Zonnepanelen, maar geen plek op je dak? Dit zijn de alternatieven!
Heb je geen geschikt of eigen dak om zonnepanelen op te plaatsen? Ook dan is het mogelijk om te investeren in zonnepanelen of gebruik te maken van opgewekte zonne-energie. In dit artikel leggen we uit welke opties dat zijn.
In dit artikel vertellen we je alles over:
- De subsidieregeling voor leden van een energiecoöperatie of VvE
- Het kopen van zonnepanelen op een zonnepark
- Het investeren in zonne-energie via crowdfunding
- Het kopen van stroom van consumenten met zonnepanelen
Lees ook: Feiten en fabels over duurzame energie
Subsidieregeling voor energiecoöperatie en VvE
De Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) is een subsidieregeling voor het opwekken van duurzame energie door coöperaties en Verenigingen van Eigenaren. Deze energiecoöperaties zijn in veel steden en dorpen actief. Via Energie Samen en Hier Opgewekt kun je zien of er coöperaties actief zijn in jouw buurt.
Als lid van een coöperatie of een VvE die gebruikmaakt van de SCE betaal je dankzij collectieve inkoop lagere prijzen voor energie. Je kunt ook een winstvergoeding ontvangen. Er zijn meestal wel kosten verbonden aan een lidmaatschap. De contributie verschilt per coöperatie. Vaak gaat het om enkele tientjes per jaar.
Leden van de energiecoöperatie moeten binnen dezelfde postcoderoos wonen. Dat betekent dat leden woonachtig zijn in dezelfde postcode als het duurzaamheidsproject of in aangrenzende postcodes. In welke postcoderoos je woont, is in te zien via Geocontent. Bij een VvE hoeft slechts 75 procent van de leden binnen de postcoderoos te wonen om aanspraak te kunnen maken op de subsidieregeling.
Meer weten over zonnepanelen?
Kijk hier de interactieve kennissessie over zonnepanelen!
Zonnepaneel kopen op een zonnepark
Bij Vrijopnaam is het mogelijk om een zonnepaneel te kopen op een zonnepark. Dit hoeft niet in de buurt van je woonplaats te zijn. Je kunt maximaal tien van dit soort panelen afnemen. Eén paneel kost 99 euro, inclusief onderhoud en reparatie.
Via een app kun je bijhouden hoeveel stroom jouw zonnepaneel heeft opgewekt. Vrijopnaam garandeert een minimale opbrengst van 250 kWh per jaar, met een maximum leveringstarief van 0,10 euro per kWh. Het bedrag wordt jaarlijks verrekend op je energierekening. Je mag echter niet meer opwekken via de panelen dan je eigen stroomverbruik.
Eneco biedt een soortgelijke optie aan. Zo kun je als klant meedoen aan een StukjeZon. Je betaalt dan eenmalig 60 euro per zonnepaneel (met een maximum van 12) en ontvangt vervolgens jaarlijks korting op je energierekening. Deze korting hangt af van de opbrengst van het zonnepaneel.
Duurzaam elektrisch laden met of zonder zonnepanelen?
Greenchoice legt uit waar je op moet letten
Het kopen van een zonnepaneel op een zonnepark kan interessant zijn voor iedereen die geen zonnepanelen op zijn eigen dak kan plaatsen. Je hoeft je bovendien niet aan te sluiten bij een energiecoöperatie of VvE om er gebruik van te kunnen maken. Doordat je niet met installatiekosten zit, is het bovendien mogelijk om één of slechts enkele panelen af te nemen. Het nadeel van het kopen van een zonnepaneel op een zonnepark is echter dat je over het algemeen vastzit aan de energieleverancier die de panelen aanbiedt.
Kijk ook eens naar deze 15 gadgets die je kunnen helpen om energie te besparen.
©Bjoern Wylezich
Bespaar nog meer met zonne-energie
Van lamp tot oplader: gratis opgeladen is mooi meegenomen
Crowdfunding
Via platforms zoals Zonnepanelen Delen en Duurzaaminvestere.nl kun je investeren in duurzame energieprojecten. Vaak worden deze projecten opgezet door bedrijven en organisaties achter zonneparken (en windparken). De zonnepanelen worden bijvoorbeeld geplaatst op daken van scholen of op braakliggend terrein.
Bij Zonnepanelen Delen is het mogelijk om vanaf 25 euro te investeren in een ‘zonnedeel’ binnen een project. Bij Duurzaaminvesteren.nl moet je vaak minstens 250 euro inleggen, soms zelfs meer. Bij deze vorm van crowdfunding koop je een soort obligaties. De zonnepanelen worden dus niet van jou. Jaarlijks ontvang je een rente uitgekeerd of je krijgt een korting op je energierekening. Na de looptijd ontvang je het ingelegde geld weer terug. De hoogte van de rente en de looptijd verschilt per project.
Let op!
Crowdfunding kent risico's Het is belangrijk om te weten dat crowdfunding niet zonder risico is. Je kunt het door jou ingelegde geld verliezen als het project niet succesvol blijkt of het bedrijf achter het project failliet gaat. Ook kan het verwachte rendement verschillen van het daadwerkelijke rendement. Lees je dus goed in en laat je adviseren door een professional. Investeer alleen met geld dat je kunt missen.
Stroom kopen van andere eigenaren van zonnepanelen
Het is ook mogelijk om stroom uit zonne-energie en andere duurzame energiebronnen af te nemen van andere eigenaren van zonnepanelen, bijvoorbeeld van andere consumenten of energieleveranciers. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij Engie, Vandebron en Powerpeers (Vattenfall). Deze leveranciers bieden een soort marktplaats aan waarbij je stroom van andere consumenten met zonnepanelen kunt afnemen.