Dit zijn de verschillen tussen een centraal en decentraal ventilatiesysteem

© amixstudio

Dit zijn de verschillen tussen een centraal en decentraal ventilatiesysteem

Geplaatst: 24 juli 2024 - 12:04

Sabine Schults

Het ventileren van je woning is erg belangrijk, maar er zijn verschillende manieren om dit te doen. In dit artikel bespreken we welke opties je hebt voor ventilatie. Ook gaan we dieper in op de verschillen tussen centrale en decentrale ventilatiesystemen.

In principe is ventileren niet meer of minder dan het aanvoeren van verse lucht en het afvoeren van vuile lucht. Frisse lucht zorgt voor een aangenamer binnenklimaat, voorkomt vochtproblemen en vermindert gezondheidsproblemen. Daarnaast kan goede ventilatie bijdragen aan een lagere energierekening. Het is dus geen slecht idee om je te verdiepen in de verschillende soorten ventilatiesystemen.

Ventileren kan op deze manieren

Het ventileren van je huis kan op verschillende manieren. Zo bestaat er natuurlijke ventilatie in de vorm van kieren en gaten, ventilatieroosters en het regelmatig openzetten van ramen en deuren. De laatstgenoemde optie is het minst effectief, omdat je de ramen en deuren in de wintermaanden vanwege de kou doorgaans niet voor een langere tijd open laat. 

Daarnaast kun je kiezen voor mechanische ventilatie. Er zijn zowel volledig mechanische ventilatiesystemen als gecombineerde systemen. In het laatste geval is er bijvoorbeeld sprake van een natuurlijke toevoer en een mechanische afvoer of juist andersom. Als het systeem zowel over een mechanische toevoer als een mechanische afvoer beschikt, spreken we van balansventilatie. Het ventilatiesysteem zorgt namelijk voor een evenwicht, oftewel balans, tussen de aan- en afvoer van lucht. 

Balansventilatie maakt over het algemeen gebruik van warmteterugwinning (WTW). De luchtstromen bij een dergelijk systeem zijn gescheiden. De ene regelt de aanvoer van verse lucht van buiten en de andere zorgt voor de afvoer van vervuilde binnenlucht. De WTW-unit bevat een warmtewisselaar die de warmte van de afgevoerde binnenlucht overdraagt op de koelere buitenlucht die wordt aangevoerd. Hierbij mengen de twee luchtstromen niet. Doordat de verse binnenlucht automatisch wordt verwarmd door de oude lucht, hoef je minder te stoken. Het ventilatiesysteem bevat doorgaans ook filters om de verse buitenlucht te filteren voordat de lucht het huis in wordt geblazen. 

Ook interessant: Dit is waarom je je slaapkamer elke dag zou moeten luchten

Centrale of decentrale ventilatie: dit zijn de verschillen

Een centraal ventilatiesysteem bestaat uit één apparaat dat de aan- en afvoer van lucht in alle aangesloten ruimtes regelt. Die ruimtes staan in verbinding met elkaar door middel van een buizennetwerk. Centrale ventilatie kan voor alle kamers in je woning gebruikt worden, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen het toilet, de badkamer en de keuken aan te sluiten op het centrale systeem. 

Bij decentrale ventilatie is er juist sprake van een apart apparaat per ruimte. Dat betekent dat je in elke ruimte die je mechanisch wilt ventileren dus een apart ventilatiesysteem moet aanbrengen. Er is dan ook geen luchtdoorstroom tussen de verschillende ruimtes van je woning. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Of je beter voor een centraal of decentraal systeem kunt kiezen, hangt niet alleen af van je wensen, maar ook van je woonsituatie. 

Ventilatiesystemen

© ronstik

Moet ik kiezen voor een centraal of decentraal ventilatiesysteem?

Een centraal ventilatiesysteem klinkt als de meest aantrekkelijke keuze, maar voor een bestaande woning is de installatie ervan erg ingrijpend. Hoewel je maar één systeem nodig hebt om alle kamers in huis te ventileren, moet de lucht ook ergens doorheen verplaatst worden. Dit gebeurt door middel van een netwerk van buizen. In oudere woningen is hier bij de bouw geen rekening mee gehouden. Dat betekent dat er veel boorwerk moet plaatsvinden, zoals in de plafonds en muren. Daarnaast lopen de buizen – doorgaans afgewerkt met koven – voor een deel door de kamers, waardoor je effectieve ruimte in je woning mist. De ventilatiekanalen kunnen ook nog eens voor de nodige geluidshinder zorgen. 

Met een centraal ventilatiesysteem bespaar je energie doordat je maar één systeem hoeft te laten draaien, maar de aanschaf van de unit zelf is vaak duurder dan van een aantal decentrale systemen (tenzij je natuurlijk alle ruimtes van een decentrale unit voorziet). De nadelen voor bestaande woningen zijn echter niet zomaar te overzien. Je kunt dan ook het beste kiezen voor centrale ventilatie als je voor een nieuwbouwwoning kiest. Het ventilatieplan moet dan wel af zijn voordat de woning gebouwd is. Je kunt er ook voor kiezen als je al van plan bent om flink te verbouwen. 

Decentrale ventilatie is een goede optie als je minder geld wilt uitgeven aan je ventilatie en niet per se elke ruimte mechanisch wilt ventileren. Het plaatsen van dit systeem heeft minder impact omdat er geen boorwerk noodzakelijk is. Aan de andere kant moet je wel meerdere ventilatiesystemen plaatsen, wat weer ruimte in beslag neemt. Meerdere systemen betekent ook meer stroomverbruik. Doordat er geen ventilatiekanalen nodig zijn, is er van geluidshinder echter vrijwel geen sprake. Een decentraal systeem is vooral aan te raden in bestaande woningen, waarbij je zonder een al te drastische verbouwing de belangrijkste kamers in huis goed kunt ventileren. 

Dit zijn de prijzen van centrale en decentrale ventilatiesystemen

De prijzen van een ventilatiesysteem zijn afhankelijk van het type dat je kiest. Centrale mechanische ventilatie met natuurlijke luchtaanvoer of -afvoer kost tussen de 3.500 en 4.000 euro, terwijl je voor centrale balansventilatie al snel tussen de 6.500 en 8.500 euro betaalt. Bij een decentrale unit kun je rekenen op zo'n 650 euro per apparaat als er sprake is van natuurlijke luchtafvoer. Bij balansventilatie kom je uit op 1.000 tot 1.500 euro per unit. Een goedkopere oplossing is het plaatsen van een inbouwventilator in een kleine ruimte zoals het toilet of in de badkamer. Zo'n ventilator heb je al voor een paar tientjes en voert de vuile lucht af via een opening in het dak of in de muur.

Lees ook: Luchtreiniger in huis? Ook dan moet je ventileren!

0

Powered by

logo


💡 Tip: Neem een vakman in de arm wanneer je ventilatie wilt aanleggen!

Vraag een offerte aan voor aannemers:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem