Keuzehulp: zo vind je jouw ideale powerstation

© Wesley Akkerman

Keuzehulp: zo vind je jouw ideale powerstation

Geplaatst: 15 augustus 2024 - 10:36

Wesley Akkerman

Als je een powerstation wilt kopen, dan is het handig als je weet wat zo’n product te bieden heeft en wat de verschillende termen inhouden. Onze keuzehulp legt uit waar je op moet letten bij de aanschaf en helpt je vooraf een weloverwogen beslissing te maken.

Welk gebruiksscenario?

Een powerstation kan in allerlei scenario’s goed van pas komen. Je houdt bijvoorbeeld van een beetje luxe tijdens het kamperen en je wilt allerlei apparaten van stroom kunnen voorzien. Wellicht heb je een actief buitenleven waarbij een vaste stroomaansluiting geen vanzelfsprekendheid is: denk aan het gebruik van elektrische apparaten op een moestuincomplex zonder stroom of aan buiten klussen op een plek waar je geen zin hebt om met heel lange haspels te werken. Of misschien wil je een noodstroomvoorziening voor thuis waarmee je een goede back-up tot je beschikking hebt.

Powerstations zijn veelzijdige apparaten die in dit soort situaties een betrouwbare energiebron vormen. Maar het is dus een goed idee om vooraf voor jezelf op een rijtje te zetten wat je belangrijkste gebruiksscenario is en te bedenken aan welke eisen een powerstation moet voldoen. Powerstations zijn in essentie grote accu’s met allerlei aansluitingen en manieren van opladen. Ze hebben vaak gewone stopcontacten en usb-poorten, waardoor je veel soorten apparaten van stroom kunt voorzien. En in tegenstelling tot een aggregaat op benzine of diesel zijn powerstations milieuvriendelijker en stiller.

Keuzehulp: zo vind je jouw ideale powerstation-BxyF1gs0SVCqscwyz4KLcQ

© Wesley Akkerman

Enkele belangrijke aspecten in beeld: aansluitingen en wieltjes.

Ook interessant: Regen of zon, deze gadgets kun je bij elk weertype gebruiken

Laden via het stopcontact, 12 V of zonnepaneel?

De accu van een powerstations moet je voor gebruik opladen. Globaal bestaan er drie manieren: via een regulier stopcontact, via een 12V-oplader in de auto of via zonnepanelen. Duurdere powerstations hebben vaak alle drie deze laadmogelijkheden. Het laden via zonnepanelen kan interessant zijn voor kampeerders of voor wie bewust met energie wil omgaan.

Niet alle powerstations ondersteunen het laden via een of meerdere zonnepanelen, dus als je daadwerkelijk zonne-energie wilt kunnen gebruiken, dan zul je hier extra op moeten letten bij de selectie. Bedenk wel: zonnepanelen om een powerstation mee op te laden, werken niet zo goed in de winter. Mogelijk leveren ze dan te weinig energie om de accu binnen een acceptabele tijd vol te krijgen. Verder geldt: hoe groter de accu van het powerstation, hoe groter de zonnepanelen moeten zijn om die accu te laden en hoe hoger de totaalprijs wordt.

Keuzehulp: zo vind je jouw ideale powerstation-24759837

© Wesley Akkerman

Zonnepanelen voor een powerstation.

Accucapaciteit

Uiteraard speelt de grootte van de accu een rol. De capaciteit wordt in veel gevallen aangeduid met een aantal Wh (watt-hours ofwel wattuur). Die hoeveelheid bepaalt hoeveel elektriciteit het powerstation kan opslaan en leveren. Als je wilt weten hoeveel Wh je nodig hebt, is het verstandig een lijstje te maken van apparaten die je wilt aansluiten. Tel alles bij elkaar op en reken daar eventueel nog twintig procent bovenop (komen we zo op terug) om tot een getal te komen dat aansluit bij jouw behoefte. Houd er rekening mee dat hoe meer apparaten je aansluit, hoe sneller een powerstation leeg is.

Type accu: lithium-ion versus LiFePO4

Hoewel je verschillende soorten batterijen tegenkomt in powerstations, zijn de varianten met lithium-ion en LiFePO4 erg in trek. Soms komen we nog weleens loodaccu’s tegen, die zijn veelal goedkoper. Deze raden we echter af: ze zijn heel slecht voor het milieu, wegen vaak enorm veel, hebben een laag aantal levenscycli en een hoge zelfontlading.

Lithium-ion

Lithium-ion-batterijen hebben een hoge energiedichtheid en bieden redelijk wat energiecycli aan (tweeduizend stuks minimaal). Vergeleken met ouderwetse loodaccu’s wegen lithium-ion-accu’s niet heel zwaar. Op zich zijn lithium-ion-accu’s veilig te gebruiken, maar toch bestaat er altijd een kleine kans dat ze vlam vatten. Daarnaast is de impact op het milieu groot (hoewel minder dan bij loodbatterijen) en moet je er rekening mee houden dat het beter is om deze accu’s niet onder de twintig procent te ontladen: zo houd je de accu namelijk zo lang mogelijk gezond. Dit hoeft niet, maar raden we wel aan.

LiFePO4

Daartegenover staan accu’s op basis van LiFePO4: lithium-ijzerfosfaat. De energiedichtheid is minder hoog, maar met ongeveer achtduizend levenscycli gaan ze wel veel langer mee. Ze wegen niet enorm zwaar (hoewel een echt groot powerstation zoals de Anker Solix F3800 toch zomaar 60 kilo weegt), hebben een lagere impact op het milieu (vanwege minder schadelijke en beter recyclebare componenten) en hebben geen ontbrandingsgevaar. Wat ons betreft, is LiFePO4 nu de beste optie voor powerstations.

Keuzehulp: zo vind je jouw ideale powerstation-62338574

© Wesley Akkerman

Een voorbeeld van een extra accupack.

Welke aansluitingen?

Denk ook na over de hoeveelheid en type aansluitingen die je nodig hebt. Powerstations met usb-(c-)poorten behoeven wellicht minder reguliere (230 volt-)stopcontacten, aangezien je op een andere manier smartphones, oordoppen en meer kunt opladen. Let daarnaast op de piekbelasting, die kan in veel gevallen twee tot vijf keer zo hoog zijn als de reguliere belasting. Houd daar dus rekening mee als je het gebruik berekent.

Extra opties

Sommige powerstations bieden de mogelijkheid de accu uit te breiden. Je koopt dan een extra accu die je extern aansluit, waarmee je de totale capaciteit uitbreidt.

Als je het product meeneemt de wildernis in, dan is het handig om te weten hoe water- en stofdicht het is. Let dus op de IP-classificatie (IP65 is meestal voldoende) en of er klepjes zijn die de aansluitingen kunnen afschermen. Zodra je de aansluitingen echter gebruikt, zijn ze niet meer waterdicht.

Tot slot zijn wieltjes een handige toevoeging, zeker omdat powerstations zwaar zijn.

Powerstation kopen?

Voor thuis of onderweg

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem