Heb je een luchtreiniger in huis? Ook dan moet je ventileren!
Een luchtreiniger lijkt in veel gevallen een ideaal apparaat voor in huis. Wie wil er nu niet constant schone lucht inademen? Maar dat betekent niet dat je daardoor minder (of erger nog: helemaal niet meer) hoeft te ventileren. Want dat is en blijft enorm belangrijk voor je gezondheid.
Met een luchtreiniger zorg je voor schone lucht in huis. Maar voordat je zo’n apparaat in huis haalt, zijn er wel een paar dingen die je moet weten om het gebruik veilig te houden.
- Hoe haal je het meest uit je luchtreiniger?
- Hoef je met een luchtreiniger minder te ventileren?
- Hoe kun je het best energiezuinig ventileren?
Ook lezen: Energiezuinig ventileren, hoe doe je dat?
Je kunt om verschillende redenen een luchtreiniger in huis halen. Je kunt bijvoorbeeld problemen hebben met je luchtwegen, waardoor schone lucht essentieel is. Maar ook als je huisdieren of een roker in huis hebt, kan een luchtreiniger helpen. En met hoe meer mensen je in huis woont, hoe smeriger de lucht om je heen kan worden. En datzelfde geldt als je dicht bij een drukke straat of verbouwing woont. Allemaal redenen om dus een luchtreiniger te overwegen, maar dan is het wel de bedoeling dat je het apparaat op een correcte manier gebruikt en onderhoudt.
Nog geen luchtreiniger in huis?
Kijk hier eens: je hebt er al eentje voor een paar tientjes!
Haal meer uit je luchtreiniger
Een luchtreiniger werkt alleen fatsoenlijk als je hem goed gebruikt. Daarom raden we ook aan dat je de handleiding van het apparaat uitgebreid doorneemt, ook om te zien hoe het precies zit met het onderhoud van de luchtreiniger. Maar over het algemeen gelden voor de meeste luchtreinigers dezelfde regels en richtlijnen. Zo doe je er goed aan het filter geregeld te vervangen. In de handleiding staat hoe vaak dit moet. Heb je een slimme variant of eentje met een klein display aan boord? Dan kan het systeem vanzelf een seintje geven wanneer het zover is. Houd de notificaties dus goed in de gaten.
Daarnaast is natuurlijk de locatie van de luchtreiniger van belang. Waar je hem precies z’n werk laat doen, heeft invloed op de luchtkwaliteit. Zet je hem in een hoek, ergens achterin? Dan doet die z’n werk minder goed dan wanneer je hem een meer centrale plek geeft. Je kunt hem bovendien gewoon op de automatische stand laten staan, want dan werkt de luchtreiniger net even wat harder wanneer dat nodig is. Ook neemt het apparaat automatisch een stapje terug indien nodig. Zo heb je er geen omkijken naar, terwijl je ondertussen wel kunt genieten van een schone lucht in huis. Toch een fijne gedachte.
Met de hoge gasprijzen zien veel mensen het niet zitten om regelmatig de ramen open te zetten, en al helemaal niet als het buiten koud is. En dat terwijl ventileren echt heel belangrijk is voor een gezond klimaat in huis. ID.nl legt uit wat er allemaal bij jou thuis in de lucht hangt, en hoe je het herkent als het écht ongezond wordt.
Een laatste tip die we willen meegeven: maak het de luchtreiniger niet te moeilijk. Het is hartstikke leuk om bijvoorbeeld gezellig kaarsjes te laten branden of diffusers met geurende oliën aan te zetten, maar dat levert helaas onnodig veel werk op voor de luchtreiniger. Er komen namelijk allerlei stofjes in de lucht vrij die het apparaat voor je wil filteren. Dan kan zo’n romantische avond met je partner de prullenbak in, aangezien je op de achtergrond constant dat ding hoort loeien wanneer je kaarsen aanzet. Dat is overigens niet het enige aspect waar je echt even rekening mee moet houden.
Luchtreiniger en ventileren
Het is namelijk verstandig om ramen en deuren gesloten te houden. Een luchtreiniger recyclet als het ware de lucht in huis. En als daar constant nieuwe lucht van buiten bij komt, dan draait het systeem overuren. Je kunt wel je ventilatieroosters open laten staan, maar misschien is dat niet voldoende om voor frisse lucht in huis te zorgen. Aangezien je 24 uur per dag moet ventileren, op wat voor manier dan ook, is het verstandig om de luchtreiniger uit te schakelen op het moment dat je een raam of deur openzet. Dat scheelt ook nog eens in de kosten, aangezien je filter dan langer meegaat.
Bovendien zegt de overheid ook heel duidelijk dat een luchtreiniger geen vervanging is voor ventilatie. Het doel van ventileren is de binnenlucht te verversen met buitenlucht. Een luchtreiniger ververst de lucht niet in huis, maar haalt juist continu dezelfde lucht langs zijn filters. Die lucht is dan wel schoon, maar vers is een heel ander verhaal. In het verlengde daarvan is het goed om te weten dat luchtreinigers eventueel aanwezige virussen of bacteriën verminderen, maar nooit helemaal weghalen. Ook kun je met zo’n reiniger in huis niet voorkomen dat je bijvoorbeeld covid-19 oploopt.
Energiezuinig ventileren
Aangezien het in de herfst, winter en soms ook nog lente fris en koud kan zijn, kunnen we ons voorstellen dat je niet al te lang met je raam open wilt zitten. Helemaal niet als je variabele tarieven betaalt voor je gasverbruik. Daarom geeft ID.nl een aantal tips met betrekking tot energiezuinig stoken. Je raam niet al te lang openhouden is een beetje een open deur, maar er zijn nog veel meer opties qua ventileren. Maar wat je ook doet, zorg ervoor dat je altijd ventileert en niet alleen leunt op de luchtreiniger.