ID.nl logo
15 gadgets die je helpen energie besparen
© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Energie

15 gadgets die je helpen energie besparen

Nu de energietarieven tot recordhoogte zijn gestegen, kijken we massaal naar mogelijkheden om het verbruik te beperken. Gelukkig zijn er allerlei gadgets en apparaatjes die je kunnen helpen energiezuinig(er) te worden. ID.nl helpt je graag bij het bereiken van een lagere energierekening!

🔋 Energie is kostbaarder dan ooit. Gelukkig zijn er allerlei gadgets die jou helpen om energiezuiniger te worden. Met deze 15 handige gadgets ben je weer een stap dichter bij een lagere energierekening.

5x Zonne-energie  3x Energiemonitor  4x Bewegingssensoren 3x Slimme stekker

Wil jij meer tips om energie te besparen? Lees dan ook: In elke kamer van je huis energie besparen? Dat lukt met deze tips!

5x Zonne-energie 

Xtorm XR104 

Deze solar-powerbank laadt via het aanwezige zonnepaneel de geïntegreerde accu op. De batterij biedt een respectabele capaciteit van 10.000 mAh, zodat je bijvoorbeeld een smartphone, e-reader of tablet kunt opladen. Zo heb je tijdens zonnige dagen hiervoor geen netstroom nodig. De behuizing bevat twee reguliere usb-poorten en een usb-c-aansluiting voor het koppelen van apparaten. Komt er regen na zonneschijn? Geen probleem, want de Xtorm XR104 is weerbestendig. Een leuk extraatje is de aanwezige ledlamp. 

Website: www.xtorm.nl 

Prijs:

69,95 euro

 

EufyCam Solar Panel 

Hoe vaker een beveiligingscamera opnames maakt, hoe meer energie dit apparaat verbruikt. Bevat de videowaakhond een accu, dan kun je er vaak een zonnepaneel op aansluiten. Zo kunnen bezitters van een eufyCam dit bijbehorende Solar Panel gebruiken. De montage is eenvoudig. Je schroeft de steun aan de muur of schutting, waarna je de stekker in de eufyCam steekt. De voedingskabel heeft een lengte van vier meter; je hebt dus veel vrijheid bij het kiezen van een zonnige locatie. Het paneel is kantelbaar, zodat je de zonnecellen nauwkeurig naar de zon kunt richten. 

Website: https://nl.eufy.com 

Prijs:

49,99 euro 

 

Goal Zero Nomad 10 

Weleens aan een mobiel zonnepaneel gedacht? Dit product van Goal Zero weegt slechts een halve kilo, zodat je het duurzame oplaadsysteem eenvoudig meeneemt. Gebruik de steun aan de achterzijde om de Nomad 10 schuin te positioneren. Het paneel van 24,1 × 36,8 × 1,9 centimeter vangt de zonnestralen vervolgens op. Je verbindt een smartphone, powerbank of ander mobiel apparaat met de usb-poort. Logischerwijs duurt het opladen wel wat langer vergeleken met netstroom. De maximale stroomsterkte bedraagt 1,5 ampère.

Website: www.goalzero.eu 

Prijs:

109,99 euro 

 

Smartwares GWS-002-DS 

De Smartwares GWS-002-DS laadt overdags op, waarna deze buitenlamp ‘s avonds je tuin sfeervol verlicht. Met een lichtstroom van 35 lumen is de verlichting niet zo fel, maar zul je in het donker toch moeiteloos de sleutel in het slot kunnen steken. De zonnecel aan de bovenzijde vult de geïntegreerde accu in vijf tot acht uur met energie. De verlichting springt ‘s avonds automatisch aan. Wil je dat liever niet? Gebruik dan de aan-uitknop. De behuizing bestaat uit roestvrijstaal en kan dus wel een stootje hebben. Smartwares levert montagemateriaal mee. 

Website: www.smartwares.eu 

Prijs:

24 euro 

 

FosPower FOSPWB-2376  

De FosPower FOSPWB-2376 is eigenlijk een draagbare radio voor noodgevallen. Valt de elektriciteit onverhoopt uit, dan kun je met dit apparaatje nog informatie ontvangen. De geïntegreerde accu van 2000 mAh kun je op meerdere manieren opladen. Gebruik hiervoor het zonnepaneel aan de bovenzijde of draai aan de zwengel. Naast de rol van FM-ontvanger fungeert de FOSPWB-2376 ook als powerbank. Prik hiervoor de oplaadkabel van een smartphone in de vrije usb-poort. De weerbestendige behuizing bevat ook nog eens een zaklamp. Let goed op waar je dit veelzijdige product aanschaft, want de prijzen lopen nogal uiteen. 

Website: www.fospower.com 

Prijs:

48,50 euro

 

 

3x Energiemonitor 

Woox R6113 

Benieuwd naar het verbruik van je apparaten? Dat check je eenvoudig met deze slimme energiemeter van Woox. Prik de stekker van bijvoorbeeld een wasmachine, vaatwasser, koelkast of verdeeldoos in het geïntegreerde stopcontact. Je volgt vervolgens in een app op je smartphone het actuele verbruik. Stel verder tijdschema’s in om een apparaat automatisch in of uit te schakelen. Dat werkt ook buitenshuis. Tot slot kun je de R6113 ook met je stem aansturen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een speaker met Google Assistent-ondersteuning, zoals de Nest Mini. 

Website: www.wooxhome.com 

Prijs:

19,96 euro 

 

HomeWizard P1 Meter  

Dit apparaatje werkt naadloos samen met je huidige slimme meter. Prik deze ‘dongel’ in de P1-poort en volg met een mobiele app nauwlettend het energieverbruik in huis. Handig voor het geval de energieleverancier geen goede mobiele toepassing biedt. De HomeWizard P1 Meter legt het verbruik van elektriciteit en gas vast en levert overzichten per dag, week, maand en jaar. Is de slimme meter al iets ouder, dan heb je wellicht een los verkrijgbare stroomadapter nodig. De communicatie verloopt via het draadloze thuisnetwerk. Zorg dus voor voldoende wifi-dekking rondom de meterkast. 

Website: www.homewizard.com 

Prijs:

29,95 euro

 

X4-LIFE Inspector III

Wil je meer inzicht in je stroomverbruik? Met dit eenvoudige meetinstrument zie je meteen hoeveel stroom een apparaat gebruikt. Kijk hiervoor op het overzichtelijke display en lees onder meer het actuele en totale energieverbruik af. Daarnaast kun je ook de huidige spanning en stroomsterkte zien. Je koppelt eventueel een tarief aan een kilowattuur, zodat je een nauwkeurige inschatting van de energiekosten per apparaat kunt maken. De X4-LIFE Inspector III bevat een bescheiden NiMH-accu. Handig, want hierdoor kun je de meetwaarden ook zonder netspanning aflezen; niet elk stopcontact is tenslotte even goed bereikbaar. 

Website: www.conrad.nl

Prijs:

22,49 euro 

 

 

4x Bewegingssensoren 

Philips Hue Motion Sensor 

Het nut van slimme lampen is inmiddels algemeen bekend, maar wist je dat je aan de meeste verlichtingssystemen een bewegingsmelder kunt koppelen? Nuttig voor het geval een gezinslid in de wc of badkamer weleens vergeet het licht uit te doen. Stop de bijgesloten batterijen in deze Motion Sensor en hang het apparaatje op de gewenste plek. Je gebruikt de Philips Hue-app om lampen aan de bewegingssensor te koppelen.

Website: www.philips-hue.com 

Prijs:

44,99 euro

 

WiZ Bewegingssensor 

Soms is het vervelend om op een lichtknopje te moeten drukken, bijvoorbeeld als je met een volle wasmand de trap op loopt. Deze bewegingssensor van WiZ heeft een bereik van zo’n drie meter en zet automatisch lampen aan zodra er iemand langsloopt. Detecteert de sensor geen beweging? Schakel de slimme WiZ-lampen dan volledig uit of laat ze zwak branden. Je creëert desgewenst een tijdschema met verschillende lichtscènes. Zo wil je ‘s avonds misschien warmwit licht, terwijl je ‘s nachts voldoende hebt aan een bescheiden nachtlampje. De bewegingssensor werkt op batterijen. 

www.wizconnected.com 

Prijs:

25 euro

 

Ranex RA-NIGHT01 

Wie altijd een nachtlampje laat branden, kan dit eenvoudige exemplaar van Ranex overwegen. Prik het apparaatje in een stopcontact en je hebt er verder geen omkijken meer naar. Het lampje brandt alleen ‘s avonds bij bewegingsdetectie. Er is namelijk een bewegings- en lichtsensor ingebouwd. Na drie minuten schakelt hij vanzelf weer uit. Het geïntegreerde ledlampje heeft een vermogen van 0,4 watt. 

Website: https://nedis.nl 

Prijs:

14,99 euro 

 

Philips B-line 272B1G/00 

Als je nog een relatief oude monitor gebruikt, is dit energiezuinige product van Philips een goede keuze. Loop je even weg van de pc? De infraroodsensor registreert je afwezigheid en schakelt vrijwel direct over naar een energiezuinige modus met een lagere helderheid. Verder stemt de lichtsensor de helderheid af op het omgevingslicht; dat draagt eveneens bij aan een lager verbruik. Het Full-HD-scherm heeft een formaat van 27 inch.

Website: www.philips.nl 

Prijs:

240 euro

 

 

3x Slimme stekker 

 

TP-Link Tapo P100 

Zet met deze slimme stekker een apparaat op afstand aan of uit. De TP-Link Tapo P100 is geschikt voor apparaten met een maximaal vermogen van 2300 watt en stroomsterkte van 10 ampère. Fijn is dat je de Tapo P100 rechtstreeks met wifi verbindt; er is dus geen bridge nodig. Stel in de app eventueel tijdschema’s in, zodat je apparatuur nooit vergeet uit te zetten. Dit product is ook als 4-pack verkrijgbaar voor ongeveer vijftig euro. 

Website: www.tp-link.com 

Prijs:

15 euro 

 

Silvercrest Tussenstekker 

Op zoek naar een goedkope slimme stekker? Dit exemplaar van Lidl-huismerk Silvercrest kost amper zes euro. Bedenk wel dat het apparaatje aansturing van een Zigbee-bridge vereist. Die verkoopt Lidl voor slechts 12,49 euro. Je bedient de slimme stekker vanuit de Lidl Home-app. Schakel een apparaat bijvoorbeeld op basis van zonsondergang of -opgang uit. De app bevat daarnaast een aftelfunctie, waarna bijvoorbeeld een ventilator of airco vanzelf uitschakelt. Een leuk extraatje is de ondersteuning voor Google Assistent, al heb je daar wel een geschikte smartspeaker voor nodig. De maximale belastbaarheid bedraagt 3840 watt en 16 ampère.

Website: www.lidl.nl

Prijs:

9,99 euro

 

Hombli Smart Socket Duo 

Zoals de naam al doet vermoeden, zet de Hombli Smart Socket Duo twee apparaten gelijktijdig aan of uit. Handig voor het geval er in een kamer slechts één stopcontact beschikbaar is. De maximale belastbaarheid bedraagt 3680 watt en 16 ampère. Overigens is deze slimme stekker beveiligd tegen overbelasting. Stel in de app desgewenst een aftelklok of tijdschema in. De Hombli Smart Socket Duo kan overweg met de spraakassistenten Google Assistent en Siri. 

Website: www.hombli.com

Prijs:

24,95 euro

Weten of een warmtepomp bij jou past?

Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!

💡Wil jij jouw huis verduurzamen? Kies voor zonnepanelen!

▼ Volgende artikel
Vloerverwarming in de badkamer, een goed idee?
© Leonid Iastremskyi
Energie

Vloerverwarming in de badkamer, een goed idee?

Je wilt de oude badkamer slopen en volledig opnieuw inrichten, of je droomt van een paleis van een badkamer in je nieuwbouw. Terwijl je in je plannen helemaal losgaat, rijst de vraag of vloerverwarming in de badkamer überhaupt een goed idee is?

Vloerverwarming in de badkamer is een luxe, maar je moet wel op een aantal dingen letten. Er zijn twee soorten vloerverwarming, bovendien is de oppervlakte van de ruimte soms te klein om de badkamer voldoende warm te maken. In dit artikel komen de volgende punten terug:

  • Twee systemen: Hydronische vloerverwarming is energiezuiniger op lange termijn, terwijl elektrische vloerverwarming sneller opwarmt en geschikt is als bijverwarming.
  • Ruimte en opbouwhoogte: Watergedragen systemen hebben meer ruimte nodig (ca. 13 cm), elektrische systemen zijn dunner (vanaf 2,5 cm).
  • Combineren met radiatoren: Door beperkte vloeroppervlakte in badkamers is een combinatie met een radiator vaak nodig voor voldoende warmte.

Vooral in de badkamer wil je het comfortabel warm hebben wanneer je in bad gaat of een douche neemt. Daarbij komt dat je in de badkamer vaak op blote voeten loopt en dan is een verwarmd vloer een luxe. Er zijn twee soorten vloerverwarming die vaak worden gebruikt in de badkamer: de traditionele vloerverwarming die gebaseerd is op water, oftewel een hydronisch systeem, en er is de elektrische vloerverwarming. 

Traditionele vloerverwarming

Het hydronische type wordt het meest toegepast. Kunststof leidingen onder de vloer transporteren warm water om warmte in de badkamer te creëren. Het water wordt op temperatuur gebracht door de cv-ketel of door een warmtepomp. Beton is een fantastische warmtegeleider en verdeelt de warmte gelijkmatig over het gehele oppervlak van de vloer. Dit systeem is misschien wel duurder om te laten aanleggen, maar op lange termijn spaar je energiekosten. Hoe meer kamers in de woning worden verwarmd door vloerverwarming, hoe kostenefficiënter de installatie wordt.

© Kadmy - stock.adobe.com

De hydronische vloerverwarming bestaat uit leidingen die warm water transporteren. 

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming gebruikt geleidende kunststofmatten onder de vloer die de warmte produceren. Elektrische vloerverwarming werkt net zo goed als het hydronische systeem, maar stroom is nog steeds duurder dan bijvoorbeeld gas. Nadeel is dat dit systeem in grote ruimtes hoge energiekosten met zich meebrengt.

Een voordeel van een elektrische vloerverwarming is dat hij onafhankelijk van de cv werkt. Deze bijverwarming wordt alleen aangezet wanneer nodig en werkt dus zelfs wanneer de cv uitstaat, bijvoorbeeld op een koude zomerdag. De rest van de woning hoeft niet onnodig verwarmd te worden als je bijvoorbeeld wilt douchen.

Bovendien heeft het elektrische systeem een veel kortere opwarmtijd dan de traditionele vloerverwarming. De gewenste temperatuur wordt al bereikt in slechts 30 tot  60 minuten. De dunne matten zijn verbonden met een thermostaatregelaar, zodat je eenvoudig de ideale vloerwarmte kunt instellen. En als je voldoende warmte hebt gehad, kun je  de elektrisch verwarmde badkamertegels uitschakelen met de afstandsbediening.

©ELIZAVETA GALITCKAIA

De elektrische vloerverwarming is een veel dunner systeem.  

Dun of dik

Belangrijk is dat de opbouwhoogte van elektrische vloerverwarming veel lager is dan bij een hydronisch systeem. Dit is een dunne vloerverwarming. Je kunt zowel de matten als de folies zelfs rechtstreeks op de bestaande vloer aanleggen. En je moet rekening houden met een opbouwhoogte vanaf 2,5 centimeter. Bij een hydronisch systeem wordt er eerst een isolatieplaat aangebracht, dan komen de leidingen voor het cv-water in een zand-cement-ondergrond  en daarop wordt de eindvloer geplaatst. Reken op een opbouwhoogte van 13 cm. 

STRALINGSWARMTE

Welk van beide systemen je ook kiest, vloerverwarming produceert voornamelijk stralingswarmte. Deze energie straalt door de vloer omhoog, daarom wordt dit ook een stralingsverwarmde vloer genoemd. In dit artikel lees je alles over de verschillende manieren waarop warmte wordt overgedragen en wat stralingswarmte is. Stralingswarmte verplaatst zich rechtlijnig zoals de stralen van de zon. Wanneer je dus een grote badmat op de badkamervloer zou leggen, dan houd je de stralingswarmte tegen.

Als vloerverwarming niet kan, werkt een los kacheltje ook prima

Kies er wel één speciaal voor de badkamer

Vloerverwarming en badkamerradiator combineren

Kies je ervoor om de vloerverwarming te gebruiken als hoofdverwarming, dan zal de vloerverwarming de volledige ruimte moeten verwarmen. Er is dan geen andere warmtebron in de badkamer aanwezig. In dat geval moet je er rekening mee houden dat de vloerverwarming voldoende capaciteit heeft.

Een voordeel is dat er geen radiatoren nodig zijn. Een badkamer is een lastige ruimte om alleen door middel van vloerverwarming op 21- 24 graden te krijgen. De vloeroppervlakte van de badkamer wordt grotendeels ingenomen door de douche, het bad, het badkamerkastje, het toilet en eventuele andere meubels. Bovendien is het totale oppervlak meestal te klein om voldoende warmte af te geven. Om dit tekort aan te vullen, kun je een handdoekdroger of badkamerradiator plaatsen. Dit is vaak ook nog een esthetische oplossing. De vloerverwarming en radiator vullen elkaar en de capaciteit van de vloerverwarming hoeft dan niet zo hoog te zijn.

©Mike Higginson - stock.adobe.com

Combineer vloerverwarming met een badkamerradiator of handdoekdroger om een snellere reactietijd te garanderen. 

Voordelen en nadelen van vloerverwarming in de badkamer

Welke type je ook kiest, elektrisch of hydronisch, we noemen nog even de voordelen en de aandachtspunten van vloerverwarming in de badkamer op.

 Voordelen

  • Dit afgiftesysteem werkt op lage temperatuur en vraagt minder energie om deze kamer te verwarmen. 

  • De aangename stralingswarmte wordt gelijkmatig verdeeld over de volledige badkamervloer. Dat is het tegenovergestelde van een geforceerd luchtsysteem dat warme lucht in de kamer blaast en dat automatisch wordt uitgeschakeld wanneer de gewenste temperatuur is bereikt.

  • Hierdoor geniet je van meer comfort. De lucht in de badkamer is gezonder en minder droog. 

  • Bovendien neemt dit warmteafgiftesysteem geen plaats in, wat handig is een ruimte waar de plaats beperkt is.

  • Dit systeem heeft een geruisloze werking. Er is dus geen lawaaierig luchtverwarmingssysteem.

  • Er is nauwelijks onderhoud nodig. Je hoeft je geen zorgen te maken over onderhoudsschema's.

🌡Leestip: Je woning verwarmen met lage temperaturen? Dat kan ook zonder vloerverwarming

Aandachtspunten

  • Het kost meer tijd om de kamer op te warmen dan met een radiator. Daarom combineert men vaak vloerverwarming met een lage-temperatuurradiator. 

  • Niet alle vloerafwerkingen zijn geschikt om gecombineerd te worden met vloerverwarming. Toch werkt dit systeem prima met tegels en laminaatvloeren, die doorgaans in een badkamer worden gebruikt. 

  • Wanneer het misgaat met een van de beide typen, kan het nodig zijn dat je de vloer moet openbreken om het probleem te repareren. 

  • Houd zeker rekening met de opbouwhoogte. Je kunt de vloer in de badkamer misschien wel wat hoger maken, maar het is niet de bedoeling dat dit letterlijk een struikelblok wordt.  

NOOIT ONDER DE DOUCHE

Vloerverwarming onder de douche is een slecht idee. Gaat het om elektrische vloerverwarming, dat kan dit een gevaarlijke situatie opleveren als de installatie niet volledig waterdicht is. Je loopt het risico op kortsluiting. Het is bekend dat water door de voegen van de douchetegels sijpelt en in de ondervloer terechtkomt. Door vloerverwarming onder de douche te installeren, verhoog je ook het gevaar op lekkages.

Lees ook: Vloerverwarming: tips voor een behaaglijk huis

 


▼ Volgende artikel
Review OnePlus 13R – Gemengde gevoelens
© Rens Blom
Huis

Review OnePlus 13R – Gemengde gevoelens

De OnePlus 13R is een goedkopere en minder complete smartphone dan topmodel OnePlus 13. Is deze telefoon met een adviesprijs van 749 euro een slimme keuze of ben je beter af met een ander toestel? Je leest het in deze review van de OnePlus 13R.

Goed
Conclusie

De OnePlus 13R is een smartphone die over het algemeen goed bevalt, dankzij een mooi scherm en krachtige hardware en software waar je jaren mee vooruit kunt. Toch kunnen wij deze 749 euro kostende telefoon lastig aanraden. Concurrerende toestellen bieden meer functies én krijgen langer software-updates. De OnePlus 13R lijkt ons daarom een interessante koop als hij in prijs gaat zakken. Voor nu zijn de Google Pixel 9, Motorola Edge 50 Neo en Samsung Galaxy S24 boeiender alternatieven.

Plus- en minpunten
  • Scherm
  • Krachtige hardware
  • Goede primaire camera
  • Houdt niet zo prettig vast
  • Niet waterdicht, geen draadloos opladen
  • Matige groothoekcamera
  • Updatebeleid had beter gekund

Je koopt de OnePlus 13R voor een adviesprijs van 750 euro, waarmee hij 250 euro goedkoper is dan de OnePlus 13. Verwar het toestel overigens niet met de OnePlus 12 en 12R, die in 2024 zijn uitgebracht.

Grote smartphone mist functies

De OnePlus 13R is te koop in het zwart en in het wit, en ziet er modern en premium uit. Dat is het uiterlijk, want over de ergonomie zijn we minder enthousiast. De smartphone heeft een groot 6,78inch-scherm en gebruikt een erg rechthoekig ontwerp, zonder afgeronde schermranden en zonder afgeronde achterkant. In de praktijk vinden wij het toestel daarom niet heel prettig vasthouden. Zeker met één hand is het onmogelijk om het bovenste deel van het scherm te bedienen.

©Rens Blom

Het is ook jammer dat de OnePlus 13R qua ontwerp minder compleet is dan de 13 én veel vergelijkbaar geprijsde smartphones. Zo kan het toestel niet draadloos opladen en is de behuizing alleen stof- en waterbestendig – niet waterdicht.

Het grote oledscherm laat een goede indruk achter: lekker scherp dankzij de resolutie van 2780 x 1264 pixels, fel genoeg om altijd prima afleesbaar te zijn en het weet mooie kleuren weer te geven. Handig is dat het scherm je vingers nauwkeurig blijft registreren tijdens een regenbui. Dat kunnen maar weinig andere telefoons. Die raken namelijk in de war en registreren ook regendruppels als aanrakingen. Daar heeft de OnePlus 13R geen last van.

©Rens Blom

Krachtige specificaties

Over de specificaties van de OnePlus 13R zijn we enthousiast. Het toestel is voorzien van veel werkgeheugen (12 GB) en opslagcapaciteit (256 GB), inmiddels een gangbare combinatie in dit prijssegment. De gebruikte Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-processor is van vorig jaar en zat toen in de duurste smartphones, waaronder de OnePlus 12. Tegenwoordig is deze betrouwbare en hartstikke snelle processor goedkoper in te kopen, dus zijn we blij met deze logische keuze van OnePlus.

©Rens Blom

Van de accuduur hadden we stiekem meer gehoopt. Begrijp ons niet verkeerd: je kunt de OnePlus 13R zonder problemen een lange dag gebruiken zonder je zorgen te hoeven maken over de batterij. Maar daar houdt het op, lezen we ook in andere reviews terug. Dat is best gek, want ten opzichte van andere smartphones heeft de 13R een grotere accucapaciteit (totaal 6000 mAh). En de Snapdragon 8 Gen 3-processor is energiezuinig, weten we van smartphones van vorig jaar. Waar het dan 'misgaat', weten we niet, maar de enorme accu vertaalt zich dus niet in een enorme accuduur.

Opladen doet de OnePlus 13R alleen via usb-c. Dat kan met maximaal 80 watt als je een OnePlus-snellaadadapter hebt of koopt voor 50 euro. Die adapter is niet bij de smartphone inbegrepen. Met een andere adapter laadt de 13R veel langzamer op. Jammer, maar geen probleem als je het toestel 's nachts oplaadt.

Camera's

De smartphone is voorzien van een prima selfiecamera en drie camera's op de achterkant. Dat zijn een 50megapixel-hoofdcamera, een 8megapixel-groothoekcamera en een 50megapixel-telelens voor een paar keer zoom. Na een week met de OnePlus 13R zijn we niet bijster enthousiast over de camera's. De hoofdcamera scoort een ruime voldoende, ook in het donker. De groothoekcamera daarentegen presteert ondergemiddeld in dit prijssegment en de zoomcamera biedt slechts 2x zoom. Sommige vergelijkbare telefoons komen tot 5x zoom.

©Rens Blom

Updatebeleid had beter gekund

Op de OnePlus 13R is Android 15 geïnstalleerd, waar OnePlus zijn OxygenOS-schil overheen legt. Die schil lijkt sprekend op ColorOS van Oppo, wat verklaarbaar is omdat het zusterbedrijven zijn. ColorOS werkt prima, maar is wel erg druk. Niet alle functies lijken ons even nodig en andere functies lijken wel erg veel op die van Apples iOS. OnePlus mag bovendien best stoppen met games en apps aanraden. Die weten we heus wel zelf te vinden.

©Rens Blom

We zien liever dat het merk focust op een beter updatebeleid. De OnePlus 13R krijgt namelijk vier Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. Dat is korter dan concurrerende smartphones van Motorola (zes jaar complete updates), Google, Samsung en Apple (allemaal zeven jaar). En best gek: de OnePlus 13R krijgt even lang updates als de OnePlus Nord 4, die honderden euro's minder kost.

Conclusie: OnePlus 13R kopen?

De OnePlus 13R is een smartphone die over het algemeen goed bevalt: hij heeft een mooi scherm, krachtige hardware en software waar je jaren mee vooruit kunt. Toch kunnen we deze 749 euro kostende telefoon lastig aanraden. Concurrerende toestellen bieden meer functies én krijgen langer software-updates. De OnePlus 13R lijkt ons daarom een interessante koop als hij in prijs gaat zakken. Voor nu zijn de Google Pixel 9, Motorola Edge 50 Neo en Samsung Galaxy S24 boeiender alternatieven.