Ecoflow River 2 Max met 160W Solar Panel – Powerstation met zonnepanelen

Ecoflow River 2 Max met 160W Solar Panel – Powerstation met zonnepanelen

Energiezuinigheid

Geplaatst: 24 december 2022 - 08:27

Wesley Akkerman

De Ecoflow River 2 is “hét ideale antwoord op de recente stroomonzekerheid en komt goed van pas bij de hoge energieprijzen”, zo stelt Ecoflow in een recent uitgestuurd persbericht. “Je kan alsnog gerust en betaalbaar de winter doorkomen dankzij EcoFlow.” Dat is wat we gaan uitvogelen in deze review, waarin we de powerstation en zonnepanelen onder loep leggen.

7,5

ONS OORDEEL

Ecoflow River 2 Max & Ecoflow 160W Solar Panel

Pluspunten

Snel opgeladen

Genoeg (soorten) aansluitingen

Prima reiskompaan

Zonnepanelen

Minpunten

Ongeschikt voor de wintermaanden

Ventilator maakt lawaai

Marketing geeft een vertekend beeld

Investering

Conclusie

Ecoflow kan zich beter blijven concentreren op de reizende gebruikers. Want we kunnen ons goed voorstellen dat mensen die vaak kamperen verlegen zitten om dit soort powerstations. Vakantiegangers doen er wel goed aan te kijken naar Ecoflow-producten, omdat die voor een hoop gemak en comfort kunnen zorgen. Ga je in zonnigere maanden op pad, dan kunnen je energiekosten tot het minimum beperkt worden. En dan heb je dat geld er wél zo uit. Kwestie van schoenmaker blijf bij je leest – want nee, tijdens de wintermaanden kun je met deze producten geen geld besparen. ...
Lees meer

In deze review kijken we naar twee producten: de Ecoflow River 2 Max en de 160W Solar Panel. De River 2 is een powerstation: een soort noodaggregaat die je kunt opladen op verschillende manieren. Dat kan met een simpele stekker, maar ook door de zonnepanelen van hetzelfde merk aan te sluiten op het apparaat. Dan kun je onafhankelijk en “gratis” stroom opwekken, aangezien je gebruikmaakt van het licht van de zon. Daar kleven wel flinke kanttekeningen en hoge prijskaartjes aan. De powerstation die wij testen kost 599 euro; de zonnepanelen kosten 399 euro.

Een snelle rekensom leert dat we dan een investering bereiken van ruim duizend euro. Ecoflow biedt daarnaast andere powerstations aan van 299 en 799 euro. Het verschil zit hem voornamelijk in het aantal wattuur. De River 2 biedt 256Wh aan, terwijl de Max 512Wh en de Pro 768Wh hebben. Wanneer je de Max oplaadt via het stroomnetwerk, dan is die daar een uurtje mee bezig. Doe je dit via de optionele zonnepanelen, dan kan dit drie tot zes uur kosten. Dat laatste hoeft geen probleem te zijn; zeker niet als we met die zonne-energie apparaten in huis van stroom kunnen voorzien.

Op het scherm staat hoelang de Ecoflow River 2 Max nog meegaat. | Foto: Wesley Akkerman

Geld besparen met de Ecoflow River 2 Max

Aan wat voor apparaten moeten we dan denken? Nou, wat dacht je van een elektrisch dekentje, een elektrische voetenwarmer of kleine elektrische kachels? De gasprijzen doorbreken de laatste maanden heel wat grenzen, waardoor warmte opwekken via elektriciteit een betaalbaar alternatief is voor veel mensen thuis. De boodschap van Ecoflow dat we met zijn producten geld kunnen besparen op de lange termijn klinkt als muziek in de oren, maar we moeten eerlijk zeggen: we komen al gauw bedrogen uit. Dat heeft te maken met het simpele rekensommetje hierboven en het zonlicht.

Stel dat je alsnog het goedkopere model in huis haalt, en investeert in de zonnepanelen; dan komt je uit op een bedrag van 700 euro. Dat is een hoop geld. Dan mag de powerstation bijna tien jaar meegaan, aldus de fabrikant, een kortetermijnoplossing lijkt dit voor veel mensen niet te zijn. Als je nu al problemen hebt met het betalen van je energierekening, dan is de kans zeer klein dat je 700 euro (over) hebt voor dit energieopwekkende pakket. Maar goed, stel dat je dat geld wel hebt en alles in huis haalt, dan nog is er een groot obstakel. Hoe zit het met het zonlicht?

De zonnepanelen hebben een mooi groot oppervlakte, en zijn opvouwbaar voor ultiem draagcomfort. | Foto: Wesley Akkerman

De zonnepanelen deden niets

Tijdens de testperiode van een aantal weken is het ons geen moment gelukt stroom op te wekken met de 160W Solar Panel van Ecoflow. Nu staat de winter niet bekend om zijn grote aantal zonne-uren, maar we hadden niet verwacht dat we helemaal niets zouden opwekken. De zon schijnt hier in de ochtend tussen 09:00 en 12:00 op het balkon, maar alleen wanneer die besluit achter de wolken vandaan te komen, natuurlijk.

Hoewel dit totaal niet representatief is voor het product in het algemeen (we kunnen ons niet voorstellen dat fabrikanten zonnepanelen uitbrengen die niet werken), is het wel een goede weergave van wat je mag verwachten tijdens de winter. Er zijn veel momenten waarop de Ecoflow 160W Solar Panel dus geen zonlicht opvangt, waardoor je geen gebruik kunt maken van de “gratis” stroom. Dan heb je dus een flinke smak geld geïnvesteerd, om er vervolgens achter te komen dat dit deels voor niets geweest is. En met al die hoge prijzen her en der is dat behoorlijk zuur.

We hebben hierover navraag gedaan bij de vertegenwoordiger van de fabrikant, en daar kregen we het volgende antwoord op. Als je het antwoord leest, dan is duidelijk dat dit resultaat meer met de weersomstandigheden, dan met het product te maken hebben.

De Ecoflow River 2 Max en 160W Solar Panel bij elkaar. | Foto: Wesley Akkerman

Midden in de nacht opladen

Dan hebben we gelukkig nog een alternatief achter de hand. Vaak is het zo dat energieleveranciers in de nacht een lagere prijs voor stroomgebruik rekenen. Je kunt dan besluiten de Ecoflow River 2 (Max / Pro) ’s nachts op te laden, maar wat bereik je daar dan mee? Wat dat voor je persoonlijke situatie betekent kun je uitrekenen door het verschil van het normale en het daltarief uit te rekenen. De prijzen voor elektriciteit vind je vaak op de website of binnen de app van een bedrijf. Is dat verschil groot genoeg, dan kun je je vast wel een situatie voorstellen zoals we hem nu gaan schetsen.

Stel: je laadt de powerstation in de nacht op. Als ik even kijk naar mijn persoonlijke situatie dan ben ik 0,16697 euro kwijt per kWh bij mijn leverancier. Dat is het normale tarief. Het daltarief bedraagt 0,15487 euro per kWh. (Ja, ik heb nog een contract lopen.) Je ziet het al: dat verschil is niet immens groot. Maar voor jou kan dit wellicht wel een verschil maken. Als je de Ecoflow dan midden in de nacht oplaadt tegen dat gereduceerde tarief, dan kan dat wellicht snel een paar tientjes schelen op de energierekening op jaarbasis wanneer je bepaalde producten via dit station gaat gebruiken.

De gratis te downloaden app.

Ecoflow River 2 in de praktijk

Hoe lang de Ecoflow River 2 Max meegaat in de praktijk, ligt maar net aan de producten die je erop aansluit. Wil je gewoon je telefoon opladen bijvoorbeeld, dan zie je dat verbruik niet eens staan op het externe display of binnen de app. Maar sluit je er een elektrische deken op aan (die van mij heeft een wattage van 120 watt) dan schiet het energieverbruik omhoog. De River 2 Max geeft dan aan hoeveel uren de accu nog meegaat. Dat varieert meestal ergens tussen de drie en dertien uur, afhankelijk van hoe hoog je dat dekentje instelt en hoe vaak het de boel verwarmt.

Je kunt daar in principe een avondje mee vol maken. En als dit op basis van opgewekte zonne-energie kan, dan zit je er warmpjes bij. Je hoeft dan de verwarming niet zo hoog in te stellen. Met een lekker dekentje en een fijne trui is het prima uit te houden in de avond. Ben je genoodzaakt de Ecoflow River 2 op basis van het nachttarief op te laden, dan voelt de winst niet meer zo groot. Dan duurt het simpelweg veel te lang voordat je de investering eruit hebt, zeker wanneer je dit soort producten koopt om de koude wintermaanden door te komen. Daar gaan jaren overheen.

Met een simpele kabel kun je de zonnepanelen aansluiten. | Foto: Wesley Akkerman

Roofzuchtig op een falende markt

Het is jammer om te zien dat Ecoflow op de eerder gestelde manier consumenten probeert over te halen te investeren in zijn producten. Want het voelt nu een beetje alsof de fabrikant roofzuchtig probeert te profiteren van een falende energiemarkt, voornamelijk de markt voor gas. Die mensen zoeken terecht naar alternatieven en komen dan al gauw aan bij elektrische warmtebronnen, maar ook dat kost mettertijd natuurlijk een hoop geld. Dan kunnen we een energieplafond hebben, maar ook daar lijken steeds meer haken en ogen aan te zitten. Enfin, dit is voor niemand een pretje.

Dat gezegd hebbende zijn de producten van Ecoflow alles behalve slecht. Tijdens het schrijven van de recensie hebben we de zonnepanelen namelijk op het balkon laten staan, en toen kwamen we erachter dat er – warempel – toch wat energie op binnenkwam. Maar er was nooit genoeg licht om de accu volledig op te laden, helaas. Dat ligt meer aan het weer en het klimaat, dan aan de producten – dat is wel iets dat we allemaal in het achterhoofd moeten houden. De powerstation is verder gemakkelijk in gebruik te nemen en biedt ook voldoende (soorten) aansluitingen aan.

Links zit de normale stroomaansluiting. | Foto: Wesley Akkerman

Ecoflow River 2 Max en 160W Solar Panel – conclusie

Maar om nou te zeggen dat dit de investering van minimaal zevenhonderd tot maximaal twaalfhonderd euro waard is – nee, dat allerminst. Zeker niet op korte termijn en al helemaal niet voor alleen in de winter. Je kunt dan beter kijken naar zonnepanelen voor op het dak. Ook wanneer je huurt kan dat geregeld worden, via de gemeente of (sociale) woningcorporatie. Je bent dan wellicht een vast bedrag per maand kwijt voor het gebruik of de huur van die panelen, maar die hebben wel een hogere opbrengst en stellen je in staat veel beter om te gaan met je energieverbruik.

Ecoflow kan zich beter blijven concentreren op de reizende gebruikers. Want we kunnen ons goed voorstellen dat mensen die vaak kamperen verlegen zitten om dit soort oplossingen. Vakantiegangers doen er wel goed aan te kijken naar Ecoflow-producten, omdat die voor een hoop gemak en comfort kunnen zorgen. Ga je in zonnigere maanden op pad, dan kunnen je energiekosten tot het minimum beperkt worden. En dan heb je dat geld er wél zo uit. Kwestie van schoenmaker blijf bij je leest – want nee, tijdens de wintermaanden kun je met deze producten geen geld besparen.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000