ID.nl logo
Hoe (on)gezond is een luchtbevochtiger?
© Denis Rozhnovsky
Energie

Hoe (on)gezond is een luchtbevochtiger?

Bij een gezond binnenklimaat is niet alleen goed ventileren belangrijk, ook de juiste vochtigheidsgraad binnenshuis is een punt geworden. Vooral jonge ouders willen met een luchtbevochtiger de longproblemen van hun kinderen verlichten. Soms zelfs op advies van een arts. Toch bestaan er sterke twijfels over het nut van luchtbevochtigers. Sterker nog, vooral de oude modellen zijn zelfs behoorlijk ongezond!

🌫 In het kort Luchtbevochtigers zijn niet altijd gezond. De voorwaarde is dat je ze dagelijks schoonmaakt. We sommen enkele gevaren op en noemen enkele nieuwe technologieën die wél hygiënisch zijn.

Te droge lucht is slecht voor de huid. Het kan zelfs de oorzaak zijn van een bloedneus, droge ogen en uitgedroogde of gebarsten lippen. Bovendien wordt het risico op KNO-problemen (keel-neus-oor) verhoogd omdat de slijmvliezen droog worden waardoor ze bacteriën en virussen minder goed zouden tegenhouden. Vooral in de wintermaanden is de lucht binnen vaak droger, zodat een luchtbevochtiger kan helpen.

Ideaal is 50% luchtvochtigheid

Daarom adviseert men een luchtvochtigheidsgraad (een hygrometrie) tussen 40% en 70%. Ideaal is 50%. Door de verwarming in de winter kan de luchtvochtigheid in dit seizoen soms onder de 40% zakken. Die vochtigheidsgraad kun je met een eenvoudige hygrometer meten. We vonden al een hygrometer die ook meteen de temperatuur weergeeft voor nog geen tien euro. 

©Дарья Сахарова

Hete stoom, koude stoom, ultrageluid en ultraviolette straling

Omdat de lucht soms te droog lijkt, gebruiken mensen vaak luchtbevochtigers. Er zijn verschillende types. Luchtbevochtigers met hete stoom zijn gevaarlijk in kinderkamers wegens het risico op verbranding. Daarnaast zijn er modellen die werken op koude stoom, ultrageluid en ultraviolette straling. De luchtbevochtiger houdt stilstaand water vast en verdampt het door een systeem van vochtige lonten om dan de vochtige lucht uit te blazen. 

Gezondheidsrisico's: schimmels, bacterieën en stofmijt

Wat alle varianten gemeen hebben, is dat zich in het toestel micro-organismen kunnen ontwikkelen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Stilstaand water wordt mettertijd een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Het is dus belangrijk om deze apparaten juist te gebruiken en goed te onderhouden. Wanneer de luchtbevochtiger eenmaal is geïnfecteerd, wordt het een verspreider voor ziekteverwekkers. Bovendien verhoogt te vochtige lucht sowieso het risico op schimmels, stofmijt en zwammen die ademhalingsproblemen, allergieën en zelfs astma kunnen veroorzaken. Zelfs TIME magazine waarschuwt in ‘The Creepy Truth About Humidifiers’ op basis van overheidsrapport over astma bij kinderen dat luchtbevochtigers een risico vormen. 

Schoonmaken niet jouw ding?

De enige manier om de verspreiding van micro-organismen in de lucht te vermijden is het toestel grondig en regelmatig op de juiste manier schoon te maken. Ken jezelf. Ben je iemand bij wie ieder routineonderhoud snel verwatert, dan kun je misschien maar beter geen luchtbevochtiger in huis halen. Helpt een luchtbevochtiger dan niet bij gezondheidsproblemen? Bij een gewone verkoudheid helpt dit wel, maar dan zou je ook gewoon het huis kunnen luchten of een kwartiertje naar buiten kunnen gaan.

Kalkdeeltjes bij kraanwater

Bij luchtbevochtigers op kraanwater wordt bovendien een hoog gehalte aan fijne minerale deeltjes zoals kalk in de lucht meeverspreid. Dit komt vooral voor als je hard water hebt. Dit is ook de reden waarom er wit stof achterblijft in de tank. Je merkt dit in de vorm van wit stof op de meubels. Ook hier kunnen de filters van het apparaat deze stofdeeltjes opvangen, maar vaak worden de filters te weinig schoongemaakt en vervangen.

Weten of er bij jou hard water uit de kraan komt? Lees dan dit artikel.

©HN Works

Goedbedoeld, maar …

Kortom, het is goedbedoeld, maar luchtbevochtigers kunnen de symptomen van kinderen en volwassenen die astma of longaandoeningen hebben zelfs verergeren. Dat is bijvoorbeeld de reden waarom Canadese kinderartsen adviseren om geen luchtbevochtigers aan te schaffen. Bovendien is volgens deze gezondheidszorg nooit aangetoond dat ze überhaupt zouden helpen bij ademhalingsaandoeningen. 


👊 Vuistregels juist gebruik luchtbevochtiger

Heb je een luchtbevochtiger, volg dan deze vuistregels:

• Raadpleeg de gebruiksaanwijzing, want die is verschillend per apparaat. Het ene toestel werkt met kraanwater, het andere met gedistilleerd of gedemineraliseerd water. 
• Zet de luchtbevochtiger telkens voor korte tijd aan.
• Zie je fijne druppels of condensatie rond het toestel, verplaats het dan of verlaag de intensiteit.
• Maak het toestel regelmatig schoon. Sommige experts adviseren zelfs om dit dagelijks te doen. Let hierbij op voor chemicaliën, want je wilt niet dat die ook in de lucht worden verspreid.
• Zorg dat het water in het toestel niet dagenlang stilstaat in het toestel. Ververs het water dagelijks en laat de machine na gebruik grondig drogen. 


Luchtbevochtiger reinigen: zo maak je hem goed schoon

Ieder toestel heeft zo zijn eigen reinigingsinstructies, maar toch zijn er enkele schoonmaakrichtlijnen die je voor elke luchtbevochtiger kunt aanhouden.

• Trek de stekker uit het stopcontact en verwijder de watertank en de filter.
• Giet een flinke hoeveelheid waterstofperoxide of witte gedistilleerde azijn in de basis.
• Met een schone tandenborstel schrob je de minerale bestanddelen weg.
• Laat de vloeistof nog 10 tot 30 minuten in de basis van het toestel zitten voordat je de vloeistof er weer uitgiet.
• Spoel het toestel om met vers water om de minerale resten te verwijderen.
• Laat de basis nu aan de lucht drogen. 

©Elizaveta Galitckaia

Zo reinig je de lont van de luchtbevochtiger

De meest grote vloermodellen hebben een lont die water absorbeert. Dit vergemakkelijkt de verdamping. Dit kan een cilindrische kussen zijn dat om een trommel past of een plat kussen. Haal deze lont uit de luchtbevochtiger iedere keer als je hem schoonmaakt en spoel hem grondig af. Merk je dat de lont is aangekoekt door witte minerale afzettingen, vervang hem dan.

Studie samengevat: niet doen!

Een studie van de Universiteit Twente beweert dat je bij droge lucht juist niet aan de slag moet met luchtbevochtiging. De hoofdreden is dat de meeste klachten die we aan te droge lucht toeschrijven vaak niet worden veroorzaakt door een gebrek aan luchtvochtigheid, maar door een slechte luchtkwaliteit. Volgens de onderzoekers is er in onze kantoren en woningen zelden sprake van te droge lucht. Alleen extreem lage luchtvochtigheid zoals in vliegtuigen kan luchtwegirritaties veroorzaken. We citeren: “De klachten die worden aangegeven bij lage(re) luchtvochtigheden zijn veelal niet direct het gevolg van een lage luchtvochtigheid, maar meer het gevolg van irriterende bestanddelen in de lucht, zoals stof en verontreinigingen (bijvoorbeeld afkomstig van apparatuur en printers).”

Klachten over droge lucht kun je voorkomen door te zorgen voor voldoende verse luchttoevoer en door stofvorming zoveel mogelijk te beperken. Probeer de temperatuur ook lager dan 21°C te houden. “Alleen bij bijzondere werkzaamheden (bijvoorbeeld in laboratoria en in huisdrukkerijen) is bevochtiging om procesmatige redenen soms wel nodig”, aldus de Universiteit Twente.

Het ouderwetse waterbakje

Kun je dan niet beter een waterbakje op de verwarming zetten? Volgens dezelfde studie is ook dat geen goed idee. De hoeveelheid water die op die manier verdampt is erg gering en ook deze bakjes zijn kweekpoelen van schimmels en bacteriën die de klachten verergeren. 

Antimicrobiële luchtbevochtigers

De fabrikanten van luchtbevochtigers zijn zich terdege bewust van al deze bezwaren en komen daarom met zogenaamde antimicrobiële luchtbevochtigers die het opgeslagen water zuiveren en een schone nevel produceren. Bij sommige merken zoals Philips noemt men dit NanoCloud-technologie en claimt men dat hierdoor bijna alle bacteriën en mineralen tegenhouden worden. De verdampte NanoCloud-waterdeeltjes zijn zó klein dat bacteriën er zich moeilijk aan kunnen hechten.

Andere merken werken met een extra antimicrobiële coating die de groei van bacteriën en schimmels op de filter beperkt. Bij WINIX luchtreinigers hebben ze het over hoogwaardige filters in combinatie met PlasmaWave-technologie, die 99,97 van alle bacteriën, allergenen en fijnstof reinigen.

Dyson heeft een Dyson Purifier Humidify+Cool Formaldehyde die ook in de zomer koelt en bevochtigt wanneer het nodig is. Het toestel is niet goedkoop, maar reinigt de lucht in de kamer het hele jaar door (81 m³). Hier heet het filtersysteem de HEPA 3 die tot 99,95% van stof, allergenen en virussen zo klein als 0,1 micron² tegenhoudt, waaronder het COVID-19-virus.

▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv