15 gadgets die je helpen energie besparen

© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

15 gadgets die je helpen energie besparen

Energiezuinigheid

Geplaatst: 28 februari 2023 - 08:31

Maikel Dijkhuizen

Nu de energietarieven tot recordhoogte zijn gestegen, kijken we massaal naar mogelijkheden om het verbruik te beperken. Gelukkig zijn er allerlei gadgets en apparaatjes die je kunnen helpen energiezuinig(er) te worden. ID.nl helpt je graag bij het bereiken van een lagere energierekening!

5x Zonne-energie 

Xtorm XR104 

Deze solar-powerbank laadt via het aanwezige zonnepaneel de geïntegreerde accu op. De batterij biedt een respectabele capaciteit van 10.000 mAh, zodat je bijvoorbeeld een smartphone, e-reader of tablet kunt opladen. Zo heb je tijdens zonnige dagen hiervoor geen netstroom nodig. De behuizing bevat twee reguliere usb-poorten en een usb-c-aansluiting voor het koppelen van apparaten. Komt er regen na zonneschijn? Geen probleem, want de Xtorm XR104 is weerbestendig. Een leuk extraatje is de aanwezige ledlamp. 

Website: www.xtorm.nl 

Prijs:

69,95 euro

 

EufyCam Solar Panel 

Hoe vaker een beveiligingscamera opnames maakt, hoe meer energie dit apparaat verbruikt. Bevat de videowaakhond een accu, dan kun je er vaak een zonnepaneel op aansluiten. Zo kunnen bezitters van een eufyCam dit bijbehorende Solar Panel gebruiken. De montage is eenvoudig. Je schroeft de steun aan de muur of schutting, waarna je de stekker in de eufyCam steekt. De voedingskabel heeft een lengte van vier meter; je hebt dus veel vrijheid bij het kiezen van een zonnige locatie. Het paneel is kantelbaar, zodat je de zonnecellen nauwkeurig naar de zon kunt richten. 

Website: https://nl.eufy.com 

Prijs:

49,99 euro 

 

Goal Zero Nomad 10 

Weleens aan een mobiel zonnepaneel gedacht? Dit product van Goal Zero weegt slechts een halve kilo, zodat je het duurzame oplaadsysteem eenvoudig meeneemt. Gebruik de steun aan de achterzijde om de Nomad 10 schuin te positioneren. Het paneel van 24,1 × 36,8 × 1,9 centimeter vangt de zonnestralen vervolgens op. Je verbindt een smartphone, powerbank of ander mobiel apparaat met de usb-poort. Logischerwijs duurt het opladen wel wat langer vergeleken met netstroom. De maximale stroomsterkte bedraagt 1,5 ampère.

Website: www.goalzero.eu 

Prijs:

109,99 euro 

 

Smartwares GWS-002-DS 

De Smartwares GWS-002-DS laadt overdags op, waarna deze buitenlamp ‘s avonds je tuin sfeervol verlicht. Met een lichtstroom van 35 lumen is de verlichting niet zo fel, maar zul je in het donker toch moeiteloos de sleutel in het slot kunnen steken. De zonnecel aan de bovenzijde vult de geïntegreerde accu in vijf tot acht uur met energie. De verlichting springt ‘s avonds automatisch aan. Wil je dat liever niet? Gebruik dan de aan-uitknop. De behuizing bestaat uit roestvrijstaal en kan dus wel een stootje hebben. Smartwares levert montagemateriaal mee. 

Website: www.smartwares.eu 

Prijs:

24 euro 

 

FosPower FOSPWB-2376  

De FosPower FOSPWB-2376 is eigenlijk een draagbare radio voor noodgevallen. Valt de elektriciteit onverhoopt uit, dan kun je met dit apparaatje nog informatie ontvangen. De geïntegreerde accu van 2000 mAh kun je op meerdere manieren opladen. Gebruik hiervoor het zonnepaneel aan de bovenzijde of draai aan de zwengel. Naast de rol van FM-ontvanger fungeert de FOSPWB-2376 ook als powerbank. Prik hiervoor de oplaadkabel van een smartphone in de vrije usb-poort. De weerbestendige behuizing bevat ook nog eens een zaklamp. Let goed op waar je dit veelzijdige product aanschaft, want de prijzen lopen nogal uiteen. 

Website: www.fospower.com 

Prijs:

48,50 euro

 

 

3x Energiemonitor 

Woox R6113 

Benieuwd naar het verbruik van je apparaten? Dat check je eenvoudig met deze slimme energiemeter van Woox. Prik de stekker van bijvoorbeeld een wasmachine, vaatwasser, koelkast of verdeeldoos in het geïntegreerde stopcontact. Je volgt vervolgens in een app op je smartphone het actuele verbruik. Stel verder tijdschema’s in om een apparaat automatisch in of uit te schakelen. Dat werkt ook buitenshuis. Tot slot kun je de R6113 ook met je stem aansturen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een speaker met Google Assistent-ondersteuning, zoals de Nest Mini. 

Website: www.wooxhome.com 

Prijs:

19,96 euro 

 

HomeWizard P1 Meter  

Dit apparaatje werkt naadloos samen met je huidige slimme meter. Prik deze ‘dongel’ in de P1-poort en volg met een mobiele app nauwlettend het energieverbruik in huis. Handig voor het geval de energieleverancier geen goede mobiele toepassing biedt. De HomeWizard P1 Meter legt het verbruik van elektriciteit en gas vast en levert overzichten per dag, week, maand en jaar. Is de slimme meter al iets ouder, dan heb je wellicht een los verkrijgbare stroomadapter nodig. De communicatie verloopt via het draadloze thuisnetwerk. Zorg dus voor voldoende wifi-dekking rondom de meterkast. 

Website: www.homewizard.com 

Prijs:

29,95 euro

 

X4-LIFE Inspector III

Wil je meer inzicht in je stroomverbruik? Met dit eenvoudige meetinstrument zie je meteen hoeveel stroom een apparaat gebruikt. Kijk hiervoor op het overzichtelijke display en lees onder meer het actuele en totale energieverbruik af. Daarnaast kun je ook de huidige spanning en stroomsterkte zien. Je koppelt eventueel een tarief aan een kilowattuur, zodat je een nauwkeurige inschatting van de energiekosten per apparaat kunt maken. De X4-LIFE Inspector III bevat een bescheiden NiMH-accu. Handig, want hierdoor kun je de meetwaarden ook zonder netspanning aflezen; niet elk stopcontact is tenslotte even goed bereikbaar. 

Website: www.conrad.nl

Prijs:

22,49 euro 

 

 

4x Bewegingssensoren 

Philips Hue Motion Sensor 

Het nut van slimme lampen is inmiddels algemeen bekend, maar wist je dat je aan de meeste verlichtingssystemen een bewegingsmelder kunt koppelen? Nuttig voor het geval een gezinslid in de wc of badkamer weleens vergeet het licht uit te doen. Stop de bijgesloten batterijen in deze Motion Sensor en hang het apparaatje op de gewenste plek. Je gebruikt de Philips Hue-app om lampen aan de bewegingssensor te koppelen.

Website: www.philips-hue.com 

Prijs:

44,99 euro

 

WiZ Bewegingssensor 

Soms is het vervelend om op een lichtknopje te moeten drukken, bijvoorbeeld als je met een volle wasmand de trap op loopt. Deze bewegingssensor van WiZ heeft een bereik van zo’n drie meter en zet automatisch lampen aan zodra er iemand langsloopt. Detecteert de sensor geen beweging? Schakel de slimme WiZ-lampen dan volledig uit of laat ze zwak branden. Je creëert desgewenst een tijdschema met verschillende lichtscènes. Zo wil je ‘s avonds misschien warmwit licht, terwijl je ‘s nachts voldoende hebt aan een bescheiden nachtlampje. De bewegingssensor werkt op batterijen. 

www.wizconnected.com 

Prijs:

25 euro

 

Ranex RA-NIGHT01 

Wie altijd een nachtlampje laat branden, kan dit eenvoudige exemplaar van Ranex overwegen. Prik het apparaatje in een stopcontact en je hebt er verder geen omkijken meer naar. Het lampje brandt alleen ‘s avonds bij bewegingsdetectie. Er is namelijk een bewegings- en lichtsensor ingebouwd. Na drie minuten schakelt hij vanzelf weer uit. Het geïntegreerde ledlampje heeft een vermogen van 0,4 watt. 

Website: https://nedis.nl 

Prijs:

14,99 euro 

 

Philips B-line 272B1G/00 

Als je nog een relatief oude monitor gebruikt, is dit energiezuinige product van Philips een goede keuze. Loop je even weg van de pc? De infraroodsensor registreert je afwezigheid en schakelt vrijwel direct over naar een energiezuinige modus met een lagere helderheid. Verder stemt de lichtsensor de helderheid af op het omgevingslicht; dat draagt eveneens bij aan een lager verbruik. Het Full-HD-scherm heeft een formaat van 27 inch.

Website: www.philips.nl 

Prijs:

240 euro

 

 

3x Slimme stekker 

 

TP-Link Tapo P100 

Zet met deze slimme stekker een apparaat op afstand aan of uit. De TP-Link Tapo P100 is geschikt voor apparaten met een maximaal vermogen van 2300 watt en stroomsterkte van 10 ampère. Fijn is dat je de Tapo P100 rechtstreeks met wifi verbindt; er is dus geen bridge nodig. Stel in de app eventueel tijdschema’s in, zodat je apparatuur nooit vergeet uit te zetten. Dit product is ook als 4-pack verkrijgbaar voor ongeveer vijftig euro. 

Website: www.tp-link.com 

Prijs:

15 euro 

 

Silvercrest Tussenstekker 

Op zoek naar een goedkope slimme stekker? Dit exemplaar van Lidl-huismerk Silvercrest kost amper zes euro. Bedenk wel dat het apparaatje aansturing van een Zigbee-bridge vereist. Die verkoopt Lidl voor slechts 12,49 euro. Je bedient de slimme stekker vanuit de Lidl Home-app. Schakel een apparaat bijvoorbeeld op basis van zonsondergang of -opgang uit. De app bevat daarnaast een aftelfunctie, waarna bijvoorbeeld een ventilator of airco vanzelf uitschakelt. Een leuk extraatje is de ondersteuning voor Google Assistent, al heb je daar wel een geschikte smartspeaker voor nodig. De maximale belastbaarheid bedraagt 3840 watt en 16 ampère.

Website: www.lidl.nl

Prijs:

9,99 euro

 

Hombli Smart Socket Duo 

Zoals de naam al doet vermoeden, zet de Hombli Smart Socket Duo twee apparaten gelijktijdig aan of uit. Handig voor het geval er in een kamer slechts één stopcontact beschikbaar is. De maximale belastbaarheid bedraagt 3680 watt en 16 ampère. Overigens is deze slimme stekker beveiligd tegen overbelasting. Stel in de app desgewenst een aftelklok of tijdschema in. De Hombli Smart Socket Duo kan overweg met de spraakassistenten Google Assistent en Siri. 

Website: www.hombli.com

Prijs:

24,95 euro

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000