele airco wordt, in tegenstelling tot een vaste airco, meestal niet gemonteerd. Deze losstaande modellen zijn juist vaak voorzien van wieltjes waardoor je de airco eenvoudig kunt verplaatsen. Ideaal als je verschillende ruimtes in huis wisselend wilt kunnen koelen. De flexibiliteit van mobiele airco's is dan ook het grootste voordeel. Een ander voordeel is de lagere prijs ten opzichte van vaste airco's. Ook komt er geen complexe installatie bij kijken.

Een nadeel van de mobiele airco is echter dat het vaak om een vrij groot apparaat gaat, dat nogal eens in de weg kan staan. Houd daar dus rekening mee, vooral ook als je de mobiele airco bijvoorbeeld in de winter wilt opbergen. Daarnaast zijn mobiele airco's vaak vrij luidruchtig, wat ook tot overlast kan leiden. Verder koelen ze minder dan vaste airco's omdat je altijd wat verlies hebt van koude lucht doordat de slang via het raam naar buiten moet.

Voordelen van mobiele aircoNadelen van mobiele airco
Flexibel en verplaatsbaarLager koelvermogen dan vaste airco
Goedkoper in aanschaf en installatieMinder efficiënt in het koelen
Eenvoudige installatieMeer geluidsoverlast dan vaste airco

©Schizarty

Een mobiele airco is verplaatsbaar.

Koud kunstje: de juiste airco vinden

Doe de scan en vind het ideale model

➡️ Monoblock versus single- of multi-split airco

Een tweede manier om airco’s onder te verdelen in soorten is aan de hand van het aantal units waaruit het systeem is opgebouwd. Grofweg kun je onderscheid maken in monoblock en (multi-/single-)split airco’s.

Monoblock airco

Bij een mobiele monoblock airco bestaat het toestel uit één enkele unit waar alle componenten van de airco in zitten. Het voordeel hiervan is de flexibiliteit, aangezien je maar één unit hoeft te installeren. Een monoblock airco heeft daarbij geen buitenunit, wat in veel gevallen een voordeel is. Een buitenunit vergt tenslotte ook weer installatie en ruimte en is op esthetisch vlak vaak niet de mooiste oplossing. Dit type airco's moet aan een buitenmuur worden gemonteerd. Het model komt niet veel meer voor.

Voordelen van monoblock aircoNadelen van monoblock airco
Eenvoudige installatieLager koelvermogen
Voordelig in aanschaf en installatieMeer geluidsoverlast
Geen (ruimte voor) buitenunit nodig

Single-split airco

Een single-split airco bestaat uit een vast airco systeem waarin een buitenunit en een binnenunit met elkaar verbonden staan. De buitenunit heeft daarbij de functie om buitenlucht aan te zuigen en deze te verkoelen. De gekoelde lucht wordt vervolgens via kanalen naar een binnenunit gestuurd; via deze binnenunit wordt de verkoelde lucht de ruimte in geblazen. De opbouw uit twee aparte units maakt een single-split airco qua installatie complexer dan een monoblock airco en dat levert ook hogere kosten op. Bovendien moet je wel de ruimte hebben om de buitenunit te installeren. Vaak gebeurt dit op een plat dak of aan een buitengevel. De binnenunit wordt over het algemeen aan een muur of plafond gemonteerd waardoor de airco niet in de weg staat.

Het belangrijkste voordeel van een split airco is het hogere koelvermogen. Een ander belangrijk voordeel is het geluidsniveau van een split airco. De lawaaierige onderdelen zitten bij een split airco in de buitenunit, waardoor de binnenunit een heel stuk minder geluid maakt dan een monoblock airco. Zeker in de slaapkamer kan dit een groot voordeel zijn, omdat zo je nachtrust minder wordt verstoord.

Voordelen van single-split aircoNadelen van split airco
Hoog koelvermogenPrijziger in aanschaf en installatie
Minder geluidsoverlastComplexere installatie
Ruimte nodig voor buitenunit
Verkoelt maar één ruimte

©Studio Harmony

Een split unit airco bestaat uit een binnen- en een buitenunit.

Welke airco past het best bij jou?

Maak gratis een afspraak met LG voor advies en een vrijblijvende offerte

Multi-split airco

Door meerdere binnenunits te koppelen aan een enkele buitenunit ontstaat een multi-split aircosysteem. Een dergelijk systeem is interessant, omdat het de mogelijkheid biedt meerdere ruimtes tegelijk te koelen. Kies je voor dit systeem? Dan is het wel belangrijk goed vooraf te plannen. Alle binnenunits moeten tenslotte aan de buitenunit gekoppeld kunnen worden, waardoor je vooraf goed moet bepalen hoe de verschillende kanalen moeten lopen. Multi-split airco wordt dan ook vooral vaak toegepast bij nieuwbouw of tijdens een grondige renovatie.

Lees ook: Single-split airco en multi-split airco: dit zijn de verschillen

Let op: heb je al een single-split airco en wil je deze uitbouwen tot multi-split airco? Dat kan. Wel is het belangrijk te checken of de buitenunit de extra binnenunit(s) wel aankan. Er zit namelijk een limiet op het aantal binnenunits dat gekoppeld kan worden aan een enkele buitenunit. Deze limiet verschilt per merk en model van de airco, vaak is het tot vijf units mogelijk. Is je buitenunit niet geschikt voor een extra binnenunit? Dan kun je nog altijd een tweede buitenunit plaatsen.

➡️ Dit kunnen (sommige) airco's ook

Los van de verschillende categorieën die hierboven werden genoemd, kun je ook nog letten op de functionaliteiten van bepaalde merken en modellen airco:

  • Energiezuinige airco’s: airco's die met een lucht-lucht warmtepomp uitgerust zijn. Ze kunnen zowel warmen als koelen en verbruiken over het algemeen maar 20 procent van het verbruik van reguliere airco's aan elektriciteit per jaar, bij normaal gebruik en temperatuurwaarden.

  • Airco’s met verwarming: sommige airco's zijn zo ontworpen dat ze naast het koelen van ruimtes ook geschikt zijn om ruimtes te verwarmen indien nodig. Zo heb je dankzij de airco een volledig klimaatsysteem in huis.

  • Stille airco’s: airco's worden gelukkig niet alleen steeds zuiniger, maar ook steeds stiller. Steeds meer moderne airco's zijn dan ook fluisterstil, met een maximaal geluidsniveau tussen de 40 en 50 dB. De meest stille airco's hebben zelfs een maximum van 30 dB, wat je kunt vergelijken met het geluid van fluisteren.

  • Design airco’s: de meeste airco's nemen nogal wat ruimte in en/of zijn goed zichtbaar aanwezig in een woning en dat terwijl airco’s vaak niet de mooiste apparaten zijn om te zien. Gelukkig richten steeds meer fabrikanten zich (ook) op design airco's die beter passen in een interieur. Denk daarbij aan andere kleuren voor op bijvoorbeeld een gekleurde wand, maar ook afgeronde in plaats van hoekige designs, airco's met led-verlichting, (ronde) staande modellen en andere moderne designs.

Lees ook: Airco's en geluid: hoe erg is het (en bestaan er ook stille airco's?)

Toe aan verkoeling, maar nog niet aan een airco?

Ventilatoren en aircoolers zorgen voor een verfrissend briesje

©sizsus

Ronde hoeken, mooie kleuren, opvallende vormgeving: het design van airco's wordt steeds mooier.

Hoe kies ik de juiste airco?

Heb je na het lezen van dit artikel nog moeite om het juiste type airco te kiezen voor jouw situatie? Dan kun je jezelf het best een aantal vragen stellen. Begin met het aantal ruimtes dat je wilt koelen met de airco. Wil je slechts één ruimte koelen, zoals je slaapkamer? Dan is een monoblock airco of een single-split airco unit het meest geschikt.

De keuze uit die twee kun je vervolgens baseren op de mate van flexibiliteit die je zoekt en of je ruimte hebt om een buitenunit aan je woning te installeren. Zoek je vooral flexibiliteit? Dan kom je bij de monoblock airco uit. Heeft efficiëntie je voorkeur en is de installatie geen probleem? Dan biedt een split airco meer voordelen.

Wil je meerdere ruimtes tegelijk kunnen koelen in je woning? Kies dan voor een multi-split airco. Houd er wel rekening mee dat de aanleg van split airco ingrijpender is.

Ben je na het lezen van plan een airco aan te schaffen? Lees dan ook: Airco kopen? Lees hier waar je op moet letten tijdens de aanschaf

▼ Volgende artikel
Een Xtore-warmwatervat als energiebuffer voor je huis
© Dariusz Jarzabek/Shutterstock
Energie

Een Xtore-warmwatervat als energiebuffer voor je huis

Een warmtepomp is een slimme keuze voor wie duurzaam en voordelig wil verwarmen. Met het nieuwe Xtore-systeem van Intergas is het nu mogelijk om nog een stap verder te gaan. Dit warmwatervat fungeert als energiebuffer voor je woning en biedt verschillende voordelen.

Partnerbijdrage - In samenwerking met Intergas

Een warmtepomp is een slimme keuze voor wie duurzaam en voordelig wil verwarmen. Met het nieuwe Xtore-systeem van Intergas is het nu mogelijk om nog een stap verder te gaan. Dit warmwatervat fungeert als energiebuffer voor je woning en biedt verschillende voordelen.

Wat is een Xtore-warmwatervat?

De Xtore is een compacte warmwatervat met een slim verwarmingselement. Door dit element stroomt verwarmd water uit het cv-systeem. Dat heeft één doel: koud tapwater voorverwarmen voordat het naar de cv-ketel gaat. Het resultaat? De cv-ketel hoeft het water nauwelijks of zelfs helemaal niet meer te verwarmen.

Anders dan een gewone warmtepomp

Een gewone warmtepomp werkt samen met de cv-ketel om een huis of appartement te verwarmen. Samen verwarmen ze het water in de radiatoren. Het water dat uit de kraan of douche komt, wordt normaal gesproken alleen door de cv-ketel verwarmd. Deze opstelling bespaart al flink op de gasrekening. Met een Xtore-warmwatervat kan de Xtend-warmtepomp echter ook het kraanwater verwarmen. Hierdoor hoeft de cv-ketel minder vaak bij te springen, wat zorgt voor extra gasbesparing.

©Intergas

Beter rendement uit je warmtepomp

De Xtore verhoogt het rendement van de warmtepomp. Het systeem zorgt ervoor dat de warmtepomp zijn verwarmingscapaciteit optimaal kan benutten, zowel voor het cv-water als voor het kraanwater. Wie zonnepanelen heeft, profiteert bovendien nog eens extra. De overtollige stroom van zonnepanelen kan worden gebruikt om de warmtepomp aan te drijven en het water verder op te warmen. Deze stroom hoeft dan niet te worden teruggeleverd aan het net, waardoor je geen last hebt van de terugleverkosten die veel energieleveranciers tegenwoordig rekenen. Met het einde van de salderingsregeling per 01-2027 is het een goede investering om overtollig opgewekte energie met een hoog rendement om te zetten in warmwater.

Warmte bewaren voor later

Net als andere warmwatervaten werkt de Xtore als energiebuffer. De warmtepomp kan zijn opgewekte warmte tijdelijk opslaan in het water. Dit warme water kan later worden gebruikt. Dankzij hoogwaardige materialen en goede isolatie blijft het water lang op temperatuur. Zo kun je slim inspelen op momenten dat de energieprijzen hoog zijn. En op dagen dat de stroom goedkoop is, de temperatuur hoog is of de zon veel schijnt, sla je voordelig energie op voor later gebruik.

Extra voordelen

De Xtore biedt nog meer voordelen. Er is altijd warm water beschikbaar en de cv-ketel gaat langer mee omdat deze minder intensief hoeft te werken. De ketel kan op een lagere temperatuur draaien, wat toekomstige slijtage vermindert.

Het systeem is ook praktisch in gebruik. De tank past zowel op de grond als aan de muur en is door zijn compacte formaat makkelijk te plaatsen. Intergas biedt twee formaten: 40 en 80 liter.

©Intergas

Voor wie is het interessant?

De Xtore-warmwatervat is geschikt voor mensen met een Xtend-warmtepomp die extra gas willen besparen, maar nog niet zonder cv-ketel kunnen. Dit kan verschillende redenen hebben, zowel praktisch als financieel. Voor de beste werking en de hoogste besparing adviseren we om de Xtore en Xtend te combineren met een cv-ketel van Intergas. In combinatie met een ander merk cv-ketel is OpenTherm vereist, cv-ketels met een aan/uit signaal behoren niet tot de mogelijkheden. De tank is ook een slimme oplossing voor woningen met weinig ruimte voor grote boilers. Daarnaast is het een praktische keuze voor wie meer rendement wil halen uit een bestaande Xtend-installatie. Voor meer informatie kun je terecht bij de deskundigen van Intergas.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 prijsvriendelijke espressomachines voor max 380 euro
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

Waar voor je geld: 5 prijsvriendelijke espressomachines voor max 380 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare koffiemachine? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer Op het moment van schrijven zijn de besproken espressomachines bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 380 euro. De prijzen kunnen schommelen.

De'Longhi Dinamica ECAM350.15.B

Met deze volautomatische koffiemachine van het Italiaanse kwaliteitsmerk De'Longhi kun je kiezen tussen vier warme dranken. De Dinamica ECAM350.15.B bevat hiervoor een gebruiksvriendelijk bedieningspaneel met aanraakknoppen. Tik op het pictogram van koffie, espresso, lungo of warm water en geniet luttele seconden later van het warme drankje. Je stelt hierbij de koffiesterkte, temperatuur en hoeveelheid in. Gunstig is dat je twee kopjes tegelijk kunt zetten. Doe je altijd melk in de koffie? Gebruik hiervoor dan het handige stoompijpje.

De koffie-uitloop is in hoogte verstelbaar, zodat je desgewenst een hoge mok of bescheiden thermofles kunt plaatsen. Ondanks het slanke ontwerp doe je maximaal 300 gram bonen in het reservoir. De watertank heeft een capaciteit van 1,8 liter waardoor je behoorlijk wat kopjes kunt vullen. Deze espressomachine vereist weinig onderhoud. Haal periodiek de zetgroep uit het apparaat en spoel die af onder de kraan. Daarnaast is er een ontkalkingsprogramma beschikbaar. Benieuwd naar ervaringen van andere gebruikers? Op Kieskeurig.nl staan bijna vijfhonderd consumentenreviews!

Philips 2200 EP2224/10

Met de prijsvriendelijke Philips 2200 EP2224/10 kun je alle kanten op. Het duidelijke bedieningspaneel spreekt voor zich. Tik op Espresso, Coffee of Hot Water om het overeenkomstige drankje te bereiden. Druk je tweemaal op het pictogram, dan vul je twee kopjes tegelijk. Bovendien zet je via Steam de stoompijp aan het werk. Met het toevoegen van melkschuim creëer je zo een lekkere cappuccino of latte macchiato. Je kiest bij elk drankje tussen drie koffiesterktes en past eventueel de hoeveelheid aan.

Naast 275 gram bonen kun je ook gemalen koffie in het apparaat kwijt. Er is hiervoor een apart vakje beschikbaar. Zoals we inmiddels van de betere Philips-koffiemachines gewend zijn, heeft ook dit exemplaar een zogeheten AquaClean-filter. Dat bevindt zich in de watertank. Dankzij dit hulpstuk hoef je het apparaat pas na zo'n vijfduizend kopjes te ontkalken. Overigens is dit klusje een fluitje van een cent, want de 2200 EP2224/10 bevat hiervoor een automatisch programma. Volgens het bekende elektronicamerk gaan de duurzame keramische molens minimaal twintigduizend kopjes mee.

Melitta Purista F230-104

De Melitta Purista F230-104 ontving afgelopen zomer het Beste Koop-predicaat van de Consumentenbond. Je maakt hiermee een koffie of espresso en je vult bovendien net zo makkelijk twee kopjes tegelijk. Een nuttige optie is dat je jouw ideale koffiesterkte en de gewenste hoeveelheid in het geheugen kunt opslaan. Druk vervolgens op het hartje om je favoriete kopje te bereiden. Uiteraard pas je de koffiesterkte en maalgraad eventueel handmatig aan. Kies hierbij tussen respectievelijk drie en vijf standen. Het reservoir heeft plek voor zo'n 125 gram bonen, terwijl de tank goed is voor 1,2 liter water.

In tegenstelling tot de meeste andere koffiemachines maakt de Purista F230-104 niet zoveel geluid. Het apparaat beschikt volgens het Duitse merk over een fluisterstil maalwerk. Kortom, je maakt 's ochtends geen andere gezinsleden wakker. Veel mensen zien op tegen het onderhoud van een espressomachine, maar dat valt met dit exemplaar erg mee. Start met de servicetoets het automatische reinigings- en ontkalkingsprogramma. Voor het schoonmaken van de binnenzijde heeft de Purista F230-104 een uitneembare zetgroep.

Lees ook: Zo houd je je espressomachine in topvorm

Krups Nespresso Essenza Mini XN1108

Voor kleine huishoudens en reislustige mensen komt de goedkope Krups Nespresso Essenza Mini XN1108 uitstekend van pas. Je kunt kiezen tussen de kleuren zwart, grijs en wit. Dankzij de bescheiden omvang en het lage gewicht van 2,3 kilo neem je dit Nespresso-apparaat makkelijk mee naar een vakantieadres. Je bereidt zo nodig meerdere kopjes achter elkaar, want de watertank heeft een inhoud van 0,6 liter. Heb je 's ochtends zo snel mogelijk behoefte aan koffie? De Nespresso Essenza Mini XN1108 warmt zeer snel op, zodat je binnen een halve minuut jouw eerste slok neemt.

Houd er rekening mee dat je voor het bereiden van koffie zogeheten cups nodig hebt. Het apparaat heeft geen maalwerk en is om die reden erg stil. In de verpakking zitten alvast wat cups met verschillende smaken. Ten opzichte van traditionele 'bonenmachines' vereist dit model nauwelijks onderhoud. Lees hier ervaringen van consumenten die dit product al hebben gekocht. Zij beoordelen de espressomachine met een gemiddelde score van een 8,8.

Krups Sensation EA910B

Met een gemiddelde beoordeling van een 8,7 valt deze uitgebreide koffiemachine van Krups bij tientallen Kieskeurig.nl-bezoekers in de smaak. Tik op Ristretto, Espresso, Long Coffee, Hot Water of Filter Coffee om snel een lekker drankje te bereiden. Wanneer je liever van een lekkere cappuccino of latte macchiato wilt genieten, voeg je met het stoompijpje aan de rechterkant eenvoudig melk toe. Je past de sterkte en hoeveelheid eigenhandig aan. Een nuttige functie is dat je in het geheugen twee gebruikersprofielen met favoriete instellingen kunt opslaan.

Net als andere koffiemachines met verse bonen vereist de Sensation EA910B regelmatig onderhoud. Gelukkig kost dat nauwelijks moeite. Doe een speciale tablet in het apparaat en start vervolgens het geautomatiseerde reinigingsprogramma. Na even wachten is de espressomachine weer helemaal schoon. De fabrikant claimt dat je dit proces maar driemaal per jaar hoeft uit te voeren. Tot slot is de riante watertank van twee liter een pluspunt.