Waar moet je op letten bij het plaatsen van een centraal ventilatiesysteem?
Ventileren is ontzettend belangrijk voor je gezondheid en je huis, maar een centraal ventilatiesysteem is niet zomaar geplaatst. In dit artikel vertellen we je waar je allemaal rekening mee moet houden als je een ventilatiesysteem wilt plaatsen.
In dit artikel vertellen we je: 💨 Waarom een centraal ventilatiesysteem plaatsen geen kleine ingreep is. 💨 Welke ruimtes het ventilatiesysteem moet ventileren. 💨 Over welke capaciteit het systeem minimaal moet beschikken. 💨 Dat ventileren voor geluidsoverlast kan zorgen.
Lees ook: Waarom een goed ventilatiesysteem belangrijk is voor je gezondheid
Wanneer is het zinvol om een ventilatiesysteem te plaatsen?
Ventileren is altijd belangrijk, maar het plaatsen van een ventilatiesysteem is extra zinvol in woningen die goed geïsoleerd zijn, zoals nieuwbouwwoningen. Als je van plan bent om een bestaande woning op te knappen en te verduurzamen, is het slim om je ook in een ventilatiesysteem te verdiepen. In goed geïsoleerde woningen zijn er weinig tot geen kieren of spleten (meer) aanwezig. Door het ontbreken van natuurlijke afvoer kan vocht en vuile lucht zich snel ophopen. Dit is niet alleen schadelijk voor de woning, maar ook voor je gezondheid. Om problemen te voorkomen in je goed geïsoleerde woning is een ventilatiesysteem daardoor zo goed als een must.
Centraal ventilatiesysteem plaatsen? Flinke verbouwing is noodzakelijk
Om je huis te ventileren kun je kiezen voor een centraal of decentraal ventilatiesysteem. Beide systemen hebben zo hun voor- en nadelen, maar het centrale ventilatiesysteem is voor bestaande woningen erg ingrijpend. Er moet immers een hoop boorwerk plaatsvinden om de buizen te plaatsen waar de verse en vuile lucht doorheen stroomt. Die luchtstromen raken elkaar overigens niet, wat betekent dat er meer buizen nodig zijn dan je waarschijnlijk lief is. Tegelijkertijd maken de gescheiden luchtstromen warmteterugwinning mogelijk, waardoor je minder hoeft te stoken in huis. Je kunt een centraal ventilatiesysteem al met al het beste plaatsen wanneer je toch al van plan bent om te verbouwen.
Lees ook: Dit zijn de verschillen tussen centrale en decentrale ventilatiesystemen
In welke ruimtes heb je ventilatie nodig?
In principe is het belangrijk om in alle ruimtes goed te ventileren, maar bij de ene ruimte is de nood net wat hoger dan bij de andere. Ventilatie is vrijwel onmisbaar in de badkamer en het toilet. Goed ventileren na het douchen of badderen voorkomt schimmelvorming. Bovendien voert het ventilatiesysteem de geuren af die tijdens een toiletbezoek vrijkomen. Vanwege de dagelijkse kookdampen en geuren die je dagelijks in je keuken produceert, is het verstandig om je keuken goed te ventileren. Zorg er bij het plaatsen van een centraal ventilatiesysteem dus voor dat je keuken erop wordt aangesloten.
Daarnaast mag de slaapkamer niet vergeten worden. Tijdens het slapen adem je een hoop CO₂ uit, wat zich ophoopt als dit niet kan worden afgevoerd. Goed ventileren is dan ook belangrijk, zowel voor je nachtrust als voor je gezondheid. Ook voorkom je dat er condensatie plaatsvindt op de ramen en muren, wat weer voor schimmelvorming kan zorgen. Het liefst sluit je elke kamer waarin geslapen wordt aan op het ventilatiesysteem.
Zoals eerder gezegd, is ventileren in elke ruimte van belang. Als je huis toch al verbouwd wordt om de bovenstaande kamers aan te sluiten op een ventilatiesysteem, is het wellicht een kleine moeite om de rest van de kamers ook mee te pakken.
©chayantorn
Kies de juiste ventilatiecapaciteit voor je woning
Bij het plaatsen van een ventilatiesysteem wil je er zeker van zijn dat er voldoende luchtdoorstroming kan plaatsvinden, zodat de vervuilde lucht kan worden afgevoerd en er genoeg verse lucht voor in de plaats kan komen. De capaciteit waar we het hier over hebben wordt uitgedrukt in liters per seconde (dm³/s). In je woonkamer heb je zo'n 0,9 dm³ per seconde nodig per vierkante meter vloeroppervlakte. Bij de badkamer en keuken moet je al snel denken aan respectievelijk minstens 14 en 21 dm³/s. De installateur van het ventilatiesysteem kan advies geven over de capaciteit die in jouw situatie wenselijk is.
Ook interessant: 5 zéér goedkope airco's van max 250 euro
Let op: het ventilatiesysteem kan voor geluidsoverlast zorgen
Waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat een centraal ventilatiesysteem voor heel wat overlast kan zorgen. Niet alleen de centrale unit (die doorgaans op de zolder of in de kelder staat) maakt lawaai, maar ook de luchtstromen door de buizen produceren geluid. Dit kan storend zijn als je in de avonduren in alle stilte een boek wilt lezen over simpelweg in slaap probeert te vallen. De mate van de overlast kan per systeem verschillen. Ook de gekozen diameter voor de buizen heeft invloed. Daarnaast is uiteraard lang niet iedereen even gevoelig voor geluiden. Het is dus maar de vraag in hoeverre het voor jou problemen oplevert.
Doordat bestaande woningen niet zijn ontworpen met het oog op een ventilatiesysteem en het bijbehorende buizennetwerk, lopen de buizen over het algemeen door je kamers heen. Je kunt de geluidsoverlast door het ventilatiesysteem zoveel mogelijk beperken door de buizen op zolder aan te leggen, waardoor er zo min mogelijk buizen door de (slaap)kamers hoeven te gaan. Het ventilatiesysteem bereikt de kamers dan via het plafond, waardoor er enkel een ventilatiedop zichtbaar is in het plafond van de kamer. Het nadeel hiervan is dat de buizen een groter deel van je zolder zullen beslaan, wat nadelig is als je die ruimte gebruikt als slaapkamer.
Ook interessant: Waarom je elke dag je slaapkamer zou moeten luchten