ID.nl logo
Saldering van energie uit zonnepanelen: hoe werkt het en wat gaat er veranderen?
Energie

Saldering van energie uit zonnepanelen: hoe werkt het en wat gaat er veranderen?

Wek je zelf stroom op met zonnepanelen? Dan levert niet alleen de energie die je gebruikt, maar ook wat je overhoudt voordelen op. Met de zogenaamde salderingsregeling ontvang je namelijk een vergoeding voor stroom die je teruglevert aan het energienet. Hoe dat precies werkt lees je in dit artikel.

Partnerartikel - In samenwerking met Greenchoice

In eerste instantie wek je met zonnepanelen stroom op die je zelf kunt gebruiken. In sommige gevallen en/of sommige periodes leveren je panelen echter meer energie op dan dat je zelf verbruikt. Het gedeelte van de opgewekte energie dat je zelf niet direct gebruikt in je woning gaat naar het elektriciteitsnet. Dit noemt men terugleveren. 

Wat is salderen?  

Salderen gaat om de verrekening van de door jou teruggeleverde stroom met je afgenomen stroom op de jaar- of eindnota van je energieleverancier. De elektriciteitsmeter houdt exact bij hoeveel stroom er wordt afgenomen en teruggeleverd. En met de salderingsregeling ontvang je vervolgens voor de stroom die je teruglevert hetzelfde tarief als je betaalt voor de stroom die je afneemt, bestaande uit je leveringstarief, de energiebelasting en eventuele Opslag Duurzame Energie en de btw.  

Zo haal je dus altijd voordeel uit je zonnepanelen, ook als je de door je zonnepanelen opgewekte stroom niet direct zelf gebruikt. Zonnepanelen zijn dan ook een slimme investering. Na ongeveer 8 jaar heb je 10 zonnepanelen terugverdiend en de winst na 25 jaar is daardoor te vergelijken met een spaarrente van 5 procent (Bron: Milieu Centraal).   

Heb je minder stroom teruggeleverd dan je hebt afgenomen? Dan betaal je voor je netto verbruik per tariefperiode je variabele leveringskosten en het verbruik. Lever je meer stroom terug dan je afneemt? Dan lever je stroom netto terug aan het elektriciteitsnet. Je ontvangt voor deze netto teruglevering een netto terugleververgoeding. Deze vergoeding varieert momenteel per energieleverancier. 

Nieuwe salderingsregeling vanaf 2025 

De Nederlandse regering heeft echter besloten de huidige salderingsregeling met ingang van 2025 aan te passen. In de periode van 2025 tot 2031 wordt de salderingsregeling (hoogstwaarschijnlijk) stapsgewijs afgebouwd, totdat de regeling in 2031 eindigt. Volgens het huidige wetsvoorstel wordt in 2025 eenmalig een grote afbouwstap van 36% gezet. Daarna wordt de regeling als volgt stapsgewijs afgebouwd: 

~ 2025: 64% saldering
~ 2026: 64% saldering
~ 2027: 55% saldering
~ 2028: 46% saldering
~ 2029: 37% saldering
~ 2030: 28% saldering
~ 2031 en verder: 0% saldering

De Eerste Kamer moet, op het moment van schrijven, nog stemmen over het nieuwe wetsvoorstel. Dit betekent dat het nog niet zeker is of de salderingsregeling daadwerkelijk afgebouwd gaat worden zoals hierboven beschreven. 

Krijg inzicht in wat zonnepanelen voor jou kunnen betekenen

Weet direct hoeveel je kunt opwekken

Salderen per tariefperiode 

In het nieuwe wetsvoorstel legt de overheid ook duidelijker vast welk levertarief energieleveranciers moeten gebruiken voor de teruglevering bij verschillende levertarieven. Een leverancier moet net als nu over een periode van 12 maanden de levering aan een klant verrekenen met de teruglevering van diezelfde klant. Maar nu wordt in de wet vastgelegd dat als een klant meerdere tariefperiodes in die 12 maanden heeft, de energieleverancier voor het te salderen gedeelte dezelfde tarieven moet gebruiken voor teruglevering als voor afname per periode. Dit geldt ook voor de eventuele terugleververgoeding als meer wordt teruggeleverd op jaarbasis dan wordt afgenomen, waarbij dan wel de regels gelden voor de hoogte van de terugleververgoeding. 

Levert de klant 1000 kWh terug in een bepaalde maand, en zijn de variabele leveringskosten op dat moment hoger dan in de rest van de verrekenperiode? Dan krijgt de klant voor die 1000 kWh het hogere tarief. 

Redelijke terugleververgoeding 

De momenteel per aanbieder wisselende terugleververgoeding wordt in het nieuwe wetsvoorstel verder verduidelijkt. In het voorstel is vastgelegd dat energieleveranciers tussen 1 januari 2025 en 1 januari 2027 een wettelijke minimale terugleververgoeding moeten hanteren. De leverancier is daarbij verplicht minimaal 80% van het levertarief (exclusief overheidsheffingen) uit te betalen als terugleververgoeding. Deze verplichting heeft twee uitzonderingen:  

  • De ondergrens van de minimale terugleververgoeding is 0 euro. 

  • De minimale terugleververgoeding krijgt een bovengrens. Hoe hoog deze gaat zijn, wordt nog bepaald. 

Voorbeelden 2025 - start afbouw salderingsregeling met 64% (Bron: Greenchoice) 

Meer afname dan teruglevering: 

Afname

Teruglevering

Te salderen

Netto energiebelasting te betalen

3500 kWh

3000 kWh

1920 kWh (64% van 3000 kWh)

1580 kwH

Je betaalt voor de afname het kale levertarief voor 3500 kWh. Verder betaal je energiebelasting voor 1580 kWh (3500 kWh verbruik – 3000 kWh teruglevering * 64% salderen). En tot slot ontvang je een vergoeding van minstens 80% van het levertarief voor de 3000 kWh teruglevering. 

Minder afname dan teruglevering:  

Afname

Teruglevering

Te salderen

Netto energiebelasting te betalen

2500 kWh 

3000 kWh 

1920 kWh (64% van 3000 kWh) 

580 kWh 

Je betaalt voor de afname het kale levertarief voor 2500 kWh. Verder betaal je energiebelasting voor 580 kWh (2500 kWh verbruik – 3.000 kWh * 64% salderen) Ook ontvang je voor de teruglevering een vergoeding van minstens 80% van het levertarief voor 2500 kWh (tot aan de hoeveelheid die je afneemt) en voor de overige 500 kWh de in het contract afgesproken netto-terugleververgoeding. 

In 2030 kan je volgens het nieuwe wetsvoorstel nog 28% van je teruglevering salderen. Daarna moet over al je stroomverbruik energiebelasting worden betaald. Voor alle teruggeleverde stroom ontvang je vanaf 2031 een in het contract afgesproken terugleververgoeding. 

Gratis aanbod op maat 

Wil je meer weten over zonnepanelen? Check dan alle informatie op www.greenchoice.nl. Wil je liever direct weten hoeveel jij kunt opwekken én hoeveel het je gaat kosten als je zonnepanelen aanschaft? Vul dan je gegevens in en . Zo krijg je eenvoudig en snel inzicht in wat zonnepanelen voor jou kunnen betekenen.