Kabinet verlaagt energieplafond plus 190 euro extra vergoeding per maand

© PXimport

Kabinet verlaagt energieplafond plus 190 euro extra vergoeding per maand

Geplaatst: 4 oktober 2022 - 13:57

Aangepast: 22 september 2023 - 04:43

Mark Gamble

Het kabinet verlaagt het plafond en stelt het maximumtarief voor energie op 40 cent per kilowattuur en 1,45 euro per kubieke meter gas. Na kritiek van de Tweede Kamer gaat het kabinet extra meebetalen aan de energierekening.

Met het verlagen van het plafond worden meer huishoudens gecompenseerd. Men betaalt dan voor stroom een tarief van 0,40 eurocent tot een verbruik van 2900 kilowattuur, een verhoging van 500 kilowattuur ten opzichte van het eerdere plafond. Het plafond voor gas blijft op 1200 m³, maar het tarief is met 5 eurocent verlaagd van 1,50 euro naar 1,45 euro.

MKB en winkeliers worden ook gecompenseerd

Naast huishoudens worden ook andere verbruikers geholpen. Zo zullen zzp'ers, verenigingen en winkeliers worden gecompenseerd en komt er voor kleinere bedrijven een aparte regeling. De kosten voor het Rijk zijn flink, er wordt een budget van zo'n 23,5 miljard euro voor opzij gezet.

Plafond gaat in vanaf 1 januari 2023

Het nieuw bepaalde prijsplafond gaat gelden vanaf 1 januari 2023 en loopt dan dat hele jaar. Toch gaat de overheid ook dit jaar nog huishoudens en kleinverbruikers helpen met de energierekening.

Zo krijgen zij in november en december een korting van 190 euro op de maandrekening. Deze compensatie geldt voor alle kleinverbruikers, huishoudens en kleine mkb-bedrijven. De bedrijven en consumenten hoeven hiervoor niets te doen, de korting wordt automatisch verrekend met de rekening van de energieleverancier.

Blijven besparen

Ondanks het nieuwe plafond blijft het natuurlijk belangrijk om zuinig met energie om te gaan, want hoe lager je rekening blijft, des te beter. Zo kun je onder meer extra en zuinig bijverwarmen met een aparte kachel. Ook kun je met wat handige tips je koelkast minder laten verbruiken.

Ook zijn er verschillende mogelijkheden om meer uit zonnepanelen en batterijen te halen. Hiermee kun je je verbruik en afhankelijkheid van energieleveranciers verlagen.

Warmtepomp

De overheid heeft de aanschaf van een warmtepomp tijden lang gestimuleerd om meer mensen van het gas af te krijgen. Maar met de hogere energieprijzen en ondanks het nieuwe energieplatform is het de vraag of het gebruik of de aanschaf van een warmtepomp nog wel loont. Daar zijn verschillende berekeningen voor nodig, maar eigenaren van warmtepompen kunnen wel al veel doen om het stroomverbruik van een warmtepomp zo laag mogelijk te houden.

💡Wil jij zelf ook groene stroom opwekken? Overweeg zonnepanelen!

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten