ID.nl logo
Zicht op je verbruik met de HomeWizard Energy Display
Energie

Zicht op je verbruik met de HomeWizard Energy Display

De energierekening gaat dit jaar waarschijnlijk weer omhoog. Door de hogere belastingen wordt vooral het verbruik van gas duurder. Het loont dus nog meer om je verbruik in de gaten te houden. Het Energy Display van HomeWizard kan hierbij een goede hulp zijn. Hoe eenvoudig werkt dit display en wat kun je er allemaal mee?

Ben je druk met allerlei energiebesparende maatregelen, dan wil je vast graag het resultaat daarvan zien en niet alleen achteraf op je energierekening. Hoewel je een app of browser kunt gebruiken voor het bijhouden van je verbruik, is een zogenoemde energieverbruiksmanager veel mooier. Meestal is dat een schermpje dat je liefst op een goed zichtbare plek ophangt. Het drukt jou en eventuele medebewoners meteen met de neus op de feiten en motiveert om te besparen. Je ziet hoeveel gas en stroom er op dat moment wordt verbruikt en elke verandering is zichtbaar. Hierdoor valt volgens onderzoek al zo’n drie procent winst op stroom en gas te behalen. Ben je technisch niet zo onderlegd? Het HomeWizard Energy Display (59,95 euro) kan dan een goede kant-en-klare optie zijn.

Wat is het?

Het Energy Display is een schermpje van 5 inch dat je via de HomeWizard Energy-app in gebruik neemt. Het werkt onafhankelijk van je energieleverancier. Veel stroom heeft het scherm zelf niet nodig: het wordt alleen geactiveerd als iemand in de buurt is, dankzij de ingebouwde bewegingssensor. Je kunt zelf kiezen hoelang het scherm moet aanblijven. Verschillende losse sensors van HomeWizard zorgen voor de registratie van je verbruik. Naast stroom en gas via je slimme meter, kun je bijvoorbeeld ook individuele apparaten, je waterverbruik en de opbrengst van zonnepanelen meten. Bovendien kun je doelen instellen, waarbij het display laat zien of je die gaat halen. Via de app kun je het scherm zelf en de verschillende sensors toevoegen en instellen. Je zou het Energy Display dus het beste kunnen zien als uitbreiding op de HomeWizard-app.

Je kunt zelf kiezen welke details op het schermpje moeten worden getoond.

Wat heb je nodig?

Zoals gezegd verzamel je via losse sensors van HomeWizard allerlei informatie die op het schermpje worden gepresenteerd. De eerder besproken HomeWizard P1 Meter is een goed startpunt en geeft een actueel inzicht in je stroom- en gasverbruik. Het is een soort dongel die je op je slimme meter aansluit. Op de website van HomeWizard zie je precies welke producten je nog kunt toevoegen en welke grafieken je er dan bij krijgt (zie ook de paragraaf ‘Extra sensors’).

Ben je voordeliger uit bij een andere aanbieder?

Check of overstappen de moeite waard is!

Eerste stappen

Via de Energy-app kun je alle producten HomeWizard instellen en beheren, ook het Energy Display. Vervolgens stel je via de app in welke informatie het scherm moet laten zien. Je ziet links drie cirkels waarin je bijvoorbeeld het actuele stroomverbruik kunt laten zien of het totale stroomverbruik van vandaag. Je kunt ook een verbruiksdoel kiezen, zoals een maximaal stroomverbruik, zodat je aan de cirkel direct kunt zien hoe ver je van dat maximum afzit. Rechts op het scherm zijn er nog drie extra panelen waarvoor je ook gebruiksdoelen instelt.

Extra sensors

Het uitbreiden van de informatie blijkt relatief eenvoudig. Voeg bijvoorbeeld een HomeWizard Energy Socket toe om het stroomverbruik van één apparaat met een stekker te meten. Op je scherm geef je bijvoorbeeld het huidige of dagelijkse verbruik van dat apparaat of de gemaakte kosten weer.
Wil je je waterverbruik bijhouden? Dan bevestig je de HomeWizard Watermeter met het bijgeleverde hulpstuk op je bestaande analoge watermeter. Daarna volg je de stappen in de app om deze toe te voegen en te kalibreren. Vervolgens toon je het waterverbruik op je schermpje. Uit ervaring weten we dat dit confronterend kan zijn voor notoire langdouchers.

Met een watermeter kun je ook het waterverbruik zichtbaar maken.

Omvormer koppelen

Heb je zonnepanelen op je dak? De energie die je opwekt met zonnepanelen en direct weer gebruikt, registreert de slimme meter niet. Daarom is het nuttig om de opwek te meten. Hiermee kan worden berekend wat je netto in huis hebt verbruikt. Voor deze meting kun je ofwel een kWh Meter van HomeWizard gebruiken of de omvormer softwarematig koppelen. Er bestaan koppelingen voor de meest voorkomende merken omvormers, zoals SolarEdge, Growatt, GoodWe, Enphase, SMA, Huawei en Solax. Een omvormer koppel je via de app als meter. Nemen we de SolarEdge als voorbeeld, dan hoef je alleen enkele verbindingsdetails op te geven. Je kunt nu een grafiek met het netto stroomverbruik in huis laten zien, maar ook je zonverbruik en de geproduceerde zonnestroom. Voor zo’n softwarematige koppeling is de abonnementsdienst Energy+ nodig (11,95 euro per jaar).

Kosten bijhouden

We noemden al de mogelijkheid om de kosten weer te geven als alternatief voor het verbruik. Hiervoor hoef je alleen je tarieven in te stellen via de app. Daarna kun je er bij een grafiek voor kiezen om niet het verbruik, maar juist de kosten te laten zien. Heb je een vast tarief, dan vul je de prijs voor stroom (normaal- en daltarief) en gas handmatig in.
Sinds kort ondersteunt HomeWizard ook dynamische energiecontracten. In dit geval hoef je geen tarief op te geven, maar alleen de extra kosten. Dat gaat om de inkoopprijs van de leverancier en de energiebelasting, waarna over het totaal ook nog 21 procent btw wordt berekend, wat je apart kunt instellen. Het zal in de praktijk wel wat afwijken van de werkelijke kosten. Zo wordt geen rekening gehouden met salderen.
Als je je waterverbruik bijhoudt, kun je ook hiervan de kosten instellen per kubieke meter (1000 liter). De kale prijs ligt rond een euro.

Extra mogelijkheden

Het is jammer dat je geen sensors van andere merken kunt gebruiken voor het Energy Display. Hoewel de sensors van HomeWizard goed en betaalbaar zijn, heb je misschien nog iets van een ander merk liggen dat nu niet compatibel is. Wat wel weer fijn is, is dat de sensors zoals de P1 meter, Watermeter en Energy Socket zijn te gebruiken in Home Assistant, via de officiële integratie. Wil je op termijn meer gaan doen met thuisautomatisering, dan kan dat dus prima. Ook met de HomeWizard-app zijn overigens eenvoudige automatiseringen te maken, die je kunnen helpen om stroom te besparen.

Vraag een offerte aan voor warmtepompen:

▼ Volgende artikel
POCO introduceert nieuwe F7 smartphone-serie met krachtige prestaties
Huis

POCO introduceert nieuwe F7 smartphone-serie met krachtige prestaties

POCO heeft twee nieuwe smartphones uitgebracht: de F7 Ultra en F7 Pro. Deze toestellen richten zich op gebruikers die veel waarde hechten aan snelheid en efficiëntie, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen.

De F7 Ultra is voorzien van de Snapdragon 8 Elite processor, die zorgt voor betere prestaties en minder energieverbruik dan voorgaande modellen. Het toestel heeft ook een speciale grafische chip die de beeldkwaliteit verbetert bij games en video's. De F7 Pro werkt met de Snapdragon 8 Gen 3 processor en draait op Xiaomi HyperOS 2. Beide telefoons hebben een goed koelsysteem waardoor ze niet snel oververhit raken, zelfs bij intensief gebruik.

©POCO

Qua batterijduur biedt de F7 Ultra een 5.300mAh batterij die in 34 minuten volledig opgeladen kan worden met de snellaadtechnologie. Je kunt deze telefoon ook draadloos opladen. De F7 Pro heeft een nog grotere batterij van 6.000mAh. Door speciale technologie behouden de batterijen van beide toestellen lang hun capaciteit, zelfs na veelvuldig opladen.

Fotografie en heldere schermen

Voor fotografie heeft de F7 Ultra drie camera's, waaronder een 50 megapixel hoofdcamera, een telelens en een 32 megapixel groothoeklens. De F7 Pro heeft een 50 megapixel hoofdcamera en een 8 megapixel groothoeklens. Beide telefoons maken gebruik van slimme beeldverwerking voor betere foto's.

De schermen van beide smartphones zijn erg helder (tot 3200 nits) en hebben technologie die zorgt voor minder vermoeidheid van de ogen. Ze zijn ook water- en stofbestendig volgens de IP68-norm en voorzien van krasbestendig glas.

©POCO

Prijzen en verkrijgbaarheid

De POCO F7 Ultra is te koop in geel en zwart in twee varianten: 12GB+256GB voor 779,90 euro en 16GB+512GB voor 849,90 euro.

De POCO F7 Pro is verkrijgbaar in zwart, zilver en blauw, eveneens in twee versies: 12GB+256GB voor 599,90 euro en 12GB+512GB voor 649,90 euro.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000 Series PerfectDraft Thuistap
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000 Series PerfectDraft Thuistap

Een perfect getapt biertje op elk moment van de dag, dat is waar de Philips PerfectDraft 5000 Series goed van pas komt. Deze stijlvolle thuistap combineert gebruiksgemak met professionele prestaties, waardoor je thuis kunt genieten van de authentieke café-ervaring.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 500 Series PerfectDraft Thuistap HD3761/60 - een hele mond vol - is een geautomatiseerde biertap voor thuis. Het apparaat biedt ruimte voor een 6-litervaatje van je favoriete biertje naar keuze, waardoor je 30 dagen lang kunt genieten van verse biertjes uit eigen tap.

De HD3761/60 thuistap is door een testpanel van Review.nl gedurende een langere periode getest. Hoe waarderen de testers deze tap en hoe presteert deze in een thuisomgeving?

Strak design voor de moderne thuisbar

Het ontwerp van de PerfectDraft 5000 Series maakt direct indruk. "Het mooie strakke design past perfect in een moderne keuken", aldus Nicolle1307. De tap heeft een premium uitstraling en voelt stevig en solide aan. Harsh9 bevestigt dit en prijst het uiterlijk als een van de sterke punten. Wel merkt PauRei op dat de donkerblauwe kleurvariant 'bijna zwart' is, wat op een zwart aanrechtblad zichtbaar blijft. Met een gemiddelde score van 8,2 voor vormgeving waarderen testers het moderne design.

©Philips

Verfrissende prestaties

De koelprestaties van de PerfectDraft zijn indrukwekkend. Het apparaat koelt het bier constant tot 3 graden Celsius, wat zorgt voor een perfect gekoeld drankje. "Het getapte bier is perfect op temperatuur", bevestigt een van de testers. Wel merken meerdere testers op dat de koeltijd aanzienlijk kan zijn. 'Het duurt best lang voordat het vat gekoeld is, daarom is het aan te raden om het vat alvast buiten (in de winter) of koelkast te zetten', adviseert Jens. De koelprestaties krijgen gemiddeld een 8,5 van de testers.

"Als je eenmaal een vers getapt biertje uit je eigen tap hebt gehaald, wil je niet meer terug naar blik of fles."

- TestExpert

Intuïtief in gebruik

Het gebruiksgemak scoort hoog bij de testers, met een gemiddelde van 8,7. "Het installeren is eenvoudig en binnen twee minuten gedaan", vertelt Harsh9. De bijbehorende app wordt als nuttige aanvulling gezien. "Handig met een app zodat je kan zien hoelang je vat erin zit", merkt Wouter op. TestExpert voegt toe dat "het tappen makkelijker ging dan verwacht – al zou een cursus voor mij geen overbodige luxe zijn geweest".

"Elk glas smaakt alsof het direct in een café is getapt: vers, perfect gekoeld en met een mooie schuimkraag."

- Review.nl-tester

Praktisch in het dagelijks gebruik

De dagelijkse bediening verloopt soepel, al zijn er enkele praktische overwegingen. "Het apparaat maakt bijna geen geluid. Hij staat hier continu aan zodat hij op temperatuur blijft", deelt een van de testers. Ditchscraper merkt op dat deze versie een verbetering is ten opzichte van eerdere modellen: "geen geluid van het op druk houden, enkel als er getapt wordt". Een aandachtspunt is de omvang, want hij is niet heel makkelijk in een keuken weg te werken, is een mening die wordt gedeeld.

©Philips

✅ Pluspunten

  • Perfect gekoelde biertjes
  • Gebruiksvriendelijk
  • Produceert weinig geluid
  • Handige app-ondersteuning

❌ Minpunten

  • Relatief lange koeltijd
  • Temperatuur niet instelbaar
  • Hoge prijs voor fusten

Conclusie

Met een gemiddeld eindcijfer van 8,4 is de Philips PerfectDraft 5000 Series een overtuigende thuistap. De combinatie van strak design, goede koelprestaties en gebruiksgemak maakt het een waardevolle aanwinst voor bierliefhebbers. Wel moet je rekening houden met de aanschafprijs en de relatief dure fusten.