ID.nl logo
Review Ecoflow River 2 Max met 160W Solar Panel – Powerstation met zonnepanelen
Energie

Review Ecoflow River 2 Max met 160W Solar Panel – Powerstation met zonnepanelen

De Ecoflow River 2 is volgens Ecoflow 'hét ideale antwoord op de recente stroomonzekerheid en komt goed van pas bij de hoge energieprijzen', aldus het persbericht. 'Je kan alsnog gerust en betaalbaar de winter doorkomen dankzij EcoFlow.' Dat is wat we gaan uitvogelen in deze review, waarin we de powerstation en zonnepanelen onder de loep leggen.

Goed
Conclusie

Ecoflow kan zich beter blijven concentreren op de reizende gebruikers. Want we kunnen ons goed voorstellen dat mensen die vaak kamperen verlegen zitten om dit soort powerstations. Vakantiegangers doen er wel goed aan te kijken naar Ecoflow-producten, omdat die voor een hoop gemak en comfort kunnen zorgen. Ga je in zonnigere maanden op pad, dan kunnen je energiekosten tot het minimum beperkt worden. En dan heb je dat geld er wél zo uit. Kwestie van schoenmaker blijf bij je leest – want nee, tijdens de wintermaanden kun je met deze producten geen geld besparen.

Plus- en minpunten
  • Snel opgeladen
  • Genoeg (soorten) aansluitingen
  • Prima reiskompaan
  • Zonnepanelen
  • Ongeschikt voor de wintermaanden
  • Ventilator maakt lawaai
  • Marketing geeft een vertekend beeld
  • Investering

In deze review kijken we naar twee producten: de Ecoflow River 2 Max en de 160W Solar Panel. De River 2 is een powerstation: in feite een soort noodaggregaat die je op verschillende manieren kunt opladen. Dat kan met een simpele stekker, maar ook door de zonnepanelen van hetzelfde merk aan te sluiten op het apparaat. Dan kun je onafhankelijk en “gratis” stroom opwekken, aangezien je gebruikmaakt van het licht van de zon. Daar kleven wel flinke kanttekeningen en hoge prijskaartjes aan. De powerstation die wij testen kost 599 euro; de zonnepanelen kosten 399 euro.

Een snelle rekensom leert dat we dan een investering bereiken van ruim duizend euro. Ecoflow biedt daarnaast andere powerstations aan van 299 en 799 euro. Het verschil zit hem voornamelijk in het aantal wattuur. De River 2 biedt 256Wh aan, terwijl de Max 512Wh en de Pro 768Wh hebben. Wanneer je de Max oplaadt via het stroomnetwerk, dan is die daar een uurtje mee bezig. Doe je dit via de optionele zonnepanelen, dan kan dit drie tot zes uur kosten. Dat laatste hoeft geen probleem te zijn; zeker niet als we met die zonne-energie apparaten in huis van stroom kunnen voorzien.

Op het scherm staat hoelang de Ecoflow River 2 Max nog meegaat. | Foto: Wesley Akkerman

Kun je geld besparen met de Ecoflow River 2 Max?

Aan wat voor apparaten moeten we dan denken? Nou, wat dacht je van een elektrisch dekentje, een elektrische voetenwarmer of kleine elektrische kachels? De gasprijzen zijn de laatste tijd verre van stabiel, waardoor warmte opwekken via elektriciteit een betaalbaar alternatief is voor veel mensen thuis. De boodschap van Ecoflow dat we met hun producten geld kunnen besparen op de lange termijn klinkt als muziek in de oren, maar we moeten eerlijk zeggen: we komen al gauw bedrogen uit. Dat heeft te maken met het simpele rekensommetje hierboven en het zonlicht.

Stel dat je alsnog het goedkopere model in huis haalt, en investeert in de zonnepanelen; dan komt je uit op een bedrag van 700 euro. Dat is een hoop geld. Dan mag de powerstation bijna tien jaar meegaan, aldus de fabrikant, een kortetermijnoplossing lijkt dit voor veel mensen niet te zijn. Als je nu al problemen hebt met het betalen van je energierekening, dan is de kans zeer klein dat je 700 euro (over) hebt voor dit energieopwekkende pakket. Maar goed, stel dat je dat geld wel hebt en alles in huis haalt, dan nog is er een groot obstakel. Want hoe zit het met het zonlicht?

©Wesley Akkerman

De zonnepanelen hebben een mooi groot oppervlakte, en zijn opvouwbaar voor ultiem draagcomfort.

De zonnepanelen deden niets

Tijdens de testperiode van een aantal weken is het ons geen moment gelukt stroom op te wekken met de 160W Solar Panel. Nu staat de winter weliswaar niet bekend om zijn grote aantal zonne-uren, maar we hadden niet verwacht dat we helemaal niets zouden opwekken. De zon schijnt hier in de ochtend tussen 09:00 en 12:00 op het balkon, maar alleen wanneer die besluit achter de wolken vandaan te komen, natuurlijk.

Hoewel dit natuurlijk niet helemaal representatief is voor het product in het algemeen (we kunnen ons niet voorstellen dat fabrikanten zonnepanelen uitbrengen die het h elemaal niet doen), is het wel een goede weergave van wat je kunt verwachten tijdens de winter. Er zijn veel momenten waarop de Ecoflow 160W Solar Panel dus geen zonlicht opvangt, waardoor je geen gebruik kunt maken van de 'gratis' stroom. Dan heb je dus een flinke smak geld geïnvesteerd, om er vervolgens achter te komen dat dit deels voor niets geweest is. En met al die hoge prijzen is dat behoorlijk zuur.

We hebben hierover natuurlijk navraag gedaan bij de vertegenwoordiger van de fabrikant, en daar kregen we het volgende antwoord op. Als je het antwoord leest, dan is duidelijk dat dit resultaat meer met de weersomstandigheden dan met het product te maken hebben.

"Het laadvermogen wordt beïnvloed door de sterkte en de hoek van het licht. Om het uitgangsvermogen te verhogen, kiest u een tijdstip van de dag waarop het zonlicht het sterkst is (uren rond het middaguur), en houdt u het draagbare zonnepaneel in een hoek van 90° ten opzichte van de zon. Probeer het draagbare zonnepaneel niet te gebruiken op bewolkte dagen of op schaduwrijke plaatsen."

©Wesley Akkerman

De Ecoflow River 2 Max en 160W Solar Panel bij elkaar

Midden in de nacht opladen

Gelukkig hebben we nog een alternatief achter de hand. Vaak is het zo dat energieleveranciers in de nacht een lagere prijs voor stroomgebruik rekenen. Je kunt dan besluiten de Ecoflow River 2 (Max / Pro) ’s nachts op te laden, maar wat bereik je daar dan mee? Wat dat voor je persoonlijke situatie betekent kun je uitrekenen door het verschil van het normale en het daltarief uit te rekenen. De prijzen voor elektriciteit vind je vaak op de website of binnen de app van de energieleverancier. Is dat verschil groot genoeg, dan kun je je vast wel een situatie voorstellen zoals we hem nu gaan schetsen.

Stel: je laadt de powerstation in de nacht op. Als ik even kijk naar mijn persoonlijke situatie dan ben ik 0,16697 euro kwijt per kWh bij mijn leverancier. Dat is het normale tarief. Het daltarief bedraagt 0,15487 euro per kWh. (Ja, ik heb nog een contract lopen.) Je ziet het al: dat verschil is niet immens groot. Maar voor jou kan dit wellicht wel een verschil maken. Als je de Ecoflow dan midden in de nacht oplaadt tegen dat gereduceerde tarief, dan kan dat wellicht snel een paar tientjes schelen op de energierekening op jaarbasis wanneer je bepaalde producten via dit station gaat gebruiken.

Tip van de redactie

Je kunt een slimme stekker kopen en daar de powerstation op aansluiten. Via de gratis app van de stekker (of wandcontactdoos of stekkerblok) kun je mogelijk een schema instellen waarop je hem activeert en deactiveert. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat het gekoppelde apparaat – in dit geval de Ecoflow River 2 Max – alleen tussen 02:00 en 03:00 uur opgeladen wordt. Dan weet je honderd procent zeker dat je altijd oplaadt tegen dat gereduceerde tarief.

De gratis te downloaden app.

Ecoflow River 2 in de praktijk

Hoe lang de Ecoflow River 2 Max meegaat in de praktijk, ligt maar net aan de producten die je erop aansluit. Wil je bijvoorbeeld gewoon je telefoon opladen, dan zie je dat verbruik niet eens staan op het externe display of binnen de app. Maar sluit je er een elektrische deken op aan (die van mij heeft een wattage van 120 watt) dan schiet het energieverbruik omhoog. De River 2 Max geeft dan aan hoeveel uren de accu nog meegaat. Dat varieert meestal ergens tussen de drie en dertien uur, afhankelijk van hoe hoog je dat dekentje instelt en hoe vaak het de boel verwarmt.

Je kunt daar in principe een avondje mee vol maken. En als dit op basis van opgewekte zonne-energie kan, zit je er warmpjes bij. Je hoeft dan de verwarming niet zo hoog in te stellen. Met een lekker dekentje en een fijne trui is het prima uit te houden in de avond. Ben je genoodzaakt de Ecoflow River 2 op basis van het nachttarief op te laden, dan voelt de winst niet meer zo groot. Dan duurt het simpelweg veel te lang voordat je de investering eruit hebt, zeker wanneer je dit soort producten koopt om de koude wintermaanden door te komen. Daar gaan jaren overheen.

Met een simpele kabel kun je de zonnepanelen aansluiten. | Foto: Wesley Akkerman

Roofzuchtig op een falende markt

Het is jammer om te zien dat Ecoflow op de eerder gestelde manier consumenten probeert over te halen te investeren in zijn producten. Want het voelt nu een beetje alsof de fabrikant roofzuchtig probeert te profiteren van een falende energiemarkt, voornamelijk de markt voor gas. Die mensen zoeken terecht naar alternatieven en komen dan al gauw aan bij elektrische warmtebronnen, maar ook dat kost mettertijd natuurlijk een hoop geld. Dan kunnen we een energieplafond hebben, maar ook daar lijken steeds meer haken en ogen aan te zitten. Enfin, dit is voor niemand een pretje.

Dat gezegd hebbende zijn de producten van Ecoflow alles behalve slecht. Tijdens het schrijven van de recensie hebben we de zonnepanelen namelijk op het balkon laten staan, en toen kwamen we erachter dat er – warempel – toch wat energie op binnenkwam. Maar er was nooit genoeg licht om de accu volledig op te laden, helaas. Dat ligt meer aan het weer en het klimaat, dan aan de producten – dat is wel iets dat we allemaal in het achterhoofd moeten houden. De powerstation is verder gemakkelijk in gebruik te nemen en biedt ook voldoende (soorten) aansluitingen aan.

Links zit de normale stroomaansluiting. | Foto: Wesley Akkerman

Ecoflow River 2 Max en 160W Solar Panel – conclusie

Maar om nou te zeggen dat dit de investering van minimaal zevenhonderd tot maximaal twaalfhonderd euro waard is – nee, dat allerminst. Zeker niet op korte termijn en al helemaal niet voor alleen in de winter. Je kunt dan beter kijken naar zonnepanelen voor op het dak. Ook wanneer je huurt kan dat geregeld worden, via de gemeente of (sociale) woningcorporatie. Je bent dan wellicht een vast bedrag per maand kwijt voor het gebruik of de huur van die panelen, maar die hebben wel een hogere opbrengst en stellen je in staat veel beter om te gaan met je energieverbruik.

Ecoflow kan zich beter blijven concentreren op de reizende gebruikers. Want we kunnen ons goed voorstellen dat mensen die vaak kamperen verlegen zitten om dit soort oplossingen. Vakantiegangers doen er wel goed aan te kijken naar Ecoflow-producten, omdat die voor een hoop gemak en comfort kunnen zorgen. Ga je in zonnigere maanden op pad, dan kunnen je energiekosten tot het minimum beperkt worden. En dan heb je dat geld er wél zo uit. Kwestie van schoenmaker blijf bij je leest – want nee, tijdens de wintermaanden kun je met deze producten geen geld besparen.

Disclaimer: het hoge cijfer is gebaseerd op het product in het algemeen en niet zozeer op het gebruik in de wintermaanden. Qua functies en opties tref je niet snel beter aan -- maar mensen die tijdens de wintermaanden geld willen besparen, kunnen beter alternatieve opties overwegen.

💡Wil jij zelf groene stroom opwekken? Overweeg zonnepanelen!

▼ Volgende artikel
Review Dreame X50 Ultra Complete – Tilt zichzelf (letterlijk) naar een hoger niveau
© Wesley Akkerman
Huis

Review Dreame X50 Ultra Complete – Tilt zichzelf (letterlijk) naar een hoger niveau

De Dreame X50 Ultra Complete mag dan misschien wel een van de duurste robotstofzuigers van dit moment zijn, het is ook meteen een van de beste. Dat komt door verschillende eigenschappen, waardoor vuil bijna geen kans meer heeft.

Fantastisch
Conclusie

Net zoals een paar maanden geleden bekronen we ook nu Dreame als de beste robotstofzuigermaker van dit moment. De Dreame X50 Ultra Complete lost veel problemen op waar robotstofzuigers in het algemeen vaak (letterlijk) tegenaan lopen en houdt je huis bovendien op-en-top schoon. Ondertussen kijken we uit naar modellen die kunnen traplopen of vuile sokken oppakken (hallo, Roborock), maar tot die tijd is dit het beste model dat je kunt aanschaffen. 1499 euro is weliswaar flink aan de prijs, maar dat is Dreame X50 Ultra Complete dan ook zeker waard.

Plus- en minpunten
  • Intrekbare poten
  • Inschuifbare sensor
  • 20.000 Pa aan zuigkracht
  • Twee borstels
  • Uv-lamp in basisstation
  • Stiller dan ooit
  • Alles wat de X40 Ultra goed doet
  • De prijs
  • Warm dweilen alleen op schema

Je moet van goeden huize komen om de regerend kampioen van de troon te stoten. Sinds medio 2024 was dat wat ons betreft de Dreame X40 Ultra Complete – en alleen Dreame kan daarin zichzelf overtreffen. Niet alleen als het om de prijs-kwaliteitverhouding gaat, maar ook als we kijken naar het aantal functies en mogelijkheden. De Dreame X50 Ultra Complete heeft een adviesprijs van 1499 euro en is daarmee niet duurder dan zijn voorganger tijdens de introductie. Desondanks heeft de fabrikant flink wat nieuwe onderdelen toegevoegd.

In de basis is dit nog altijd een zeer krachtige en uitgebreide robotstofzuiger, die onder meer beschikt over een uitschuifbare borstel en dweil, waardoor plinten en hoeken veel beter meegepakt worden. Ook is er nog altijd een LiDAR-scanner aanwezig voor de navigatie, die op basis van kunstmatige intelligentie tot tweehonderd objecten in huis kan ontwijken. Binnen de app stel je no-go-zones en meer in – wat dat betreft wijkt de ervaring niet af ten opzichte van de voorganger. Maar dan komen we op wat er nieuw is ...

©Wesley Akkerman

Tilt zichzelf op

Voor de recensie willen we ons met name concentreren op de nieuwe elementen, omdat die de ervaring naar een hoger niveau tillen. Letterlijk. Want onderop de robotstofzuiger zitten twee, wat Dreame noemt, intrekbare poten. Die kunnen het systeem tot zes centimeter omhoog tillen, waardoor menig drempel geen obstakel meer vormt. Daar waar tot nu toe alle geteste robotstofzuigers hier in huis stoppen bij de badkamerdrempel, gaat de Dreame X50 Ultra Complete gewoon door.

Je hoeft hier niets voor te doen. Wanneer de Dreame X50 Ultra Complete denkt dat het tijd is om de poten in te zetten, dan doet hij dat uit zichzelf. Vervolgens neemt hij een kleine aanloopt en rijdt zo over de drempel heen. We zijn nog niet zo ver dat de robotstofzuiger de trap oploopt; dat is vooralsnog een futuristisch idee. Maar op deze manier komen we er wel. Drempels herkent het systeem met de slimme camera voorop, dus zorg ervoor dat die zicht houdt op de omgeving. Verder kunnen die poten in elk geval tot dertigduizend keer ingezet worden. Klinkt duurzaam.

©Wesley Akkerman

Uitschuiven en intrekken

Zoals bij veel andere robotstofzuigers, zeker in dit prijssegment, zit er een kleine toren op waar in dit geval een Direct Time of Flight-sensor inzit. Daarmee kan het systeem veel beter diepte inschatten en dus een goede route bepalen. Omdat de sensor uitsteekt, kan dat verhinderen dat de stofzuiger onder allerlei meubelstukken schoonmaakt. Nieuw in dit model is de intrekbare sensortoren, die in de behuizing verdwijnt op het moment dat de Dreame X50 Ultra Complete denkt dat het nodig is. Zo komt hij toch onder menig bank, stoel of kast.

Als je al deze eigenschappen bij elkaar optelt, dan kom je uit op een som die tevredenheid oplevert. Uitschuifbare dweil, uitschuifbaar borsteltje, intrekbare poten en een scanner die in de behuizing verdwijnt – Dreame doet er alles aan om het schoonmaken uit handen te nemen en eventuele moeilijkheden uit de weg te ruimen – moeilijkheden waar veel andere robotstofzuigers wel (letterlijk) tegenaan lopen. Deze Dreame kan die vrijwel overal bij, onder veel meer meubels door en zelfs over hogere drempels heen (mits er ruimte voor de robot is).

©Wesley Akkerman

Onzichtbare verbeteringen

Daarnaast zijn er onzichtbare verbeteringen, die vooral op specificatielijsten goed staan. Zo bedraagt de zuigkracht maar liefst liefst 20.000 Pa en kun je binnen de app kiezen uit een van de vijf reinigingsstanden, waardoor vuil tussen vezels van je tapijt of kleed geen kans meer maakt. Zo luidt althans de belofte, want op dat vlak kan het wat ons betreft altijd beter: we kwamen soms toch nog wat viezigheid tegen in het kleed. Verder is het systeem stiller dan ooit: niet alleen als het om het stofzuigen gaat, maar ook het rijden klinkt nu geruislozer.

Onderop zitten bovendien twee borstels die goed met elkaar samenwerken. De ene borstel doet voornamelijk het schoonmaakwerk, terwijl de andere haren en dergelijk ontwart. In de basis treffen we daarnaast twee uv-lampen aan die bacteriën verwijderen in zowel de moppen als de stofzak. Dat voorkomt nare geurtjes in huis. Dit nieuwe systeem zorgt er verder voor dat je de dweilpads niet handmatig hoeft te wassen, zoals dat bij de voorganger nog wel het geval was.

©Wesley Akkerman

Dreame X50 Ultra Complete kopen?

Een ander groot voordeel ten opzichte van de X40 Ultra Complete is dat de Dreame X50 Ultra Complete nu kan dweilen met warm water. Deze functionaliteit lijkt helaas alleen maar te werken wanneer je een schema instelt; ons is het op een andere manier nog niet gelukt aan de praat te krijgen. Dweilen op zich gaat ongeveer even goed als bij de X40 Ultra, met een minimum aan strepen. Verder navigeert de X50 Ultra complete moeiteloos door het huis (hij heeft geen enkele keer vastgezeten) en biedt de app ontzettend veel opties die je zelf kunt instellen.

Net zoals een paar maanden geleden bekronen we ook nu Dreame als de beste robotstofzuigermaker van dit moment. De Dreame X50 Ultra Complete lost veel problemen op waar robotstofzuigers in het algemeen vaak (letterlijk) tegenaan lopen en houdt je huis bovendien op-en-top schoon. Ondertussen kijken we uit naar modellen die kunnen traplopen of vuile sokken oppakken (hallo, Roborock), maar tot die tijd is dit het beste model dat je kunt aanschaffen. 1499 euro is weliswaar flink aan de prijs, maar dat is Dreame X50 Ultra Complete dan ook zeker waard.

▼ Volgende artikel
🫧 Overkokende pannen? Met deze tips nooit meer!
© Sved Oliver
Huis

🫧 Overkokende pannen? Met deze tips nooit meer!

Ai... Je let even niet op, en je pan met rijst, pasta of aardappels kookt over. Dus kun je na het eten ook nog eens je fornuis gaan schrobben. Gelukkig zijn er verschillende trucjes om te voorkomen dat je pannen overkoken. Snel lezen, dan heb jij er voortaan nooit meer last van!

In dit artikel laten we je vier manieren zien om overkokende pannen te voorkomen. Wat heb je nodig? • Een houten pollepelEen dekselWat olie of boterEen beetje geduld

Lees ook: Zo kook je extra zuinig op een inductiekookplaat

Redder in nood: een houten pollepel

Een houten pollepel is niet alleen handig voor het roeren in de pannen; het kan ook het overkoken van de pan tegengaan. Hoe? Je plaatst de pollepel dwars over de pan. De bubbels die ontstaan tijdens het koken van het water barsten kapot tegen het hout. Dit is iets wat je misschien ook weleens tijdens een scheikundeles hebt geleerd. De bellen water barsten omdat het materiaal, de droge houten pollepel, hydrofoob is. En omdat de bubbels zo'n 100°C zijn en tegen materiaal aangaan dat minder heet is, worden de bubbels weer vloeibaar. In vloeibare vorm is water zwaarder dan lucht, waardoor het in de pan terugvalt.

Je kunt deze truc dus niet uitvoeren met materiaal dat ook warm wordt, zoals metaal. Leg de pollepel pas op de pan als het water al kookt, niet direct als je de pan op het vuur zet. Hierdoor voorkom je dat de lepel al warm wordt tijdens het koken. Dankzij deze tip blijft je kookplaat, of het nu elektrisch of gas is, schoon.

©pharaoh1404

Pollepels!

Houd/Hout ze bij de hand

Deksels schuin!

Als je een pannendeksel helemaal op de pan legt, bouwt er door de hitte druk op van stoom die niet kan ontsnappen. Sommige etenswaren, zoals aardappels en rijst, veroorzaken schuim tijdens het koken. Het schuim stuwt snel omhoog. Het gevolg: het water kookt snel over en belandt op je kookplaat.

Je voorkomt dat er te veel druk wordt opgebouwd en dat schuim uit de pan ontsnapt door het deksel schuin op de pan te leggen. Schuim en bubbels blijven in de pan. En dat scheelt jou een hoop getier en poetswerk.

💡Verschuift het pannendeksel? Houd deze schuin op de pan door aan de zijkant van de pan een houten knijper te bevestigen, zodat het deksel niet plat op de pan kan vallen.

Olie of boter: smeren maar!

Tip nummer 3: smeer olie, bakspray of boter op de rand van de pan, tot waar het water mag reiken. Deze vette laag creëert een grens. De bubbels kunnen zich niet hechten aan de pan en rijzen hierdoor ook niet de pan uit. Pak een stukje keukenpapier, dip dit in wat boter of olie, of gebruik de bakspray. Smeer met het ingevette keukenpapier de pan in of spray met de bakspray. Doe dit voordat je begint met koken, want als je wacht tot het water kookt, heeft het geen effect meer.

💡Boter kun je ook op een andere manier toepassen als anti-overkookmiddel: gooi een klontje boter in het kookwater.

©Nomad_Soul

Warmtebron niet zo hoog zetten

Eigenlijk een open deur: je voorkomt overkoken ook door simpelweg het vuur of de temperatuur van de kookplaat niet zo hoog te zetten. Zet het vuur tussentijds lager zodra je merkt dat de bubbels omhoog komen. Maar daarvoor is het wel belangrijk dat je goed blijft opletten tijdens het koken en dus niet ondertussen zit te appen met je beste vriend(in). En je moet dus wat geduld hebben: het koken zelf zal iets langer duren.