ID.nl logo
Subsidie voor thuisbatterij: toekomstmuziek of realiteit?
Energie

Subsidie voor thuisbatterij: toekomstmuziek of realiteit?

Met een thuisbatterij kun je de energie die wordt opgewekt uit zonnepanelen, opslaan. Hierdoor ben je minder afhankelijk van energieleveranciers. Maar een thuisbatterij is niet goedkoop; een subsidie hiervoor zou dus goed van pas komen.

In een onderzoek uitgevoerd door Zonneplan onder 2000 Nederlanders blijkt dat ruim de helft van de ondervraagden voorstander is van een subsidie voor thuisbatterijen. Zonneplan verwacht dat de vraag voor thuisbatterijen de komende jaren snel zal groeien.

Prijzige installatie

Hoewel een thuisaccu op de lange termijn flink kan besparen op de energiekosten, is de initiële installatie behoorlijk prijzig. De installatie kost gemiddeld tussen de 700 en 1000 euro per kilowattuur. Een doorsnee huishouden zou met een accucapaciteit van 10 kilowattuur ongeveer anderhalve dag kunnen draaien op de stroom die daarin is opgeslagen. Maar zo'n accu kost dan al gauw tussen de 7000 en 10.000 euro. Bovendien moet er ook voldoende plaats in of rond het huis zijn om zo'n accu te kunnen plaatsen.

Nog weinig geïnstalleerde thuisaccu's

Een recent onderzoek van Smart Storage Trendrapport (download PDF, 8 MB) laat zien dat er in Nederland ongeveer 1350 huishoudens zijn met een thuisbatterij. Op dit moment is het zelf opslaan van stroom dus nog niet gemeengoed en door de huidige salderingsregeling financieel gezien nog niet van meerwaarde.

Toch kan een thuisaccu helpen bij overcapaciteit op het netwerk, wanneer zonnepanelen geen stroom kunnen leveren aan het energienetwerk. Thuisaccu’s kunnen helpen de spanning omlaag te brengen en voorkomen dat waardevolle zonnestroom verloren gaat. Zover is het echter nog niet.

Subsidies

Vanuit de overheid is er op dit moment alleen de regeling ISDE. Deze subsidiepot werd onlangs verhoogd naar een totaal van 560 miljoen euro. Volgens de laatste cijfers is er nog zo'n 226 miljoen uit deze pot beschikbaar.

Deze pot is echter alleen bedoeld voor huishoudens die hun huis op andere manieren willen verduurzamen. De subsidie kan alleen gebruikt worden voor isolatiemaatregelen, warmtepompen en hybride warmtepompen, elektrische kookplaten en aansluiting op het warmtenet. Alles gerelateerd aan zonnepanelen en de opslag van stroom daarvan zoals thuisaccu's , vallen dus niet onder deze ISDE-subsidie.